Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › MDK ili SUSE????????????
- This topic has 50 одговора, 16 гласова, and was last updated 19 years, 11 months раније by popeye.
-
АуторЧланци
-
21. јануар 2005. у 9:38 pm #24013SiouxУчесник
Jel neko od vas ikada probao MDk Sa Work station kao jedinim čekom pri instalu? Šta mislite da bi se desilo sa stabilnošću i brzinom?
Ja sam Nagruvao više software-a nego što ijedan distro preporučuje pa se ne žalim kako šljaka verujte.Istina slupao sam GNOME I ne mogu da ga vratim.Ali ko što rekoh Slupao sam ga sam.Koristim sve guie koji idu uz distro .To brate mora da se oseti negde jer oni imaju neka preklapanja zar ne?
Sve je stvar konfiguracije.
Svaki distro je pomalo spec za neku namenu.MDK je najači za desk top već nekoliko generacija,verujem da će i ostati.22. јануар 2005. у 4:54 am #24014Off-TopicУчесникMozda ovo nije pravo mesto za ovakvo pitanje, ima li nesto kao kernel-source-2.4.28mdk, i ako ima koji gcc koristi, ili to uopste nije bitno, a ako ima, ima li u CD-marketu kojim slucajem neki CD samo sourceva.
A to koji je Dist bolji, a koji gori, znam samo jedno, najgori je onaj kod koga nema public source, a svi dobro znamo da to nije Linux, samim tim izbor pada na bas bilo koji Linux koji ti padne pod ruku, jer on ti je jedino zasta na kraju mozes da kazes da je i tvoje, licno i svacije. Ako ti je dosad MDK9.0 vrsio poso, a ti nemas bas neke velike hardverske izmene, cemu onda menjanje konja koji je dosad dobro vukao, mozda samo neki eventualni upgrade???
BTW
Zivo me interesuje koliko moze ovaj MDK9.1, za sad i za uvek, ostalo je svakako dobro doslo, ali cemu mesetarenje.22. јануар 2005. у 11:05 am #24015popacУчесникI nakon čitanja svih vaših postova ja nisam mogao da izvučem poentu. Zašto se bijemo oko toga koje je distribucija bolje?? Svaka ima svoje mane, svaka ima svoje prednosti. SUSE nisam probao zbog svoje lenjosti, ali sam jedino duže vreme radio u Mandrake, Slackware i Gentoo linux i mogu reći da stabilnost jednog sistema kao i njegova brzina najviše zavisi od vas samih. Onako kako sredite neku mašinu tako će i raditi, a za početnike je ipak važna lakoća u konfiguisanju.
22. јануар 2005. у 7:10 pm #24016MoneoУчесникHello there!
@popac-Eh zasto diskutujemo……pa eto cisto iznosimo neka svoja zapazanja i iz kojih,sa druge strane ,neko moze izvuci odredjene zakljucke,te im to moze pomoci i koju distribucije da koristi u nekoj buducnosti!Sta da izbere po svom afinitetu i na osnovu nasih kritika!
Ja uostalom u svakom postu naglasim da su to LICNA zapazanja i utisci!
Ako nisi probao SuSE-probaj obavezno-odlican ditro koji,po meni, umnogome sije MDK-u principu dosta su slicni,ali je SuSE daleko ispeglaniji i stabilniji-ne kazem da je savrsen,ali je meni mnoooogo bolji nego MDK 10.0 koji sam koristio!
@Dobri prijatelj Srdan je pomenuo da ce preci na FreeBSD zbog Slack-a i desavanja oko Gnome-a -samo napred prijatelju,svoje znanje ces lepo moci da iskoristis jer su oba vrlo,vrlo slicna(bez obzira sto je BSD unix!)Pat je imao BSD kao uzor pri pravljenju Slack-a,sto verovatno i sam znas!Potrudi se da makar nabavis wireless internet koji bi mogao da bude neko zadovoljavajuce resenje!Sigurno ga ima kod tebe kuci,i smatram da je bolje uloziti 100e za wireless(vecina PCI adptera radi!),nego dati 70e za hardverski modem!Protok prilikom download-a je oko 15 kb/s,sto je prilicno brze nego bednih 2.5 kb/s koje imam sa mojim Lucentom(koji je uzgred jedini soft-modem koji radi pod BSD-om!)
Ja sam koristio neko vremeFree BSD,ali sam presao na Slack jer imam bednu dial-up konekciju!Tek sam dobrim netom BSD pokazuje svoju pravu moc!
Nadam se da cu uskoro nastekati wireless,pa cu definitivno preci na BSD!
Tu je naravno i Gentoo-i njegov uzor je Free BSD-a uzor mu je package system,i koga sam takodje probao,ali Free BSD ima veliku prednost-vrlo lako se instalira,instaler mu je isti kao kod Slacka-a,lep i ugodan,instalirao sam ga za oko pola sata,dok sam se sa Gentoo-om patio nekih 3 sata,zonglirajuci po uputstvu!To je jos itekako prednost,bez diskusije!Ipak je(bar kod mene) bio brzi od Gentoo-a!Stoji rame uz rame sa Slack-om po pitanju brzine i stabilnosti!A optimizacija mu je “fabricka”,po default-u,bez ikakvih cackanja!
No,dok se sve to ne desi,tu je Yoper 🙂
Pomalo je off-topic,ali…….
CU!
Heavy Metal rules!
Pozdrav svima!
P.S. SLACKWARE&FREE BSD RULES!
P.S. P.S. Pocetnicima,ja licno,bez ustrucavanja preporucujem da batale MDK i da probaju SuSE-nece se pokajati!22. јануар 2005. у 9:56 pm #24017jovirУчесникJeste, off-topic je, ali…
P.S. P.S. Pocetnicima,ja licno,bez ustrucavanja preporucujem da batale MDK i da probaju SuSE-nece se pokajati!
Koristim Mandrake od verzije 9.0, i pored svih mojih egzibicija na njemu, bio je uvek brz i stabilan. Sada sam na Mandrake 10.1 Official, sa 10-ak GB softvera, mnogim dodacima i prezadovoljan sam.
Početnicima NAJTOPLIJE PREPORUČUJEM.22. јануар 2005. у 10:07 pm #24018popacУчесникSve u svemu svaka distribucija ima svoje prednosti. Svako koristi ono što mu se svidja. PREDNOST Open Source zajednice a vi shvatite kao hoćete a po Mandrekeu nemojte da pljujete.
25. јануар 2005. у 8:21 pm #24019SiouxУчесник@Seleuk
Mala ispravka BSD i njegovi derivati nisu UNIX već njegov klon poput Linux-a.Unix je Unix ,Linux je Linux ,A BSD je BSD.
Kernel se zove BSD.29. јануар 2005. у 8:38 pm #24020MoneoУчесник@Sioux
Ja ipak imam drugacije misljenje!
Free BSD jeste unix,kao sto si sam rekao-unix klon,a klon je,jelte,INDENTICNA kopija necega,u ovom slucaju Unixa!
Jednostavno u pitanju,je po mome skromnom misljenju,free verzija Unixa-nesto kao Linux u “pravom” Unix svetu-nadam se da si me razumeo!
Inace,u pitanju je OS velike brzine,stabilnosti i robusnosti,i sa kojim malo koji linux distro moze da se meri(jedino Slack,a Debian nisam probao(sem Ubuntu-a!)pa ne mogu da tvrdim i za njega!
Vise je orjentisan na iskusnije korisnike,sve vazne stvari se rade u konzoli,tako da onim malo iskusnijim toplo preporucujem da probaju!
Jedino protiv bi bilo sto od soft-modema radi JEDINO Lucent i to stariji modeli(ne Agere),tako da od interneta,sem ako se ima hardverski modem,nema nista!
Takodje,licno mislim,da umnogome sije Gentoo-po defaultu je brzi od njega,a ima jednu veliku prednost-instaler,koji je vrlo ugodan i inuitivan,nalik na Slack-ov!
Videto i probato…..
Jos ako se ima brzi net-……there is no boundaries
Eto….
CU!
Heavy Metal rules!30. јануар 2005. у 12:06 am #24021popeyeГлавни мајсторBSD je Unix, dok je Linux dugo stremio da to postane i na kraju se izgleda odustalo.
30. јануар 2005. у 8:52 pm #24022SiouxУчесникBSD je Unix, dok je Linux dugo stremio da to postane i na kraju se izgleda odustalo.
Now, I like that quip, not because it’s some sort of absolute revealed truth, but because it gives a very good feel for some of the differences. The BSDs, in general, are very much more like traditional Unices than Linux is. A lot of that is because they’re direct-line descendants of the BSD from Berkeley, which was a direct-line descendant of the original AT&T Unix. Unix-the-trademark is a trademark of The Open Group, and Unix-the-code is owned by SCO, so one can’t actually say that the BSDs are really Unix (that’s the sort of statement that triggered the USL/UCB lawsuit extravaganza, in fact). But, in many ways, the BSDs are direct derivatives of traditional Unix.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.