Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › linux
- This topic has 63 odgovora, 22 glasa, and was last updated 20 years, 1 month ranije by
salac.
-
AutorČlanci
-
13. jul 2006. u 5:20 am #45937
velial
UčesnikKoliko sam pratio tokove win ima veliku prednost kod tih nekih da tako kazem srednje klase programa (autoked, fotosop itd…). Sitnih alata za raznorazne obrade imaju dovoljno i win i linux (i za win vec sad ima dosta besplatnih programa). Kad se rade neke velike i skupe aplikacije najcesce se bira UNIX ili LINUX, Linux je u tu svrhu jako pogodan posto nema tajni i zackoljica oko vlasnistva pa moze sam sistem da se menja i prilagodjava potrebama bez angazovanja dodatnih ljudi iz na primer MS-a za mnogo para.
Glavna snaga win-a su upravo univerzalni komercijalni programi, odnosno programi koji nisu konkretno vezani za jednu delatnost, pa se mogu koristiti u razlicitim firmama kao takvi (bez izmena i prilagodjavanja). Posto je piraterija ucinila svoje pa sad u Srbiji postoji koliko toliko ljudi koji poznaju takve programe i sam win, (a nemojmo zaboraviti i koliko se u stvari MS reklamira na TV, pa ljudi malo i znaju o alternativama) win ispadne kao pravo resenje za desktop racunare i manje mreze po firmama.
Po vecim firmama je cest slucaj da se UNIX i linux nalaze na glavnim serverima i na pojedinim desktop racunarima, i da se na njima vrte vitalne aplikacije, a da se po kancalarijama nalazi win.13. jul 2006. u 6:21 am #45938GoranSTX
UčesnikOno sto mene izludjuje kod Win programa (i nekih na linuxu) je njihova tendencija rasta po eksponencijalnoj stopi… Postaju tako pretrpani opcijama da vise ni ne rade ono za sta su namenjeni. Ako instaliram audio player onda ocekujem da pusta audio fajlove, ne slike, ni filmove, niti da mi crtaju natalnu kartu… samo muziku…
A korisnici koji ocekuju da im se na novom racunaru nadju fotosop, corel i autocad, a pritom ne znaju rec engleskog ili sta je layer… mislim… sta reci… ???
Taj isti fotosop koriste za pregled fotografija, corel za pisanje tekstova, a autocad ikonica lepo izgleda na “ekranu”.
E sad sam preterao… Izvinjavam se…13. jul 2006. u 7:55 am #45939worky
UčesnikPa eto opet kazniše MS zbog nepoštovanja zakona o monopolizmu,ovaj put ih je kaznila
evropska komisija EU sa 280,5 miliona eura.
Nisu davali podatke o svom softveru nekim proizvođačima hardvera valjda, što mi nije baš
logično ,koga ne mrzi da gugla sigurno će naći o čemu se radi.13. jul 2006. u 9:11 am #45940MisterNo
UčesnikSlazem se potpuno sa time sto si rekao. Mislim da si krajnje objektivan sto je najbitnije.
Recimo kada je lindza u pitanju svere gde je on po meni nezamenjiv i gde iskljucivo njega koristim u poredjenju sa winom je rutiranje saobracaja, forwardovanje portova, firewall, dns (mada ni microsoftova implementacija dns-a nije losa), mogucnost chroota (gde mozes dici neogranicen broj web, dns … servera koje rade totalno odvojeno), i postfix (mada mislim da kada se exchange dobro konfigurise i kvalitetno integrise u AD da mu nema premca).
Dugo sam u prethodnoj firmi odrzavao iskljucivo linux mrezu od nekih 60-tak racunara i moja iskustva sa lindzom su tu krajnje korektna. Recimo tada sam koristio mandrivu kao distribuciju jer po meni ima odlicnu podrsku za stampace i mreznu stampu.
Inace radio sam na takvim projektima gde je recimo lindza front end, a recimoi midlware je recimo windows platforma. Tako da postoje razne sinhronizacije mysql ka mssql, replikacije ,skripte koje peglaju.
Ono sto hocu da kazem da svaki os od gore navedenih ima neke svoje prednosti i mane. I treba koristiti dobre strane i jednog i drugog.13. jul 2006. u 9:16 am #45941velial
UčesnikOno sto hocu da kazem da svaki os od gore navedenih ima neke svoje prednosti i mane. I treba koristiti dobre strane i jednog i drugog.
Apsolutno se slazem, ja recimo koristim win za igrice a linux za sve ostalo.
13. jul 2006. u 10:41 am #45942linuxoid
Učesnik[quote=”linuxoid”]Mi smo siromashna zemlja, a shlihtamo se bill-u. Pogledaj brate nemce, fali li im neshto?
A, ladno lindza u vladi u zeleznici … RESPECT!!!URL=?
[/quote]
Ne mogu da ti potkrepim, toliko je bilo aktuelno da sam prihvatio tek tako.
Ovo je samo ono shto sam nashao:
http://www.linux.org/info/linux_govt.html13. jul 2006. u 11:15 am #45943crveni1
UčesnikNemojte me pogresno razumeti. Windows u nekim stvarima je jos uvek ne zamenjiv. Pomenuti AutoCAD. Gospodo, za vecinu je jos uvek Windows besplatan (i ovde je neko pomenuo kada bi se malo vise vodilo racuna o licencama da bi verovatno drugacije bilo), ali pare nisu jedini razlog zasto neko voli linux/gnu/bsd i tome slicno. Ja licno volim slobodu, a windows malo pruza slobode. Nemojte me pogresno razumeti tamo gde treba win tamo ce biti i u mojoj firmi od 60 racunara samo 4 su pod linuxom, ali kada me pitate sta je po meni bolje… E tu vec mozemo diskutovati. Windows 2003 je cool stvar i ako neko kaze da nije to je samo sto je zaslepljen. ALI… Ta cool varijanta sisa memoriju kao niko. Recimo do nedavno je na toj masini stojao slack koji je obavljao sve opcije koje sada radi Win2003. Masina P4 Intel 2Ghz 368Mb rama… Radila je cool. Onda je poslodavac usao u dill sa microsoftom (action pack) u okviru koga izmedju gomile stvari dolazi i win 2003 stan server. On je trazio a ja ga namestio. 5x brze nego linux server. Iiii. Spooor do bola. Gde jos da sam morao da namestim AV i druge gluposti da bi sve to bilo koliko toliiko sigurno. Ubacim jos 512Mb, sada je vec podnosljivije, ali mislim se sta bi bilo sa slackwareom koji ima 8xxMb memorije. Elem, meni je sve jedno na cemu radim i ja sve mogu da “odradim” ali je moj licni izbor Linux/FreeBSD platforma. Za mene nije to samo “dobar/odlican” sistem, nego je za mene to stvar licnog izbora. E upravo o tome pokusavam da vam kazem. Kada te neko dovede metodom svrsenog cina do mesta da moras da koristis Windows i jos da te ubedjuje da je to dobro… Izvinjavam se odmah na paraleli ali ima poentu – to vam je kao sto nas politicari na TV ubedjuju da mi zivimo dobro – malte ne nikada bolje. Cim mene neko mora da ubedjuje da je nesto dobro ja cu odmah se zapitati a zasto to ja sam nisam primetio. Najgoru uslugu koju m$ i slicne kompanije mogu sebi uraditi je da totalni amater primeti da nesto ne valja na njivom sistemu. A da ne valja… I jos traze da im platis. E to je vec previse…
13. jul 2006. u 12:26 pm #45944velial
UčesnikSto te to cudi trgovci uvek preko mere hvale svoje proizvode. Ako uopste zelis da se raspravljas sa njma onda im stavis do znanja da si upoznat sa brojnim manama proizvoda koji nude, a ako ne zelis onda ih pusti da pricaju. Bez obzira na sve kad kupujes nesto (u ovom slucaju win) to ima svoju cenu takvo kakvo jeste zajedno sa svim bagovima i propustima, pa ti ako hoces kupi. Ne treba mesati praznu pricu trgovaca sa cenom proizvoda. Odluku o kupovini donosis sam na osnovu vrlina i mana proizvoda a cena toga je tolika kolika je.
Sto se tice svrsenog cina tu me apsolutno boli uvo po onoj narodnoj “sto se mora nije tesko”, ili “vezi konja gde ti gazda kaze, makar i u psenicu pa nek crknu i konj i gazda” tu je jedino bidno da je svima apsolutno jasno da takav izbor nije tvoja krivica pa te nemogu kriviti ni za posledice. Osim toga otkud znas sta je tvog poslodavca navelo na takvu odluku, mozda je cika bili obecao da ce da odvede njegovu tastu ako ovaj kupi win.13. jul 2006. u 1:12 pm #45945salac
UčesnikZapravo, u normalnim okolnostima postoji samo jedna podrazumevana ruta (odredište 0.0.0.0), osim ako nemaš više izlaza napolje sa različitim troškovima (polje metric). Možda misliš na dodatne rute koje se odnose na multicast, mrežne interfejse, opseg lokalne mreže?
Zbog ispoliranog interfejsa, kada sam ga koristio isključivo kao kućni računar ili radnu stanicu, nisam ni imao potrebe da uopšte upoznajem šta je “ispod haube” Windowsa (>NT4). Tek na serverima sam uvideo koliko je robustan i kompleksan sistem.
Neke od stvari koje Windows poodavno ima, Linux (i Unix generalno) zaostaje. ACL je Linux dobio relativno skoro (sa 2.6 jezgrom), dok je sam POSIX standard za ACL šupalj u odnosu na Windows implementaciju, pa ga razni UNIX sistemi dopunjuju svojim proširenjima (svako na svoju ruku i stranu), što je loše. Kao primer se treba setiti kuda je takav razvoj vodio u domenu web čitača, kada su IE i Netscape lansirali svaki svoja, potpuno nekompatibilna proširenja – i nijedna nisu mogla da zažive – samo su pravili probleme u razvoju sajtova.
A za Domen, AD i, dodao bih, Exchange si u pravu. Oni su nezamenljivi u svojoj oblasti.
Poz popaje, dugo se nismo prepirali po forumima, vreme je da se vratimo staroj dobroj tradiciji 🙂
Elem, nezamenljivost AD-a i Exchange-a? Sta bi sa novellovim eDirectory i IBM-ovim Dominom? Obezbedjuju istu funkcionalnost pa (usudjujem se rec) da su cak i bolji od MS proizvoda. Sam eDirectory je mnogo skalabilniji i sposoban da izdrzi par redova velicina veci broj zapisa u LDAP-u nego sto to moze AD, a uz to je i multiplatformski i podrzava win/osx/*nix klijente. Domino kao domino – apsolutno parira Excange-u po svemu, moze da se instalira na svakom OSu a kako vidim IBM je prebacio Notes na javu sto automatski znaci da ce moci da se koristi na svemu od igle do lokomotive – win.osx,*nix/smartphone.
Ne znam na sta si tacno ciljao kad kazes da je Exchange nezamenljiv? Integracija sa outlookom? Postoje besplatna resenja (recimo openXchange) koja sasvim korektno mogu da odrade posao – jeste, u pitanju je web app resenje ali koliko sam ja primetio ne fali nista od funkcionalnosti. Ofc postoje i druge varijante ali da ne sirim i ne duzim previse…..
Ili mozda volis laganica setovanje nekih stvari u AD-u kao sto su recimo neke od opcija windows klijenata? Jako popularna stvar je napr. setovanje proxy-ja svim IE win racunara u domenu…..jedina nevolja je sto to naravno radi samo sa IE i sto se naravno gomila admina jezi i na samu pomisao da neko u firmi koristi IE za neobavezni surf (citaj : pr0n, warez) -> za tili cas epidemija. Ah da…..jel bese resenje u koriscenju AV-a koji ponekad ocajno usporavaju masinu i kome nekog dana jednostavno istekne licenca i onda je comp ostavljen na milist i nemilost posastima sa neta. Naravoucenije -> ljudi se trude da edukuju korisnike i ohrabre ih da koriste Firefox/Operu.
Btw bas sada instaliram sambu koja ce ici u RATEL (rep. agencija za telekomunikacije), i naravno slazem se da je na win2003 serveru neuporedivo lakse fino nastelovati dozvole/zabrane nego se muciti sa ACL-ovima i smb.conf-om…..situacija ipak nije dramaticno losa – gro dozvola/zabrana koje postoje u win2003 serveru se ne koriste u praksi (barem ih ja nisam nikada koristio kad sam bio primoran da se patim sa windows domen kontrolerima). Rekao bih da bez preteranog cimanja i relativno lako mozes da podesis 95% stvari na sambi (pricam o dozvolama) identicno kao kod win2003 servera. Onih 5% ostavljam kao rezervu a komotno bih taj procenat mogao da smanjim na 1-2% – to je obavezna rezerva jer uvek ce se naci neki pametnjakovic koji ce da trazi da bas ti i ti smeju ovo a ovi i oni mogu samo ovo a ne i ono i blablablablabla…btw i na windows serverima je ponekad mucno napraviti dozvole koje spadaju u domen muzickih zelja.
Poz.
salac
13. jul 2006. u 1:45 pm #45946linuxoid
Učesniktrebao sam da stavim naslov: windowsi/linux.
Kako sad izgleda to je to!
Ali nije mi to bila namera. Hteo sam da pohvalim linux, buduc’i da sam amater.
Chak kao i takav (amater) uvideo sam boljitak jednog naspram drugoga.
Evo nekoliko primera:
Windowsi su mi radili dobro kad sam poiskljuchivao razne opcije, kao
shto su servisi, mejkap, iskljuchivanje prefetch-a, itd. i zaista je radilo brzo
na mojoj mashini (celeron 900/256)
Kad se zaglavi program ili sistem (blokira), sve pokusham (task menager).
Kad vidim da je c’ao ne preostaje mi da ga na reset dugme odblokiram.
Desi se to i sa linuxom, ali (jednom u sto godina), ali desi se.
Toliko opcija imam da ga odblokiram da je to neverovatno, pritom da ni jednom
ne koristim reset dugme.
Evo jedne male stvari koja mi dosta koristi.
Kopiranje teksta u 2 koraka (kod linuxa)
selektujem tekst levim klikom i skrolo dugme pritisnem na zeljenu destinaciju i to je to.
Kod windowsa je to ovako:
ctrl+c pa ctrl+v (radi i na linuxu)
sa mishem: levi klik selekt, desni klik kopi, dodjesh do konachne destinacije, desni klik paste
(ukupno 4klika)
Onda tu je prioritet nad prozorima (linux)
Stavish da jedan prozor bude prioritet nad drugim bez da padne dole dok obavljash neki
zadatak. Shto je fenomenalna stvar.
Naravno, to su sve male stvari, ali su mi nedostajale kad sam preshao u windowse da radim.
@crveni1 je napisao: “Ja licno volim slobodu, a windows malo pruza slobode”
Kernel windowsa i kernel linuxa.
sloboda nad samim sistemom, sloboda da sa programom radish shta hoc’esh,
sloboda DA GA POKLONISH NEKOM DRUGOM (SISTEM).
Eto, meni je to dovoljno da kazem windowsima: bili ste dobri dok nisam video da ima
neshto bolje. adios windows
Meni windowsi ne trebaju trenutno, ako mi budu trebali, ok.
p.s. (ovo je iz ugla jednog amatera) -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.