Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Google Picasa
- This topic has 79 odgovora, 17 glasova, and was last updated 20 years, 2 months ranije by
Anonimni.
-
AutorČlanci
-
30. maj 2006. u 8:10 am #44624
urosevic
Učesnik[b]Offtopic[/b]
[quote=”urke”]…em je google.Pa dobro, taj deo je valjda ok? :)[/quote]
Pa ako vreme ne pokaže drugačije, ovo što sada radi Gugl identično je onome što već godinama radi Mikro$oft. Maskirani monopolizam, infiltriranje u sve sfere IT-a. Pogledaj istoriju, Gugl pretraživač, revolucija u bistrenju neta. GMejl, prvo gigabajtno sanduče, koje je posle pojavljivanja drugih sličnih pustilo povećavanje prostora uživo (trenutno valjda imamo po 2,5 gigabajta raspoloživog prostora u sandučetu, i raste). Gugl Mape i Gugl Zemlja (Veliki brat na desktopu), Uzdrman je Mikro$oft izjavom da se radi Gugl Linuks distribucija, zasnovana na Ubuntu-u (iako je interna, pitanje je krajnji ishoda cele priče). Pikasa, prvi korak u otimanju kolača od ACDSi-ja. Projekat „OS uživo na mreži“, opet na udaru Mikro$oft. Gugl Tolk zasnovan na slobodnom džeber protokolu korača ka otimanju kolaša Skajpu i MSN mesindžeru.
Iskreno, Jahu je pao u debeli zapećak Guglovim aktivnostima. Ja sam recimo tek nedavno saznao da Jahu pored mesindžera ima one vidžete/aplete za desktop (sat, kalendar, slajd-šou, razne džidža-bidže), da pravi veoma lepe igrice glavolomke (Kubiks recimo, i ekipa), i tako dalje.Al ono, kao, besplatno je, nema veze što nije i slobodno, koristimo ga masovno, samo da nije M$ 🙂
30. maj 2006. u 9:07 am #44625MilosC
UčesnikZanima me da li će Gubuntu biti nešto stvarno novo što će odudarati od Ubuntua, ili će to biti samo još jedan bezvezni derivat kao što je Edubuntu. 😕
30. maj 2006. u 9:36 am #44626DVSoftware
UčesnikGoobuntu koliko znam ne izlazi van google laboratorije
shto se tiche monopolizma, jel bre nekome smeta njihovo besplatno sanduche od 2.5 gb i ostale besplatne usluge koje nude? nishta ne naplatjuju a sve je kvalitetno. To se ne mozhe bash porediti sa M$ monopolizmom ili telekom monopolizmom recimo.
30. maj 2006. u 1:58 pm #44627popeye
Glavni majstorUbediste me da probam. 😀
Dobra aplikacija, ali ne volim emulaciju. Mada radi brzo za wine aplikaciju, ako stvarno žele da uspe na Linuxu moraju je i napraviti za taj sistem.
30. maj 2006. u 8:19 pm #44628LYb
Učesnik@DVSoftware ono sto google radi vodi lagano ka totalnom gubitku svakog oblika privatnosti. Meni gmail account zvrji prazan, koristim ga, uz yahoo, kao throw-away mail acc.
Da, ja se ne javih u vezi mapivija… Prilicno je to nedoradjeno i grubo, ali i to bi bilo u redu da nema dosta bagova. Da li ima veze sa time sto ne postoji fajl sa stranom kracom od 2000px, a veliki broj ima stranu od oko 3600px, ili sa time kako EOS-1D snima fajl (a ne bi trebalo da radi bilo sta nestandardno) tek ume da prolupa ko nenormalan, da pogubi thumbs, te da ih ima ali ih ne prikazuje dok ne odradis kompletan rebuild, pa i onda kad izadjes pa se vrtis u dir, opet ih nema… Ipak je gallery2 bolje resenje, cak je mnooogo brzi jednom kada si slike ubacio u bazu… Ovaj ume da smara po 5-10 sec kada pokusam da otvorim dir u kome ima samo jedan giga slika… i tako… dok se ne pojavi nesto stabilno, ja ne menjam gallery2 ni za zivu glavu. Mozda ce ono KDE-ovo bloatovano cudo da dovedu u red za neki mesec da radi sa IPTC-om kako treba.
30. maj 2006. u 8:42 pm #44629Anonimni
GostGmail je relativno ok, puno prostora, dobar engine… Webmail ko webmail… Ostalo je manje vise shit, google talk redovno bojkotujem, kao i sve slicne gluposti poput ovog programa za pregledanje slika. Dok nije free necu ni da razmisljam o tome, ukoliko vec postoji free resenje. Jos radi pod wineom? Budimo ozbiljni…
samo još jedan bezvezni derivat kao što je Edubuntu
Edubuntu nije bezvezni derivat, vec deo Ubuntu projekta i odlicna edukativna distribucija.
30. maj 2006. u 11:38 pm #44630DVSoftware
Učesnik“ono sto google radi vodi lagano ka totalnom gubitku svakog oblika privatnosti. Meni gmail account zvrji prazan, koristim ga, uz yahoo, kao throw-away mail acc. ”
Mislish li da oni chitaju tvoju poshtu, slushaju tvoje razgovore i slichno?” google talk redovno bojkotujem”
http://code.google.com/apis/talk/index.html
google talk voice chat standard je opensource – napred, implementiraj ga u kopete/gaim/something elseDa ne zaboravim chinjenicu koliko je google pomogao wine projectu tako shto je finansirao codeweavers da ispravi sve bugove u wine da bi picasa mogla da radi bez problema.
O Summer Of Code da i ne govorim. Zar je malo davati svakom studentu 5000$ da radi na nekom od opensource projekata?
iznosite samo negativne kritike, o pozitivnim ni rechi… e ljudi moji narodu se nikada ne mozhe udovoljiti…
31. maj 2006. u 1:37 am #44631LYb
UčesnikHeh, ne radi se o tome da citaju SVAKU tvoju poruku. Urke ti je vec pomenuo projekat “OS na mrezi”, pa njihov “google pack” sa njihovim firefoxom, njihovim AdAware-om i njihovim antivirusom -sta ti to govori?
Ma nije ni bitno. Em nema veze sa temom foruma, em o tim stvarima ne vredi raspravljati, em ja nemam potrebu da dokazujem ocigledno.
31. maj 2006. u 8:30 am #44632MilosC
Učesnik[quote]samo još jedan bezvezni derivat kao što je Edubuntu
Edubuntu nije bezvezni derivat, vec deo Ubuntu projekta i odlicna edukativna distribucija.[/quote]
Ne, ne, nisam tako mislio. Naravno da ja ne mislim da je Edubuntu bezveze. Mislio sam na to da li će Goobuntu stvarno biti nešto novo ili će to samo biti Ubuntu sa Googlovim znakom na svakom koraku, tj. sa friziranim grafičkim okruženjem? Po meni mislim da je Google ozbiljan i da će stvarno napraviti nešto novo, ali želim da čujem mišljenje nekoga ko više zna o tome. Ono oko Edubuntua je bio nesporazum!31. maj 2006. u 1:10 pm #44633Anonimni
Gostgoogle talk voice chat standard je opensource – napred, implementiraj ga u kopete/gaim/something else
Ovo je interesantno, jer prilikom istrazivanja nisam naisao na ovo… Moguce je da je skoro stavljeno ili da sam prevideo…
sto se webmail tice, mislim da je kao i svaki drugi, a svuda mogu da spijuniraju ako hoce… zna se sta je sigurna varijanta 🙂
Wine po mom misljenju i nije toliko bitan softver. Moze pomoci ukoliko treba poterati nesto, ali ono sto fali mislim da i ne moze da radi pod wineom kako valja (Autocad na primer). Ili mozda moze, nemam taj softver, nije slobodan, a i suvise je skup za mene 🙂
Poenta je da niti smrde niti mirisu. Ovamo finansiraju FOSS programere, a sa druge strane prave app pod wineom. Mislim da ih za sada ne treba docekivati na noz, ali opreznost je svakako dobrodosla. Dok ne naprave native GNU/Linux app koji je slobodan, necu ni da razmisljam o tome 🙂 -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.