Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › MDK ili SUSE????????????
- This topic has 50 одговора, 16 гласова, and was last updated 20 years раније by
popeye.
-
АуторЧланци
-
20. јануар 2005. у 5:49 pm #24003
Moneo
Учесник@popeye
Ma sta mi rece!
Jedinu “strucnu” intervenciju-kako je zoves-bila je to sto sam instalirao drajvere za lucent-a!
Sve ostalo sam koristio iz “paketa”!
Nista nisam cackao i dirao,niti cam petljao nesto sa procesima,daemon-ima ili uslugama sistema!
Zakucava i brlja on sam od sebe,za to mu nije potrebna i moja pomoc,te pravi probleme koje sam gore naveo-svidelo se nekome ili ne!To je linux,a ne Win i treba ga cackati,a ne gledati!Moze valjda i to da podnese-nije valjda nestla cuvena stabilnost unixa/linux-a!
To sto MDK radi kod tebe dobro,ne znaci da radi lepo i kod ostalih-masa ljudi ce ovo posvedociti!
Uostalom,naveo sam da se ponasa vrlo cudljivo-zavisi od konfiguracije!
Kako mi se to ne desava u sjajnom Slackware 10-izivljavao sam se do mile volje,sto puta konfigurisao i cackao /etc/X11/xorg.conf i /etc/fstab ,ekperimentisao sa hot-plugom i modulima,i da sad ne nabrajam- jos mnogo toga!Sve radi kao sto je i radilo,nema problema-ponasao se uvek kao sveze instaliran sistem!
Tek toliko da se zna ko je kralj!De facto-po brzini i stabilnosti ni jedan distro ne moze da mu prismrdi!
A probao sam ih dosta,to sam i gore naveo!
Sto se Gentoo-a tice-da bio i on mogao da parira Slack-u treba cacakti i petljati-sve to Slack nudi na tacni bez ikakve posebne optimizacije!Znaci da ne shvatite pogresno-govorim po default-u!
Toliko!
To su neka moja iskustva,rekao sam gore sta mislim o MDK,tako da-bez uvrede!
Samo iznosim neka moja zapazanja!
CU!
Heavy Metal rules!
P.S. A svima koji pocinju da korise linux,mirne duse mogu da preporucim da batale MDK i probaju SuSE-nece se pokajati!
P.S. P.S Nemam vise sta da dodam na ovu temu!20. јануар 2005. у 7:45 pm #24004srdan
Учесник@Seleuk
to Slack nudi na tacni bez ikakve posebne optimizacije!
Mislim da grešiš ovde Slackware koristi optimizaciju
but uses -mcpu=i686 optimization for best performance on i686-class machines like the P3, P4, and Duron/Athlon
Takođe, i ja mislim da je Slackware jako (da nekažem naj) stabilnija distribucija. Verovatno je tome najviše uzok Pat i njegov poznati stav. Možda je u tome i vic što Mandrake nema nekog autoritativnog čoveka iza sebe koji bi tačno znao šta hoće od svoje distribucije i takvu je napravio.
Da, još nešto: svaki dobro instaliran GNU/Linux (od ovih nekoliko pravih, velikih distribucija) ako je dobro instaliran i konfigurisan, MORA da prede kao…Pozdrav 😉
20. јануар 2005. у 8:26 pm #24005Sioux
УчесникNefunkcionisanje sistema izazvano korisnikovim stručnim intervencijama je najlakše pripisati bagovima u distribuciji. Pričate svašta, kući koristim Mandrake već par godina i nisam primetio neke veće zamerke.
Istini za volju primetio sam neka dva ali se više ne sećam koji su..A da štampač mora da mi bude isključen kad podižem sistem.Ne znam da li bi trebalo prvo da ga uključim pre startovanja da bi uspeo da se iznerviram. 😉
20. јануар 2005. у 8:52 pm #24006Nostromo
УчесникMoram da priznam da cu i ja da stanem na stranu onih koji tvrde da je MDK
dosta bagovit i da su mu nove verzije sve bagovitije (imam utisak kao da to namerno rade). Ja sam evo stao na desetki, 10.1 sam probao i razocarao se u potpunosti kada sam video da download verzija koju imam ne poseduje
mnoge pakete koji su inace bili prisutni u ranijim verzijama (kdevelop….),
a bagova jos vise nego sto ih je bilo.
Mislim da je vreme za Slack ili FreeBSD, a mozda cu probati i Fedoru.
Sto se tice pocetnika ja bih preporucio MDK 10 dok ne steknu vise iskustva i
dok ne pocnu da ih nerviraju neke stvari u njemu.
Ipak priznajem da sam i ja na Mandraku poceo uopste da se bakcem Linuxom
i tu moram da mu odam veliku pocast zbog toga.20. јануар 2005. у 11:36 pm #24007basic
УчесникEvo sta kazu za Mandrake u casopisu Linux Format :
” But not even Mandrakelinux is perfect: “Perhaps the key to Mandrakelinux’s success is that its users keep hoping they’ll fix the bugs – we love its tools but hate the stability issues, so we keep our fingers crossed that one day we’ll have a bug-free Mandrakelinux. And when that day comes, there’ll be angels singing in heaven…”
E pa taj dan i ja cekam! 😀 Ali i pored toga su proglasili Mandrake za najbolju distribuciju, na 2. mestu je Fedora a na 3. SUSE.
21. јануар 2005. у 2:05 am #24008LYb
УчесникNefunkcionisanje sistema izazvano korisnikovim stručnim intervencijama je najlakše pripisati bagovima u distribuciji. Pričate svašta, kući koristim Mandrake već par godina i nisam primetio neke veće zamerke.
Da se razumemo, odgovorno tvridim da je MDK 10.1 official djubre. Mnogo je stabilnije 10.1 community, ali je meni najstabilniji bio 10 community (10 official nisam probao).
Nema tu intervencija, cak sam jednom, da vidim da mu slucajno ne smeta modem drajver pustio da radi po svome (MDK 10.1 official) par dana – opet je s vremena na vreme resio da ne zeli da se bootuje, pa onda kada pokusas da se izlogujes iz X-a jednostavno se zaglavi (to pripisujem KDE-u, mada ne znam zasto to radi sa 3.2.3, znam da se to desava na 3.3.0 – desava se i meni na slacku 10 sa KDE 3.3, sa 3.2.3 nije), a nedao ti bog da vratis backup /home particije – kontact ce potpuno prestati da saradjuje (ne, nije resenje chown). Ima tu jos gomila bagova koje sam vec i zaboravio, posto sam potpuno prestao da mislim na MDK, barem dok ne budu imali barem DVE stabilne official verzije za redom.
21. јануар 2005. у 8:06 am #24009Chak840
УчесникUspio sam da podignem x server bez problema. Prvo sto sam uradio je xorgconfig i odgovaranje na gomilu pitanja. startx je funkcionisalo bez problema, a zatim komanda “mcedit /etc/inittab i id:3:initdefault sam prebacio na 4 i prilikom slijedeceg butovanja podigao mi je x server. Zvuka nema i nema mi cd-rw-a i combo-a. Pomagajte!!!!! opsti utisak je odusevljenje!!!! Najvise zbog uspjeha, kakvog takvog!!!! 😀 🙂 😆 😛 😉
21. јануар 2005. у 9:01 am #24010tomaja
Главни мајсторSlozio bih se popeye-om
Koliko vidim ispade da je Mandrake ocajan, katastrofa, za zaborav i slicno sto apsolutno nije tacno. Mandrake je jedan prilicno dobar Linux sistem opste namene sa dobrom tehnickom podrskom i to kao desktop a sve vise i kao serverski sistem. Ja takodje koristim Mandrake dugo vremena jos od 98 tj. vec 7 godina i jos uvek za dekstop racunar nisam nasao dovoljno dobru Linux zamenu.
Kvalitet jednog operativnog sistema mora da se sagleda sa svih strana. Mandrake je dosta napredovao u verzijama 9.x i 10.x uvodeci mnoge nove standarde koje sada koriste i drugi Linux sistemi. Cak je i bryina sistema znacajno unapredjena od recimo verzija 9.1 jer koristim jednu masinu vec dve godine i mogu to da tvrdim.
Stabilnost jednog sistema zavisi od dosta stvari ali najvise od toga kako ste ga sami podesili. Ja ne pamtim kada mi se srusio sistem. Rusenje pojedinih aplikacija je sasvim druga stvar a i tome je cesto uzrok lose konfigurisanje.Koristio sam i Slack, i SuSE i gomilu drugih sistema i nisam bas bio odusevljen cak sam bio dosta nezadovoljan recimo sa SuSE-om ali naravno necu reci da taj sistem nije ok, jer on to jeste samo sto meni ne odgovara.
linux4life
21. јануар 2005. у 5:19 pm #24011bp21000
УчесникZvuka nema i nema mi cd-rw-a i combo-a. Pomagajte!!!!!
Ovo sto ti pises se odnosi na Slackware jel? Mogu li da te zamolim da probleme koje imas detaljnije opises na Slackware forumu, jer je to o cemu ti pises na ovoj niti off-topic?
cd-rw i combo su ti tu, samo ih ti jos ne vidis. Moras napraviti te uredjaje u /mnt/direktorijumu (desni klik negde na prazno pa onda “Create New Device). Kad napravbis dva nova CD uredjaja onda im moras u Properties oznaciti odgovarujucu putanju iz /etc/fstab fajla. Mogao bi negde da kopiras sadrzaj celog tvog fstab-a, pa da vidimo kako to izgleda. Onda CD svaki put moras prijaviti na sistem i odjaviti sa njega komandama mount i umount.
Za zvuk nam najpre moras reci koju zvucnu kartu imas.
Ali o tome pisi pod nekim drugim topic-om. Ili neka moderator popac prebaci sva tvoja pisanja o slckware distribuciji pod ovom temom na neko prikladnije mesto.
21. јануар 2005. у 5:44 pm #24012popeye
Главни мајсторRekoh ranije, ali ponoviću: još nijedna veća distribucija mi nije pravila ozbiljnih problema, a svaka je imala bagova.
Slackware je prvi Linux koji sam koristio (još uvek imam par servera na njemu) i držim ga za najjednostavniju distribuciju. Aktivno sam pratio njegov razvoj negde do verzije 8.0 i mogu reći da je idealan sistem za učenje administracije jer nema puno stvari koje početnik može da zabrlja (a da se greška ne uvidi odmah ili po restartu).
U poslednje vreme je postala posebno popularna, naročito u grupi korisnika koji su imali dodira sa drugim distribucijama. Po meni, u pitanju je samo trenutni “talas”, kao pokušaj izdvajanja pojedinca iz narasle grupe Linux korisnika. Kao što je nekad bilo “strava” reći da radiš na Linuxu (i pljuvati Windows), sada se ide dalje (jer pobogu, sad svi koriste Linux) pa se raslojavanje vrši po “težim” distribucijama.
Pri izboru distribucije (i o tome sam govorio ranije) danas neki drugi kriterijumi imaju veću težinu od broja bagova, budući da kritičnih bagova ima veoma malo, a vrlo brzo se ispravljaju. Uglavnom, distribucija se bira prema nameni i uslovima korišćenja.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.