Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › koju distribuciju koristite
- This topic has 67 одговора, 35 гласова, and was last updated 19 years, 6 months раније by salac.
-
АуторЧланци
-
25. јун 2005. у 12:46 am #28294BastardУчесник
Meni je suse bio prvi distro koji sam vido i koristio.Jako mi se svideo pre a i sada mi se najvise svidja.Zato koristim suse.
Probao sam mandrak i nesvidja mi se a svojevremeno sam koristio red hat 6.2 i voleo bih da vidim kako izgleda u novijem izdanju al otom potom.
Bas sad imam 2 harda i mogu da stavim dva distroa komotno bez problema.25. јун 2005. у 8:47 am #28295DexУчесникskoro sam instalirao mandrivu 2005 le.
prvi distro koga sam se docepao je bio mandrake 9.1 (bese davno)
malo eksperimentiso sa suse-om i opet se vratio na mandrivu25. јун 2005. у 2:44 pm #28296DuffmanУчесникMandrake 10.0 Power Pack, ali razmisljam da predjem na Debian ili Slack 😉
25. јун 2005. у 7:43 pm #28297LYbУчесникAko nemas dobru vezu, nemoj Debian, uzmi Slack. Ako imas dobru vezu, nemoj Debian, uzmi Gentoo 🙂
25. јун 2005. у 10:56 pm #28298popeyeГлавни мајсторAko nemas dobru vezu, nemoj Debian, uzmi Slack. Ako imas dobru vezu, nemoj Debian, uzmi Gentoo 🙂
Ljudi kojima nije dostupna veza većeg propusnog opsega bi trebali težiti distribucijama koje dostavljaju što više softvera na instalacionim diskovima. Ako potražiš podatke o Debianu, naći ćeš da se isporučuje na 2 DVD-a (ili 14 CD-a) što verovatno čini najveći skup softvera kada su Linux distribucije u pitanju.
Olako date ocene u vidu “saveta” druge ljude mogu koštati para i živaca.
26. јун 2005. у 11:27 am #28299popacУчесникSlackwaru i Gentoo fale dosta progarma.
Gentoo (bar verzija 2004.2) nema naprimer ALSU i Midnight Commander, no tu su i Gnome i KDE i Fluxbox, Open Office, Gaim, Xine, xmms i bukvalno svi programi koji su ti potrebni. Takođe nije loše da se odma uradi update portage-a što je dodatnih 18 MB.
S druge strane Slack ima ove pakete, ali videćeš da mu nedostaje Open Office (trenutno najkompletnijij Linux Office paket) koj kompajliran iznosi 60 MB a nekompajliran preko 200 pa sad vidi dal ćeš da skidaš ALSU od mx 10 MB ili Office 😆
Sve u svemu Debian, mada ga nisam probao ali obećava. 😆
26. јун 2005. у 2:42 pm #28300LYbУчесникMa dobro, ja nikada nisam voleo debian, to je sad moj problem. Opet, od tih paketa na dva DVD-a – koliko ti toga treba? A i ono sto ima vec je staro.
Dok sam imao losu vezu, tj. dok sam bio na dialupu, koristio sam slack i on je uvek bio current. O open office-u nisam monogo brinuo, posto je ionako gtk+ aplikacija koja na 1600×1200 izgleda katastrofalno, ali sam imao i njega.
U principu, slack ima SVE sto ti treba osim OOo, i , eventualno, xinetd-a i squid-a.
Gento prakticno nema nista. 2005.0 nema cak ni KDE. Zato sam rekao da je za dobru vezu.
26. јун 2005. у 3:03 pm #28301MoneoУчесник@Lyb
Ahm…..
Ja imam Gentoo 2005.0 i na drugom disku se nalaze i KDE 3.3.2 i Gnome 2.8 kao i XFCE,Fluxbox i Enlightenment+OOffice,kodeci,xmms-koliko sam video fale xine i mplayer,kao i gimp-prakticno sve ostalo sto treba je tu!To je inace tzv. pacakge cd-znaci u pitanju su binarni paketi(pretpostvaljam da si mislio na source 😀 )
To sto su paketi nimalo(mi)ne smeta-instalirao sam npr. mozillu 1.7.x i da se podigne treba joj jedno 5s-na svim ostalim distroima to traje i do 20s!
Takodje perfektno rade i ostale stvari iz “paketa”…..
Package CD postoji upravo zbog ljudi sa sporom konekcijom-i po meni je super stvar-kad se sve to lepo instalira i sredi sistem-odradi se lepo
emerge –sync,pa se nesto moze svuci i sa neta!
Ili odneti hard kod druga koji ima ADSL/Kablovski 😀 😀
CU!
Heavy Metal rules!
P.S. Emerge/Portage-najbolji package sistem koji moze postojati 😀 😀
Optimizacija za procesore,brzina,stabilnost,USE flags-ma Gentoo je fenomenalan!26. јун 2005. у 6:28 pm #28302LYbУчесникE da… istina… ja nikada nisam ni skinuo drugi disk 🙂
Inace portage je BSD-ov izum, samo sto su ga ovi sveli na source.USE-flagovi su super, samo sto bi trebalo odmah u startu da znas sta/kako, posto kad ih promenis nije na odmet uraditi jedan “emerge -e system”. Ja sam bas danas to odradio 🙂
26. јун 2005. у 11:07 pm #28303jbobanУчесникSlackwaru i Gentoo fale dosta progarma.
Čitam ovo i pitam se šta je loše kod SuSE distribucije? Hteo bih da je napustim, ali ne znam zašto? 😆
Ima ALSU i Midnight Commander, Gnome i KDE i Fluxbox, Open Office, Gaim, Xine, xmms… Deo u USA nelegalnih multimedija formata nema u originalnoj instalaciji, ali se dobija uz Update DVD ili regularno i legalno skida sa EU mirror-a… -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.