Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › MDK ili SUSE????????????
- This topic has 50 одговора, 16 гласова, and was last updated 19 years, 11 months раније by popeye.
-
АуторЧланци
-
17. јануар 2005. у 8:56 pm #4688Chak840Учесник
Jos samo ovo,
Salim se jos cu da davim samo da se sjetim, MDK 9.1 mi nije digao drajver za zvucnu, a Suse 9.0 i 9.2 jesu i to mi je bio kriterijum koju distribuciju da instaliram, stoga bih molio iskusnije korisnike da mi predoce razloge ZA i PROTIV i jedne i druge. Ortak mi je savjetovao SLACWARE, ali ja ne znam da podignem GUI, a nije bas interesantno da na desktop masini dizem terminal 😆
18. јануар 2005. у 12:37 am #23974MarkominusУчесникPa kad se sve uzme u obzir taj kriterijum je još najbolji :))
Dakle najbolja je ona distribucija koju najlakše podesiš na svom računaru i koju lako koristiš.Naravno da ako si ozbiljan korisnik imaš veće šanse da ćeš svaku distribuciju na kraju prilagoditi svojim potrebama i hardveru, ali će ti opet neka oduzeti više vremena od druge pa bi opet moglo da se kaže isto 🙂
Što se tiče SuSe i Mdk, po mom iskustvu i mišljenju SuSe je mnogo ozbiljnija distribucija od Mdk (što ima i neke logike jer je više orjentisan na komercijalno tržište) ali sam opet čuo da je Mdk 10.1 odličan i da radi super. Mdk je uvek bio dobar u multimediji čak i bolji od drugih jer je za tu namenu i najviše predviđen.
Eto to su ti neke kratke smernice, dosta generalne, ali ipak mislim da se većina može složiti sa tim.P.S. U principu ovakva pitanja uvek pokrenu polemiku bez kraja jer svako ima svoje viđenje i svoju omiljenu distribuciju 🙂
18. јануар 2005. у 2:17 am #23975LYbУчесникJa ipak kazem “Slackware”. Neka ti taj ortak malo pomogne, uputi te u par stvari, bices mu zahvalan sto se nisi odlucio za SuSE ili MDK, veruj mi.
MDK je pun rupa, na svakoj konfiguraciji se drugacije ponasa, ima bagova ko pleve. Sve u svemu, dobar je ako volis da se nerviras. Znam da ga ovaj sajt forsira, ali je izuzetno nepouzdan – svaka nova verzija ima vise bagova od prethodne.
SuSE… Pa meni se zgadio posle 10 minuta, tako da se nisam udubljivao. “Out of the box” je jedno 5 puta sporiji od MDK, onaj njegov SAX mi ekstremno ide na nerve. Sad, posto me je smorio posle 10 minuta, nisam se ni udubljivao, mada verujem da ga je moguce pripitomiti.
Gledam neke grupe napolju, svi pljuju po SuSE 9.2 i MDK 10.1, tako da mislim da nisam jedini lud.
Sve jedno, ako zelis linux, bolje uzmi Slack-a, bices mu zahvalan kasnije, posto kasnije kad (i ako) promenis distribuciju, znaces gde si i sta radi sta i nece ti trebati imbecilni graficki alati za konfiguraciju koje imaju debilne distribucije za mlade amerikance.
Ako imas dobar link, probaj cak i gentoo… nadji nekoga malo iskusnijeg, namestite to, neka ti objasni par stvari, nesto od toga zapisi i uzivaj 🙂
18. јануар 2005. у 9:06 am #23976Chak840УчесникMomci HVALA,
sta da kazem, i mene nervira to sto jos uvijek moram da podesavam linux iz GUI-a, ali sta cu kad ne znam iz terminala. Inace ubih se uceci linux metodom RTFM (read the f…ing manual), ali sem nekih sitnih caka ne vidim nista ozbiljni napredak. I to je valjda nesto za pocetak. A Slackware mi je preporucen bas zato sto se sve podesava iz Terminala. Ortak nije bas pri vremenu jer mu posao ne dozvoljava, tako da ako neko zna link odakle da skinem manual za podizanje i podesavanje GUI-a bio bih zahvalan!!!!!18. јануар 2005. у 9:49 am #23977SiouxУчесникYopper je desk top multimedijalna distribucija zasnovana na slack-u.Možda je to rešenje za tebe.
18. јануар 2005. у 11:28 am #23978Chak840УчесникSoux,
nije mi cilj da idem laksim putem vec da naucim da radim pod linuxom jer mi je pun k…. WIN-a, a ako budem koristio te multimedijalne distribucije moje koriscenje ce se svesti na gledanje filmova i slusanje muzike a to nije cilj. Zato su mi i preporucili Slack, da na tezi nacin podesim sistem da radi kako treba. Nadam se da cu uspjeti. Hvala u svakom slucaju18. јануар 2005. у 2:51 pm #23979LYbУчесникSlack sam ima gomilu dokumentacije i raznih HOWTO fajlova. Jos jedna stvar, kad ga prvi put startujes, cak i pre nego sto dignes x, uloguj se kao root i iz terminala kucaj “pine” (to je tekstualni email klijent) – naci ces dve poruke od autora distribucije koje objasnjavaju dosta toga.
Sto se X-a tice, verovatno ce jedno jednostavno “startx” da ga startuje momentalno, pali u 99% slucajeva.
18. јануар 2005. у 2:56 pm #23980MoneoУчесникEh,sve zavisi od ukusa-ali pokusacu da ti to sumiram sto objektivnije!
@MDK-dobar i lak za pocetnike,sjajno zamisljen i realizovan,ali pun bagova-ima svakojakih bisera koji ti pre ili kasnije mogu ici na zivce-izgleda da je verzija 10.0 bolja po tom pitanju-verzija 10.1-na svim postovima problemi vamo-tamo,te zeza i ALSA…..Steta za sam OS-svidja mi se mnogo,ali sam izgubiio zivce-sta su pobogu radili testeri!
@SUSe-iako se dobrom prijatelju Lyb-u ne svidja(to je normalno stvar ukusa),ja licno sam prezadovoljan-radi istom brzinom kao i MDK(doduse nesto se sporije boot-uje),a daleko je stabilniji,za ovih nekoliko dana (SUSe 9.2 Pro),mi je radio korektno i stabilno,vrlo je konfigurabilan,i ima gomilu dobrih grafickih alata za konfigurisanje sistema(YAST-odlican je!)-sto naravno ide u prilog pocetnicima,plus mozda i najbolju podrsku za hardver od svih distroa!Preporucejem ti bezrezervno SUSe!Dok ovi iz MDK ne nauce da poliraju svoje sisteme i ispravljaju bagove,bolje uzmi SUSe!
Iako ovaj sajt forsira MDK duzan sam da primetim da je svaka verzija sve bagovitija-tu se u potpunosti slazem sa Lyb-om!Ako ovako nastave ,desice im se isto sto i pre par godina(bankrot!)
@Slackware-sampion stabilnosti i brzine,lak za instalaciju,ali poprilicno tezak za konfigurisanje-ja sam se patio sam fontovima i zvukom(jos imam problem sa ALSA-no to se da resiti!)Ubedljivo najbrzi i najstabilniji distro koji sam probao-a probao sam MDK,RH,Fedoru,Gentoo,FreeBSD,SUSe!Ako imas za pocetak nekog ko ce ti pomoci-mozes ga instalirati-dobices sistem sa kojim malo koja distribucija moze da se meri po brzini i stabilnosti!
FreeBSD i Gentoo su odlicni,tu se negde kao Slack,mozda za nijansu sporiji,ali su za pocetnike poprilicno teski,a i dzaba ti bez dobre internet konekcije-sem ako te ne mrzi da non-stop ganjas od nekog diskove!E,ali ako imas dobru internet vezu,eeeeeeeeeeee!
Ako se omasovi DSL,ili ako nastekam makar wireless interent sasvim cu sigurno preci na Gentoo ili FreeBSD!
Yoper nisam probao,ali ti je Sioux lepo rekao sta je-nahvalise ga na postovima po brzini i stabilnosti,ali dolazi sa malo programa sto mu je izgleda i jedina mana!Probacu ga 🙂
Ako si pocetnik ja ti preporucejem SUSe,a kada se malo uhodas mozes da razmislis o Slacware-u!Nema potrebe da se patis sa necim u samom startu,i to samo zato sto nisi dovoljno iskusan-priprodno sve treba poceti od lakseg pa postepeno ka tezem!
Batali zasad Gentoo,i uzmi SUSe,mozes eventualno razmisliti i o Slack-u!
Eto,pa ti prelomi!
CU!
Heavy Metal rules!
P.S Imas odlicne recenzije na http://www.distrowatch.com18. јануар 2005. у 3:28 pm #23981Chak840УчесникHvala,
Za sada uopste nemam kuci net nego koristim kad sam na poslu ili kod ortaka, zato sam smarao sve zive za pdf o slacku, nabavio sam slack 10 i rijesio sam da ga instaliram, da se borim sa podesavanjima koliko mogu pa ako ne uspijem vraticu se na suse dok ne naucim malo vise. Nemoj me obeshrabrivati da je toliko tesko. Jeste da sam bosanac, ali nisam valjda toliko glup 😆 da se uz pomoc foruma ne mogu izboriti sa podesavanjima. Sve u svemu mislim da vrijedi pokusati, jer koliko vidim svi hvale Slack!!!!!18. јануар 2005. у 3:59 pm #23982MoneoУчесникHvale ga sa razlogom 🙂
Cak i ja……
CU!
Heavy Metal rules! -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.