Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Google Picasa
- This topic has 79 odgovora, 17 glasova, and was last updated 20 years, 2 months ranije by
Anonimni.
-
AutorČlanci
-
1. jun 2006. u 6:31 pm #44644
Anonimni
Gost5. What source-code license is Jabber covered under?
Jabber is primarily a set of open protocols, not a single software project. Developers of Jabber-compliant software may choose any license they want to, including commerical code licenses. However, many Jabber-compliant software applications are licensed under the Jabber Open Source License and the GNU General Public License
Jabber Open Source License, Version 1.0
The license is a free software license, incompatible with the GPL. It permits relicensing under a certain class of licenses, those which include all the requirements of the Jabber license. The GPL is not a member of that class, so the Jabber license does not permit relicensing under the GPL. Therefore, it is not compatible.
Koliko se da zakljuciti, moguce je pravljenje zatvorenog sistema, kompatibilnog sa Jabberom. To je bilaosnova moje sumnje…
1. jun 2006. u 7:50 pm #44645Red_Zmaja
UčesnikKoliko se da zakljuciti, moguce je pravljenje zatvorenog sistema, kompatibilnog sa Jabberom. To je bilaosnova moje sumnje…
😆 😆 😆 😆
Izvini al’ bas si me nasmejao s ovim 😉1. jun 2006. u 8:08 pm #44646civan
Učesnik“siguran da li su specifikacije otvorene ili ne.”
@Jelke
Jedno je otvoreni standard (ili specifikacije, ako hoces), drugo je slobodan kod (implementacija standarda). Java je otvoren standard, a Sun-ova implementacija je zatvorena. Dakle, moze se napraviti neslobodna implementacija Jabbera, ali specifikacije su otvorene…
@Red_Zmaja
Ovakve postove bih ti preporucio da ne pravis. Sluze za stvaranje flame-a sto nikome ovde (nadam se) nije cilj.2. jun 2006. u 5:18 am #44647Red_Zmaja
Učesnik
@Red_Zmaja
Ovakve postove bih ti preporucio da ne pravis. Sluze za stvaranje flame-a sto nikome ovde (nadam se) nije cilj.nisam mislio nista lose onim postom..pratim temu od pocetka..tj. pratim Ivanove postove a ovaj me ne znam zasto nasmejao…ne shvatite me pogresno…
2. jun 2006. u 3:47 pm #44648popac
Učesnik@Red_Zmaja, ne vidim šta je bilo smešno, ali nema veze…
@LYB
Jes malo off topic, ali mapivi je koliko sam gledao u suštini program pravljen za potrebe njegovog autora, koji i nije planirano da bude išta ozbiljniji i za širu upotrebu. Meni završava posao, ali zna nekada za zakenja i ode u bestraga a otvaranje velike količine fajlova je sporo i sl… U svakom slučaju manje-više upotrebljivo, ali treba dosta strpljenja 🙄 Kom se nesvidja može da ga popravi iovako je GPL, jel da?Inače mnogi programi imaju IPTC u planu, videćemo šta će ispasti… da ne idem sad u off topic
@Google
Pretraga i Mail su za sada jako kvalitetni, ostalo mi ne treba i ne koristim.2. jun 2006. u 9:51 pm #44649Anonimni
GostKao sto rekoh, mene implementacija i zanima 🙂 Boldovao sam deo koji me plasi :):):):)
2. jun 2006. u 10:57 pm #44650popeye
Glavni majstorIvane, uopšte ne razumem o čemu govoriš. Kakve veze imaju standardi, odnosno protokoli, sa implementacijom istih?
Imenuj jedan otvoreni protokol (TCP/IP, HTTP, FTP, SMTP, Jabber…) koji se ne može implemetirati u aplikacijama zatvorenog koda? Ili nas to nagovaraš da odustanemo od Interneta? 😉
3. jun 2006. u 11:48 am #44651Anonimni
GostGovorim o tome da google pise nonfree aplikacije, kao sto je gtalk klijent. ok je sto koriste free protokol, ali je ocigledno da ih bilo uvo za slobodan softver… Sreca da postoje slobodni klijenti, ali je njihova prica generalno losa kada je softver u pitanju, pa se tu postavlja pitanje njihovih motiva. Picasa takodje nije slobodan softver. Neka hvala, gaim+jabber je bolja kombinacija.
3. jun 2006. u 1:18 pm #44652popeye
Glavni majstorGovorim o tome da google pise nonfree aplikacije, kao sto je gtalk klijent. ok je sto koriste free protokol, ali je ocigledno da ih bilo uvo za slobodan softver… Sreca da postoje slobodni klijenti, ali je njihova prica generalno losa kada je softver u pitanju, pa se tu postavlja pitanje njihovih motiva. Picasa takodje nije slobodan softver. Neka hvala, gaim+jabber je bolja kombinacija.
Motivi, kad su preduzeća u pitanju (a ne neprofitne organizacije), su bar uvek jasni – zarada. To je jedini razlog postojanja preduzeća uopšte. Kada se taj cilj ne ispunjava, preduzeće se gasi.
Ne znam nijednu kompaniju koja stvarno stoji iza ideje slobodnog softvera, ali znam nekoliko koja isti koriste za povećanje sopstvene zarade. To čine bilo prodajom, smanjenjem troškova, širenjem na tržištu putem verzija otvorenog koda koje su besplatne ili im je softver otvorenog koda najjeftiniji način da smanje udeo konkurencije na tržištu. Samu ideju koriste u reklamne svrhe, odnosno za stvaranje dobre slike u delu javnosti kojoj je do toga stalo.
O hardveru da ne govorim, tamo je sve zaključano. Ne čini li ti se da imaš nerealno krut stav?
3. jun 2006. u 10:14 pm #44653Anonimni
GostNe čini li ti se da imaš nerealno krut stav?
Ne. Ja cinim ono sto je u mojoj moci da softver bude i ostane slobodan, ne cekam da neko drugi to uradi umesto mene.
Zarada je ok, ali prevare, represija i ogranicenja nisu. Danas su to glavna sredstva za ostvarenje zarade.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.