Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › koju distribuciju koristite
- This topic has 67 одговора, 35 гласова, and was last updated 19 years, 5 months раније by salac.
-
АуторЧланци
-
29. јун 2005. у 9:27 pm #28314jovirУчесник
Kako je ovo smešno…
Valjda treba težiti OS-u koji će biti dobra podloga za stabilan i siguran rad aplikacija kojim se bavimo. Ukoliko neko misli da se bavi samo podešavanjima OS-a, to je njegov izbor, verovatno loš, osim ako mu sam OS nije svrha bavljenja informatikom.
Pitanje je koliko duboko treba ići sa poznavanjem rada i funkcionisanja OS-a; po meni onoliko koliko je potrebno da se osigura da će sve potrebno funkcionisati OK.
A posebna kategorija su ljudi koji su impresionirani računarima, koji još traže sebe i oblast kojom bi se bavili, e njih, i samo njih, razumem u celoj ovoj priči.29. јун 2005. у 11:54 pm #28315MoneoУчесникHmmmmmmmmmmmm……………
Koliko ljudi tol’ko cudi…….
Ne shvatam zasto ljudi beze od Gentoo-a,Slackware-a,Debiana i ostalih kao djavo od krsta!
Istina je da je potrebno tu uloziti dosta truda,strpljenja i vremena(ja sam se u pocetku mucio kao pas sa Gentoo-om,a vremenom mi je bivalo sve lakse da ga koristim-i sada mi je to preraslo u odista pravo zadovoljstvo,a ne mazohizam 😀 )
Trud se sa gore pomenutim distroima itekako isplati-nista sladje nego nagradjeni trud-baviti se Gentoo-om par meseci i srediti,optimizovati i kompajlirati po svojoj zelji-e a zato se dobija ultimativni OS kome kojekave Fedore,MDK-ovi i SuSE-i ne mogu ni da prismrde po brzini i stabilnosti-tuzno,ali istinito!
Nije losa stvar-ako je pocetnik u pitanju-da nadje nekog malo iskusnijeg da mu pomogne i objasni na pocetku-pa moze svoju linux karijeru zapoceti i sa nekim od navedenih distroa!Zasto da ne-bice mozda mukotrpnije(samo u pocetku-obecavam) ali i produktivnije 😉 Dosta se tako moze nauciti u linux-u,ali zaista,to gledam i po sebi……..
Preporucujem svima da ipak ne dizu olako ruke od npr.Gentoo-a ili Debian-a!
Sto se tice tzv. “velike trojke” MDK,Fedora,SuSE-oni po meni polako i sigurno gube trku sa novim igracima na polju desktopa-pogledajte samo Ubuntu i Vector,pa i Mepis-sjajni i stabilni distroi,brzi i funkcionalni,sa zajednicom koja je u stalnom porastu-to se vidi i na distrowatch-u!Njima se definitivno smesi svetla buducnost….
A i izgradjeni su na odlicnim uzorima(Debian i Slack 😀 )
Preporucujem da se probaju pod obavezno,ako se hoce nesto bas za desktop-rade kudikamo bolje,stabilnije i brze od musicave Fedore i MDK-a!Ali stvarno…..
Toliko…….
CU!
Heavy Metal rules!30. јун 2005. у 12:42 am #28316LYbУчесникTrud se sa gore pomenutim distroima itekako isplati-nista sladje nego nagradjeni trud-baviti se Gentoo-om par meseci i srediti,optimizovati i kompajlirati po svojoj zelji-e a zato se dobija ultimativni OS kome kojekave Fedore,MDK-ovi i SuSE-i ne mogu ni da prismrde po brzini i stabilnosti-tuzno,ali istinito!
Ummm… par meseci? Aman… mislim, ja volim da se zajebavam sa sistemom i sa OS-om, ali ako treba da se zezam par meseci… Gento sam namestio za 30 minuta, +15 za kompajliranje kernela, pustio ga sledecih 10-15 sati da emergeuje sta treba, sredio use flagove i /etc/portage/package.keywords (zaboravio pre toga, heh), odradio emerge –update –deep –new-use world, baja to zavrsio za par sati i to je to. Sad cron jednom dnevno radi emerge –sync, a ja dam jedan emerge -pvu world kad se setim, da vidim ima li sta novo 🙂
Inace, za neke nove koji zele da probaju gentoo, da ih spasim glavobolje, evo nekih mojih podesavanja
——————–
(/etc/make.conf)CFLAGS=”-march=athlon-xp -O2 -fomit-frame-pointer -pipe -fforce-addr -maccumulate-outgoing-args -funroll-loops -mno-push-args”
CHOST=”i686-pc-linux-gnu”
CXXFLAGS=”${CFLAGS}”
#ACCEPT_KEYWORDS=”~x86″
FEATURES=”autoaddcvs autoconfig ccache distlocks sandbox sfperms strict”USE=”3dnow 3dnowext a52 aac acpi cdda cddb css custom-cflags dga divx4linux
dvd dvdr dvdread exif fame ffmpeg ftp gimpprint gstreamer
lame mbox mjpeg mmx mozsvg mplayer kdeenablefinal
plugin sse subtitles toolbar underscores unicode
v4l v4l2 vcd win32codecs xface xine xvid xvmc yv12 -gnome”———————
Da, da… -O2, ne -O3… Fajl je oko 30% manji, brze se ucita… generalno sistem je mnogo “srecniji” od kada sam presao na -O2… Jedna od mudrosti sa gentoo foruma: “Ne optimizuj maksimalno, optimizuj mudro” 🙂
Stvari koje vucem iz “unstable tree”:
————————–
(/etc/portage/package.keywords)x11-themes/baghira ~x86
x11-themes/gtk-qt-engine ~x86
app-arch/kdar ~x86
app-arch/dar ~x86
sys-libs/pam ~x86
kde-base/arts ~x86
kde-base/kdelibs ~x86
kde-base/kdebase-pam ~x86
kde-base/kdebase ~x86
kde-base/kdeartwork ~x86
kde-base/kdepim ~x86
kde-base/kdegames ~x86
kde-base/kdeutils ~x86
kde-base/kdegraphics ~x86
kde-base/kdeedu ~x86
kde-base/kdenetwork ~x86
kde-base/kdemultimedia ~x86
kde-base/kdetoys ~x86
kde-base/kdewebdev ~x86
kde-base/kdeadmin ~x86
kde-base/kdeaddons ~x86
kde-base/kde ~x86
app-cdr/k3b ~x86
media-video/ati-drivers ~x86
media-video/ati-drivers-extra ~x86
kde-misc/kkbswitch ~x86
kde-misc/ksensors ~x86
sys-apps/lm_sensors ~x86
app-office/koffice ~x86
app-office/koffice-data ~x86
app-office/koffice-libs ~x86
app-office/koffice-meta ~x86
app-misc/logitech-applet ~x86
sys-libs/cracklib ~x86
kde-misc/krename ~x86
sys-power/athcool ~x86
net-p2p/bittorrent ~x86
app-admin/webmin ~x86
app-editors/joe ~x86
net-p2p/qtorrent ~x86
app-portage/ufed ~x86
net-misc/knemo ~x86
—————————————Naravno, ovo su samo stvari koje MENI trebaju, ali ko koristi KDE to bi bilo to… otprilike. Ostalo je sve stable.
E sad… nije lose pri samoj instalaciji odraditi emerge –sync, pa kada se instaliraju osnovni paketi instalirati najnovije, a ne posle updateovati bez veze.
Sta znam… eto, to mi ovako pijanom pada na pamet 🙂
Aj pa ziveli!
30. јун 2005. у 1:08 am #28317jbobanУчесникIstina je da je potrebno tu uloziti dosta truda,strpljenja i vremena(ja sam se u pocetku mucio kao pas sa Gentoo-om,a vremenom mi je bivalo sve lakse da ga koristim-i sada mi je to preraslo u odista pravo zadovoljstvo,a ne mazohizam
SuSE i MDK korisnici to imaju od samog početka 😉
Podesti me na vic kad je Mujo kupovao cipele, nosio broj 44, a tražio 41. Na čudjenje prodavačice reče: Joj meraka kad skinem… 😆Sto se tice tzv. “velike trojke” MDK,Fedora,SuSE-oni po meni polako i sigurno gube trku sa novim igracima na polju desktopa-pogledajte samo Ubuntu i Vector,pa i Mepis-sjajni i stabilni distroi,brzi i funkcionalni,sa zajednicom koja je u stalnom porastu-to se vidi i na distrowatch-u!
Ako dobro čitam distrowatch stanje je sledeće:
[code]
Rank Distribution H.P.D
1 Ubuntu 2445
2 Mandriva 1633
3 Fedora 1402
4 MEPIS 1348
5 SuSE 1242
6 Debian 957
7 KNOPPIX 847
8 Gentoo 692
9 Slackware 599
…
[/code]
Najkritikovaniji MDK i SuSE su na 2., odnosno 5. mestu, u odnosu na najviše hvaljeni Gentoo 8., odnosno Slackware 9. mesto, sa po duplo manje “hitova na dan” 😉
A i ovi Nemci uzeli nestabilni SuSE kao zvanični OS, pa još i železnicu prebacili na istog. Ala će biti kašnjenja vozova tamo…
Usporeni i nestabilni SuSE korisnik.30. јун 2005. у 9:28 am #28318MoneoУчесник@Jboban
Ubuntu je koliko vidim na prvom mestu,Mepis na 4-om,a Vector je tamo negde 10-11 mesto-plus da napomenem da je Ubuntu-u bilo potrebno svega par nedelja(rekao bi i dana)da izbije na prvo mesto,a Vector je sa dna liste dospeo na 10. mesto!
Toliko da kazem……..
Vector 5.0 SOHO je bio toliko los,da posto sa ga probao vise i ne pomisljam da koristim MDK ili SuSE-brzi je jedno 5 puta,a stabilnost je bez premca-na JEDNOM cd-u se dobija sve ono sto se dobija i sa gore navedenim-jedino nedostaje Thunderbird koliko sam video!
Slicno stoji i sa Ubuntu-om….
Moj prijateljski svet je da ih bar probas-moze se lako destiti da batalis SuSE kada ih budes video,go ahead give it a try!
Gentoo ima nesto sto SuSE nema u startu-strahovitu brzinu,a pre svega optimizaciju za tvoj procesor,kao i emerge sistem o kojima SuSE moze samo da sanja-deluje mi kao poredjenje puza i geparda 😀
Manipulisanje paketima na nivou source-a samo-ukucati emerge i zavaliti se i uzivati-pokusaj da kompajliras na SuSE-u pa ces videti sta ce se desiti……
Porediti source(jos optimizovan) i RPM je totalno izlisno…..
Plus dobijas i package CD na kome ima SVE sto je potrebno za desktop-nema koliko sam video Gimp-a i mplayera i xine-a-sve ostalo je tu!Tako da se i ne mora imati dobra konekcija-ja imam klasican dial-up(doduse imam hardverski modem 🙂 )
No sve se to radi iz konzole-nema sarenog interfejsa,kao(odlicni)YAST,ali je podjedanko jednostavno-ali razumem ja-mora biti GUI pa da je ne znam sta……
Win je bas istrenirao ljude po tom pitanju-istina ziva……
Jos da dodam da je SuSE najsporiji distro koji sam probao(boot-uje se jedno dva minuta-sporiji je i od MDK-a)ali je prilicno dobro ispeglan i veoma stabilan i to je za svaku pohvalu,za razliku od MDK-a!
Ne vredjam ja SuSE-u pitanju je odlican distro,user-friendly i ugodan za koriscenje,stabilan-licno bi voleo da probam i verziju 9.3(hocu uskoro….),ali mogli su malo da porade i na optimizaciji!Stvarno je spor!
Takodje(po koji put)preporucujem ljudima da probaju(pored SuSE-a i Vecor i Ubuntu-nece se pokajati!)
@Lyb-pa da se Gentoo sredi i dotera,ipak treba bar nekoliko dana…..
CU!
Heavy Metal rules!30. јун 2005. у 9:49 am #28319nowaveУчесник@nowave
Nova FC4 je malkice brža od 3. koliko sam ja primetio (prvi put npr. da gledam DVD na 366MHz mašini bez preskakanja od RHL9), i uopšte dobro ispeglana i očekivano bolja od prethodne verzije. Samim tim je valjda brža i od SUSE-ta koliko sam video da pričaju ljudi po recenzijama i raznim forumima.Hvala za informaciju, probacu je…
30. јун 2005. у 9:59 am #28320jbobanУчесник@JbobanMoj prijateljski svet je da ih bar probas
Upravo naručeni:
1. Debian Linux 3.1 “Sarge” Final (2DVD)
2. Gentoo 2005.0 x86 (2CD)Tomajo, pali mašinu i zagrevaj pekač… 😆
30. јун 2005. у 2:52 pm #28321DooleУчесник[quote]
——————–
(/etc/make.conf)CFLAGS=”-march=athlon-xp -O2 -fomit-frame-pointer -pipe -fforce-addr -maccumulate-outgoing-args -funroll-loops -mno-push-args”
CXXFLAGS=”${CFLAGS}”
#ACCEPT_KEYWORDS=”~x86″
FEATURES=”autoaddcvs autoconfig ccache distlocks sandbox sfperms strict”[/quote]
Evo i mojih flagova…
CFLAGS=” -march=athlon-xp -O2 -pipe -funroll-loops -falign-functions -fomit-frame-pointer -fmerge-all-constants -mfpmath=sse -maccumulate-outgoing-args -fprefetch-loop-arrays -ftracer -fforce-addr”
CXXFLAGS=”${CFLAGS}”
MAKEOPTS=”-j2″
PKGDIR=”/mnt/cdrecorder”
ALSA_CARDS=”via82xx”
PORTDIR_OVERLAY=/usr/local/portage/
#ACCEPT_KEYWORDS=”~x86″ 😉30. јун 2005. у 3:06 pm #28322popeyeГлавни мајстор-O2 podrazumeva -falign-functions, možeš da ga skineš.
30. јун 2005. у 7:01 pm #28323DooleУчесник-O2 podrazumeva -falign-functions, možeš da ga skineš.
Ako ti tako kazes onda ga skidam 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.