Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Koj OS koristite
- This topic has 91 одговор, 44 гласа, and was last updated 18 years, 7 months раније by BrokeBody.
-
АуторЧланци
-
24. септембар 2005. у 4:19 pm #33328daniel1988Учесник
nije ti problem firefox, nego lose podesen DPI ekrana.
Kako to mislish? DPI = Dots per Inch tj. rezolucija. Shta ‘fali 1024×768?
Kod mene su neki delovi mutni, evo screenshota (prvi deo je uzet sa ovog sajta)
http://img284.imageshack.us/img284/9384/file13rm.jpgIma li neki howto koji stvarno valja (a da nije 20+ strana)? Mada sad i ne predsvaljaju mi fontovi veliki problem, navikao sam se na njih (moram priznati iz windoze se mnogo bolje vidi, ali shta je tu je)
24. септембар 2005. у 4:44 pm #33329kmilosУчесникKako to mislish? DPI = Dots per Inch tj. rezolucija. Shta ‘fali 1024×768?
Mešaš babe i žabe, DPI i “rezolucija” jesu povezani pojmovi, ali nisu ista stvar. Samo 1024×768 ne govori ništa bez relacije sa fizičkom veličinom prikaza. Npr. pri istoj “rezoluciji” 1024×768 na ekranu od recimo 20x15cm pikseli su mali tako da se im se ivice ne vide pa prikaz izgleda lepo i oštro, a na ekranu od 2×1.5m će izgledati očajno i kockasto. DPI je upravo ta spona između fizičke veličine ekrana i “rezolucije”, i ako je pogrešno podešena slova mogu da izgledaju gadno. KDE nema postavku za DPI nego je preuzima od X-a, tako da treba X-u definisati fizičku veličinu ekrana, dok Firefox i GNOME imaju zasebne postavke za DPI, a za OOo sam zaboravio. Npr. sa dobro podešenom “rezolucijom” i DPI-om, slova veličine 12pt će uvek biti identično prikazana (mislim na fizičku veličinu) ako obe vrednosti prilagodiš fizičkoj veličini svog ekrana.
http://en.wikipedia.org/wiki/PPI
http://en.wikipedia.org/wiki/DPITrebalo bi malo sam da pročitaš i proučiš stvari pre nego što se izlećeš a nisi siguran o čemu pričaš.
24. септембар 2005. у 4:47 pm #33330MarelУчесникKoristim Slackware zato što je najjednostavniji za podešavanje. Meni ne treba Yast, jer je meni jednostavnije da direktno editujem konfiguracioni fajl, a to daje i veće mogućnosti. Ali razočaran sam novom 10.2 verzijom jer nema gnome.
Međutim, probao sam i Debian 3.1 Sarge i izuzetno mi se dopao. Gentoo nisam probao, verujem da je dobar, ali mene mrzi da čekam da se kompajlira.
Što se tiče SuSE distribucije, koristio sam 8.2 par meseci ali nisam bio baš oduševljen, nije mi se dopao na izgled, a čini mi se da nije bio naročito stabilan, mada se sad već i ne sećam najbolje.
Mandrake sam probao neke 9.x verzije, ali 9.0 nije uspeo ni da započne instalaciju.
Windows ne brišem jer ima nekih finesa koje mogu da budu vrlo bitne.
24. септембар 2005. у 4:52 pm #33331AxeZУчесникAli razočaran sam novom 10.2 verzijom jer nema gnome.
Onda je Freerock Gnome za tebe
29. септембар 2005. у 12:46 am #33332nVideoУчесникSlackware 10.1!!!
Nemam puno vremena za testiranje raznix distribucija, probao sam SUsE, Vector, Mandrake sam dugo koristio, zapravo dok je bio kolko-tolko upotrebljiv za poslove koje radim i na kraju Slack 10.1 koji me je odushevio!!! Vrlo stabilan, dosta brz….. jednostavno receno potpuno upotrebljiv…
29. септембар 2005. у 9:11 am #33333markeljaУчесникПрву дистрибуцију коју сам намеравао да инсталирам је био RH. То ми је препоручио један друг, тада је била актуелна верзија 7.3. Пошто сам желео што пре да имам на мом рачунару Линукс некако сам пре дошао до Mandrake-a 8.0.
Један диск није био нешто у реду тако да ми је он био доста мало на рачунару.
Први употребљиви дисто који сам користио је био RH 8.0
Њега сам прилично дуго времена користио.
После њега сам имао на рачунару SuSE 8.0
Он ми се доста свидео пошто је имао доста софтвера а и због гуштера 😀
После њега сам инсталирао и Mandrake 9.1 и за њега могу рећи да ми је на тадашњем рачунару обављао сав посао. И могу рећи да је био доста стабилан.
Набавих нови рачунар на њега ставих SuSE 9.1 разочарах се и пређох на
SlackWare.
Сада на компу имам SlackWare 10.1.3. октобар 2005. у 8:12 pm #33334negovanУчесникMandrake, Free BSD i Ubuntu live.
4. октобар 2005. у 3:26 pm #33335MarelУчесникOnda je Freerock Gnome za tebe
Ima i dropline gnome, samo ne znam koji je bolji.
4. октобар 2005. у 7:10 pm #33336MladenIsakovicУчесник[quote=”AxeZ”]
Onda je Freerock Gnome za tebeIma i dropline gnome, samo ne znam koji je bolji.
http://dropline-gnome.sourceforge.net/%5B/quote%5D
Za Slackware-ljubitelje bolji je Freerock. Dropline neke sistemske skripte zamenjuje svojim, što Slackware-jcima smeta. Freerock to ne radi. Po forumima, rekao bih da je više omiljen Freerock.
5. октобар 2005. у 5:11 pm #33337liУчесникProbao sam stvarno svakakve distribucije i ne nameravam da se vratim Microsoftu,trenutno sam na Fedora core 2 i mislim da je sjajna. U planu su mi Debian i Fedora core 4. Pozdrav za sve linuxovce! 😉 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.