Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Linux i žene
- This topic has 51 одговор, 21 глас, and was last updated 19 years, 3 months раније by pedjaman.
-
АуторЧланци
-
31. август 2005. у 12:04 am #32194japanУчесник
niko nije rekao da MySql radi loše ono što radi, nego da ne radi gomilu stvari koje bi trebalo da radi. pokušao sam čoveku da ukažem na to da raditi sa takvom bazom, kad je u pitanju ozbiljnija aplikacija, može da bude noćna mora, u šta sam se uverio. na to se odnosilo “za web” i “tri tabele”, a to se popularno zove metafora. ako je to bilo prejako za tvoj ukus, izvini, mada ne vidim zašto bi se ti našao uvredjen time, sem ako si možda član development tima, u kom slučaju ti skidam kapu, ali ti dobronamerno savetujem da se otarasiš te sujete.
cela priča oko relacionih baza podataka je starija od mene a verovatno i od tebe, i za vreme se razvila cela nauka i uspostavili su se standardi, kako arhitekture, tako i korisnički standardi. verujem (ne znam, nisam išao tako duboko) da MySql zadovoljava standarde arhitekture, ali korisnički standardi su nešto na čemu treba još da se radi. kad se ta priča zaokruži, onda može da se kaže da je to zreo proizvod. ako hoćeš plastično objašnjenje, pomenuo si QT… zamisli da u QT-u postoji klasa prozora koji se maksimalno brzo otvaraju, i u tom smislu imaju bolje performanse od ostalih… ali imaju jednu manu – ne postoji način da se taj prozor zatvori sem da se direktno ubije proces, znaš ono, kill -9 pid… ti bi to nazvao zrelim proizvodom? ja baš i ne bih, pre bih rekao da je to poluproizvod.
savršeno mi je jasno zašto stvari stoje tako kako stoje, ne gura to ni M$, ni IBM, treba tu da se ulaže, i treba vremena za to, što može da bude prednost, i finalni proizvod može da bude mnogo bolji nego da su ga radili isti ljudi, pod okriljem neke gigantske kompanije, sa deadline-ovima, pritiscima i ostalim vrlinama tog sveta. ubedjen sam da će MySql biti odličan sistem kad se završi, dobar je on i sad, ali obzirom na to da nije gotov, to je samo potencijal.
a komentari tipa “nije neophodno” i “više štete nego koristi” baš i nemaju mesta, i baš oni su ti od kojih je “više štete nego koristi”, to je M$ filozofija – ono što vam ne pružamo, to vam ni ne treba… pa ako misliš da treba da se stane ovde, piši MySql timu da ne rade ništa dalje, mada nisam siguran da će te poslušati…
i ja bih sad prekinuo ovu diskusiju, pošto mislim da je potpuno besmislena, MySql će se razvijati, i razviti, bez obzira šta ti ili ja mislili da li su trigeri i stored procedure potrebni ili ne, a ni ja neću odustati od svog stava da je za sad nezreo, ni ti od svog stava da nije.
EOF
31. август 2005. у 12:35 am #32195popeyeГлавни мајсторKarakteristike baze određuju i njenu upotrebu, a MySQL se zasad uglavnom koristi za web.
Inače, zaboravili ste da pomenete i poglede (views), koji su takođe bitni. Na primer, centralna baza sadrži podatke za region jugoistočne evrope i ja želim da, recimo, programerima u Makedoniji dam pristup samo podacima koji se njih tiču, a tabele sadrže podatke za sve države.
Uostalom, sve pomenuto je deo ANSI SQL standarda i iako se može skrpiti i bez toga, to je minus za MySQL i ograničava njegovu upotrebu. Pogotovo u situacijama kada se vrši prelazak sa veće i standardnije baze poput Oracle-a, DB2 ili Informix-a.
31. август 2005. у 10:09 am #32196pedjamanУчесникDiskusiju treba ovde prekinuti jer jeste besmislena i ne radi se o mojoj sujeti jer nema tu šta mene da pogodi. Meni je najlakše da koristim Oracle, ali nađi ti preduzeće kojem će to koristiti kod nas i u svetu, a da nije telefonska kompanija ili berza?
QT primer koji si dao je drastičan i sadrži nešto što nije standardno ni u kom smislu pa samim tim i nije paralela.
Pa M$ je baš taj koji nudi gomilu stvari koje više štete nego koriste. Trigeri su tako nešto. Daj makar jedan primer gde je nešto lakše odraditi trigerom.
Ko je od vas polagao Informacione sisteme i posvetio se malo proučavanju toga i radio za neku stranu kompaniju ili univerzitet, znao bi o čemu sam govorio.
Američki univerziteti su sve svoje sisteme prebacili na MySQL a šta misliš zašto?
Views nedostaju. To je tačno i to je STVAAARNO velika mana. Slažem se u potpunosti, mada nisam siguran u to da su po ANSI standardu ali da ne nagađam. TO obavezno treba da uvedu.
31. август 2005. у 12:11 pm #32197DVSoftwareУчесникne hranite trolla
31. август 2005. у 12:34 pm #32198popeyeГлавни мајсторViews nedostaju. To je tačno i to je STVAAARNO velika mana. Slažem se u potpunosti, mada nisam siguran u to da su po ANSI standardu ali da ne nagađam. TO obavezno treba da uvedu.
Prisutni su u verziji 5. Trenutno kod mene se vrši prelazak sa Informixa na MySQL i dok se frontend softver ne izmeni (što će potrajati još neko vreme) zbog pogleda sam prinuđen da koristim MySQL 5 (koji je u alfa, odnosno sada beta fazi).
Zbog previše problema (često korumpiranje indeksa, problemi sa replikacijom, sporost u odnosu na referentnu platformu) sa MySQL bazom, budući da koristimo sve nabrojano: transakcije, procedure i poglede, ne planiramo je pustiti u produkciju. Sada korenito menjamo frontend softver kako bi radio sa MySQL 4.1 i onda ćemo ponovo sagledati rezultate testiranja.
31. август 2005. у 5:59 pm #32199pedjamanУчесникne hranite trola
nadam se da nisam ja taj koji je dobio ovaj epitet 😆 😆 😆
Prisutni su u verziji 5. Trenutno kod mene se vrši prelazak sa Informixa na MySQL i dok se frontend softver ne izmeni (što će potrajati još neko vreme) zbog pogleda sam prinuđen da koristim MySQL 5 (koji je u alfa, odnosno sada beta fazi).
Zbog previše problema (često korumpiranje indeksa, problemi sa replikacijom, sporost u odnosu na referentnu platformu) sa MySQL bazom, budući da koristimo sve nabrojano: transakcije, procedure i poglede, ne planiramo je pustiti u produkciju. Sada korenito menjamo frontend softver kako bi radio sa MySQL 4.1 i onda ćemo ponovo sagledati rezultate testiranja.
E super. Ja bih očekivao da do 5.5 to bude upotrebljivo, a negde oko 6.0 da radi super.
1. септембар 2005. у 8:51 am #32200popeyeГлавни мајсторE super. Ja bih očekivao da do 5.5 to bude upotrebljivo, a negde oko 6.0 da radi super.
Slažem se. Jedino što je kod mene neki “pametnjaković” u centrali odlučio da već sada proba da “uštedi novac” prelaskom na ovakav MySQL. Na kraju će nam troškovi prepisivanja koda i održavanja baze preći cenu Informix licence.
1. септембар 2005. у 10:27 am #32201pedjamanУчесникSlažem se. Jedino što je kod mene neki “pametnjaković” u centrali odlučio da već sada proba da “uštedi novac” prelaskom na ovakav MySQL. Na kraju će nam troškovi prepisivanja koda i održavanja baze preći cenu Informix licence.
Pozdravi gospodina 😆 Pa ni na jedan sistem se ne prelazi dok je u alfa, beta fazi. Čak ponekad treba izbegavati i podverzije nula (npr 5.0). A dobro… naučiće jednog dana 😆
1. септембар 2005. у 12:50 pm #32202popeyeГлавни мајсторMatematika im je bila ista kao i kod prelaska sa Solarisa na Linux (to je besplatno), uz zadržavanje Informixa. Tada je Linux bio nedorastao nekim zadacima (jezgro 2.2, dosta stvari tek u razvoju), a evo, sad kad je Linux neko vreme OK, idemo sa Informixa na MySQL.
U stvarnosti, ta “ušteda” puca preko leđa programera i administratora koji smo utrošili stotine sati da zbudžimo to da radi. Uz dosta truda se sve može namestiti, ali to nije – to. A možda samo žele da nas nateraju da zaradimo platu. 😉
1. септембар 2005. у 12:56 pm #32203pedjamanУчесникŠta da ti kažem… ovde vi “zaradjuju” platu 😆
Na izdavanju uverenja u jednoj maloj opštini (Smed. Palanka) radi 4 žene! A nikad nema više od par ljudi koji dolaze po uverenja. Ali zato je drđava uvela da za svau potrebu treba da ivadiš razna uvereja, mlađa od 6 meseci. E onda one imaju kako da “zarađuju” 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.