Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › koju distribuciju koristite
- This topic has 67 одговора, 35 гласова, and was last updated 19 years, 2 months раније by salac.
-
АуторЧланци
-
13. мај 2005. у 5:08 pm #28284RiSKУчесник
Debian Sarge
Zasto? Evo ovako: Ima vise paketa od Slacka inace bih koristio Slack i odlican ‘package manager’ za iste. Brz je i stabilan (doduse nekako mi se Slack chinio stabilnijim, ali nema veze).13. мај 2005. у 9:26 pm #28285MladenIsakovicУчесникKao što možete videti iz mog avatara, ja koristim Vector Linux SOHO 5, i mnogo mi se svidja. To je OS baš po mom ukusu, naravno, za desktop varijantu. Dobro, fali mu kernel-source, i to jeste mana, ali se može iskoristiti od Slack-a 10.1, i onda vozi Smile! Naravno, za nekakvu serversku varijantu tu je njegov tatica Slackware. Meni, kao običnom korisniku, Vector je izuzetno dobar. Ne volim sisteme prenatrpane hrpom koje-kakvih programa koje nikada neću koristiti, dok uz Vector stiže znatno manji broj, ali su svi oni najbolji i najpoznatiji, dakle, ne vidim potrebu da imam i one druge. Počeo sam sa Mandrake-om 9, pa onda 9.1, 9.2, 10 PowerPck (koji je teško sranje, izvinite na izrazu) pa sam isprobao SuSe 9.1 (spor do bola, tako da mu je, što se mene tiče, svaka druga njegova dobra strana izlišna), Knoppix 3.3 i 3.4, LinxoLive 0.1, 0.2, Yoper 2.2 (prilično brz ali ima bubica, fali mu malo peglanja), Slackware 10 i 10.1, i Vector. Dakle, moj izbor je Vector, a još nekih potrebnih programčića imam od Slack-a, kao i sa mnogih Slack servera i mirror-a po Netu. Čuo sam da svi hvale taj Gentoo, ali ja nikako da nadjem vremena da ga probam. Zainteresovan sam da probam i taj FreeBSD, ali dok ih ne isprobam, za sada, moj izbor i moj omiljeni OS je Vector Linux, i sasvim zadovoljava sve moje potrebe. Pozdrav svima! ❗
17. мај 2005. у 3:05 pm #28286nowaveУчесникTrenutno imam instaliranu Fedoru Core 3 i FreeBSD 5.3. Od pocetka sam koristio Red Hat, jos od verzije 6.2, i nekako mi se uvek cinio najbolje izbalansiranim, pa je prelazak na Fedoru nekako bila logicna stvar. Probao sam bio i Mandrake, i Knoopix i Dynebolic, i jos neke manje poznate, ali sam se uvek vracao Fedori i Red Hatu. Planiram da u dogledno vreme probam i Slackware i SuSe, pa se mozda i predomislim. FreeBSD sam instalirao zbog toga sto sam hteo da se uverim u njegovu stabilnost, i stvarno je tu jak, ali mi se ipak cini da nije za desktop okruzenja, jer korisnik
mora dosta na njemu da poradi da bi user friendly, sto kod obicnih korisnika izaziva strah.23. јун 2005. у 3:38 pm #28287MinisterУчесникTrenutno Suse 9.3.
23. јун 2005. у 4:30 pm #28288LYbУчесникGentoo zbog portage stabla i zbog brzine
Evo i mene sada na gentoo-u, prebegao sam sa slack-a 🙂
Mada, koliko ja vidim, i nije nesto brzi. Sta vise, rekao bih da su identicni po brzini.
Portage stablo je zaista sjajna stvar, mada… neke stvari umeju da budu malo nezgodne. Recimo, u stable branchu je i dalje aktuelan kde 3.3.2, a sada vec postoji 3.4.1 (koji ima ruzan logout bug, ali sta se moze). Dalje, ATI drajveri ga bas nesto ne vole, ma sta radio, instalirao ili iz portage stabla ili iz samog atijevog source-a ne radi kako valja. Nije do samih drajvera, na slacku rade k’o zmaj. Moguce da je dosta stvari ispecovano u defaultnom gentoo kernelu i to bas ono sto drajverima smeta.
23. јун 2005. у 4:55 pm #28289jbobanУчесникJa sam do nedavno koristio Mandrake sve do verzije 10.1, a sada prešao na SuSE 9.3.
Mada, koliko ja vidim, i nije nesto brzi. Sta vise, rekao bih da su identicni po brzini.
Mislim da je cela priša oko brzine malo naduvana. Voleo bih da vidim značajnu, primetnu razliku izmedju distribucija, ali pod istim uslovima. To znači da ne bude jedna šarena, sa gomilom tema, animacija, šarenila, a druga osakaćena i ogoljena do kraja. Ne verujem da postoje baš toliko primetne razlike u brzini…
24. јун 2005. у 1:22 am #28290LYbУчесникPa sta znam… bilo koji distro da sam koristio, uslovi su bili identicni, tj. uvek identicno podesim i sam sistem i graficko okruzenje, sad ono malo sto sam probao, rangirao bih ovako.
1. Gentoo i Slackware
2
3. Mandrake/Mandriva
4.
5.
.
.
.
10. SuSeSad, suse guram na samo dno, mada sam video da ima zadovoljnih korisnika, tako da mi ne zamere, moguce je da _zaista_ ne voli moj hardver 🙂
Dakle, ove cetiri distribucije su se dosta razlikovale po brzini u gotovo identicnim uslovima: Isti hardver, isti servisi, isto graficko okruzenje sa identicnim podesavanjima.
24. јун 2005. у 9:57 am #28291MoneoУчесникEvo i mene…..
Trenutno koristim Vector 5.0 SOHO kojim sam veoma zadovoljan-brz je i stabilan sa gomilom dobrih programa,a sve to na jednom CD-u!Odlican distro….
Probao sam sve i svasta,jer volim da eksperimentisem-RH,MDK,Gentoo,Slackware,FreeBSD,SuSE,Knoppix,Ubuntu live cd-imam samo reci hvale i za SuSE,Knoppix,Slackware,Ubuntu i FreeBSD
Sve mi se nesto cini da da cu preci na Gentoo(particije su spremne 🙂 )
Verzija 2005 me je odusevila-nesto brze u zivotu nisam probao-usio je i FreeBSD i Slack!)Takodje mnogo mi se vise dopada emerge sistem kod Gentoo-a,nego onaj kod BSD(iako su dosta slicni)
U pocetku ce biti dual-boot sa Vector-om,ali kad lepo sredim Gentoo-bice to jedini OS na hardu!
@Lyb-Gentoo 2005 je kod mene bio(dosta)brzi od Slack-a(ista masina),a koristio sam pride i genkernel,umesto “rucno” 🙂
CU!
Heavy Metal rules!
P.S. Imam zelju da probam jos i SuSE 9.3 koga vidim mnogi hvale,pa i Yoper i Debian!24. јун 2005. у 3:15 pm #28292BaneZУчесникSlackware-current (11) 🙂
24. јун 2005. у 11:36 pm #28293LYbУчесник@Seleuk
Pa sta znam, mozda je moj slack bio ultra-tunningovan pa je radio isto ili skoro isto kao gentoo 🙂Sada ce na testing particiju da uleti FreeBSD 5.4, cisto da ga vidim…
E da… je’l najnovijem Solarisu dosta 10 giga za instalaciju (toliki mi je testing)? TO hocu da probam, za BSD-jevima sam se vec igrao.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.