Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Gentoo › Gentoo Instalacija
- This topic has 58 одговора, 18 гласова, and was last updated 16 years, 7 months раније by marelli.
-
АуторЧланци
-
17. јул 2007. у 1:50 pm #25756miodragzУчесник
Ja imam DVD instalaciju i sad cu da je probam sa vmware :p
17. јул 2007. у 9:45 pm #25757MoneoУчесникMeni je Gentoo oduvek bio za mazohiste,pogotovu ako se nema brzi net…
Kompajliranje dan i noc,prckanje USE varijabli,a sve to da bi ti KDE bio 5% brzi ::)
Linux mozes da lepo naucis koristeci i druge distroe kao sto su Slack i Debian npr
Za razliku od Gentoo-a makar imaju normalan instaler a i prilikom instalacije ne mora nista da se kompajlira :biggrin:
Istina,ima Gentoo GUI instaler preko live cd-a(probao sam verziju 2006 zadnju),ali je doticni u najmanju ruku bagovit do zla boga,a ko nema srece moze ‘ladno da sjebe sve particije na hd-u 😀18. јул 2007. у 1:25 am #25758LYbУчесникMeni je Gentoo oduvek bio za mazohiste,pogotovu ako se nema brzi net…
U danasnje vreme, SVAKi distro je za mazohiste ako nemaju brzi net.
Kompajliranje dan i noc,prckanje USE varijabli,a sve to da bi ti KDE bio 5% brzi ::)
Da, priznajem, gentoo ume da smori na losijoj masini sa kompajlirianjem. Sad, ako si radio sa gentoo-om, a rekao bih da nisi cim si u stanju da napises tako nesto, znao bi da se ne kompajlira svaki cas nesto ogromno, a i kada se tako nesto desava to se odvija u pozadini, ako si iole pametan pa sredis prioritete, tako da ni ne osetis.
Ja na 6-7 meseci proveravam da li se nesto drasticno promenilo sto se TC-a tice, ako ejste otkljucam ga, odradim update i prekompajliram sve. To sam i uradio pretprosle noci, a da nisam ni znao da je i kada zavrsio.
“Normalan instaler”… zavisi sta je kome normalan installer.
Istina,ima Gentoo GUI instaler preko live cd-a(probao sam verziju 2006 zadnju),ali je doticni u najmanju ruku bagovit do zla boga,a ko nema srece moze ‘ladno da sjebe sve particije na hd-u 😀
Probaj 2007. Da, ima i on bagova, ali makar probaj pre nego sto krenes da donosis presude. Jeste, i ja mislim da je novi Mustang sranje od kola posto ima vezano zadnje vesanje. Sta? Nisam ga probao, ali mora da je sranje posto ima vezano zadnje vesanje… a i pun je plastike unutra… nije to za mene… zbog tog vesanja ima i previse izrazen oversteering kada preko 180 uleces malo ostrije u krivinu. Brate mnogo zanosi, nije to za mene, mora da je sranje. Jebem li ga, iz istog razloga je Honda Africa Twin losija od Transalpa… ima duplo vise konja ali ima i 220 kila sa praznim rezervoarom naspram 186. A i velika je brate, nije to za “nas”. Probaj da radis countersteering kao sa DT125 😛
Zasto ovako reagujem? Zato sto dugo, dugo koristim Gentoo. Ne, nije savrsen. Da, mnoge stvari bih promenio. Samo ne volim kada neko relativno neiskusan u oblasti o kojoj prica iznosi zakljucke koje je cuo ili procitao negde drugde. Posle odredjene kilometraze imas pravo da donosis zakljucke.
UBR, sto se GUI instalera kod 2006 tice, lepo kazu (parafraziram): Installer is buggy and if your system dies with a horrible, horrible death, don’t come crying to us.
Gentoo nije za svakoga i tako treba i da ostane.
Ponavljam da bih promenio mnogo stvari, prvo i osnovno, portage je prerastao samoga sebe i treba python zameniti necim drugim. Dalje je vec isuvise zalazenje u sitna crevca.18. јул 2007. у 6:39 am #25759sysctlУчесникTroll, troll, little troll, with green teeth, … 🙁
BTW, zasto ja vozim mustang, brm, brm, brrrrrm… 😎 Ozbiljno, najvise zbog tree-a. Sta sve tamo ima 😀
Ah da, tu su i brzina, !! full !! customization, najjaci forumi, zato sto volim da buljim u terminal koji kompajlira open office, zato shto volim gentoo, uvukao mi se pod kozu. Tacka. I kao sto sam procitao na nekom forumu: gentoo is all about choice. And yes, you can choose not to install it, so stop bitchin’, go binary yourself. :p18. јул 2007. у 7:27 am #25760LYbУчесникzato sto volim da buljim u terminal koji kompajlira open office
A neka hvala, to su vise sfere mazohizma, ja sam se davno odlucio za app-office/openoffice-bin. Sto je mnogo, mnogo je 🙂
18. јул 2007. у 11:32 am #25761MoneoУчесникU danasnje vreme, SVAKi distro je za mazohiste ako nemaju brzi net.
A Debian? ^-^
A mazohizam je i Gentoo i sa brzim netom-kompajliranje anyone? :biggrin:Da, priznajem, gentoo ume da smori na losijoj masini sa kompajlirianjem. Sad, ako si radio sa gentoo-om, a rekao bih da nisi cim si u stanju da napises tako nesto, znao bi da se ne kompajlira svaki cas nesto ogromno, a i kada se tako nesto desava to se odvija u pozadini, ako si iole pametan pa sredis prioritete, tako da ni ne osetis.
Istina postoje i binarni paketi,ali dobar deo Gentoo korisnika gleda na njih kao na najobicniju jeres ::)
Emerge gnome pa da sacekam do sutra,plus jos da vodim racuna o USE-u da bi dobio iole pristojnu(nista harcore)optimizaciju-neka hvala….
Dok je na Debianu dovoljno ukucati apt-install gnome i za nekih 15 min dobiti Gnome okruzenje koje se po brzini ni malo ne razlikuje(ako razlika postoji defintivno nije primetljiva u svakodnevnom radu :p) od Gnoma koga sam malo pre budzio na Gentoo-uJa na 6-7 meseci proveravam da li se nesto drasticno promenilo sto se TC-a tice, ako ejste otkljucam ga, odradim update i prekompajliram sve.
Recompile celog sistema-brrrrr
Samo Xorg da kompajliram,trebalo mi je 2 i kusur sata 😮“Normalan instaler”… zavisi sta je kome normalan installer.
Normalan instaler je onaj koji korisnika vodi korak po korak u toku instalacije po nekom uobicajenom redu(to kod Gentoo-a ne postoji,ako ne racunamo musicavi GUI installer)umesto da lupam da li je sada dosao na red mount particija ili stage 3 svlacenje,ili ono prvo bese kompajliranje kernela
Cekaj cekaj,pa sve to ima u handbook-u ::)
Mislim brate-cak i Open i Net BSD koji vaze sa prilican hardcore imaju pristojan installerZasto ovako reagujem? Zato sto dugo, dugo koristim Gentoo. Ne, nije savrsen. Da, mnoge stvari bih promenio. Samo ne volim kada neko relativno neiskusan u oblasti o kojoj prica iznosi zakljucke koje je cuo ili procitao negde drugde. Posle odredjene kilometraze imas pravo da donosis zakljucke.
Probao sam ja i Gentoo 2004,2005 i sad 2006(njega preko livecd-a)
Neka hvala nije to za mene
Drzacu se Slackware-aGentoo nije za svakoga i tako treba i da ostane.
Ponavljam da bih promenio mnogo stvari, prvo i osnovno, portage je prerastao samoga sebe i treba python zameniti necim drugim. Dalje je vec isuvise zalazenje u sitna crevca.Slazem se….
Ima jedan odlican komentar u vezi Gentoo korisnika na koji sam naleteo na nekom stranom forumu
Jedan lik je rekao da je presao na Fedoru jer je Gentoo po njemu “more tweaking,than using” 😀18. јул 2007. у 1:26 pm #25762LYbУчесникUfff… po hiljaditi put… “to sa kompajliranjem”, je ono sto cini jednu source distribuciju takovom, Lepota kod bilo kog linuxa je bas u slobodi odlucivanja: neces to, neces tako, ne umes? Dovidjenja, ima ko hoce bas to i ume sa tim 🙂
19. јул 2007. у 6:14 am #25763sysctlУчесникProbao sam ja i Gentoo 2004,2005 i sad 2006(njega preko livecd-a)
Ocigledno da nisi dobro koristio sistem. Gentoo je rolling distribucija. Znaci instaliras i zaboravis, sistem se nadogradjuje u hodu. Ja sam prvi put instalirao 2005.0 i samo sam je “automagically” upgrade-ovo. Ustvari, gentoo se sam brinuo o sebi 😉
Recompile celog sistema-brrrrr
Samo Xorg da kompajliram,trebalo mi je 2 i kusur sata ShockedA jesi li cuo za ccache, distcc i prijatelje ? Meni za rebuild Xorg-a treba cirka 20 min.
A mazohizam je i Gentoo i sa brzim netom-kompajliranje anyone?
A jesi li cuo za getdelta ? Da pojasnim. Prvi put skines firefox 2 src, kompajliras ga i instaliras. Kada izadje verzija 3 firefox-a, getdelta zamoli server da napravi delta fajl src paketa i umesto da skidas 30MB skines 5,6 mozda manje ili vise u zavisnosti od razlike.
I ne treba ti “toliko brz” net.
Sto se tice instalera, ma necu ni da komentarisem….
Gentoo rulez O0
4. мај 2008. у 12:27 pm #25764marelliУчесникzato sto volim da buljim u terminal koji kompajlira open office
… O0
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.