Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › j***m ti xine
- This topic has 81 odgovor, 14 glasova, and was last updated 20 years, 12 months ranije by
dens.
-
AutorČlanci
-
11. septembar 2005. u 1:56 pm #34375
MladenIsakovic
UčesnikSvo to što ste nabrojali ima i mplayer (plus još gomila filtera i feature-a), a taj famozni Kaffeine i nije nešto bolji od, recimo, kplayer-a.
ok, ‘ajd mi reci kako se podešavaju prečice sa tastature, zatim mi reci kako da omogućim opciju loop i shuffle kad hoću da pustim više video datoteka nasumičnim redom. Naravno, puštanje filma iz konzole me ne interesuje, dakle molim te, nauči me kako da ove dve stvari obavim kroz GUI
Nego kad se već dotakoste najboljeg player-a na windows-u… uh, da se imalo razumijete u ovaj OS, ne bi toliko kenjali… potpuno je svejedno da li koristite BSPlayer, WMP, Media Player Classic (najbolji od svih na windows-u) ili nešto treće… bitno je koji DirectShow filter koristite, a player-i više manje samo puštaju dekodirani i postprocesuirani video
alo šefe, mi smo pričali o playeru, dakle programu koji reprodukuje, ne o filterima i codecima i ostalo. Jesi li isprobao ViPlay??? Probaj, pa prosudi sam http://www.urusoft.net player ima nepun megabajt, a videćeš njegove mogućnosti, a filtere možeš da izabereš sam. Uostalom, kao što reče -maximus-, bitno je da player ima mnogo opcija za customizaciju, da ne ponavljam što je on napisao
MPlayer jest najbolji player video datoteka/stream-ova ili čega već.
argumenti? Šta to on kao player ima što Kaffeine, recimo, nema??
11. septembar 2005. u 2:32 pm #34376mtm76
UčesnikNe kontaš ti neke elementarne stvari.
Kakve veze ima shuffle i loop sa dekodiranjem i reprodukovanjem videa. Možeš koristit konzolu, možeš napisati skriptu koja će to raditi za tebe, ali i ne moraš, jer postoje frontend-ovi za odgovarajuće playere koji će to raditi za tebe.
Kaffeine – frontend ili GUI za xine
Xine-UI – to je ono što vi nazivate Xine, ali to nema veze sa pleyerom, to je samo korisničko sučelje, kao i Kaffeine
gmplayer – isto kao i Xine-UI, samo za mplayer
kplayer – isto kao i Kaffeine (ček, ček… Playlist –> …Loop, Shuffle… ili Settings –> Configure Shortcuts 🙄 )alo šefe, mi smo pričali o playeru, dakle programu koji reprodukuje, ne o filterima i codecima i ostalo. Jesi li isprobao ViPlay???
hm, a kako to reprodukuje bez gorenavedenih, od kojih na kraju krajeva i zavisi kvalitet reprodukcije, a koje mplayer ima sve sa sobom (jer na Linux-u nema DirecShow filtera i ne može svaka budala uz pomoć dvije komande napisat player, nažalost 🙂 )
Probaj, pa prosudi sam http://www.urusoft.net player ima nepun megabajt, a videćeš njegove mogućnosti, a filtere možeš da izabereš sam.
Eto reci mi ti te mogućnosti, mrzi me da skidam nešto što mi ne treba 😉
hint: vidi Media Player Classic (koji je poznat po tome što može da koristi sve DirectShow filtere instalirane na računaru, a ne da mi se sad objašnjavat šta to znači + sva moguća podešavanja i playliste)Na kraju ove rasprave Xine vs MPlayer treba napomenuti da ono dijele kod, tako da MPlayer možete posmatrati kao nadograđeni Xine sa još mnogo korisnih opcija, koji ga i čine boljim 😉
11. septembar 2005. u 3:13 pm #34377MladenIsakovic
UčesnikKakve veze ima shuffle i loop sa dekodiranjem i reprodukovanjem videa.
brate, ja otvorim Kaffeine, učitam npr. 30 video-klipova, uključim opciju loop i shuffle da ih reprodukuje randomice, bez da se zaustavi kad izlista sve. Koristeći gmplayer, to ne mogu. Koristeći kaffeine, to mogu. Toliko o tome.
Možeš koristit konzolu
u ovom slučaju konzola mi ne pada na pamet. Da ne bude zabune, ja se jako dobro “slažem” sa konzolom, ali predstavljati konzolu kao primarnu vezu korisnika i operativnog sistema u 21. veku mi zvuči jako smešno, pogotovu kad pogledaš stremljenja u IT svetu, vidi MacOS i njegov grafički sistem, ili novi Avalon za Win, svet teži multimedijalnom prikazu na svakom koraku, tako da neću da se vraćam na “dos” rečenja i kuckanje po 30-linijskom shell-u samo da bih pustio film i titl. A kad ti pustiš film iz mplayer-a iz konzole, kako npr. promeniš aspect-ratio u sred filma, ako ti zatreba? Da ne pominjem ostala podešavanja……….. Toliko o prednostima konzole u ovom slučaju…..
možeš napisati skriptu koja će to raditi za tebe, ali i ne moraš, jer postoje frontend-ovi za odgovarajuće playere koji će to raditi za tebe.
Pričamo o gmplayer-u i kaffeinu, ne o drugim playerima/frontendovima
Dalje, jebo ja “grafičko sučelje” mplayera koji mi kad god promenim aspect-ratio automatski restartuje film; u Kaffeine-u ja lepo stavim prečice na tastaturi, pa mi je F5 Original, F6 Anamorphic, F7 16:9, F8 4:3 🙂 Dalje, kontrole boja postavim na dugme B, Shift+L za titilove, slovo F ima funkciju uključivanja/isključivanja full screen režima, mnogo praktičnije nego desni klik, pa u meniju odabereš F-screen kod gmplayer-a, plus što ja filmove gledam isključivo preko TV-a, moš’ misliti koje mi je smaranje nemogućnost kreiranja prečica sa tastature. Što se tiče onoga za ViPlay, da te interesuje kakav je, skino bi ga (instalacioni fajl je manji od 1 MB), budući da ti ne treba, onda nemam nameru da ti pišem mogućnosti podešavanja tog playera. MediaPlayerClassic sam isprobao, dobar je skroz, ali mi je nekako prikladniji ViPlay, kao što mi je u Linuxu najprikladniji Kaffeine, tj. taj frontend za Xine. U principu, sve je stvar ukusa, a Kaffeine meni najracionalnije+najbrže+nalakše radi posao za koji je namenjen.
11. septembar 2005. u 3:34 pm #34378mtm76
Učesnikkplayer ti je isto kao i Kaffeine, samo za mplayer. I možeš mijenjat aspect ratio, bez ponovog puštanja videa. I odakle ti ideja da te ja tjeram da koristiš konzolu. Samo pokušavam da ti objasnim kako stvar funkcioniše.
11. septembar 2005. u 4:06 pm #34379-maximus-
Učesnikffdshow ima podršku i za titlove (i to ispisuje ih po video overlay-u, pa se vide i na TV-u)… još bolji je VobSub, koga koristi, ma zamisli, i MPlayer.
da, ffdshow ima podrsku za titlove (to niko nije osprio) ali na player-u je da to sprovede u djelo… dakle do player-a je da li ce on to imati u sebi i nakav nacin… tj da li ce postojati lak nacin za promjenu velicine, fonta, boje….
halo… mi ovdje ne pricamo samo o bibliotekama nego o programima za reprodukciju video file-ova kao kompaktnim cjelinama… dakle ui + lib… nije bitno sto npr kaffeine koristi xine-lib tj to sto je on samo frontend za Xine… bitan je konacni ishod saradnje tog ui-a (forontend-a) i tih biblioteka… ma nije mene briga sta sve mplayer moze uraditi u konzoli… necu da se zbog proste radnje kakva ja gledanje filmova yebem sa konzolom kad to mogu uraditi u Xine-u (dakle ovdje mislim na Xine-ui + xine-lib) sa jednim klikom ili jednom precicom sa tastature.I nemoj da lupaš više, tako ti boga…
koliko sam ja skontao svi mi ovdje lupamo osim tebe 😆
11. septembar 2005. u 4:10 pm #3438011. septembar 2005. u 4:14 pm #34381-maximus-
Učesnikkad mi ti to kazes to mi dodje kao kompliment.
11. septembar 2005. u 4:15 pm #34382dens
Učesnikslovo F ima funkciju uključivanja/isključivanja full screen režima, mnogo praktičnije nego desni klik, pa u meniju odabereš F-screen kod gmplayer-a, plus što j
A koji to mplayer nema? evo kod mene bez obzira na to da li ga startujem iz gui-a ili konzole, “f” ima upravo funkciju (full screen), a postoje i komande i za druge funkcije koje si nabrojao, pa cak i za pan-scan (w, odnosno e u fullscreen rezimu). Licno ne koristim Xine jer mi je nekako trom i glomazan.
Ipak, slazem se sa tobom da je veliki nedostatak mplayer-a to sto se koriscenjem nekih opcija film vraca na pocetak…
11. septembar 2005. u 4:15 pm #3438311. septembar 2005. u 4:21 pm #34384 -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.