Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › Novi Ustav
- This topic has 68 odgovora, 14 glasova, and was last updated 19 years, 10 months ranije by
velial.
-
AutorČlanci
-
4. oktobar 2006. u 4:34 pm #48309
miodragz
UčesnikImamo ista zapazanja Nightweaver, i ja bi monarhiju, nije do naroda nego do neokomunista, nema nista od ove drzave dok su oni na vlasti na nasu veliku zalost
4. oktobar 2006. u 5:08 pm #48310Nightweaver
UčesnikKako mi rece jedna osoba iz jednog ministarstva: “5. oktobra se nista nije promenilo. Ljudi u foteljama su i dalje isti umovi”. No, nazalost jeste do naroda. Nemastina, manjak volje, los zivot, represije raznih vrsta su faktori koji su otupeli ovaj narod i dok se svest istog ne izmeni i ne “prosvetli” mozemo menjati Ustave jednom nedeljno a vlast svakog drugog dana.Ostajemo na istom. A kad vidim ko vlada i jos bolje kime vlada ne znam da li da smejem, da placem ili da se spakujem i odem. ::) Generacije koje dolaze za nama su nevidjeno tuzne za videti…stavovi, vrednosti…i ne treba pitati ko je za to kriv nego naci neko resenje da se stvari poprave. Ali dokle god svu tu “decu” vaspitavaju i vrednosti im postavljaju Pink, B92, onaj Javni servis, Grand, Skandal slaba vajda.:(
4. oktobar 2006. u 6:08 pm #48311negovan
UčesnikVlast se menja a vec 15 godina 90% poslanika su isti ljudi koji se ne menjaju (menjaju stranke).
4. oktobar 2006. u 6:22 pm #48312Nightweaver
UčesnikNaravno da je tako. Treba da ih vidite samo kako su..ljigavi uzivo…zalim dan kada sam posetio Skupstinu. :'(
4. oktobar 2006. u 8:16 pm #48313miodragz
UčesnikLjigavi do bola,bio sam 10 dana u Grckoj i posteno nije mi se vracalo cim sam stigo opet isto sranje samo sam se razocarao.Iste face isto sranje jos nam uvalili i ovaj Ustav
5. oktobar 2006. u 6:35 am #48314GoranSTX
UčesnikLjudi, ne padajte u ocajanje!
Kako to rece Santic: Ostajte ovde! Sunce tudjeg neba nece Vas grijati….
Stvari se krecu nabolje. Neprimetno. Sporo, ali krecu se (panta rei). Dobili smo Krunu na zastavi, Boze pravde za himnu, kakve-takve ekonomske reforme, jos da se otarasimo faca koje su nam upropastile 90-e…
Mislim da je Ustav jos i dobar kad se pogleda ko je sve sedeo u Ustavnoj komisiji Skupstine.
Slazem se sa Nightweaver-om da su mladi narastaji problem. Imam (ne)srecu da radim u blizini 4 srednje skole. Jednom recju – STRASNO. U periodu kad su ta deca vaspitavana roditelji su morali da se bore za golu egzistenciju tako da me ne cudi njihovo ponasanje ili interesovanja (ako ih uopste ima). Ne cudi me, ali me plasi…
O5, da zakljucim, mislim da nije sve tako crno, samo dok idemo napred (ma kojom brzinom), a ako se desi da na izborima napravimo korak nazad u 90-e, promenicu misljenje. Pozdrav!5. oktobar 2006. u 7:16 am #48315Nightweaver
UčesnikZapravo treba da brinemo. Jer dok se trenutna politicka postava ne promeni nista se fundamentalno nece promeniti. Onda ce doci novi mladi politicari…dobar deo tih likova ce biti sa mog faksa…da skratim pricu, nista bolje nam se ne pise. Docice politicari uceni od postojecih politicara jer mnogi od tih u Skupstini su profe na mom faksu..ergo bice isto @#$ samo drugo pakovanje.Ako se promeni svest naroda politicari ce e vec pobrinuti za sebe.;) Sto se mene tice sunce podjednako przi gde god da se nadjem…ozonska rupa je za sve ista.:D
5. oktobar 2006. u 7:59 am #48316dejanium
Učesnikustav i zakoni, treba pokupiti sve najbolje iz ustava i zakonika evropskih zemalja, sta mi sad izmisljamo toplu vodu.
kakva crna monarhija? da postavite dinastiju cija politika nije definisala jedinstvenu teritoriju za svoj narod i tako ucinila besmislenom smrt hrabrih srpskih vojnika u balkanskim ratovima s pocetka proslog veka (“Kosovo za Kumanovo”), 1914-1918 (“Za slobodu i ujedinjenje”) , i tako izazvala nepotrebnu smrt civila i vojnika 1941-1945, 1991-1999. nisu zasluzili da vladaju ovom zemljom, sta su u izgnastvu uradili da nam pomognu? odrekli su se svog naroda (neko ce reci “Necemo Kralja hocemo Tita”, pa nisu samo srbi glasali za to).
doduse nama je jedino resenje parlamentarna monarhija (skacem sam sebi u usta), srbima treba neko u koga ce da se zatelebaju i da ga dizu u zvevde,slave i kace mu slike gde stignu a da fakticki nema nikakvu realnu moc da upravlja drzavom i pravi sr… 😉 nije mi jasno sto se bunite za poslanike? oni su reprezentacija naseg naroda, pogledajte istini u oci. nismo ni lepi , ni obrazovani , ni pametni, ni hrabri, ni kulturni…
5. oktobar 2006. u 8:17 am #48317Nightweaver
Učesnikustav i zakoni, treba pokupiti sve najbolje iz ustava i zakonika evropskih zemalja, sta mi sad izmisljamo toplu vodu.
Nesto slicno je i uradjeno. Pride, pre sam za to da se malo pogleda u proslost jer smo u nekim ranijim Ustavima imali jako fina resenja za mnoga pitanja.
doduse nama je jedino resenje parlamentarna monarhija (skacem sam sebi u usta), srbima treba neko u koga ce da se zatelebaju i da ga dizu u zvevde,slave i kace mu slike gde stignu a da fakticki nema nikakvu realnu moc da upravlja drzavom i pravi sr… 😉 nije mi jasno sto se bunite za poslanike? oni su reprezentacija naseg naroda, pogledajte istini u oci. nismo ni lepi , ni obrazovani , ni pametni, ni hrabri, ni kulturni…
Cinjenica. Nikgde nisam rekao da se valja vaspostaviti apsolutna monarhija…ili bilo koji drugi centralisticki oblik vlasti. Ustavna parlamentarna monarhija…kao u gotovo svi postojecim monarhijama u svetu. A Srbi generalno pate od sindroma vodje…sto se poslanika i naroda tice, obrati paznju sta sam na tu temu rekao. Skupstina je samo projekcija naroda koji ju je izabrao.:)
5. oktobar 2006. u 7:53 pm #48318crveni1
UčesnikNisam hteo da se mešam u ovu priču ali…
Koja bre ustavna-parlamentarna monarhija?!? Po čemu je to nama sa kraljem bilo bolje? Na osnovu čega mi to vidimo da je kraljevina bolja od republike? Time što upoređujemo “komunizam” sa monarhijom? Da li znači ako kralj dobije prvo dete totalnog debila, da on treba da bude neki oblik vlasti koji ćemo da uzdižemo do neba. Čime je to zaslužio? Time što ga je njegov tatica napravio? Pa neka i nema nikakvu vlast opet je glupost tako nešto imati. Bolje je onda imati jak predsednički sistem nego monarhiju, mada sam lično pristalica pravog oblika parlamentarizma. Nisam pristalica ovakvog parlamentarizma gde stranke se međusobno vagaju, nego da ja na izborima glasam za čoveka, pa boli me iz koje je stranke. Ako vidim da taj čovek nije dobar, da mogu da pokrenem ja (onaj koji ga je predložio) inicijativu da se smeni. E to je po meni demokratija, a ne ovo.
Da vidimo nama bliske narode, koji otprilike imaju sličnu istoriju i još su pravoslavci… Bugari… Jok monarhija… Grci… Ma ne pada im na pamet… Rusija… “Davno beše sećam se ja”, ali nikada više! U principu monarhija je opstala u onim državama gde je tradicionalna, Britanija, Švedska, Danska, Holandija… – nikada nije ni prestajala, Norveška je izabrala svoga kralja po odvajanju od Švedske tako da ni ona nije dobar primer… Jedini primer Španija… Čekaj malo, pa tamo je diktator (Franko) imenovao kralja kao svog naslednika… Čak se i narod nije pitao. Da se pitao… Na prvim izborima (posle Franka) pobedili su socijalisti i to bili skoro 20 godina na vlasti. Nisam siguran da narodu koji bira socijaliste je baš blizak kralj. Zašto Francuska, Nemačka, Austrija nisu primer zapadnih zemalja gde uspešno funkcioniše parlamentarizam bez monarhije? Ili ćemo to na čas da zanemarimo samo da bi ovde napravili nešto što nije zasluženo? Kod nas monarhija nije zasnovana na tradiciji. Karađorđevići nisu bili kraljevi, Obrenovići isto. To su bili ljudi iz naroda. Nama jedina tradicionalna loza su Nemanjići koji su toliko davno sišli sa vlasti da su davno ispali iz utakmice zvane monarhija. A da biram ubice (Obrenovići su ubili Karađorđa da bi došli na vlast, ovi im prevratom iz 1906 vratili) za vlastodršce jok!!!
I vratili se mi našima… 5.oktobar je bio jedan veliki fijasko. Ne zato što je ona garnitura trebala ostati. Nije. Trebala je otići i dobro je što je otišla, ali ova koja je došla više se brinula o sebi i o tome kako da očuva neki mir i red u zemlji mesto da to ustvari zavede. Treba nam jedna opšta čiska, treba nam red i zakon u državi, a to bi bilo dovoljno da većinu šljama otera iz politike. Ustav možda i jeste dobra ideja, ali ne na ovaj način i ovakvom brzinom… No to je moje lično mišljenje. Da bi se nešto dogodilo ipak se mora izmenuti garnitura i to ne jedanput nego nekoliko generacija političara, a nama bi bilo bolje kada bi to krenulo sada. Međutim, ne verujem da će oni sami sebe da zbace… -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.