Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Koj OS koristite
- This topic has 91 одговор, 44 гласа, and was last updated 18 years, 7 months раније by BrokeBody.
-
АуторЧланци
-
2. септембар 2005. у 1:51 pm #33318daniel1988Учесник
Koristim Gentoo 2005.1 (na laptopu) – neko je vec rekao zasto, potpuno se slazem.
A evo sa jednog foruma shta je neko rekao:Gentoo moze biti nepopularan samo kod ljudi koji ga nisu probali
Koristim jos i Slackware 10.1 na serveru, samo zato shto bi instaliranje gentoo-a na serveru potrajalo nekoliko dana 🙁 – a treba da mi radi IPForwarding
Slicha diskusija ovoj, doduse malo stara – pogledajte:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=63850&page=113. септембар 2005. у 12:38 am #33319linuxoidУчесникkoristim mandrake 10.1
Za sada nepomishljam na druge distro, a imao sam ih nekoliko!
Mandrake shljaka kao bizon, a na mnogim forumima je nacrnjen do
dibidusa!!!
Jedino shto me zanima je ova Mandriva, kakve su promene itd…13. септембар 2005. у 8:41 am #33320ZarkoУчесникMandriva 2005 LE, do sada najkompletnija i najlaksa distribucija koju sam probao i sa zadovoljstvom koristim.
P.S. Operativni sistem treba da sluzi coveku a ne obrnuto:)
13. септембар 2005. у 9:26 am #33321StatorУчесникKoristim Gentoo zato sto je to brz,stabilan,lako se odrzava…Pocetkom sledeceg meseca konacno brisem win sa masine i stavljam pored Gentoo-a Debian linux.
Mislim da se manje više svaki linux lako održava dakle u cronu sam stavio apt updrade nedeljom u 10.00 ujutro pa posle toga ide You da pokupi pačeceve sa net-a i na kraju odradi cron jedan updatedb i sve super..
A to moze da se odradi na svakom linux-u
13. септембар 2005. у 1:56 pm #33322Red_ZmajaУчесникJaka ti kombinacija… 😀
Nabavi sebi nesto novije,instaliraj,podesi da radi kako treba,a onda fino,polako obrsiti taj Window$…Vjeruj mi zivot bez njega je mnogo laksi i bolji|! 😆Slazem se evo vec dva tri meseca ne znam shta je win. Nije dugo proshlo i vec sam zaboravio serijski za win 😀
13. септембар 2005. у 2:20 pm #33323MoneoУчесникTrenutno SuSE 9.3 Pro i Gentoo 2005 koji su na jednom hard-u
Na drugom je WinXP SP1
Volim da igram igre i win koristim uglavnom za to,tako da mi ne pada na pamet da se patim sa ATI drajverima i Cedegom kad imam win na drugom hd-u!
Gentoo koristim sve vise,i cini mi se da sam nasao svoju distribuciju snova-ama nijednom se nije zablokirao nit’ pobrljavio,a sije sve ostale distroe po brzini(izuzev mozda sjajnog Slack-a,s tim da nisam probao Debian Sarge,a jesam Ubuntu i ipak je brzi Gentoo)
Posto imam 56k tu je i SuSE sa gomilom programa u “paketu” kojim sam takodje veoma zadovoljan-nesto sporiji,ali stabilan kao planina i pouzdan…..
Mogu da kazem-odlican distro…..
Verovatno cu vrlo uskoro probati Debian Sarge koji ljudi toliko hvale koji ce mi zameniti SuSE i jos cu malo eksperimentisati
Ostace jedino uvek Gentoo koji ce postati i jedini cim dobijem bolji net jednog dana……
Ima li sta bolje od emerge-a i portage-a?
Najultimativniji OS za x86 po meni!
Pozdrav!13. септембар 2005. у 11:16 pm #33324MladenIsakovicУчесникKoristim Vector 5 SOHO, negde već – ja mislim 8 možda i 9 meseci, ne sećam se precizno kad je izašao; i koristiću ga do kraja oktobra kad treba da izađe SOHO 5.1 verzija. Probao sam mnoge (SuSe 9, Mandrake 9, 9.1, 10(fuj!), Knoppix, Linuxo, Yoper, Slackware i Vector). Zašto baš Vector? Pa eto, Slackware (najbolji po meni) u malom, najbrži od svih Linuxa ikad, vrlo stabilan (ja sam mu dušu vadio, eksperimntisao do ludila, čak menjao veličine i poredak linuxovih particija iz Windowsa, ma samo ga dignem sa CD-a, ako promenim poredak, dam mu koja je root particija, i on piči bez problema) iako stiže na samo jednom CD-u, uz njega su prisutne i napoznatije i najbolje aplikacije svih vrsta, od OpenOfiica, preko Mplayer-a, Xine-a, Kaffeina, XMMS, Amarok, Firefox, Thunderbird, Bluefish, QuantaPlus, K3B, Gaim, Kopete, Kget, Kasablanca, gFtp, KWiFi manager, Digikam, Gimp, Gqview, Gwenview, lnkscape, Qcad, KPDF, i još mnoge druge, da ne nabrajam. Veoma pouzdan distro, ima 2 odlična konfiguraciona alata (VASM i VLAPT) koji zajedno čine nešto poput Yast-a, samo u Vectorovoj izvedbi; VASM se brine za konfiguraciju hardvera, a VLAPT za update sistema, install, reinstall, i sve oko softvera. Slackware mi je radio super, ali ovaj Vector je prava furija, malo i user-friendlyji, sa ta dva svoja alata. Mnoooogo je dobar, pronašao sam se u njemu, i neću ga menjati. Kad zamenim hcf modem, možda ću probati neki BSD, čisto da vidim kakav je, voleo bih probati i čisti Debian, al’ nikad nemam dovoljno prostora da ga smestim, mislio sam i Gentoo, ali nemam živaca da instaliram sistem 3 dana, plus što sam na dial-upu, pa ne bih njime mnogo ni dobio, samo bih izgubio (tonu znoja i brdo živaca :)). Sve u svemu, Vector je, po meni, najbolji, ako nešto od softvera zatreba, u potpunosti je kompatibilan sa Slackware-om 10.1 (a ovaj novi SOHO će biti komatibilan sa novim Slackom 10.2, bar tako najavljuju na Vector forumu), pa skinem programče od Slacka, ako mi zatreba. Dakle, moj izbor je Vector linux, mada ne isključujem mogućnost da s’vremena na vreme isprobam i neku drugu distribuciju, ako nečim privuče moju pažnju.
VECTOR IS THE BEST ❗23. септембар 2005. у 1:42 pm #33325judgeУчесникDakle nek prica ko sta hoce, ali windows jos nece tako lako odleteti sa mog sistema, elem gotovo da nema distribucije linuxa koju nisam probao, i svuda je isto. Prvo,i za mene bitno, nijedan linux nije resio pitanje normalnog prikazivanja fontova, vec svuda prvo sto moram da uradim po intalaciji, jeste da stavim neki font koji se cisto prikazuje.To je jos i moguce u grafickom okruzenju, ali u npr.Firefoxu, to je jako tesko ili nemoguce, a u Open officu pravo ocajanje. Posto dosta radim sa tekstom, to me zaista frustrira.Taman pomislim da je neka distribucija to pitanje resila, a ono u svakoj isto s…..I onda krenem da jurim po netu, i ukapiram da postoje neka glupava uputstva od 20 strana sta sve treba da ukucam da bi se stanje popravilo. E vala necu, nek to rade programeri koji ga i pisu. Iskreno, jedino gde je uspelo da proradi makar sa jednim fontom to je u PC BSD. Jedva cekam krajnje izdanje.Prvi pravi normalan Os za sve obicne korisnike.Preporuka!
23. септембар 2005. у 10:58 pm #33326LYbУчесникSamo za fontove u firefoxu… nije ti problem firefox, nego lose podesen DPI ekrana. OO je gtk1, a on katastrofalno izgleda i tu nema pomoci… da ga samo vidis u 1600×1200…
24. септембар 2005. у 12:27 pm #33327jbobanУчесникPošto ova tema odavno nije aktivna u smislu glasanja za distro koji se koristi, da li će neko, npr. onaj ko je glasanje postavio ili administrator ili bilo ko drugi, dati neki komentar na rezultate glasanja, tipa strukture korisnika Linux-a na našim prostorima, zastupljenosti distroa, razloga za i protiv i sl.?
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.