Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › Novi Ustav
- This topic has 68 odgovora, 14 glasova, and was last updated 19 years, 10 months ranije by
velial.
-
AutorČlanci
-
6. oktobar 2006. u 12:54 pm #48329
velial
UčesnikMislim da Srpsko jedinstvo nije stvar koja se moze resiti nekim globalnim potezima. Ovde su se izmanjali i kraljevi i razne druge vlasti pa nikako de se desi.
Mislim da je to stvar svakog coveka pojedinacno treba prevazici svadje sa komsijama i sl, a da ce kralj, predsednik ili nekakav drugi oblik vlasti doneti jedinstvo ne verujem. Svakoj vlasti je u interesu da se narod medjusobno u vecoj ili manjoj meri trvi.6. oktobar 2006. u 1:08 pm #48330Milan Aksić
UčesnikNe bih se s tobom potpuno slozio. Pojedinacno menjanje individua je mozda jos irealnije.
Srpski narod “voli” vodje (dok ih ne ubije), a ako pogledas malo kroz istoriju, uvek su vodje bili ti nacionalni ujedinitelji (oko neke ideje), npr. Mongoli zbog kojih danas Evropa ko zna kakva bi bila da se mongolsko carstvo nije rasparcalo nakon smrti njihovog vodje, Aleksandar Veliki koji je cak iz tadasnje Makedonije pokorio sve do Indije, Englesko carstvo, kroz kolonije od Australije, Novog Zelanda pa do JAR-a, pa cak i Adolf Hitler koji sa nemackom nacijom svojevremeno pokorio celu Evropu itd.
6. oktobar 2006. u 3:38 pm #48331dejanium
Učesnik@passenger
za stvaranje normalne licnosti zaduzene su skola i porodica, obrazovni sistem je takav da je uticaj prosvetnog radnika (ucitelj, nastavnik i profesor) na licnost djaka/sudenta nikakav. iz skola i fakulteta vecina izlazi kakva je i usla, zaostale svesti (znanje potrebno za rad ne racunam), sta sam hteo da kazem, i dalje su primitivni i malodusni, zavidni, neki kao posledicu kompleksa dobiju dozu prepotentnosti jer ih je diploma ucinila “intelektualcima”, daleko smo mi od toga da imamo intelektualne elite, retki su ljudi sa svim kvalitetima koji cine intelektualca. o porodici necu ni da pricam.
takve likovi odu u politiku i bizmis i vode ovu drzavu, a nama ostaje samo da gledamo. biraju gore od sebe za saradnike kako bi sto duze opstali i napredovali. nije ustav problem, ni kralj ni predsednik, nas mentalni sklop je problem.6. oktobar 2006. u 4:18 pm #48332miodragz
UčesnikLažni intelektualci,lažni vidovnjaci kod nas sve postalo lažno ubile nas komuniste,unazadili nas za 1000 godina to nisu uspeli čak ni Turci
6. oktobar 2006. u 5:53 pm #48333Milanche
UčesnikOko ko’ da postade svađa…
7. oktobar 2006. u 4:51 am #48334crveni1
UčesnikNije svađa ili možda nekom jeste. Ipak stoji u narodu ona izreka “podaj Bože da se Srbi Slože” i zna se gde god ima 2 Srbina ima i 2 mišljenja. :-
Za razliku od nekih ja nisam nesiguran i ne kalkulišem šta bi nama bilo bolje. Ja jednostavno diskutujem sa argumentima zašto po meni ne bi trebali da imamo monarhiju. Jesam ovan u horoskopu (trbalo bi da znači da sam i tvrdoglav), ali ako uvek sam spreman da ako neko iznese valjanu argumentaciju da promenim svoje mišljenje. Za sada, sem da to lepo zvuči, još uvek nisam čuo po čemu mehanizmi monarhije bolje rade od mehanizma republike. Kralj bi trebalo da bude neutralna ličnost, ali ona to nikad nije. Kralj je čovek i on uvek ima neko svoje mišljenje i uvek će se priklanjati opciji koja se njemu više sviđa tako da od mirenja ništa. Kroz istoriju se pokazalo (da ne ponavljam postove) da naročito Karađorđevići nisu neki mudri političari. I ozbog toga republika nema alternativu.
Pomirenje kod Srba bi moglo da nastane kada bi napokon krenuli da razvijamo privredu, kulturu i napokon se država stavi u funkciju naroda, jer tamo gde ima para i narod je srećan, a ako mu pružiš kulturu on je obrazovan, a kada je u funkciji naroda onda država radi svoj posao. To je nešto što nama fali, a ne kralj.7. oktobar 2006. u 5:00 am #48335negovan
UčesnikFali nama mnogo stosta ali izmedju ostalog fali nam da se zapitamo ne sta nasa drzava moze da ucini za nas vec i sta ja mogu da ucinim za drzavu.
Isuvise dugo su kod nas vodili politiku oni koji nisu srbi i oni su nam krojili sudbinu.
Neznam kako neko ko moze da voli vise moju kucu od svoje?7. oktobar 2006. u 8:41 am #48336DeeMon
UčesnikČitam ovu diskusiju i sa nekim stavovima se slažem a sa nekima ne.Ali ovaj komentar da su nam državu dugo vodili ljudi koji nisu srbi i da srbi znaju šta je najbolje, je totalna glupost.
Ljubav nekoga prema državi u kojoj živi ne proizilazi iz njegove nacionalne pripadnosti, već iz njegovog stava prema državi i ponašanja u odnosu na nju.To što neki smatraju da su nam drugi krivi za ovo što nam se dešava zadnjih 50 godina, je apsolutna nebuloza.Za sve što nam se dešavalo krivi smo mi sami.Niko nas nije terao motkom da biramo ljude “doživotne predsednike” i klasične diktatore za naše vođe.Povodljivost naroda nastanjenog na ovim prostorima je ogromna.Ja jesam srbin, ali imam drugova, poznanika i kolega koji su pripadnici nacionalnih manjina, a koji više vole ovu državu nego mnogi tzv. “srbi”.
Uvek su me pogađali stavovi da “Srbi” znaju najbolje.Nažalost u zadnjih dvadesetak godina to nam se žestoko obilo o glavu kroz sve ratove koje smo izgubili zarad “srba” i “srpstva”.
Kada bi smo krenuli napred i prestali da gledamo ko je srbin a ko ne, bilo bi nam mnogo bolje.7. oktobar 2006. u 9:43 am #48337Milan Aksić
UčesnikOko ko’ da postade svađa…
Ma jok, kakva svadja 🙂
Makar ja mislim da ovo nije svadja vec diskusija 🙂Pomirenje kod Srba bi moglo da nastane kada bi napokon krenuli da razvijamo privredu, kulturu i napokon se država stavi u funkciju naroda, jer tamo gde ima para i narod je srećan, a ako mu pružiš kulturu on je obrazovan, a kada je u funkciji naroda onda država radi svoj posao. To je nešto što nama fali, a ne kralj.
🙂 Pa naravno da je to cilj, mi ovde nadam se pricamo o metodama da se on postigne. Cilj valjda niko ne spori.
Kada bi svi pripadnici islamske vere koji su u milionima protestovali protiv karikatura u “tamo nekim” novinama u “tamo nekoj” Danskoj, imali kakav-takav posao (posao od kojeg se zivi cije bi funkcionisanje ugrozili neradom :)) malo je verovatno i da bi i u hiljadama protestovali zbog takve stvari, kao sto je karikatura u novinama. Dobro, ispravljam se, u vecem broju bi mozda izasli vikendom 😉U vezi sa metodama postizanja nacionalnog pomirenja, ja jos uvek nemam konkretan stav, mozda zato sto na to ne gledam tako olako. Ako se malo bolje pogleda, moze se uociti da taj problem nacionalne razjedinjenosti seze verovatno daleko u proslost. Neko ce mozda, cak i reci kako su na osnovu toga stvarane i druge nacije (neke susedne) od Srpske. Ali cinjenica je da to nije bas tako povrsno pitanje, koje neko za jedan “mandat” moze da efektivno da resi.
Pa majku mu, u nekim krajevima zemlje jos uvek imate podele, cak u i porodici, na partizane i na cetnike.Sto se ove teme tice, ispravite me ako gresim, ali valjda je bolje da diskutujem, pokusavam da nadjem “ispravno” stanoviste, nego da propagiram evenutalno “neispravno” 🙂
7. oktobar 2006. u 10:09 am #48338Milan Aksić
UčesnikJa jesam srbin, ali imam drugova, poznanika i kolega koji su pripadnici nacionalnih manjina, a koji više vole ovu državu nego mnogi tzv. “srbi”.
E vidis, interesantno je da su u ekonomski razvijenim zemljama, ti pripadnici nacionalnih manijna, prvo pripadnici nacije _te_ zemlje ciji su drzavljani, pa onda tek pripadnici nacionalnih manjina. Pa tako u SAD, Nemackoj, Francuskoj… imas Amerikance srpskog porekla, Amerikance Kineskog porekla, Nemce Turskog porekla, Francuze Marokanskog porekla…
Takodje, iako mnoge nacije mozda po necijem misljenju imaju za to razloga, pripadnici iste se ne stide da su Amerikanci, Nemci ili Francuzi, ne stide se da kazu da govore i pisu Engleskim, Nemackim ili Francuskim jezikom i pismom, ne stide se da svoje institucije nazivaju sa nacionalnim predznakom kao npr. Americki Senat, Nemacka Vojska ili Francuski Predsednik. Dok se Srbiji cesce koriste “ekvivalenti”, “nasi” ili gradjani Srbije, onda jezik im je “nas”, “sa nasih prostora”, “maternji” ili cak “jugoslovenski” (oko pisma ni sami Srbi izgleda nisu nacisto pa se cesto “blokiraju” upotrebnom dva pisma), a institucije nazivamo krajnje “gradjanski”, Paralament Srbije, Vojska Srbije ili Predsednik Srbije 🙂
Krajnje i smesno uopstavanje da se eto npr. slucajno ne “uvrede” (to je za uvredu?) pripadnici nacionalnih manjina. Kako bi samo npr. pocele jednoglasno da vriste “neformalne politicke partije” (odnosno pojedine tzv. nevladine organizacije) kada bi se umesto gorenavedenih termina koristili termini: “Srbin”, “Srpski jezik i Srpsko pismo”, “Srpski Parlament”, “Srpska Vojska” i “Srpski Predsednik” 🙂 -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.