Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › linux
- This topic has 63 odgovora, 22 glasa, and was last updated 20 years ranije by
salac.
-
AutorČlanci
-
12. jul 2006. u 7:57 am #45917
linuxoid
UčesnikLjudi jednostavno više vole da im sve završi neko drugi. To je problem socijalne prirode a ne Linuxa. Najslikovitiji opis takvog stanja je ona poslovica [b]„videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu”[/b], iliti „Pera ima pentiJum 4, Mika ima tanki televizor za kompIjuter (TFT monitor), Laza ima providnu kutiju sa neonskim lampicama (fancy kućište), oću to i ja!”.
🙂
12. jul 2006. u 8:48 am #45918MisterNo
UčesnikNajzalije od svega sto o windows-u daju sud korisnici koji ga ne znaju ni 10% (cast izuzecima).
Isto je lose da svoj sud o linuxu daju ljudi kojima on sluzi kao desktop racunar, bez uvida u njegovu pravu snagu po pitanju mreze, rutiranja … Inace windows 2003 je vrlo kompleksan operativni sistem, windowsov domen je odlicna stvar…Ajde da svi budemo malo samokriticniji i da uvek podjemo od toga koliko ne znamo. Ja sam u ovom poslu vec 10-tak godina. Sa lindzom radim sigurno 6-7, ali svaki dan naucim nesto novo i svestan sam koliko ne znam i koliko jos imam da ucim.
Inace na netu mozete da nadjete dosta pitanja sa microsoftovih ispita, ali isto tako sa dosta primera i pitanja sa
linux sertifikovanih polaganja, pa nek takve stvari budu neko merilo znanja, a ne kako je windows sranje jer ima konflikt sa satelickom karticom.12. jul 2006. u 8:56 am #45919dejanium
Učesnikinstaliras li linux na kompjutere koje prodajes, inspekcija ce te ostaviti na miru kao i kupci koji ce te pustiti da u tisini svoje radnje kompajliras…podesavas modem…
a sto se tice potencijalnih korisnika, pa njima je svaki OS sok. Kupovina je tek cudo, “ja dobio sve uz kompjuter, i ofis i internet i fotosop i autoked, ma lepo je receno videla zaba… U, a sto smo pametni, “znam ja taj windos ima internet, mel …” nece mejl da mi radi, stalno prijavljuje gresku sa tvojim imenom i brojem (pop3 !!!!), sta si mi poslao pa pokvario mejl…”, “kakav ti to kompjuter kad nema fotosop i autoked, ja sam kupio pentijum IV i dobio sve, a ti mi preporucujes AMD koji nema nista!? ” ima jos bisera.
12. jul 2006. u 10:23 am #45920worky
Učesnika ne kako je windows sranje jer ima konflikt sa satelickom karticom.
Ok,ali ne možeš odbraniti nebranjivo,ma koliko znanje imao,Sigurno mu to nije jedina rupa,bušan
je ko švicarsi sir. To je jeftin operativni sistem napravljen za široke mase,na zapadu je 100e ništa,
(jedna video igrica košta više) .Lako korišćenje i cena su ljuč njegovog uspeha a ne kvalitet OS-a.
Što se servera tiče ne mogu ništa da komentarišem.
Žalosno je što se kod nas toliko populariše win,kad je za naše prilike ipak skup.Imam osećaj da
postajemo Bilova kolonija ili nešto slično tome12. jul 2006. u 11:26 am #45921crveni1
UčesnikUgh. Ajde malo i ja nesto da kazem mozda i bude pametno.
100€ nije velika cifra pod uslovom da sam windows ne pukne, i da jos uz njega ne treba dodati jos nekoliko stotina eurica za raznorazne programe, po najbitnije antivirus i tome sl. Usput budi receno Win je 100€ ako samo dolazi u OEM varijanti. Ako zelis da imas svoj cd sa winom onda na tih 100 dodaj jos 200 da se druzi. Valjan av minimum jos 30 godisnje, firewall moze i besplatni i Office jos 500 a ako hoces moze i besplatna Open Office… ITD. Za sve sto zelis daj pare. Evo sada prave vistu u cini mi se cak 7 verzija pa koliko para toliko muzike (i to bas bukvalno jer ce biti verzija viste i bez media playera). Od samog svog izdvajanja i pojavljivanja kao samostalne firme MS citav svoj koncept gradi na jednom monopolistickom radu, guseci sve ono sto je konkurentsko, a opste je poznata jednacina iz ekonomije kvantitet=kvalitet. Elem, poenta ove price je da MS je dobar ako se izuzme gomila bugova i gluposti koje on donosi sa sobom. MS ima i dobrih strana, ali problem je sto i do njih uglavnom dolazi gusenjem i gazenjem konkurencije, pa cak i to dobro vremenom se izjalovi.
Setite se koncepcije koju je pre koju godinu Bill prezentovao gde racunari treba da budu samo u kancelarijama, a igrice na konzolama. Da nema konkurencije, koja misli drugacije davno bi zaboravili mi na igrice. I ovako je pitanje da li se uskoro ovaj transfer nece dogoditi jer je ms poceo da ucenjuje kompanije da pocnu iskljucivo igrice da prave za xbox konzolu…
I otkuda onda kod nas popularnost. Malo proguglajte i videcete da je ms usao u dill sa vladom RS tako da sve nase drzavne institucije i skole koriste MS. Kada udju u skolu i decu naviknu na jednu njihovu filozofiju tesko da cemo dobiti omladinu koja zeli linux. Kada udjes u prodavnicu ili svratis do lokalnog pirata probaj da njadjes oreginal cd igrice za linux. Nemoj te mi reci da ne postoji jer se odavno prave i ima ih gomila (pogledajte na bilo kom torrent sajtu). Slicna je stvar i sa programima. I otuda onda ta popularnost.12. jul 2006. u 12:58 pm #45922velial
UčesnikJedini nacin da Linux dobije malo vise paznje je da se dosledno primenjuje zakon o licencama softvera. Kada neko bude morao da plati gomilu para za raznorazni softver, razmislice da li mu to stvarno treba i da li postoji alternativa.
12. jul 2006. u 1:21 pm #45923linuxoid
Učesnik[color=red]Malo proguglajte i videcete da je ms usao u dill sa vladom RS tako da sve nase drzavne institucije i skole koriste MS[/color].[b] Kada udju u skolu i decu naviknu na jednu njihovu filozofiju tesko da cemo dobiti omladinu koja zeli linux[/b]. Kada udjes u prodavnicu ili svratis do lokalnog pirata probaj da njadjes oreginal cd igrice za linux. Nemoj te mi reci da ne postoji jer se odavno prave i ima ih gomila (pogledajte na bilo kom torrent sajtu). Slicna je stvar i sa programima. I otuda onda ta popularnost.
Da, u pravu si i da stvar bude gora (shto je normalno buduc’i da zivim u srbiji)
Mi smo siromashna zemlja, a shlihtamo se bill-u. Pogledaj brate nemce, fali li im neshto?
A, ladno lindza u vladi u zeleznici … RESPECT!!!12. jul 2006. u 1:27 pm #45924linuxoid
UčesnikNajzalije od svega sto o windows-u daju sud korisnici koji ga ne znaju ni 10% [b][color=red](cast izuzecima).[/color][/b]
Pa i 10% je super, zar ne? Bitno je da + ako si josh i amater uvidish razliku, u samom sistemu.
*(cast izuzecima) <——- Ovo je suvisno!12. jul 2006. u 1:32 pm #45925MladenIsakovic
UčesnikMi smo siromashna zemlja, a shlihtamo se bill-u. Pogledaj brate nemce, fali li im neshto?
A, ladno lindza u vladi u zeleznici … RESPECT!!!URL=?
12. jul 2006. u 1:46 pm #45926popeye
Glavni majstorZapravo, u normalnim okolnostima postoji samo jedna podrazumevana ruta (odredište 0.0.0.0), osim ako nemaš više izlaza napolje sa različitim troškovima (polje metric). Možda misliš na dodatne rute koje se odnose na multicast, mrežne interfejse, opseg lokalne mreže?
Zbog ispoliranog interfejsa, kada sam ga koristio isključivo kao kućni računar ili radnu stanicu, nisam ni imao potrebe da uopšte upoznajem šta je “ispod haube” Windowsa (>NT4). Tek na serverima sam uvideo koliko je robustan i kompleksan sistem.
Neke od stvari koje Windows poodavno ima, Linux (i Unix generalno) zaostaje. ACL je Linux dobio relativno skoro (sa 2.6 jezgrom), dok je sam POSIX standard za ACL šupalj u odnosu na Windows implementaciju, pa ga razni UNIX sistemi dopunjuju svojim proširenjima (svako na svoju ruku i stranu), što je loše. Kao primer se treba setiti kuda je takav razvoj vodio u domenu web čitača, kada su IE i Netscape lansirali svaki svoja, potpuno nekompatibilna proširenja – i nijedna nisu mogla da zažive – samo su pravili probleme u razvoju sajtova.
A za Domen, AD i, dodao bih, Exchange si u pravu. Oni su nezamenljivi u svojoj oblasti.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.