Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Google Picasa
- This topic has 79 одговора, 17 гласова, and was last updated 20 years, 2 months раније by
Анонимни.
-
АуторЧланци
-
30. мај 2006. у 8:10 am #44624
urosevic
Учесник[b]Offtopic[/b]
[quote=”urke”]…em je google.Pa dobro, taj deo je valjda ok? :)[/quote]
Па ако време не покаже другачије, ово што сада ради Гугл идентично је ономе што већ годинама ради Микро$офт. Маскирани монополизам, инфилтрирање у све сфере ИТ-а. Погледај историју, Гугл претраживач, револуција у бистрењу нета. ГМејл, прво гигабајтно сандуче, које је после појављивања других сличних пустило повећавање простора уживо (тренутно ваљда имамо по 2,5 гигабајта расположивог простора у сандучету, и расте). Гугл Мапе и Гугл Земља (Велики брат на десктопу), Уздрман је Микро$офт изјавом да се ради Гугл Линукс дистрибуција, заснована на Убунту-у (иако је интерна, питање је крајњи исхода целе приче). Пикаса, први корак у отимању колача од АЦДСи-ја. Пројекат „ОС уживо на мрежи“, опет на удару Микро$офт. Гугл Толк заснован на слободном џебер протоколу корача ка отимању колаша Скајпу и МСН месинџеру.
Искрено, Јаху је пао у дебели запећак Гугловим активностима. Ја сам рецимо тек недавно сазнао да Јаху поред месинџера има оне виџете/аплете за десктоп (сат, календар, слајд-шоу, разне џиџа-биџе), да прави веома лепе игрице главоломке (Кубикс рецимо, и екипа), и тако даље.Ал оно, као, бесплатно је, нема везе што није и слободно, користимо га масовно, само да није М$ 🙂
30. мај 2006. у 9:07 am #44625MilosC
УчесникЗанима ме да ли ће Губунту бити нешто стварно ново што ће одударати од Убунтуа, или ће то бити само још један безвезни дериват као што је Едубунту. 😕
30. мај 2006. у 9:36 am #44626DVSoftware
УчесникGoobuntu koliko znam ne izlazi van google laboratorije
shto se tiche monopolizma, jel bre nekome smeta njihovo besplatno sanduche od 2.5 gb i ostale besplatne usluge koje nude? nishta ne naplatjuju a sve je kvalitetno. To se ne mozhe bash porediti sa M$ monopolizmom ili telekom monopolizmom recimo.
30. мај 2006. у 1:58 pm #44627popeye
Главни мајсторUbediste me da probam. 😀
Dobra aplikacija, ali ne volim emulaciju. Mada radi brzo za wine aplikaciju, ako stvarno žele da uspe na Linuxu moraju je i napraviti za taj sistem.
30. мај 2006. у 8:19 pm #44628LYb
Учесник@DVSoftware ono sto google radi vodi lagano ka totalnom gubitku svakog oblika privatnosti. Meni gmail account zvrji prazan, koristim ga, uz yahoo, kao throw-away mail acc.
Da, ja se ne javih u vezi mapivija… Prilicno je to nedoradjeno i grubo, ali i to bi bilo u redu da nema dosta bagova. Da li ima veze sa time sto ne postoji fajl sa stranom kracom od 2000px, a veliki broj ima stranu od oko 3600px, ili sa time kako EOS-1D snima fajl (a ne bi trebalo da radi bilo sta nestandardno) tek ume da prolupa ko nenormalan, da pogubi thumbs, te da ih ima ali ih ne prikazuje dok ne odradis kompletan rebuild, pa i onda kad izadjes pa se vrtis u dir, opet ih nema… Ipak je gallery2 bolje resenje, cak je mnooogo brzi jednom kada si slike ubacio u bazu… Ovaj ume da smara po 5-10 sec kada pokusam da otvorim dir u kome ima samo jedan giga slika… i tako… dok se ne pojavi nesto stabilno, ja ne menjam gallery2 ni za zivu glavu. Mozda ce ono KDE-ovo bloatovano cudo da dovedu u red za neki mesec da radi sa IPTC-om kako treba.
30. мај 2006. у 8:42 pm #44629Анонимни
ГостGmail je relativno ok, puno prostora, dobar engine… Webmail ko webmail… Ostalo je manje vise shit, google talk redovno bojkotujem, kao i sve slicne gluposti poput ovog programa za pregledanje slika. Dok nije free necu ni da razmisljam o tome, ukoliko vec postoji free resenje. Jos radi pod wineom? Budimo ozbiljni…
само још један безвезни дериват као што је Едубунту
Edubuntu nije bezvezni derivat, vec deo Ubuntu projekta i odlicna edukativna distribucija.
30. мај 2006. у 11:38 pm #44630DVSoftware
Учесник“ono sto google radi vodi lagano ka totalnom gubitku svakog oblika privatnosti. Meni gmail account zvrji prazan, koristim ga, uz yahoo, kao throw-away mail acc. ”
Mislish li da oni chitaju tvoju poshtu, slushaju tvoje razgovore i slichno?” google talk redovno bojkotujem”
http://code.google.com/apis/talk/index.html
google talk voice chat standard je opensource – napred, implementiraj ga u kopete/gaim/something elseDa ne zaboravim chinjenicu koliko je google pomogao wine projectu tako shto je finansirao codeweavers da ispravi sve bugove u wine da bi picasa mogla da radi bez problema.
O Summer Of Code da i ne govorim. Zar je malo davati svakom studentu 5000$ da radi na nekom od opensource projekata?
iznosite samo negativne kritike, o pozitivnim ni rechi… e ljudi moji narodu se nikada ne mozhe udovoljiti…
31. мај 2006. у 1:37 am #44631LYb
УчесникHeh, ne radi se o tome da citaju SVAKU tvoju poruku. Urke ti je vec pomenuo projekat “OS na mrezi”, pa njihov “google pack” sa njihovim firefoxom, njihovim AdAware-om i njihovim antivirusom -sta ti to govori?
Ma nije ni bitno. Em nema veze sa temom foruma, em o tim stvarima ne vredi raspravljati, em ja nemam potrebu da dokazujem ocigledno.
31. мај 2006. у 8:30 am #44632MilosC
Учесник[quote]само још један безвезни дериват као што је Едубунту
Edubuntu nije bezvezni derivat, vec deo Ubuntu projekta i odlicna edukativna distribucija.[/quote]
Не, не, нисам тако мислио. Наравно да ја не мислим да је Edubuntu безвезе. Мислио сам на то да ли ће Goobuntu стварно бити нешто ново или ће то само бити Ubuntu са Googlovim знаком на сваком кораку, тј. са фризираним графичким окружењем? По мени мислим да је Google озбиљан и да ће стварно направити нешто ново, али желим да чујем мишљење некога ко више зна о томе. Оно око Edubuntua је био неспоразум!31. мај 2006. у 1:10 pm #44633Анонимни
Гостgoogle talk voice chat standard je opensource – napred, implementiraj ga u kopete/gaim/something else
Ovo je interesantno, jer prilikom istrazivanja nisam naisao na ovo… Moguce je da je skoro stavljeno ili da sam prevideo…
sto se webmail tice, mislim da je kao i svaki drugi, a svuda mogu da spijuniraju ako hoce… zna se sta je sigurna varijanta 🙂
Wine po mom misljenju i nije toliko bitan softver. Moze pomoci ukoliko treba poterati nesto, ali ono sto fali mislim da i ne moze da radi pod wineom kako valja (Autocad na primer). Ili mozda moze, nemam taj softver, nije slobodan, a i suvise je skup za mene 🙂
Poenta je da niti smrde niti mirisu. Ovamo finansiraju FOSS programere, a sa druge strane prave app pod wineom. Mislim da ih za sada ne treba docekivati na noz, ali opreznost je svakako dobrodosla. Dok ne naprave native GNU/Linux app koji je slobodan, necu ni da razmisljam o tome 🙂 -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.