Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Koj OS koristite
- This topic has 91 одговор, 44 гласа, and was last updated 18 years, 4 months раније by BrokeBody.
-
АуторЧланци
-
18. фебруар 2006. у 9:18 pm #33378MoneoУчесник
@Survivor
Izgleda super-no kada ce to biti osposobljeno i ubaceno u Gentoo?
Cisto informativno pitam….
@Miroslav
Da znas,forum je upao u zabokrecinu-svako trece pitanje je kako namestiti jebeni Intel 536 EP modem i SuSE multimedija….
Cesto se pitam koliko ljudi koji tek probaju linux ostanu i trajno da se bave sa njim-mislim da cifra od 4000 i kusur registrovanih clanova(koji nemaju vise od 10 postova)nije ovde neki pokazatelj,jer vecina tih ljudi instalira linux,malo klikne tu i tamo,i posle mesec dana ga obrise i nikad ne koristi….
Realno je da ovde dolazi plafon 100 ljudi kojima linux nesto i znaci u zivotu….
Tako to ide u vecini slucajeva….
Ispravite me ako gresim….18. фебруар 2006. у 10:39 pm #33379daniel1988УчесникGentoo gtk installer biće `ugrađen` u sledeću (offline) verziju Gentoo-a, tačnije u Gentoo 2006.0 . Treba da se pojavi uskoro, ne znam da li se zna tačan datum kad će biti zvanično objavljen. Inače Gentoo Handbook 2006.0 je skoro gotov (možda još koji dan) – engleska verzija. Čim se pojavi engleska verzija, pojaviće se uskoro i verzija na našem jeziku, čim članovi tima odrade potrebne izmene i ja im pošaljem sve to da okače ne sajt.
Realno je da ovde dolazi plafon 100 ljudi kojima linux nesto i znaci u zivotu….
To je tačno, koliko ja vidim. `Obični smrtnici` nemaju vremena da `gube` sa linuxom. Treba dosta vremena dok jedan početnik sve ispodesi prvi put, pa većina tu odmah izgube volju za linuxom. Kad bi zakon o licenciranom softveru bio malo drugačiji, bio bi veći `odziv`.
18. фебруар 2006. у 11:43 pm #33380miodragzУчесник😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
19. фебруар 2006. у 12:10 pm #33381NightweaverУчесникKad bi zakon o licenciranom softveru bio malo drugačiji, bio bi veći `odziv`.
De mi, molim te, pojasni ovo?
19. фебруар 2006. у 1:19 pm #33382daniel1988УчесникSve su ovo priče rekla, kazala, al’ ajde… Prošle godine, kad sam bio u Petnici, jedan od likova (ne Open Source orijentisan) je komentarisao da u razvijenijim zemljama kao što je Nemačka, ljudi mnogo manje koriste piratski software tj. plaše se da koriste piratski. Pretpostavljam da to nije iz ljubavi prema billy-ju, nego što postoji neki zakon koji to reguliše. Mislim što bi bacali pare na licencirani WinXP, Adobe Photoshop, AutoCAD, Corel Draw… kad mogu da ga skinu sa neta, bar kod njih je net najmanji problem. Izuzetak su oni koji zarađuju od tog sw-a i moraju da ga imaju licenciranog.
19. фебруар 2006. у 1:20 pm #33383miroslav_joksimovicУчесник[quote=”SurvivoR”]
Kad bi zakon o licenciranom softveru bio malo drugačiji, bio bi veći `odziv`.De mi, molim te, pojasni ovo?[/quote]
Kako sam ga ja razumeo, mislio je kada bi svaka kopija windowsa morala da bude licencirana, tj. legalno kupljena po ceni koja jeste i kada bi na svakom racunaru morala da bude takva verzija, znaci legalna, bio bi veci odziv na koriscenje Linuxa kao Free Softvera…jer nema bas veliki broj ljudi kod nas koji bi sebi kupili licenciran windows ( naravno u odnosu na onu drugu grupu ), zar ne?!
Nadam se da ne gresim. 🙄
19. фебруар 2006. у 2:10 pm #33384Red_ZmajaУчесникKolko ja znam zakon postoji a isto kolko znam svi misle (vecina) da je cena windows xp-a 100 dina.. Kolko ja znam vecina prodavaca racunara pre nego sto isporuci racunar instalira piratski xp sa gomilom programa…kolko ja znam kad bi neko otvorio radnju i ne bi instalirao xp kupcu racunara ovaj bi se odmah pobunio i pitao kako onaj to moze a ti ne… dok god oni to budu radili piraterija ce da postoji…
Ali su upali u sve igraonice i naterali ih da kupe legalne windowse i legalne igrice…nije samo to piraterija..sta cemo s kaficima koji su qpili neke kompove i sad vrte mp3-ke i to je piraterija…sta cemo s prodavnicama koje prodaju neke marke koje kopiraju neke (npr. obuca odeca) i to je piraterija…a kod nas je glavni izgovor pa kako ja da platim win kad nemam para…pa da ti treba i da znas sta ces da radis s njim sem gledanja filmova i igranja piratskih igrica na piratskom operativnom sistemu mogao bi i morao bi da ga plati…al ajd kod nas ta svest nije razvijena niti ce u neko skorije vreme biti posto bi to povlacilo upadanje u kuce a to nije resenje….
Kao radi se na suzbijanju piraterije prica za malu decu..hvataju se sitni pirati dok krupni mlate pare…u svako doba dana noci mogu da nabavim koji hocu piratski software kao i novije filomve koji trebaju da se pojave u bioskopima za mesec dva mozda cak i duze…i posle pricamo o zakonu i kako nema piraterije…sve to moze da se zaustvi u yednom danu…klepis najvece pirate i to je to…
A sad imam i drugi vid piraterije od strane drzave…svi ste svesni one akcije dvd na kioscima za 200 ‘dina. Sta je to nego piraterija.. S kim su oni sklopili ugovor ili imaju autorska prava da te filmove prodaju po trafikama…pa pojedini dvd/video klubovi ostaju bez posla…ma na ovu temu moze doktorat da se uradi i da se prica 100 godina…ali nista dok se nesto konkretno ne preduzme…..19. фебруар 2006. у 3:49 pm #33385miodragzУчесникMa MS odgovara ovako kome treba kupe,a zamisli da lupe srbina sa 100 evra za xp odma iz momenta bi preso na linux bolje da se jebava malo nego da placa a ja bih bas voleo da se svaki win placa vise ce ljudi biti na linuxu a opismenice se koliko toliko.Kad sam preso na linux sam vido kolko NEZNAM o komjuterima a posteno XP je za zaglupljivanje nacija
22. март 2006. у 7:15 am #33386crveni1УчесникMoram se složiti.
Primetio sam da sve ide ka nekoj automatizaciji, globalizaciji, pojednostavljavanju, što sa jedne strane ima koristi ka onima koji baš ništa ne znaju. Međutim, sve je to na duge staze zaglupljivanje širokih masa.
Druga tema je legalizacija softvera koja na našim prostorima će teško zaživeti u skorije vreme. Međutim mislim da je za loš odziuv (ako se uopšte to može reći) za linux OS kriva sama linux zajednica. Ko je video u skorije vreme novine za linux (sem onih časnih izuzetaka iz inostranstva koje čitamo samo mi zaluđenici). Da ne kažem da je na televiziji linux strano telo. Nema ni jedna prodavnica legalnog softvera (ili hajde da kažemo čast izuzecima) koj a nudi linux legalan softver (da se kupi) odnosno nema ni jednog udruženja koja deli besplatne verzije linuxa van svojih prostorija. A da ne pričam o školama (i proivatnim i državnim). Međutim za to nisu krivi vlasnici TV stanica i novina. Mi sami smo krivi što se ocde ništa ne događa. Sedimo i pričamo ovakve priče, a koliko nas ima koji mogu nešto da izmene na ovom planu….12. април 2006. у 10:28 pm #33387АнонимниГостpa Vector Linux SOHO i ne mislim da cu ga menjati uskoro 😉
Prvo kazu da je Slackware vrlo stabilan! I ja se slazem sa tim (mada su mi svi linux distroi bili ok i nisu me mucili)!
Drugo svidja mi se to sto ima gomilu softvera i to sve sto meni treba (doduse treba mi samo 3-4 stvari: Qcad (default… koristim ga u Windowsu mada se vise na win ne vracam :>), blender i Firefox… Mada mi treba jos i JAVA SDK i Netbeans ali to dodam posebno )!
Trece brz je i light… Mada sad drzim ovaj distro dok ne zavrsim jedan veliki zapoceti projekat na WInu pa cu onda da ga ubijam a do tad VL radi kao Secondary OS… Inace vec dadoh drugu jednu kopiju i kaze da je ok (mada nisam proveravao da li ga je instalirao uopste :>).
Mislim jest da sam ove nedelje prvi put stavio linux i prvi put instalirao nesto u njemu i sve to ali VL mi se cini ok…m.p. Iskreno voleo bih da malo vise ljudi koristi Lin jel kad bolje pogledas i to je OS kao i svaki drugi sa tim sto te ne bodu te gluposti oko licenca a i imas mali milion softvera i paketa tako da ima veliku podrsku u svetu! Recimo ad cu vam kazem sta je bilo kad sam pre par meseci dok sam razmisljao o totalnom prelasku na linux:
dolazim kod druga i kazem mu: “Ma nervira me windows… dadoh 80 evra za njega a opet zeza sa auto updateovima i nekim tamo sitnicama”
on meni kaze: “sta ce ti to? To nema prodju kod nas to je glupst mozes samo da se slikas sa tim!”no coment (verujem da se slazete sa mnom ;))
:80:
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.