Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › linux
- This topic has 63 odgovora, 22 glasa, and was last updated 20 years, 1 month ranije by
salac.
-
AutorČlanci
-
13. jul 2006. u 3:16 pm #45947
popeye
Glavni majstorPoz popaje, dugo se nismo prepirali po forumima, vreme je da se vratimo staroj dobroj tradiciji 🙂
Dobrodošao. 🙂
Elem, nezamenljivost AD-a i Exchange-a? Sta bi sa novellovim eDirectory i IBM-ovim Dominom?
Hm, stavljaš me u poziciju da branim Exchange, čudno, ali ajde. 😉
Nisam razmišljao u tom pravcu – komentar se odnosi na zamene u oviru Linuxa/OSS-a. NDS sam koristio na fakultetu i ima par stvari koje su mi se svidele (centralno upravljanje kvotama npr.), dok sa Dominom nisam radio.
Ne znam na sta si tacno ciljao kad kazes da je Exchange nezamenljiv? Integracija sa outlookom? Postoje besplatna resenja (recimo openXchange) koja sasvim korektno mogu da odrade posao – jeste, u pitanju je web app resenje ali koliko sam ja primetio ne fali nista od funkcionalnosti.
Radi se o zaokruženosti ponude za poslovnu upotrebu (naročito grupni/projektni rad i upravljanje dokumentima). Sama integracija sa Outlookom je jedan deo, sa stanovišta korisnika veoma bitan jer neposredno obezbeđuje integrisan adresar i planer u kome može da vidi slobodne termine svih saradnika, zakaže sastanak, dobije potvrdu, podsetnik i slično.
Sam Exchange nije samo email server, jer pored kolaborativnog dela omogućava integraciju u AD, te automatski prenos prikačenih dokumenata u sistem za upravljanje (SharedPoint), čime su svi podaci/dokumenta za rad dostupni članovima tima i van email komunikacije. Taj nivo integracije se ne postiže kada se uzimaju raznorodna rešenja.
Ili mozda volis laganica setovanje nekih stvari u AD-u kao sto su recimo neke od opcija windows klijenata?
Na to pitanje bi bolje odgovorio moj Windows sistem administrator, ja se retko bavim time.
Btw bas sada instaliram sambu koja ce ici u RATEL (rep. agencija za telekomunikacije)
Hehe, šta je koincidencija da ti to da radiš, trebalo je neko drugi, ali nema veze, nije za forum da nastavljam. 🙂
uvek ce se naci neki pametnjakovic koji ce da trazi da bas ti i ti smeju ovo a ovi i oni mogu samo ovo a ne i ono i blablablablabla…
Pa sad, sa tačke pametnjakovića, zahtev je na mestu (i stvarno jeste). Linux ACL model je i dalje ograničen na 3 svojstva: čitanje, pisanje i izvršavanje. Nedostaju (ovako iz glave) dopisivanje datoteka, brisanje, dodavanje datoteka u direktorijum, menjanje dozvola i preuzimanje vlasništva.
13. jul 2006. u 4:13 pm #45948BrokeBody
UčesnikKod mene sve suprotno od onoga sto rece BrokeBody. [color=red]Jedini legalan softver koji imam na Win-u je onaj koji je besplatan. Siroma´ sam, al´ moram da zivim. Priznajte ljudi, ne trpite. Prvi razlog zbog koga koristim Linux-e su free of charge sistem i programi. Drugi razlog za isprobavanje istog je isprva bila zelja za avanturizmom. Treci razlog je moja fascinacija drugacijim i novijim i opet i uvek i zanavek free, free, free sistemom.[/color]
Zamislite situaciju da nam se Linux pocne naplacivati, a da je i pre toga bio naplacivan. Vecina nas ne bi ga ni znala propisno koristi. Znace samo oni, dok je bio besplatan legalno il´ nelegalno. Ovako probasmo gomilu distribucija, postade nam drago sto je tu i sto nam koristi. A kad se svinjce odvoji od sise, zavrsi nestasan nacin zivota i postane veprina -car shuma-, pa ga naposletku zahvate zakoni prirode, instikt za razmnozavanjem i teznja za osamostaljivanjem, osatavice naizgled licemernu majku i pustiti vetar i karakter da ga nosi, slobodan u mislima da joj se ne vrati.
Tako da i prica o dve OS-ice, moze stati tu gde i zivotna prica. U prici o karakterima. Jedan voji (vodi bitku), a drugi zatecen i ne prihvata je, vec vodi svoju, za sebe, zbog principa, zbog koga posao trpi i Frankenstäin nemirno spava. Nek´ nam spava ideal modernog drustva, neka spava. Zivimo_Slobodno. A nek´ idu dobri(Windowsi), losi(Linuxi), zli(TeleComRadikali) svak´ na svoju stranu i po svoj deo plena. Treba biti realan, ali i principijalan. Zivite_Slobodno i OnoDite Ubuntu, bez (K)ecapa. Samo znajte, gorak je ukus nezajazljivim ljubiteljima $$$.E, jedna stvar. Ja zivim kao i vecina nas ovde (kao i vecina Srba)! Studiram i radim za neku platu od 7-8 hiljada mesecno (nije fiksna plata, ali uglavnom je oko 7-8 hiljada mesecno). OK, plata je nikakva, ali za studenta i nije tako lose. Treba samo dobro raspolagati svojim finansijama. Ajde da malo razmisljamo i po nekoliko godina unapred (ne kazem da ne razmisljate na duge staze, ali izgleda da neke ovde ipak treba malo trgnuti). 100-300 Eura na svakih 5-6 do 7-8 godina da se da za neki operativni sistem (Windows u mom slucaju) je zaista nista! Poznajem makar deset (10) osoba koje sve lepo izracunaju (kako raspolazu svojim finansijama itd.) i naprave odlican plan, da nekim minornim odvajanjem novca svakog meseca za 1-3 godine recimo, skupe dovoljno novca za neki softver, ali jebi ga, nedisciplinia ili sta vec! Nije da se hvalim, ali od tih desetak ljudi koje poznajem, izgleda da sam samo ja dovoljno disciplinovan, pa da uvek mogu da skupim i imam spreman novac za svaku novu verziju Windowsa na primer (Ne planiram da ikada kupim Vistu. XP me kao Desktop OS sasvim dobro sluzi. Vistu ili nesto novije bih kupio samo ako bi vreme jednostavno pregazilo XP). Doduse, vecina tih osoba koje poznajem (vecina je mojih godina) uvek mogu da izdvoje i uvek imaju spreman novac za neku novu igricu. Tada uvek skupe za 1-3 meseca za igricu koja kosta 500-2000 dinara. 🙄 😀 Dakle, disciplina/nedisciplina! Zivim samo sa majkom, dakle jedna plata dolazi u kucu (ajde dve ako racunamo i ovo moje 🙄 ). Ako ja mogu skoro uvek da imam novca za neki originalan softver, onda moze makar 90% vas ovde koji zive sa mamom i tatom. Od moje majke ne uzimam ni dinar (uglavnom 😀 ), pa se snalazim i ne mogu mnogo da se pozalim, samo treba dobro raspolagati svojim finansijama. 😉 Naplacujte malo svoje IT usluge na primer (svaki put kad mi dodje elektricar, automehanicar ili neki majstor bele tehnike da makar zavrne i odvrne po neki sraf, ima da mi naplati, iako se mi dugo i dobro poznajemo), a ne sve dzabe. Sta vise, ljude koje redovno opicim po dzepu 1-2 puta godisnje, makar me postuju i cene, dok ovi sto oce sve dzabe iza ledja sve najgore o tebi (“Uuu, al’ me sjeb’o! Skockao mi komp i posle mesec dana mi se sjeb’o zvuk, pa sad ne mogu nikad nista da cujem. [A u stvari je slucajno u tray-u povukao slide za volume skroz na minimum, ali sve se odigralo u trenutku, pa nista nije ni primetio. I tako, morao da zove drugog strucnjaka da mu skocka Windows. Istinita prica! =)) ] ).
Ma Srbinu da das dzak pun para sa kucom i autom u inostranstvu, opet ne bi znao da zivi. 🙄 :@
Unpared se izvinjavam na Offtopic-u.
13. jul 2006. u 5:11 pm #45949miodragz
UčesnikPocinje zurka,sve se moze kad se hoce moze da se kupi licencirani xp sto ko hoce ja na primer moram da kupim Counter Strike zbog steam-a ali dosta imam dosta crackovanih programa trenutno 100 na XP-u ne racunajuci CS,na Mandriva2006 mi je sve legalno :))).A za 150 evra bi pre kupio Mandriva2006 Powerpack.
13. jul 2006. u 5:24 pm #45950salac
UčesnikHm, stavljaš me u poziciju da branim Exchange, čudno, ali ajde.
No poblemo, vidim da to ne radis ‘iz srca’ 😀
Hehe, šta je koincidencija da ti to da radiš, trebalo je neko drugi, ali nema veze, nije za forum da nastavljam.
Takva je sudbina nas techie-ja. Radis sta ti se kaze i cutis….. :/
Pa sad, sa tačke pametnjakovića, zahtev je na mestu (i stvarno jeste). Linux ACL model je i dalje ograničen na 3 svojstva: čitanje, pisanje i izvršavanje. Nedostaju (ovako iz glave) dopisivanje datoteka, brisanje, dodavanje datoteka u direktorijum, menjanje dozvola i preuzimanje vlasništva.
Linux ACL model jeste skucen i (zasto ne reci) zastareo, ali direktive u smb.conf “prosiruju” ova svojstva. Znas i sam – admin users, force user, force group, guest ok…..sa malo iskustva brzo se dolazi do zadovoljavajuceg resenja (osim u extremnim situacijama koje sam nazvao domenom muzickih zelja).
Poz.
13. jul 2006. u 6:13 pm #45951LYb
Učesniktrebao sam da stavim naslov: windowsi/linux.
Kako sad izgleda to je to!Znate kako sam se ja _definitivno_ odlucio za linux? U periodu testiranja i isprobavanja, jednog dana izlazi moja zena iz sobe sa masinom, posle slanja mejlova i nesto surfovanja, sa recima “brate, ovaj linux je do jaja…”
I eto… 🙂
13. jul 2006. u 7:19 pm #45952MladenIsakovic
UčesnikAko se koristi klot Windows onda da, ali ako se uzme u obzir da jedan Lunix dolazi uz gomilu progrtama koji može da zakrpi potrebe svake prosečne firme u Srbiji i da je Vlada sklopila ugovor sa nekim Linux distroom da bi i e-gov i e-bank i sva živa moguća sranja bila pod linuxom, onda bi automatski to povuklo i čitavu infrastrukturu, pa bi i sve one institucije koje su naslonjene na državu zbog kompatibilnosti najverovatnije bile na linu, pa bi bilo i programera koji bi isključivo onda za ovu platformu radili… Dobili bi mnogo veću uštedu nego sa Winom.
Da li si svestan koliko bi koštalo samo ovo što si nabrojao? Way abound dosadašnjeg rešenja. Da ne pominjemo stalne linux probleme, i ta gomila software-a gde dobiješ 10 programa za istu stvar, koji su najčešće međusobno nekompatibilni, tako da i oni sa kojima radiš na složenim projektima moraju da koriste iste alate kao i ti, jer je u suprotnom komunikacija nemoguća. I da ne nabrajam, pisao sam ranije na mnogo tema o tome zašto Linux jednostavno ne može da probije tih 2% na desktop tržištu. Što se tiče servera, tu je druga priča, ali troškovi prebacivanja celog e-goverment-a na Linux su značajno veći od zadržavanja postojećih rešenja. Jebi ga, skupo!
13. jul 2006. u 8:05 pm #45953crveni1
Učesnik@MladenIsakovic
Oooo, da… Potpuno si upravu ako kratkoročno posmatramo jednu takvu odluku. Uvođenje, obuka, pravljenje potrebne infrastrukture (bilo sofverske bilo hardverske) definitivno je na strani windowsa. A da vidimo dugoročno… Koliko je potrebno para potrošiti za održavanje jednog prosečnog Windows sistema??? Sa Windowsom ti nikada nije dosadno, stalno se nešto događa, a to i košta. Da vidimo šta je sa linuxom? Znam gomilu sistema (neke sam i ja postavio) koje rade već godinama i ljudi nisu ni prišli mu. Znaju tamo je u nekoj mračnoj sobi (ako je u pitanju server) i šljaka posao. Čak toliko davno je postavljen da je pitanje kada bi se nešto dogodilo da li bi se setio onaj ko ga je nameštao šta mu je radio. OK. I sam kažeš da za servere je tako. A kao desktop rešenje… Pa jeste gomila programa koje dolaze uz njega, ali ti ne moraš da koristiš sve… Ili si pak neki od onih koji sve koristi? E vidiš, kako se propišu standardi (mada u našoj zemlji to malo traljavo ide) za sve i svašta, mogu se propisati šta treba da koriste … Ma sigurno ti je već sve jasno o čemu pričam. Jednom valjano postavljeni sistem pod linuxom (eventualon FreeBSD ili nekim njegovim klonom) za održavanje traži jednostavno redovni backup… A to se malte ne može raditi po automatizmu. Nema Antivirus programa, nema usporenja rada sistema jer se baš sada skida neka antivirus baza, iiii ono što je najbitnije nema višesatnih čekanja u redu jer je upravo sistem pao. E vidiš na duge staze linux sistem veoma brzo vrati ono što je na kratke bilo uloženo u njega, dok windows… O da i još nešto VEOMA bitno. MS podrška svojim OS veoma smrdi. Dok im se isplati daju, kada ne onda brate kupi novi sistem jer za ovaj više ne dajem podršku (koja je inače traljava). Na duge staze treba računati i na ova ulaganja…13. jul 2006. u 10:15 pm #45954MladenIsakovic
UčesnikKoliko je potrebno para potrošiti za održavanje jednog prosečnog Windows sistema??? Sa Windowsom ti nikada nije dosadno, stalno se nešto događa, a to i košta.
Sve nešto košta. ‘Ajde mi odgovori, koliko košta ovo što si pitao, po tebi? Ovo, da nikad nije dosadno, verovatno aludiraš na viruse i ostali malware, to ne pije vodu. Windows je vrlo pouzdan sistem, a za loš dizajn i održavanje mreže je kriv loš administrator, kao i kada je linux u pitanju, naravno. Viđao sam i Windows mreže kojima uptime iznosi i po 2 godine, tako to da se ruše kao kula od karata nemoj pripisati Windowsu, već nepouzdanom hardveru i administratorima za isti.
Da vidimo šta je sa linuxom? Znam gomilu sistema (neke sam i ja postavio) koje rade već godinama i ljudi nisu ni prišli mu. Znaju tamo je u nekoj mračnoj sobi (ako je u pitanju server) i šljaka posao. Čak toliko davno je postavljen da je pitanje kada bi se nešto dogodilo da li bi se setio onaj ko ga je nameštao šta mu je radio.
Ako nije problem ili poslovna tajna, čemu služe ti serveri koje pominješ? Baš me zanima, za šta se koriste ti serveri koje si ti postavio? Jesi li upgrade-ovao bilo šta na njima?
Pa jeste gomila programa koje dolaze uz njega, ali ti ne moraš da koristiš sve… Ili si pak neki od onih koji sve koristi? E vidiš, kako se propišu standardi (mada u našoj zemlji to malo traljavo ide) za sve i svašta, mogu se propisati šta treba da koriste …
Ti i ja nismo bitni u ovoj priči, već je tema među nama rasprava oko toga da li je za BGD skuplja ili jeftinija saradnja sa Microsoftom na Windowsu, ili nešto treće. Ja lično preko 80% vremena provedenog na računaru koristim Linux, ne zato što mislim da je bolji, nego zato što sam se nekako navikao, više ga volim od, recimo, Windowsa, ali to je samo moja subjektivna odluka, koja nema veze ni sa čim. Predlažeš da “se propiše” šta da se koristi, što je apsolutno protivno ikakvom vidu slobode. A šta kad bi’ ti neko propisao da moraš da koristiš MSOffice, XP+SP2, Photoshop CS, Visio….itd.. Ti i ja bismo prvi zaurlali, jel’ da? Standardi u sw industriji su već odavno postavljeni, to što Linus ponekad izmišlja toplu vodu, to predstavlja problem. Pazi, ti imaš firmu, i platiš neki profi program za svoju firmu, kroz godinu ipo, izađe nova verzija linuxa, admini upgrade-uju sistem, downtime beznačajan, kad ono – rk, tvoj prog. koji si kupio za par ‘iljadarki $, neće da radi, jer njemu treba libtrt 3.3, a uz novi linux si dobio libtrt 4, koji nije backward kompatibilan sa prethodnim, pa ti moš’ se ‘ebeš s’ prstom. Ti onda zoveš sw vendora, tražiš podršku, on ti kaže da vratiš stari libtrt, install ručno, otvori make file, pa prepravi liniju 443 sa false na true, dok se ne izbaci nova verzija programa, pitanje da li će uopšte, jer Pera iz Detroita urla zašto taj prog. neće radi na distro-u koji on koristi, itd, itd. E, to je kočnica napretku na desktop-u. Što se servera tiče, i sam sam privrženiji linux/BSD varijanti, alati su slobodni, besplatni, i pritom vrlo kvalitetni i pouzdani u odnosu na proprietary rešenja, te je linux/BSD svakako racionalnije rešenje. Na desktop-u – još uvek ne. Mislim, nisam ja blesav, može on za small/medium office biti nekakvo rešenje, ali kada su u pitanju zahtevi za specifičnim kvalitetnim softverskim kompleksnijim programima, mnogo veći izbor je na Windowsu. Što se čisto kućne multimedijalne mašine “za sve namene” tiče, tu Linux apsolutno može biti alternativa, osim kad je izbor igara u pitanju.. Dakle, mogu da koristim Internet, Office, gledam filmove, režem diskove, kompresujem/grabbujem audio-video materijal, audio-obrada može malo da zeza, ali ako se prilagodiš, ni tu neće biti problema, acidrip-om baratam DVD-materijalom, sve što mi treba, linux može. U ozbiljnim firmama, gde se radi na integraciji, gde timovi ljudi učestvuju u raznim projektima, gde je potreban specifičan SW, e – tu linux nema šta da traži sa Win-rešenjima, čak je mnogo skuplji, bilo kratkoročno ili dugoročno.
Jednom valjano postavljeni sistem pod linuxom (eventualon FreeBSD ili nekim njegovim klonom) za održavanje traži jednostavno redovni backup… A to se malte ne može raditi po automatizmu. Nema Antivirus programa, nema usporenja rada sistema jer se baš sada skida neka antivirus baza, iiii ono što je najbitnije nema višesatnih čekanja u redu jer je upravo sistem pao.
To isto može i sa Windowsima, i tamo sve security alatke već godinama imaju auto-update funkcije, admin i ne primeti ako to ne želi. I gde još upgrade antivirusne baze pravi usporenje?? Svaka ozbiljna firma ima way beyond 56k, i ne koristi 486-ice za bilo šta, osim da se od starih kućišta napravi postolje za roštilj prilikom neke proslave

E vidiš na duge staze linux sistem veoma brzo vrati ono što je na kratke bilo uloženo u njega, dok windows..
Ništa sporije, ako nije u pitanju perionica auta sa 5 zaposlenih, ili nešto slično. Onda jeste skuplje rešenje, slažem se.
O da i još nešto VEOMA bitno. MS podrška svojim OS veoma smrdi. Dok im se isplati daju, kada ne onda brate kupi novi sistem jer za ovaj više ne dajem podršku (koja je inače traljava)
Nije tačno, MS je do skora pružao tehničku podršku i za win98 i winME, pa su ti OS-i od nedavno dobili crvenu kartu, što znači da nema više tehničke podrške. Budući da su ti sistemi stari već ohoho 6 godina i više, to je i bilo za očekivati, plus, ta 2 sranja i nisu bili namenjeni ikakvom ozbiljnom poslu. Win9x kerneli su šuplji od php-a i linux-kernela zajedno. Što se tiče tehničke podrške, ja ne znam kakva si ti iskustva imao bar kad je reč o tp ovde u BG. Ja lično imam vrlo pozitivna iskustva, ljudi se više nego profesionalni, što i moraju biti, jer rade za novac koji im daješ. Ako nisu, ode mesto. Da je MS traljavo pružao tehničku podršku po svetu, sigurno da ne bi bio nbr.1 sw kompanija u svetu. Da me ne razumeš pogrešno, ja nisam nikakav ljubitelj MS-a, čak naprotiv, ali se trudim da budem realan. Osim što su nezasite stoke (mislim na čelnike te kompanije), profesioalizam im moram priznati, svidelo se to meni ili ne, a ne sviđa mi se 🙂 I sam bih želeo da linux kao trenutno, što se desktopa tiče, pravo alternativno rešenje za Gnjidows bude mnogo bolji nego što jeste, i s`vremena na vreme učini mi se da će tako i biti, ali neke loše stvari se stalno vrte u krug, tako da nisam neki veliki optimista. Jednostavno, što rekoše mnogi hiljadu puta, teško je praviti sistem koji “rula” od desktopa do super-clustera 🙂
13. jul 2006. u 11:25 pm #45955linuxoid
Učesnik. Ja lično preko [b]80%[/b] vremena provedenog na računaru koristim Linux, ne zato što mislim da je bolji, nego zato što sam se nekako navikao, više ga volim od, recimo, Windowsa, ali to je samo moja subjektivna odluka, koja nema veze ni sa čim.
80/20 – Odlichan score!!!
Bolji sam od tebe za samo tih 20%14. jul 2006. u 1:58 am #45956popeye
Glavni majstorLinux ACL model jeste skucen i (zasto ne reci) zastareo, ali direktive u smb.conf “prosiruju” ova svojstva. Znas i sam – admin users, force user, force group, guest ok…..sa malo iskustva brzo se dolazi do zadovoljavajuceg resenja (osim u extremnim situacijama koje sam nazvao domenom muzickih zelja).
Force user i group poništavaju svrhu postojanja više korisnika ili grupa na deljenom resursu – gubim brz uvid u to šta je čije i dajem prava onima koji to ne trebaju imati. Umesto njih koristim podrazumevane ACL za direktorijume, no nedostaju mi gore pomenute opcije, što krpim sa dodavanjem append i immutable EA koji su ružni i glupi.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.