Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › kako
- This topic has 53 одговора, 11 гласова, and was last updated 17 years, 3 months раније by
dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
5. јун 2007. у 2:26 pm #55114
dokman
УчесникMeni treba uputstvo korak po korak ako moze neko da ga napise? Nisam se mrdnuo dalje od logovanja kao root.
Evo problema, ne znam da kompajliram drajver za modem Agere System PCI Soft Modem sa SV92PL na suse9.1, da li ima sanse da se stvar sredi, koliko sam procitao taj Agere je poprilicno nezgodan za kompajliranje.
Procitao sam negde da se za kompajliranje koristi KDevelop i konzola, e sad sta treba gde da upisem, gde i kako da kreiram direktorijum, kako da ga testiram da vidim ima li gresaka, u citavoj baladi se pominje i KERNEL_DIR, sta sa tim da radim?
Evo sta pise u READ ME u paketu sa drajverom ltmodem-2.6-alk-8, imam jos ltmodem-2.6-alk-4, ltmodem-2.6-alk-6, ltmodem-2.6-alk-7, sa kojim od njih da pokusam osposobiti modem, skinuo sam ih sa http://linmodems.technion.ac.il/packages/ltmodem/kernel-2.6/, sva 4
README for 2.6 kernel series port
of Lucent/Agere linmodem driver.1. Requirements
– Linux kernel 2.6.x (up to 2.6.10 tested at the moment of writing)
– Configured kernel headers or source (read section 6 on this)
– serial_core enabled in kernel configuration
(Device Drivers/Character Devices/Serial Drivers/”8250/16550…”
in menuconfig to “Yes” or “Module”)
(most vendor supplied kernels enable this)
– See chapter 4 for state of SMP support2. HOWTO build
You may need to create /dev/ttyLTM0 if you haven’t used 2.4 version
of driver or if you don’t use udev. Just do:
a. mknod –mode=0660 /dev/ttyLTM0 c 62 64
b. Change owner and group owner to match /dev/ttyS0
(Debian users: set group to dialout)
c. Create symlink /dev/modem to it (‘ln -s /dev/ttyLTM0 /dev/modem’)
If you use udev, than read docs/udev-setup and skip this step.NOTE: previous versions of this driver used device name /dev/ttyLT0. If you upgrade
from previous version, than you may leave old name. But if you plan to switch to udev,
than new name may be more preferable.Edit KERNEL_DIR variable in Makefile to reflect your 2.6 kernel dir or leave Makefile intact.
In later case driver will be compiled (or miscompiled) against
currently running kernel. Then just run make.
You will get ltmodem.ko & ltserial.ko.
Copy them to /lib/modules/`uname -r`/other/ dir and
run depmod -a.NOTE: installing to /lib/modules/`uname -r`/other is somewhat bad practice,
’cause if you recompile your kernel with different options ltmodem modules
placed to …/other will remain there, but will likely conflict
with new kernel configuration. If that happens you must recompile (make clean; make)
and reinstall driver. Please, be aware of that. For more safety you
may install modules to more apropriate place e.g. /lib/modules/`uname -r`/kernel/serial/.
In that case new kernel modules installation will erase old ltmodem modules,
and you will easily notice it.
I actually prefer …/other approach, because often new config will be compatible with
previous.Edit your modprobe.conf to load ltserial (not lt_serial)
for /dev/ttyLTM0.My modprobe.conf contains following lines:
alias /dev/modem ltserial
alias char-major-62 ltserial
alias /dev/tts/LT0 ltserialNOTE: there were reports that devfs (which is deprecated) creates /dev/ttyLT0, not /dev/tts/LT0.
If this is true and you still use devfs, than you will need to change last line to
alias /dev/ttyLT0 ltserial.3. Report any problems to [email protected]
4. State of SMP support
8.31 core which is supposed to support SMP does not work on my system,
so default core is old one (I dont remember what).
I have also included 8.31 core which seems to work on some (probably many)
systems. Old core also contains some fixes for SMP, I dont remember
if I did them (on top of 8.26 for example) or it is 8.30 core which
should contain that fixes.Some code to support SMP is there since revision 6,
but because largest part of driver is closed-source
it is very hard to ensure that SMP support is correct. I believe that
driver should work fine on SMP systems with both cores.Please, report SMP success/fail reports to me ([email protected]).
5. How to use 8.31 core
Just change ltmdmobj.o symlink to point to ltmdmobj-8.31.
E.g.:
ln -sf ltmdmobj.o-8.31 ltmdmobj.o
Be carefull to actually rebuild driver with new ltmdmobj.o.
‘make clean’ followed by ‘make’ should suffice.6. Typical build problems
Many novice users report build problems.
All of them were about building kernel modules against precompiled kernels. Which is
sometimes tricky process (depending on your distro).This is what FUSE project recomments
(taken from http://fuse.sourceforge.net/):Building the kernel module needs a configured kernel source tree matching the running kernel.
If you build your own kernel this is no problem.
On the other hand if a precompiled kernel is used, the kernel headers used by the FUSE build process
must first be prepared. There are two possibilities:1. A package containing the kernel headers for the kernel binary is available in the distribution
(e.g. on Debian it’s the kernel-headers-X.Y.Z package for kernel-image-X.Y.Z)
2. The kernel source must be prepared:o Extract the kernel source to some directory
o Copy the running kernel’s config (usually found in /boot/config-X.Y.Z)
to .config at the top of the source tree
o Run make menuconfig, then make dep at the top of the source tree (only needed on 2.4 kernels)If using the 2.6 kernel, then write access is needed to some files in the kernel source tree.
Usually it is enough if you make .tmp_versions and .__modpost.cmd writable.Also see docs/Example.txt section KERNEL SOURCE PREPARATION.
Koliko sam uspeo shvatiti to je vezano za Mandrake ili Slackware
5. јун 2007. у 3:45 pm #55115Moneo
УчесникKoliko ja znam SUSE je do verzije 9.3 dolazio sa drajverima za Lucent na nekom do cd-ova ili DVD-u
Pogledaj sta pise ovde
http://www.sfu.ca/~cth/ltmodem/
Dakle idi u Yast,nadji deo za instalaciju softvera i kucaj u search “lucent” pa ga instaliraj
Pogledaj,pa se javi5. јун 2007. у 3:49 pm #55116Moneo
УчесникMedjutim,pre nego sto uradis bilo sta skini scanmodem skriptu
http://linmodems.technion.ac.il/#scanModem
I pogledaj sta ce da ti kaze…..
Napravice se folder pod nazivom Modem,a tebe interesuje sta pise u text fajlu Modem.txt koji ce biti u doticnom folderu
Tu ces videti da li je tvoj modem uopste podrzan posto ne rade svi Lucent/Agere modeli sa doticnim drajverima….5. јун 2007. у 3:54 pm #55117foxbunny
УчесникDa se nadovezem na gore navedene postove:
Try to avoid compiling 🙂
First look if the application you want is not already available as rpm binary (pre-compiled, the most common rpm) via FTP or from an external installation source.
If that is not the case, look for a working RPM here (http://rpm.pbone.net/), here (http://rpmfind.net/) or here (http://www.rpmseek.com/index.html) or with a searchengine. Also look for alternatives that might be used and have the same functionality.
For simple applications, it’s not always mandatory to have “a SUSE rpm”, there is a great chance than any rpm work (rpm for any usual distribution).
If all else fails, you can compile your own software. Compiling is nothing else then changing the sourcecode into a program that you can run.
Dakle, kompajliraj drajver samo ako neko to vec nije odradio za tebe. O0
Pogledaj na primer ovo:
http://rpm.pbone.net/index.php3
Ukucaj “ltmodem” u box, i u dobijenim rezultatima (pri sredini liste) imas drajvere za tvoj modem (valjda).
Ili ovde:
http://rpmfind.net/linux/rpm2html/search.php?query=ltmodem&submit=Search+…
I ovde:
http://rpmseek.com/rpm-pl/ltmodem.html?hl=com&cs=ltmodem:PN:0:11,108:0:0
Mislim, to su iste stvari, pretpostavljam. Samo, nema paketa za novi suse 10.2.
Procitao sam negde da se za kompajliranje koristi KDevelop i konzola, e sad sta treba gde da upisem, gde i kako da kreiram direktorijum, kako da ga testiram da vidim ima li gresaka, u citavoj baladi se pominje i KERNEL_DIR, sta sa tim da radim?
Ne treba ti KDevelop. Mislim, obicno ti ne treba. Tako da, pocni bez njega.
– Configured kernel headers or source (read section 6 on this)
Treba ti paket koji se zove kernel headers ili kernel source ili vec nesto slicno. To instaliraj uz pomoc YaSTa (Install Software).
– serial_core enabled in kernel configuration
(Device Drivers/Character Devices/Serial Drivers/”8250/16550…”
in menuconfig to “Yes” or “Module”)
(most vendor supplied kernels enable this)
– See chapter 4 for state of SMP supportE, sad. Ovo preskoci, za sada, i probaj sa paketima koje sam ti gore naveo (verovatno ce iskusniji korisnici Susea imati neki komentar).
You may need to create /dev/ttyLTM0 if you haven’t used 2.4 version
of driver or if you don’t use udev. Just do:
a. mknod –mode=0660 /dev/ttyLTM0 c 62 64
b. Change owner and group owner to match /dev/ttyS0
(Debian users: set group to dialout)
c. Create symlink /dev/modem to it (‘ln -s /dev/ttyLTM0 /dev/modem’)
If you use udev, than read docs/udev-setup and skip this step.Hm, uradi sledece:
[code]ls /dev/ | grep tty[/code]
Ako u rezultatima ima ttyLTM0, onda
[code]ln -s /dev/ttyLTM0 /dev/modem[/code]
Ali ja bih probao bez ovoga, pa ako ne uspe, onda nam prvo javi sta kaze u greskama.
Edit KERNEL_DIR variable in Makefile to reflect your 2.6 kernel dir or leave Makefile intact.
In later case driver will be compiled (or miscompiled) against
currently running kernel. Then just run make.Aj neka neko sa Susea uskoci za ovo. 😉
Ako ne pise nesto drugo u INSTALL fajlu, verovatno ces posle instalacije kernel headers ili kernel source(s) (zavisi od toga sta ima u YaSTu), moci da instaliras modem. Pored ova dva paketa (ili jednog od njih), trebaju ti i alati za kompajliranje. Proveri da li u YaSTu ima build-tools ili dev-tools ili nesto slicno sto ima veze sa recima develop(ment), build(ing) i tools. Treba ti i checkinstall.
Kada imas sve ove alate i pakete, idi u folder gde ti se nalazi source i kucaj:
[code]./configure
make
su -c checkinstall[/code]Pa bi trebalo da dobijes na kraju jedan RPM fajl.
Hm, ovo je vec iznad mojih znanja o Suseu, pa ti predlazem da sacekas nekoga sa Suse iskustvom. U sustini, ova stvar se radi pomalo drugacije (mada ne drasticno) na razlicitim distroima, pa ono. Ali nije tesko. Samo ti trebaju prave instrukcije.
Inace, instrukcije za samo kompajliranje ti stoje u INSTALL fajlu, mada u ovom slucaju mozda samo u README. Proveri i INSTALL za svaki slucaj.
5. јун 2007. у 4:13 pm #55118Moneo
УчесникNe treba bre da radi nista od toga….
Treba samo da instalira vec gotov drajver koji ima na SuSE 9.1 cd-ovima i za koji mu ne trebaju,koliko se secam,ni source ni gcc i ostalo ^-^
Radilo bez problema svojevremno na SuSE-tu 9.2 i 9.3 sa mojim starim LucentomEvo sta pise na linku koji sam dao,i koji ocigledno niko nije procitao:
“SuSE Linux includes the ltmodem driver (9.0 and later). Please install the driver that comes with your distribution because it’s guaranteed to match with your kernel.”
Medjutim,prvo treba da proba scanmodem(sa linka koji sam dao gore,ima i uputstvo i sve)skriptu da vidi covek koji je Lucent/Agere cipset u pitanju i da se ne muci za dzabe ako nije podrzan
Samo se trudim da sto vise pojednostavim coveku,moze i kasnije nauciti da kompajlira,sve polagano
6. јун 2007. у 12:53 am #55119foxbunny
УчесникSamo se trudim da sto vise pojednostavim coveku,moze i kasnije nauciti da kompajlira,sve polagano
Apsolutno se slazem. Zato sam i dodao ono na pocetak posta. To jest, ako nije nasao na diskovima (mozda nije trazio gde treba) onda je mogao da skine drajver sa cak tri sajta. 🙂
Poslusaj Seleuka i probaj scanmodem. Nadam se da ce ti neki od ovih drajvera pomoci.
6. јун 2007. у 6:46 am #55120dejanium
Учесникdrajveri za lucent koji dolaze uz suse rade samo na verziji 9.0 a za ostale verzije ti treba strpljenja, gimnastike i tapacirana soba da bi izasao na mrezu >:D kada proradi drajver moraces da se patis sa dozvolama, da napravis resolv.conf, cini mi se, i jos neke smaracine. :'(
gimnastika je potrebna i za eksterni modem, ubijem se dok ga poteram 😡 od verzije 9.0 pa na dalje problemi s modemima su stalna muka suse korisnika. 😡 😡 😡
6. јун 2007. у 9:25 am #55121Moneo
УчесникNije tacno….
Kao sto sam rekao,Lucent radi,koliko se secam,bez ikakvih problema sa drajverima koji dolaze uz SUSE 9.2 i 9.3
Ne vidim sto ne bi radili i na 9.1 kada su u pitanju isti drajveri 😀
Dovoljno je otici u Yast,naci Network podesavanja,on ce sam da vidi koji je modem u pitanju,i lepo instalirati pomenute drajvere sa cd-a
Kada zavrsi dovoljno je u konzoli kucati kao root modprobe “lt_modem” i “lt_serial” i gotovo
U svakom slucaju,jednostavnije nego da se aka sa kompajliranjem,prepravljanjem /etc/modules.conf-a i slicnim za pocetnika opskurnim stvarima 😀
Nema nikakvog akanja ako se net konektujes preko Kinterneta,sve radi out-of-the-box ako se doticni podesi preko Yast-a
Cimanja ima sa kppp-om ali ovde ima uputstvo kao se doticni namesti ocas poslahttp://susewiki.org/index.php?title=Using_KPPP
E sad-kao sto sam vec rekao vise puta,prvo treba da proba scanmodem i vidi da li mu njegov lucent/agere uopste radi sa doticnim drajverima,sto zavisi do cipseta(ako je DSP serija-radice)
6. јун 2007. у 10:00 am #55122dejanium
УчесникTacno je …
lose se secas, imao sam problema i sa 9.2 i 9.3 (e, sad, to su bili x86_64 sistemi, mozda x86 sistem nema te probleme) uvek se zalio na lt_modem.ko i terao me da prepravljam sve i svasta, da li ovde pise lt_modem ili lt_serial pa da li je ttyLT0 ili …citao uputstva, radio po njima i nista, nada, nicevo 😮 ni sa suse drajverima ni sa kompajliranim drajverima. vise mi je bilo muka od toga da se isti problemi pojavljuju iz verzije u verziju i jos se umnozavaju , pa sam nabavio eksterni modem ^-^ mada, mozda je trebalo da kupim 32bitni OS umesto 64bitnog 😀
sto se tice cimanja, koje nisam definisao :- , probleme prave i kinternet i kppp. ni sa podesavanjima, za koje si postavio link, kppp ne radi kako treba. kinternet je … sad koristim wvdial koji radi bez greske i ne zali se uopste.
6. јун 2007. у 11:03 am #55123Moneo
Учесникlose se secas, imao sam problema i sa 9.2 i 9.3 (e, sad, to su bili x86_64 sistemi, mozda x86 sistem nema te probleme) uvek se zalio na lt_modem.ko i terao me da prepravljam sve i svasta, da li ovde pise lt_modem ili lt_serial pa da li je ttyLT0 ili …citao uputstva, radio po njima i nista, nada, nicevo ni sa suse drajverima ni sa kompajliranim drajverima. vise mi je bilo muka od toga da se isti problemi pojavljuju iz verzije u verziju i jos se umnozavaju , pa sam nabavio eksterni modem mada, mozda je trebalo da kupim 32bitni OS umesto 64bitnog
Ti drajveri ne rade sa 64-bit distroima,a cini mi se ni nova martian serija
Dakle,imao sa Lucent(Windoza ga je prepoznavala kao Lucent Win Modem)koji je na SuSE 9.2 i 9.3 radio savrseno uz drajvere koji su bili na pratecim cd-ovima ^-^
Ipak si trebao da uzmes 32-bitnu verziju SUSE-ta ionako su razlike male(ili nikakve) u odnosu na 64 bita :p
Uputstvo koje sam dao za kppp funkcionise besprekorno za SUSE 10.0,10.1 i 10.2
Ne vidim nikavog razloga da ne radi i u starijim verzijama jer se kod SUSE-ta u sustini nista promenilo nije sem novog softvera :biggrin:
Iste default grupe,iste permisije isto sve pocev od verzija 9.x do 10.2sto se tice cimanja, koje nisam definisao , probleme prave i kinternet i kppp. ni sa podesavanjima, za koje si postavio link, kppp ne radi kako treba. kinternet je … sad koristim wvdial koji radi bez greske i ne zali se uopste.
Pazi kad ne znam o cemu pricas,jer Kinternet pak radi bez ikakvih trzanja,a i kppp cim se odradi ono sto sam stavio gore-bilo da je u pitanju softveras ili hard modem,nema nikave veze
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.