Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › kako
- This topic has 53 одговора, 11 гласова, and was last updated 16 years, 10 months раније by dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
6. јун 2007. у 4:02 pm #55134dokmanУчесник
Nisam probao nista, moze bilo koji od ovih ltmodem-2.6-alk-8, ltmodem-2.6-alk-4, ltmodem-2.6-alk-6, ltmodem-2.6-alk-7 ili samo jedan?
6. јун 2007. у 4:06 pm #55135dokmanУчесникSta znaci ovo:
Class 0703: 11c1:048c is still NOT supported under Linux, as of 2006_Jan_11
It is a “software” modem without a digital signal processing (DSP) chipset.?6. јун 2007. у 4:55 pm #55136MoneoУчесникTo znaci da ti modem,tacnije Lucent/Agere cipset nazalost nije podrzan :-
Lepo pise:
“Class 0703: 11c1:048c is still NOT supported under Linux, as of 2006_Jan_11
It is a “software” modem without a digital signal processing (DSP) chipset.
The ltmodem drivers from http://ltmodem.heby.de resources for DSP modems do NOT provide support,
A dialout terminates with “No Carrier” or a Hang if usage of the ltmodem drivers is attempted. See InfoGeneral.txt about alternatives.Nazalost imas Lucent/Agere cipset bez DSP-a koji nisu podrzani u raspolozivim drajverima :-
Ako ti je bas stalo da probas linux,najbolje nadji negde Intel 536EP ili 537EP koji provereno rade ili pak neki Connexant HCF ili HSP6. јун 2007. у 5:23 pm #55137foxbunnyУчесникAko ti je bas stalo da probas linux,najbolje nadji negde Intel 536EP ili 537EP koji provereno rade ili pak neki Connexant HCF ili HSP
To je svakako najpametniji potez i po mom misljenju. Kao prvo, ti modemi nisu ni skupi. Potrazi neki Sweex Hardware modem. Oni nisu pravi hardverski (=eksterni) modemi, ali da rade rade. Ja sam kupio bas taj nakon mucenja sa Lucentom i Connexantom.
6. јун 2007. у 5:37 pm #55138dokmanУчесникLjudi hvala veliko na pomoci i razumevanju za moj slucaj 🙂
Moracu se potruditi i naci novi modem, (verovatno cu vas opet smarati sa instalacijom)!
Pitanje za one koji se konektuju na net preko dialup-a, da li je brzi protok podataka na Linux-u nego na Windows-u, da li to zavisi od modema, drajvera, provajdera? Procitao sam da neki drajveri ogranicavaju brzinu na 14Kbps?
Imam jos jedan problem, kad pokrenem XMMS i pustim pesmu u pozadini se cuje zvuk kao kad Specrum ucitava igru sa kasete, da li sam nesto zabrljao instalirajuci pakete preko YAST-a ili na neki drugi nacin “sredio” zvuk ?
Da li je neko raspolozen da podeli samnom svoju kopiju SuSE10.0, preporuka je da predjem na noviju verziju?
6. јун 2007. у 6:27 pm #55139crveni1УчесникZnaš kako… Sve je to malo diskutabilno. Recimo to što si pročitao istina je da postoje driveri koji za nekomercijanlne drivere daju samo do 14k brzine (doduše veoma lako se zaobilazi to pravilo :p ), čini mi se da je to za koneksant čipset… Ako si spreman da uložiš pare u modem bilo bi najbolje da uložiš u pravi hardverski modem što je na našem tržištu (koa interni modem) veoma teško pronaći. Bolja varijanta je externi modem mada i tu ima sitnih začkoljica. Tako npr. većina USB externih modema je veoma loša rabota, a one prave RS 232 je veoma teško naći. Sada ne mogu da se setim nove adrese sajta ali pre je bio http://www.linuxmodem.com ti je davao spisak svih modema koji su podržani generalno pod linux kernelom i koji je tip podrške ($ ili Free). Ono što se još uvek,m mada sve teže može naći na našem tržištu je sada već zastareo Intel 536EP (kao interni) modem, tako da ako to možeš da nabaviš rešio si veći deo problema.
Što se tiče XMMS pitanje – da li si skinuo media paket za SuSe? Ovo te pitam jer da bi ovaj puštao muziku (mp3 format) mora ima instaliran ovaj paket. Druga varijanta je da pronađeš za suse odgovarajući paket za xmms, koji se zove xmms-mad. Ima još jedna stvar. Pošto imam Creative 5.1 Live zvučnu meni isto tako inicijalno zna da krči zvuk, a najčešći razlog je to što mi je uključen u linuxu digitalni output. dovoljno je u mixeru u switches kasrtici da se isključi SB Live Analog/Digital out i dalje će da radi savršeno.
U principu SuSe 10 je već malo zastarela verzija, naročito što je 10.3 već uveliko u razvoju. Generalno je uvek bolje uzeti neku frišku verziju za početak, jer kod linuxa sve novije verzije imaju bolju podršku za hardware i veća je verovatnoća da će ti sve proraditi iz prve. No to je već stvar ukusa.6. јун 2007. у 7:12 pm #55140dokmanУчесникCitao sam na ovom forum nekoliko tekstova o SuSE10.1 i 10.2 da ljudi imaju probleme, vece ili manje, koliko sam shvatio 10.0 nije savrsenstvo ali nema bas toliko zajebancije sa njom, mozda gresim, nadam se ne, sa druge strane nemam preterano brz internet da bi mogao skidati kompletne pakete, pa mi odgovara CD ili DVD instalacija! 😮
Za modem cu se jos raspitati kod ljudi koji koriste samo Windows pa im nije bitno da li modem radi sa drajverima ili bez njih, nadam se da cu uspeti u toj misiji, u krajnjem slucaju stekati lovu za nesto kvalitetnije >:D
6. јун 2007. у 7:52 pm #55141foxbunnyУчесникCitao sam na ovom forum nekoliko tekstova o SuSE10.1 i 10.2 da ljudi imaju probleme, vece ili manje, koliko sam shvatio 10.0 nije savrsenstvo ali nema bas toliko zajebancije sa njom, mozda gresim, nadam se ne, sa druge strane nemam preterano brz internet da bi mogao skidati kompletne pakete, pa mi odgovara CD ili DVD instalacija! 😮
Vrlo je moguce da se o problemima sa 10.1 i 10.2 najvise prica samo zato sto su oni vec dugo prisutni pa vecina ljudi koristi jednu od te dve verzije. Ja sam nedavno instalirao 10.2 i bio sam veoma zadovoljan. Medjutim, ja volim da mi je softver BAS nov (mada nema tu neke velike prednosti, stvar je uglavnom ukusa) pa sam batalio Suse. U suseu je softver relativno nov, ali nije bas sve do poslednje decimale najnovije. 🙂
Za modem cu se jos raspitati kod ljudi koji koriste samo Windows pa im nije bitno da li modem radi sa drajverima ili bez njih, nadam se da cu uspeti u toj misiji, u krajnjem slucaju stekati lovu za nesto kvalitetnije >:D
Pa modem (nijedan) nece raditi BEZ drajvera. To bi bilo bas ludo kad hardver ne bi trazio drajvere. 😀 To bi resilo sve nase probleme. Medjutim, intelovi modemi i intelove graficke kartice rade lepo na Linuxu zato sto su njihovi drajveri open-source. Bar koliko ja znam, tako je. Ako se odlucis da stekas lovu, ustekaj oko 50 EUR (neka me neko ispravi) za pravi eksterni modem (ili brz internet, mada to je vec vece ulaganje). Eksterni modemi se ne oslanjaju na operativni sistem da bi radili (imaju hardver koji odradjuje 99.99% stvari koje kod softverskih modema radi drajver) pa je instalacija takvog modema jednaka njegovom prikljucivanju na PC.
6. јун 2007. у 9:23 pm #55142dejaniumУчесникpreporuke:
– modem, hardverski rs232 ili intel modeme koje ti je preporucio Seleuk
– OS, sto noviju distribuciju, ako ces SuSE onda neka to bude 10.2 O06. јун 2007. у 11:02 pm #55143dokmanУчесникDa li je neko voljan da podeli samnom soju kopiju SuSE10.2? >:D
Neka se javi pa cemo se dogovoriti za sve! O0
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.