Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Google Picasa
- This topic has 79 одговора, 17 гласова, and was last updated 20 years, 2 months раније by
Анонимни.
-
АуторЧланци
-
5. јун 2006. у 1:25 am #44664
popeye
Главни мајсторJedino što bih dodao kao savet je da treba biti oprezan pri korišćenju GmailFS-a. Naime, Google je odvojio 2.5GB za skladištenje epošte, pa bi nagomilavanje datoteka (bekapa, npr.) mogli protumačiti kao zloupotrebu gostoprimstva i takve naloge ukinuti. Ne znam nikoga kome se to desilo, ali moguće je.
5. јун 2006. у 5:08 am #44665DVSoftware
Учесникovako, nisam par dana gledao forum i vidim vetj da tje biti krvi do kolena 😆
prichali ste o nekoj zaradi – ja sam lepo rekao da google na dotichnim programima NE ZARADJUJE, a vi odma nije slobodan bla bla
pitam se koje pretrazhivache koristite u zamenu za 😈 google.5. јун 2006. у 7:30 am #44666civan
Учесникpitam se koje pretrazhivache koristite u zamenu za 😈 google.
Brkas babe i zabe. Picasu ne koristimo jer nije slobodna (i ne valja), GTalk ne koristimo jer nije slobodan (i ne valja). Google pretrazivac je web sajt, a ne softver…
5. јун 2006. у 10:21 am #44667DVSoftware
УчесникVi previshe “brinete” o tome da li je parche softvera slobodno ili ne,
drugarici sam pre godinu dana na laptop instalirao Ubuntu, i od tad ga koristi (nikad nije ni imala windows na njemu), pre nedelju dana je instalirala picasu i koristi je, i isto tako je zadovoljna, mislim, shto bi je bilo briga da li joj je dostupan kod ili ne. Ima program koji koristi i dosta joj je.5. јун 2006. у 11:13 am #44668Časlav Ilić
УчесникBrkas babe i zabe. Picasu ne koristimo jer nije slobodna (i ne valja), GTalk ne koristimo jer nije slobodan (i ne valja). Google pretrazivac je web sajt, a ne softver…
Da prostiš, ali svašta. Gugl-pretraživač je i te kako softver, kakve veze ima što mu se pristupa isključivo preko Interneta? Moglo bi se čak reći da je Gugl već sada ono najgore što se povlači po procenama budućih kretanja vlasničkog softvera: da se širokoj populaciji neophodni programi mogu samo iznajmljivati na određeno vreme, uz korišćenje isključivo preko mreže.
I ne samo da je Gugl-softver neslobodan, nego i čitav ledeni breg podataka koji se nalazi u pozadini. Otprilike kao da neki hipotetički softver ne samo da je zatvoren i koristi se samo preko mreže, nego još to isto čini i sa našim podacima koje pomoću njega napravimo. Kh, Gmejl, kh…
Jedino što je Gugl (još uvek) besplatan i benevolentan, pa ne osećamo posledice. Nadam se, krenu li u nekakve sulude poteze, da je tema dovoljno značajna da se pravosudni organi (američki i koji drugi) istog trenutka umešaju.
5. јун 2006. у 1:48 pm #44669civan
УчесникDa prostiš, ali svašta. Gugl-pretraživač je i te kako softver, kakve veze ima što mu se pristupa isključivo preko Interneta?
Velike. Ti otvaras html, kao sto otvaras PDF. Ako je PDF pravljen u Acrobatu, pravljen je u neslobodnom programu. Ja ga otvaram u Evince-u. *JA* ne koristim neslobodan softver u tom slucaju, samo pristupam sadrzaju koji je napravljen neslobodnim softverom.
P.S. Pocinje da ide na zivce mesanje slobodan sa besplatan.
5. јун 2006. у 2:05 pm #44670Časlav Ilić
УчесникVelike. Ti otvaras html, kao sto otvaras PDF.
Kad otvoriš Guglovu stranicu, samo si pristupio sadržaju. Onog trenutka kad pošalješ upit, upotrebio si Guglov softver.
P.S. Pocinje da ide na zivce mesanje slobodan sa besplatan.
Je l’ ja negde pomešao? 🙂
5. јун 2006. у 3:58 pm #44671popeye
Главни мајсторKad otvoriš Guglovu stranicu, samo si pristupio sadržaju. Onog trenutka kad pošalješ upit, upotrebio si Guglov softver.
Pa sad, svako otvaranje strane podrazumeva upit, zar ne? Zar je bitno da li je postavljen unosom u adresno polje čitača ili formular?
Kad smo kod toga i poseta sajtovima na IIS-u (ja ne znam čak ni pod kojom licencom je Google-ov GWS, odnosno GFE, ali nije dostupan za preuzimanje) je takođe korišćenje tog softvera. Ili dinamičkih strana (nezavisno od tehnologije), čiji kod na strani servera je vlasnički. Iz toga sledi da se izbegavanjem Flash-a ili Jave ništa ne postiže – i dalje bi koristili vlasnički softver.
Ne vidim da se GTalk po tome (otvoreni protokol, zatvorena implementacija) izdvaja od ostatka Interneta. Dok sajtove koristiš kroz Lisicu, Gtalk kroz Gaim, a pokretačka snaga servera je u oba slučaja softver zatvorenog koda.
5. јун 2006. у 4:52 pm #44672Анонимни
ГостVi previshe “brinete” o tome da li je parche softvera slobodno ili ne
Da neko nije na vreme brinuo o tome, taj Ubuntu verovatno ne bi ni postojao. Strogo tehnicke koristi od slobode softvera su ocigledne i vrlo vrlo bitne. Samim tim je bitno da on bude slobodan.
5. јун 2006. у 6:40 pm #44673civan
УчесникKad otvoriš Guglovu stranicu, samo si pristupio sadržaju. Onog trenutka kad pošalješ upit, upotrebio si Guglov softver.
Shvatam sta zelis da kazes. Sto se toga tice, ako krenemo malo dublje, chipovi koje imamo u racunaru su dizajnirani koristeci neslobodan softver, samim tim ne smemo da ih koristimo… (ovakvih primera bi moglo da bude mnogo)
Granica negde mora da se postavi – u ovom slucaju je granica to da na mom racunaru ne zelim neslobodan softver.
Je l’ ja negde pomešao? 🙂
Nisi pomesao, samo si me podsetio na to da me nervira spominjuci da je G besplatan. 🙂
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.