Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Koj OS koristite
- This topic has 91 одговор, 44 гласа, and was last updated 18 years, 4 months раније by BrokeBody.
-
АуторЧланци
-
17. фебруар 2006. у 9:24 pm #33368NightweaverУчесник
A ko je kog vraga stavljao Fedoru i Debian u isti kos? Prica o Debianu nema nikakve veze sa raspravom koju smo poveli oko Fedore, citajte malo sta pisemo, molim vas.
Uh, koliko ja vidim ovde puno ljudi ne poznaje bas najbolje GNU pokret. Linux je jedan i izdat pod GNU GPL licencom a ne samo Debian. Linux je kernel i kao takav je izdat pod GPL licencom i ja ni jednog trena ne sporim Linuxu GNU duh. Sama distribucija moze u manjoj ili vecoj meri da zaobilazi osnovne principe GNU pokreta – http://www.gnu.org pa vidite sami sta je poenta svega. Ja sam licno ljubitelj BSD licence a to je opet moja licna stvar. RevlutionOS je mogao svako da pogleda na javnoj projektciji koju smo organizovali pre par nedelja.
@SurvivoR
Hmm..sem sto se kiti tudjim perijem nista posebno.
Ne pricaj svasta o BSD-u jer evidentno ne poznajes najbolje BSD istoriju…”mazne kernel os AT&T”- aman!
Ne koristim Linux i poslednje sto mi pada na pamet jeste da svoje vreme trosim na krpljenje istog. Imam preca posla u zivotu.;)
17. фебруар 2006. у 9:39 pm #33369BrokeBodyУчесникMa od 460 distribucija (verovatno ih sada ima i 500, samo jos nije zvanicno 😛 ) za svakog postoji makar jedna i to je bas ona prava. 😀
Malo pre rece jedan mog drug: “svaki cigo svoga konja hvali”. 😉
17. фебруар 2006. у 11:34 pm #33370DiabloУчесникNe koristim Linux i poslednje sto mi pada na pamet jeste da svoje vreme trosim na krpljenje istog. Imam preca posla u zivotu.
Pa budite ljudi barem jednom, preuzmite na sebe makar 4% ukupnog developmenta slobodnog softvera. Nema smisla da radite samo na bsd kernelu… ali stvarno! barem neki prosti WM napisite 😉
Ne pricaj svasta o BSD-u jer evidentno ne poznajes najbolje BSD istoriju…”mazne kernel os AT&T”- aman!
Ma’ ajde zna se gde je i kako bsd razvijan.. Poslusaj me kao starijeg, nemoj bona’ slepo verovati onim zealots sa bsdforums kako je BSD licence mnogo dobra… posto FYI ona to nije.
18. фебруар 2006. у 12:52 am #33371NightweaverУчесникJa nikome ne verujem slepo. A to kako se BSD razvijao znam izuzetno dobro. A sto se licence tice…ni jedna nije dobra a koja je najbolja je subjektivno pitanje za svakog od nas. Meni, sa stanovista pravnika, BSDL najvise odgovara. A sta tebe cini srecnim me zaista ne zanima. Koliko ljudi toliko…
18. фебруар 2006. у 11:23 am #33372MoneoУчесник@Nightwever
Malo preterujes sto se tice “pravih” GNU linux distroa….
Debian to jeste,ali tu su i fenomenalani Slackware i Gentoo….
Za ostale bi se zapitao 🙂
BTW mnogi BSD korisnici gledaju na Gentoo kako na kakvu jeres-nije mi jasno zasto,ni sami ljudi iz Gentoo tima to uopste ne kriju,vec to i vidljivo navode,da su prilikom krojenja svog distroa imali u BSD-u pun uzor….
I od svih linux distroa jedino Gentoo pored Debiana ima tzv. drustveni ugovor…
Sto se tice BSD-smatram da je kao sistem dosta bolji nego linux….
I nije istina da nije za desktop-uz malo bolji net(ili drugara sa dobrim linkom),BSD to lako postaje-sta vise reci kada baza portova prelazi 12000+jos binarni paketi…..
U celoj prici kod BSD-a mi se najvise svidja port stablo,CVS-up sistem azuriranja(sjajan je) i package sistem cd /usr/ports/xxx , pa make clean install i gotovo….
A ne kao kod linux-a,prvo configure,pa make,pa skidaj sto cuda koji ti fale,a kada ga uninstaliras,moras cesto i rucno da uklanjas sve-u BSD uzmes samo pkg_delete i cao…
Jedino sto linux ima bolje,je podrska u kernelu za neki hardver,koji na BSD-u(zasad) ne radi-npr. DVB PCI kartice….
U servere se nesto preterano ne razumem,ali zakljucujem da je i BSD bolji-pa koristi ga Google….18. фебруар 2006. у 12:20 pm #33373NightweaverУчесникHmm, ja sam ovde iznosio svoj licni stav , zar ne? A pitacu RMS-a za koju nedelju sta misli o Gentoo-u.:)
Slackware je bio Linux koji sam nekada koristio i valjda mi je zato i prelazak na BSD bio lak…previse slicnosti. FreeBSD je sjajan desktop sistem ali daleko bolji po pitanju servera. Odrzavam nekoliko FreeBSD servera i moram da priznam da mi je pravo uzivanje raditi sa njima. Ali, kao sto smo jednom vodili raspravu na BSD Forums, najbolji je onaj operativni sistem koji svako od nas koristi, a titulu najboljeg ce poneti onaj koji na kraju bude na kompjuteru svakog od nas.:)
18. фебруар 2006. у 3:08 pm #33374MoneoУчесникE zaboravih da pomenem….
Sto se tice linux-a-samo cu reci-Slackware je zakon!
Brz(daleko najbrzi linux koji sam probao po defaultu,bez ikakvog cackanja),jednostavan i jasan,sta god ljudi mislili,cak stavise,daleko jednostavniji distro nego SuSE ili MDK,i pravo ga je uzivanje konfigurisati i koristiti….
Probao sam ja dosta toga RH,MDK,SuSE,Knoppix,Gentoo,Vector,Ubuntu,FreeBSD i sto se linuxa tice uvek sam se vracao na Slack,i sada mi ne pada na pamet da probam bilo sta drugo,jer sam prezadovoljan….
Imam reci hvale za Gentoo koji je odlican(ali brate smori se covek dok ga samo instalira i dotera,za razliku od Free BSD-a koji ima odlican instaler),zatim za fenomenalni Vector(koji je u sustini izmenjeni i doterani Slack za desktop korisnike) i Ubuntu koji je takodje odlican za desktop,a i sve ostalo,ali nije bas za korisnika za losim net-om(citaj dial-up),takodje moram da pohvalim i SuSE-jeste nesto sporiji,ali radi veoma stabilno,sve radio out of the box,i ima i odlican Yast….
RH 8.0(Fedoru nisam probao) je najvece njesra koje sam(tada 2002)u zivotu koristio-sistem je non-stop krahirao i zakucavao bez nekog posebnog razloga,a ni MDK nije nesto bolji…
Eto to je neko moje iskustvo sa linux-distroima….
Ko hoce neki desktop distro ne mora bas odmah da se zaleti i uzima SuSE,a pogotovu MDK,nek proba Vector ili Ubuntu-nece se nimalo pokajati…
Toliko…18. фебруар 2006. у 5:52 pm #33375Red_ZmajaУчесникDa sam ja adminisrator ili urednik ovog foruma, odmah bi obrisao ovu temu, a kada bi neki pocetnik dosao i pitao: “Koji Linux?”, lepo bih mu izbacio linkove nekih distribucija, a mozda i nekih testova i to je to.
Ovakve rasprave su stvarno bezveze. 🙄
Rasprave nikad nisu bzvz ako se vode kako treba…a ovaj forum je upao u neku monotoniju tako da po meni dobro dodju 😉
18. фебруар 2006. у 6:30 pm #33376daniel1988Учесник18. фебруар 2006. у 6:31 pm #33377miroslav_joksimovicУчесникPa mora da upadne u monotoniju kad ljudi postavljaju iste teme po 100 puta.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.