Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › linux
- This topic has 63 одговора, 22 гласа, and was last updated 20 years, 1 month раније by
salac.
-
АуторЧланци
-
12. јул 2006. у 3:32 pm #45927
eladan
УчесникU price o linuxu kao jedinom operativnom sistemu na racunaru koji sve zavrsava mogu da veruju samo oni koji racunare i ne koriste u neke ozbiljnije svrhe, a vecina nas je takvih. Znam ljude koji bi vrlo rado, najiskrenije, odbacili windows, samo kad bi proizvodjaci programabilnih kontrolera isporucivali prateci softver koji nije vezan iskljucivo za windows platformu vec i za linux. Sta sad? Da ne rade projektovanje hardvera i da predju na ripovanje dvd-eva pa da budu srecni sa svojim jedinim linuxom? (Wine nije uvek resenje.) Meni je linux na poslu jedini jer mi samo on treba. Ako mi bude profesionalno potreban windows, 100 evra nije puno ako bi postao alat koji donosi novac. Neke teme trebalo je odavno zavrsiti, kao npr. ovu o nadmetanju medju operativnim sistemima.
Popeye posteno iznosi prednosti i nedostatke. Mladji clanovi foruma (mladji po godinama 😉 ) bi mogli malo da razmisle o ovakvom pristupu.
12. јул 2006. у 4:04 pm #45928crveni1
УчесникAko pricamo o standardima Unix ih ima mnogo pre Widnowsa, a i taj ACL koji se pominje je Linux uveo po uzoru na svog brata po tetki UNIX-a kod koga to odavno postoji. Uopste gledano najkompletniji od svih operativnih sistema verovatno su oni koji uz svoje ime nose oznaku trademarka Unix. Ne treba pricati o primatu, ali se treba boriti da svi ravnopravno ucestvuju u utakmici a ne za nekog unapred lazirati rezultate.
Da ne bi bilo da bez url pričamo
http://www.bsd-srbija.org/bsdforumi/viewthread.php?tid=32
nazalost do nedavno je bilo i na vladino sajtu pod
http://www.gov.yu/informatics/srpski/sporazum.htm
ali na volseban nacin je nestao
ali zato ovaj i dalje stoji
http://www.sk.co.yu/2001/12/skak01.html12. јул 2006. у 5:36 pm #45929popeye
Главни мајсторAko pricamo o standardima Unix ih ima mnogo pre Widnowsa, a i taj ACL koji se pominje je Linux uveo po uzoru na svog brata po tetki UNIX-a kod koga to odavno postoji.
Unix je nastao pre Windowsa i to prevashodno kao operativni sistem namenjen višekorisničkom radu na univerzitetima i normalno da je prvi uveo ACL. Govorim o tome da je na Windowsu to temeljnije i bogatije odrađeno, a da Unix sistemi moraju proširivati POSIX jer je siromašan.
Sam ACL je nebitan ako radiš na svom kućnom računaru, jer na značaju dobija u višekorisničkom i mrežnom radu. Sa nedostacima Linux implementacije ACL-a se najlakše uveriš u radu sa Samba serverom na primer, kada ga porediš sa lakoćom (još bitnije, preciznošću) podešavanja Windows servera. Ili pri administraciji Linux servera sa više (shell ili X) korisnika i deljenim resursima.
12. јул 2006. у 9:44 pm #45930linuxoid
УчесникE, to mene boli, ali stvarno, bash. Zivim u hammer state. Nije Banana, kako
je to mikla rekao, nego hammer!!!12. јул 2006. у 10:04 pm #45931linuxoid
УчесникMogli su sa nemcima prvo da se konsultuju, kao:
“E, kako to vama shljaka? Mi smo (Srbija) u fazonu da
potpishemo ugovor sa mikrosoftom oko licence i to, pa smo prvo
hteli da pitamo vas koja je kinta i to, kakva su vam iskustva,
jel’ shljaka to?”13. јул 2006. у 12:14 am #45932Mr_Pingvin
УчесникOve priče o windowsima već počinju da smaraju. Svi na ovom forumu su koristili i lin i win pa vide šta je bolje. Ustvari nije dobar ni jedan ni drugi, verovatno nikada ni neće postojati OS koji će služiti za sve moguće poslove. E sad pošto je ovo tema o tome kako je linux odličan, ja bih rekao da zadovoljava kao desktop OS. Može jako lepo da izgleda, pušta sve moguće i ne moguće formate, radi stabilno, nema virusa, podržava sve više hardvera, ima gomilu sitnih igrica, i ovo je možda idealan OS za žensku populaciju, jer se samo jednom namešta i instalira i retko pravi probleme. Meni se jako dopada što mogu da isprobavam i po 3-4 programa nedeljno i da ih posle obrišem bez posledica, što nisam mogao na windowsu zbog raznoraznih fragmentacija i programi ostavljaju mnogo smeća za sobom kada se uradi uninstall pa sistem na kraju prsne. Sviđa mi se što imam full control nad sistemom i to što uvek postoji najmanje 2 načina da se nešto odradi A najviše mi se dopada to što kad prijaviš bug na nekoj aplikaciji, ili predložiš neko poboljšanje, najverovatnije da će se to naći već u sledećoj verziji, za razliku od vlasničkih programa. Jednom sam pokušao da namestim nešto na winampu i na kraju sam skontao da on to uopšte i ne može. Autori su me uputili na čoveka koji je pravio plugin, pa je ovaj zvao druga, pa je drug zvao ženu koja je zvala prababinu tetku itd. Na kraju je ispalo da greška neće biti ispravljena i da treba da budem srećan što uopšte postoji plugin onakav kakav jeste. Nego da završim o linuxu… Jako dobar OS, još da rešimo problem sa sporim i skupim netom i biće sve O.K. ali ni to neće privući široke mase. Imao sam prilike da posetim jedan studenjak u slovačkoj gde je net besplatan gde god da kreneš, ali ljudi i dalje furaju windows, ali tamo ljudi nisu pametni, mi smo več druga priča.. 😉
13. јул 2006. у 12:42 am #45933MladenIsakovic
Учесник@ linuxoid
Rekao si ovo
Pogledaj brate nemce, fali li im neshto?
A, ladno lindza u vladi u zeleznici … RESPECT!!!Ja sam kad je to bilo aktuelno pretražio ceo internet ne bih li pronašao neki zvaničan vladin PDF dokument gde oni govore na prelazak celokupnog e-goverment-a na linux, i sve što sam našao je da je to bio predlog jednog političara tadašnje i sadašnje opozicije, koji je mislio da će, zato što je linux besplatan, time uštedeti na software-u, i smanjiti troškove. Međutim, stručnjaci su izračunali da je migracija na linux i prebacivanje celokupnog upravljanja na Linux mnogo skuplje od korišćenja već postojećeg Windows rešenja, tako da je taj predlog propao. Zato sam ti tražio URL kojim potkrepljuješ ovo što si rekao, a ne neke priče o vladinom sporazumu sa Microsoftom, koji ti niko nije ni tražio.
A kad je u pitanju taj famozni sporazum sa Microsoftom, verujem da je neko dobio velike pare, ali istini za volju, nisam siguran da bi neko od velikih IT svetskih igrača koji bi možda i ponudili Linux (mogu ih nabrojati svega 2-3 moguće kompanije) da bi njihova ponuda bila efikasnija/racionalnija imajući u vidu long-time suport i korišćenje
. Što reče popaj, lindža pati od velike “količine” posix i bacward nekompatibilnosti, mada tu i ne bi igrali ulogu linuxi kakve ih mi koristimo na desktopu, već enterprise rešenja, koja sa supportom i svime što ide uz to – uopšte nisu jeftinija od Microsofta. U tom slučaju, čini mi se da bi opet Windows imao malu prednost.13. јул 2006. у 1:02 am #45934BrokeBody
Учесник…pošto je ovo tema o tome kako je linux odličan, ja bih rekao da zadovoljava kao desktop OS….
I ja bih rekao, iako se ja ne razumem mnogo u Linux, a ni u Windows. Gledam samo da ga skokcam sto bolje mogu i da me sluzi kao sto me sluzi i Windows, a i sluzi me, plus sto sam ektra lenj 😀 , ali opet, ja sam obican Desktop User, a programiranjem se jos uvek bavim samo amaterski.
Offtopic
Windows mi treba zbog faksa i ne bunim se mnogo (ovo mnogo je zbog toga sto cas navucem neki virus, add, spy… :@ , mada sve vise ulazim u stos sa tim, pa mi se tako nesto sve redje desava ). Ako mi se nesto svidja na Windowsu vise nego na Linuxu, to je onda graficko okruzenje. Meni je Redmond lepsi. OK, znam ja da E-17, XFCE, Fluxbox… mogu da se srede opasno, ali meni je to mnogo lakse pod Windowsom, plus sto uvek imam veci izbor takvih stvari za Windows, nego za Linux. Na hardu od 80GB, 60GB mi je za Linux, a 20GB mi je za Windows. Windows koji imam na masini je originalan (ajde… pucajte sad 😀 ) i ne zalim sto sam dao 155 Eura za njega (pre 2-3 godine, zaboravio sam). Barem sam miran sto se tice Critical & Security Update-ova, iako je po tome Linux bolji, ali eto, nista ilegalno na masini (ja mislim… 😀 ) i mirna mi glava. Sto se igrica tice, iako ih ne igram puno, a i malo ih imam, one koje su mi na masini su takodje originalne. Ne znam kako je kod vas, ali u mom gradu je vecina igrica 500-1500 dinara (ok, World of WarCraft je 3500 dinara, ali dobro, mora da ima i nesto ektra skupo 😀 ).
Eto, malo iz perspektive Zadovoljnog Desktop User-a. 😉
13. јул 2006. у 4:38 am #45935crveni1
УчесникI eto nas na dosta staroj priči.
@MladenIsakovic
Što reče popaj, lindža pati od velike “količine” posix i bacward nekompatibilnosti, mada tu i ne bi igrali ulogu linuxi kakve ih mi koristimo na desktopu, već enterprise rešenja, koja sa supportom i svime što ide uz to – uopšte nisu jeftinija od Microsofta. U tom slučaju, čini mi se da bi opet Windows imao malu prednost.Ako se koristi klot Windows onda da, ali ako se uzme u obzir da jedan Lunix dolazi uz gomilu progrtama koji može da zakrpi potrebe svake prosečne firme u Srbiji i da je Vlada sklopila ugovor sa nekim Linux distroom da bi i e-gov i e-bank i sva živa moguća sranja bila pod linuxom, onda bi automatski to povuklo i čitavu infrastrukturu, pa bi i sve one institucije koje su naslonjene na državu zbog kompatibilnosti najverovatnije bile na linu, pa bi bilo i programera koji bi isključivo onda za ovu platformu radili… Dobili bi mnogo veću uštedu nego sa Winom. Win ti radi sa devizom – “Ako ne platiš na mostu platićeš na ćupriji!”. Kod Linuxa i ovde nepravedno zapostavljenog FreeBSD, NetBSDa, DesktopBSDa i Ono što ja trenutno koristim PCBSDa ono što platiš to i dobiješ i nema naknadnih dodatnih ugovora, podugovora, licenci… Tema svakako za razmišljanje. Koliko na to ide para??? Da li je jeftinije to ili jednom platiš i obučiš raju…
13. јул 2006. у 4:53 am #45936kosmi
Учесник“Svakog dana ista tema, a za mene mesta nema”
Kod mene sve suprotno od onoga sto rece BrokeBody. Jedini legalan softver koji imam na Win-u je onaj koji je besplatan. Siroma´ sam, al´ moram da zivim. Priznajte ljudi, ne trpite. Prvi razlog zbog koga koristim Linux-e su free of charge sistem i programi. Drugi razlog za isprobavanje istog je isprva bila zelja za avanturizmom. Treci razlog je moja fascinacija drugacijim i novijim i opet i uvek i zanavek free, free, free sistemom.
Zamislite situaciju da nam se Linux pocne naplacivati, a da je i pre toga bio naplacivan. Vecina nas ne bi ga ni znala propisno koristi. Znace samo oni, dok je bio besplatan legalno il´ nelegalno. Ovako probasmo gomilu distribucija, postade nam drago sto je tu i sto nam koristi. A kad se svinjce odvoji od sise, zavrsi nestasan nacin zivota i postane veprina -car shuma-, pa ga naposletku zahvate zakoni prirode, instikt za razmnozavanjem i teznja za osamostaljivanjem, osatavice naizgled licemernu majku i pustiti vetar i karakter da ga nosi, slobodan u mislima da joj se ne vrati.
Tako da i prica o dve OS-ice, moze stati tu gde i zivotna prica. U prici o karakterima. Jedan voji (vodi bitku), a drugi zatecen i ne prihvata je, vec vodi svoju, za sebe, zbog principa, zbog koga posao trpi i Frankenstäin nemirno spava. Nek´ nam spava ideal modernog drustva, neka spava. Zivimo_Slobodno. A nek´ idu dobri(Windowsi), losi(Linuxi), zli(TeleComRadikali) svak´ na svoju stranu i po svoj deo plena. Treba biti realan, ali i principijalan. Zivite_Slobodno i OnoDite Ubuntu, bez (K)ecapa. Samo znajte, gorak je ukus nezajazljivim ljubiteljima $$$.
Prepustite se zaboravu, pa da organizujemo SP u fudbalu k´o los Himler i los Mutambe. Nelsona Mendelu za Predsednika Srbije. Zasto ne budemo dobri djaci, pa se ugledamo na ove dve zemlje slicne po mnogo cemu. Linux+Fudbal. Ah da, mi nismo vise fudbalska nacija.
Procitajte jos jednom GNUzilla-Specijal izdanje, pa onda pobrojte njene mnogobrojne kritike na ovom forumu i videcete da drzava, a to smo svi mi, ipak zeli Windows i preko potrebnu 7-cu na lotou. Bez trnja, a odmah do zvezda. Mi smo izgleda gotovani, pa nam zato tako i ide u svim sferama. Besplatan softver je nasa sansa.
Vrednujmo softver(coveka) ne po tome kako se oblaci, dal´ dobro il´ lose radi, vec srpsku lopovsku osobinu razvijajmo u pravom smeru, prilagodjavajuci ga nasim potrebama direktno iz slobodnog source-a. K´o sto rece RMS: “Happy hacking”. Smernica:”O ukusima VREDI raspravljati” Natürlich. No mercy. Ubuntu. Onodite (univerzalna rec iz jugoistocne Srbije bez sinonima na knjizevni jezik, koristi se kad se sagovornici razumeju i moze oznacavati bilo koju radnju). Ova rec me bas podseca na Linux, npr. pitanje “Kvo mu prajish”, a odgovor “Eve, neche bre ovoja, ovo me nikako ne zarezuje, che uznem da ondem sistemat, pa che si vrnem onija pendzeri” -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.