Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Linux i žene
- This topic has 51 одговор, 21 глас, and was last updated 19 years, 1 months раније by pedjaman.
-
АуторЧланци
-
30. август 2005. у 12:41 am #32184pedjamanУчесник
nemoj biti ubedjen da si nekome ucinio uslugu time sto si mu napravio aplikaciju na MySql-u… ok je on za web, tri tabele i vozi… i tu bi bilo potpuno besmisleno gurati npr oracle, ali neka ozbiljnija aplikacija na MySql-u… mozda za jedno 10 godina, kad bude implementirano sve ono sto jedna RDBS treba da ima… malo da se isprazni ta to do lista…
Ma daj… o čemu ti pričaš? Šta fali to MySQL-u što bi mu ti zamerio?
30. август 2005. у 1:15 am #32185jbobanУчесникMi na ekonomskom koristimo i SPSS, MSProject, EVIEWS i razne druge programcice koji nisu besplatni
Evo i priznanja. Kako ono beše adresa za prijavu piraterije? 😈
30. август 2005. у 9:11 am #32186japanУчесникMa daj… o čemu ti pričaš? Šta fali to MySQL-u što bi mu ti zamerio?
zrelost… npr. da ne razmišljam koji ću tip tabele da uzmem kao hoću da ima referencijalni integritet, ili transakciju… stored precedures, triggers… sve je to u alpha fazi…
30. август 2005. у 9:49 am #32187pedjamanУчесникzrelost… npr. da ne razmišljam koji ću tip tabele da uzmem kao hoću da ima referencijalni integritet, ili transakciju… stored precedures, triggers… sve je to u alpha fazi…
Bez namere da vređam ali to je zakeranje. Da si proučio MySQL dokumentaciju, razumeo bi zašto nude više tipova tabele. Ukratko, tabele koje nemaju podršku za transakcije i ostalo su sporije od tabela koje to imaju. To je jedan od razloga što nude više tipova tabela.
Ti bi onda rekao i da je Qt “nezreo” jer nudi nekoliko klasa za glavni prozor pa moraš da razmišljaš koju da uzmeš. Isto bi rekao i za javu jer nudi više paketa: awt, swing,…
30. август 2005. у 9:52 am #32188popeyeГлавни мајсторSve je to (transakcije, okidači, uskladištene procedure) u razvojnoj fazi (5.0.x-alfa,beta), daleko od produkcione upotrebljivosti.
30. август 2005. у 10:02 am #32189japanУчесникBez namere da vređam ali to je zakeranje. Da si proučio MySQL dokumentaciju, razumeo bi zašto nude više tipova tabele. Ukratko, tabele koje nemaju podršku za transakcije i ostalo su sporije od tabela koje to imaju. To je jedan od razloga što nude više tipova tabela.
Ti bi onda rekao i da je Qt “nezreo” jer nudi nekoliko klasa za glavni prozor pa moraš da razmišljaš koju da uzmeš. Isto bi rekao i za javu jer nudi više paketa: awt, swing,…
ok, transakcije se ne koriste cesto, pa tvoja prica moze da prodje, ali, referencijalni integritet zakeranje??? pa ja onda bas imam pogresnu predstavu o tome sta treba da bude i radi jedan RDBMS…
stored precedures, triggers… sve je to u alpha fazi…
sta cemo sa ovim?
30. август 2005. у 11:50 am #32190jbobanУчесникPošto se već uveliko sa žena prešlo na baze podataka :lol:, šta mislite o Firebird bazi, takodje besplatnoj?
30. август 2005. у 4:37 pm #32191pedjamanУчесникok, transakcije se ne koriste cesto, pa tvoja prica moze da prodje, ali, referencijalni integritet zakeranje??? pa ja onda bas imam pogresnu predstavu o tome sta treba da bude i radi jedan RDBMS…
sta cemo sa ovim?Prvo, ima podršku za transakcije ako kreiraš tabelu InnoDB ili BDB tipa. Ja korisitim prve. Uzgred, transakcije usproravaju rad 2-4 puta jednog RDBMS-a.
Drugo, stored procedures su korisne. Slažem se. Ali nisu neophodne.
Treće, trigeri donose više štete nego koristi i treba ih izbegavati jer usporavaju i tabele koje ne treba. Dobrim projektovanjem informacionog sistema i pravilnom upotrebom transakcija možeš izbeći upotrebu trigera.
Četvrto, integritet, ako nisi upoznat, u ovim tabelama je uključeno i to. To ne radi savršeno, ali ako nisi u toku, ne radi ni kod jednog sistema. Naročito u slučaju pada servera. Čak ni kod Oracla. Jedino je bitno da vremenski period u kome može da dođe do problema sa integritetom bude što kraći. Za sada Oracle ima najmanji period, ali taj period nije nula. Pravilnim projektovanjem informacionog sistema, što uključuje redovan backup baze podataka i td, izbegavaju se ti problemi.
30. август 2005. у 7:40 pm #32192japanУчесникpazi, nemam ja nista protiv MySql-a, naprotiv, mislim da ima potencijal i da treba da se razvija i da postoji ovakav, pritom besplatan sistem. naveo sam neke njegove nedostatke u prilog tvrdnji da je nezreo. i stojim iza te tvrdnje, kao sto stojim iza tvrdnje da ti nedostaci moraju da se otklone da bi mogao da se nazove ozbiljnim i zrelim.
nisam imao nameru da pokrecem raspravu o RDBMS-ima, ni da pljujem MySql, nemam razloga za to, ono sto sam rekao su cinjenice, kojih su svesni i njegovi developeri, i na tome se radi… a toga je svesno i 99% korisnika, pa i ti…?
30. август 2005. у 9:03 pm #32193pedjamanУчесникPa da ali je i činjenica da je skinut u ko-zna-koliko primeraka u svetu ida gura ko-zna-koliko komercijalnih sistema. Pri tom je min 100 puta jeftiniji od Oracla (nije ebsplatan u komercijalne svrhe) i retko se dešava da neko prijavi gubitak podataka ko koristi ovaj sistem.
Znači on možda ima nedostatke, ali SKORO NIKO nije imao problema zbog toga.
Poenta je da si ga pljuvao ipak sa one “tri tabele” i “samo za web”.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.