Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › MDK ili SUSE????????????
- This topic has 50 одговора, 16 гласова, and was last updated 20 years раније by
popeye.
-
АуторЧланци
-
19. јануар 2005. у 3:19 pm #23993
LYb
УчесникNajbolje je da LILO stavis u MBR, ako stavis negde drugde ona ce ti u MBR trebati neki drugi bootmanager da njega povuce.
Sto se particija tice… ako instaliras na primer na hard od 40 giga, uradi ovako:
/ – 2 giga
/usr – 4
/var – 3 (moze i manje, cak 512k ili 1 giga, ne moras ni da ga odvajas na particiju, ali ja drzim 3 giga posto gentoo-u treba 3 giga za kompajliranje velikih stvari, pa ako ikada predjem na gentoo…)
/swap -1
/tmp -1
/home – ostatak diskaza pocetak, kada te pita za LILO izaberi “simple” i izaberi MBR.
19. јануар 2005. у 4:08 pm #23994Moneo
УчесникEvo mene opet!
@Lyb-Gentoo je stvarno odlican(u nedostatku bolje reci!),ima definitivno neki sarm,a i isto vazi i za FreeBSD!Ako se dokopam ultra-brzog interneta(citaj DSL,mogu i kablovski i eventualno wireless da posluze!)definitivno cu razmisliti o prelasku na ove distroe!Tezak izbor FreeBSD ili Gentoo-mmmmmmmm!
Koristio sam ih obadva,i mogu reci-sve pada u vodu ako nema dobre internet konekcije(recimo na Gentoo 2004 diskovima se nalazi veoma veoma ogranicen broj programa,recimo nema ALSA-e,mnogo stosta fali i za Xfree,ali imaju recimo drajveri za ATI i SoundBlastere,za nForce i Nvidiu,…itd.Slicno je i za FreeBSD!
Sto se Gentoo-a tice stvarno je komplikovan za instalaciju-zajebano cak i za iskusne-nema install skripte vec se(skoro)sve radi rucno!Najavljuju da ce Gentoo 2005 popraviti to,i da ce imati graficki instaler,a sve u ciju priblizavnja vecem broju korisnika!Nadam se da ce imati i nesto veci broj programa na pratecem disku!
Na strani FreeBSD-a je to sto ima odlican instaler(Slack ga je preuzeo od njega-bukvalno su isti!),vrlo se jednostavno instalira i particionise(ima “obogacenu” varijantu fdiska koju je zadovoljstvo koristiti)i sto cak i po defaultu nimalo ne zaostaje za Gentoo-om,brz je koliko i Slack,a package sistemi su im gotovo istovetni!Uostalom i emerge i portage sistem je kao svoj uzor imao cuveni BSD pacakge sistem!
Ipak sto se BSD-a tice ima leka!Ali kosta!Primetio sam da na linux-balkan sajtu imaju FreeBSD 5.3 verziju koja staje na 3 DVD-a,na 2 DVD-a su,po recima autora sajta,svi programi sa ftp BSD servera-verujem mu-to je oko 8GB podataka!To zadovoljstvo(a i jeste zadovoljstvo-bez diskusije!)kosta 600din,i naravno treba imati DVD pisac/rezac!Verovatno cu ga pazariti kad budem kupio DVD rezac,a to ce,nadam se,biti za koji mesec!
Ali pre svega,mislim da treba isprobati Yoper-to je pokusaj da se napravi ultra-brzi i stabilni distro,tako sto ce pokupiti sve najbolje osobine ostalih,plus maksimalna optimizacija za moderne masine-i686!Izgleda da je Novozelandjanima to i uspelo,jer sve rezenzije na netu kazu da nisu videli brzeg i stabilnijeg distroa!Koristi sistem paketa slican apt-getu kao Debian,a guta lepo sve formate deb,tgz,rpm!Uz sve to,prvenstveno je desktop orjentisan,ali i ne mora to biti!Ali da ne balavim vise-skoknite na http://www.distrowatch.com i ocenite sami!
Nadam se da je tacno to sto pricaju-u svakom slucaju-obavezno isprobati!Ja hocu 🙂
Eto….
Sorry opet for offtopic!
Heavy Metal rules!19. јануар 2005. у 4:48 pm #23995Off-Topic
УчесникSve zavisi na sta se navuces, ja evo par godina koristim MDK9.1(za koji u osnovi i ne znam vise sta je, loma RPM, mnogo tar.gz i koje kakvi kerneli) ali znam sta i kako, a sta nikako, sve sto imam od hardvera radi, doduse nije nikakva egzotika, skoro sve je hard, ali i na poslu, gde imam dve masine i gde je sve soft (mislim na modem) sve radi.
Probao sam VectorLinux, SuSe koji me je razocarao (DebilFrendly), a Slack instalacija mi dobro dosla za Vector-a posto gutaju iste pakete.
Mandrake i nije toliko brz, ali skime na trke, stabilan koliko si pazljiv i ne divljas u njemu, a Slack (darkstar), to definitivno moram vec jednom da instaliram, ali onda dolazi do osipanja sta cu pre, a meni je privrzenost i sentimetalnost boljka.
Najgore ako linux postane sam sebi svrha, a za mene je veckasno, dakle kao prvo napravi listu
sta ce ti uopste komp, pa zatim ces se lakse i odluciti koji Linux.19. јануар 2005. у 5:03 pm #23996kmilos
УчесникMa, Fedora!!! 😆 😆 😆 😆
(rekoh dok navlacim azbestno odelo 😈 )
19. јануар 2005. у 10:07 pm #23997jovir
УчесникPočeo sam sa Mandrake 9.0, pa onda probao Red Hat, pa ponovo Mandrake 9.2, za koji svi kažu da je bugovit, ali sam njime bio izuzetno zadovoljan. Onda sma uradio experiment sa Knoppix-om, pa Mandrake 10.0, StartCom linux i na kraju Mandrake 10.1 Official.
“Svuda pođi, kući dođi”; Sve mogu probati, ali Mandrake je distribucija na koju sam navikao, možda još bitnije prikupio mnogo software-a za njega, i uvek joj se vraćam. Na stranu to što to verovatno sada i ne liči na izvorni Mandrake jer potpuno je prilagođen mojim potrebama. Još bitnije je da Mandrake dolazi sa gomilom software-a pa svodi lutanje internetom i skidanje paketa na najmanju meru, što, priznaćete, mnogo znači za nas sa dial-up-om.
Pozdrav!20. јануар 2005. у 8:41 am #23998Chak840
УчесникInstalacija je uspjela!!!!!
U stvari mislim da je uspjelo. Uputstva koja sam dobio su slijedeca:
swap 512MB (jer mi je i RAM toliki) i na pocetku HDD
particija koja ce mi biti root i da je u cfdisku oznacim kao butabilnu
i da formatiram sve u reiserFS
FuLL paket i da iskoristim image sa CD-a i da iskoristim bare.i image
i da LILO instaliram U MBR
Sve sam to uadio i izgleda da je uspjelo, jedna stvar me malo zbunila, a to je poruka koju dobijem kad pritisnem Alt+F4 nakon formatiranja particija: ” ReiserFS is successfully created on dev/hda5
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on dev/hda5
or too many mounted file systems”
Inace mountovao mi je particije pod windowsom bez problema. Ali sad imam slijedeci problem. Kad zadam komandu ” startx” monitor mi se iskljuci i tako stoji, pustio sam ga pola sata ali on i dal;je cuti. Nakon restarta ista stvar. Kako da podignem xserver. Ne znam da li je od vaznosti da napomenem da kad me je pitao, jos u instalaciji za okruzenje, ja sam mu oznacio KDE!!!!20. јануар 2005. у 2:19 pm #23999bp21000
УчесникAli sad imam slijedeci problem. Kad zadam komandu ” startx” monitor mi se iskljuci i tako stoji, pustio sam ga pola sata ali on i dal;je cuti. Nakon restarta ista stvar. Kako da podignem xserver. Ne znam da li je od vaznosti da napomenem da kad me je pitao, jos u instalaciji za okruzenje, ja sam mu oznacio KDE!!!!
Kucaj kao root:
xorgconfig
Prati instrukcija na ekranu i potrudi se da sistemu predocis prave podatke o tvom hardware sklopu. Ovo narocito vazi za HorizSync i Vertrefresh monitora (pogledati u papirologiju koji si dobio uz monitor ili potraziti relevantne podatke za model tvog monitora na netu), ali isto tako i za tip tastature i misa.
20. јануар 2005. у 2:39 pm #24000Chak840
УчесникDokumentaciju sam zagubio, ali mi rekose da tu informaciju mogu da dobijem iz menija na samom monitoru… a za konfigurisanje su mi preporucili komandu “mc”, ako sam dobro shvatio to mu dodje nesto nalik na total commander i lakse je za snaci se. Pokusacu da konfigurisem pa javljam sta se desava. Inace za sada sve sto radim radim sve kao root….
20. јануар 2005. у 3:04 pm #24001Moneo
Учесник@Tomaja
Ne bi se bas slozio!
Istina je da MDK radi dobro cim se instalira,ali posle nekog vremena pocinje da krklja,i krahira-koliko li sam puta posegnuo za reset tasterom-dobar je u startu,ali mislim da sve pada u vodu na duze staze!
Nije uopste bitan prvi utisak,vec pre svega ponasanje OS prilikom intenzivne eksploatacije i “kriznih” situacija!Bitan je i stabilan OS,brzina a ne samo brdo aplikacija!
Drugo-MDK se vrlo cudljivo ponasa,i to zavisno od konfiguracije-tu se slazem sa Lyb-om,te ima mnogo bagova i oni uzrokuju sve sto sam gore pomenuo,nije ni do kolena SuSE-u u tom domenu,koji je sa druge strane dobro ispeglana i veoma stabilna distribucija-nemacka pedantnost!Sto se brzine,nije istina da je MDK brzi-tu su “rame uz rame”,dok se SuSe nesto sporije boot-uje!
To sto SuSE nema kodeka za DivX i DVD se vrlo lako nalazi na internetu i suse mirrorima-RPM sa zapakovanim Mplayerom(nekih 8MB-paket sadrzi sve sto je potrebno) i to jos poseban paket za SuSE!Moj ATI je SuSE lepo prepoznao i namestio DRI i 3d akcel.-sve openGL linux igre mi fino rade-Tux Racer,Armage Tron,…itd.
Vec dve nedelje koristim SuSE i radi mi korektno i stabilno,nista ce ne zakucava ili brljavi,u MDK sam imao problema sa K3B-om,xmms-om,fontovima u Mozilli,znao je da puca i package-manager,i jos mnogo toga,a u SuSe-u mi sve to radi bez problema+dolazi sa njim i drajver za lucenta,te sam vrlo lako namestio internet i konekciju preko kinterneta!Tako da mi vise ne pada na pamet da uopste instaliram MDK i da se patim!
Eto to su neki moji utisci,nemam nameru da ikog uvredim,ne mrzim i ne pljujem MDK(verziju 10.0 sam koristio jedno pola godine!),odlicno smisljen i sjajan OS,ali prepun bagova koji pre ili kasnije uticu na stabilnost(i zivce),ali eto…
Ako se nekome MDK svidja neka ga koristi(stvar ukusa!),ipak licno smatram da MDK treba jos puno da nauci i da je SuSE daleko ozbiljnija i bolja distribucija za end-usere,a i i sire!Naravno kad Novell/IBM stoji iza njih!20. јануар 2005. у 3:45 pm #24002popeye
Главни мајсторNefunkcionisanje sistema izazvano korisnikovim stručnim intervencijama je najlakše pripisati bagovima u distribuciji. Pričate svašta, kući koristim Mandrake već par godina i nisam primetio neke veće zamerke.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.