Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Gentoo › Gentoo Instalacija
- This topic has 58 одговора, 18 гласова, and was last updated 16 years, 6 months раније by marelli.
-
АуторЧланци
-
22. март 2005. у 7:05 pm #25716popacУчесник
Šteta, Velika Šteta
22. март 2005. у 9:37 pm #25717DooleУчесникEj Chak nemoj tako lako da odustajes probaj makar jos jednom.Nema nista dok se malo ne pomucis.Ako nece napisi nam postupak kako instaliras mislim nemoras ceo postupak da pises skrati ga malo mozda gresis negde na pocetku.
29. март 2005. у 12:36 pm #25718Chak840УчесникNisam odustao. Samo cu se malo vise pozabaviti Slack-om dok bolje ne upoznam linux pa cu onda da probam Gentoo. 😆
29. март 2005. у 2:57 pm #25719popacУчесникAko ti nesto znaci!!! Ja ovo nekada pisati davno…
Najlakši način stage 3 instalacije gentoo 2004.2
(princip je poprilicno isti i za ostale)potrebno
Universal (live) + Package cdRecimo da imate jednu particiju na koju ćete da instalirate Gentoo (npr. /dev/hda1)
I idemo ubacite prvi disk i namestite da cdrom bude first boot device u biosu. Kada palte komp, pojavi se signal da vam se pokreće sistem sa cd-a i dobijate odzivni znak… da biste odabrali 2.6 kernel kucajte
#smp
sada vam se diže sistem sa cd-a, kada ponovo ugledate konzolu prvo što treba da uradite je montovanje particija
#mount /dev/hda1 /mnt/gentoo/
sada treba da otpakujete stage, portage i instalacione (distfiles) fajlove
#cd /mnt/gentoo/
#tar -xvjpf /mnt/cdrom/stages/stage3-x86-2004.2.tar.bz2
#cd /mnt/gentoo/usr/
#tar -xvjpf /mnt/cdrom/snapshots/portage*
#mkdir /mnt/gentoo/usr/portage/distfiles/
#cp mnt/cdrom/distfiles/* /mnt/gentoo/usr/portage/distfiles/
sada pokrećemo editor teksta (nano) i prepravljamo fajl /etc/make.conf
#nano -w /etc/make.conf
ako niste sigurni koje su prave optimizacije bolje je ne čačkati mečku i ostaviti kako je i bilo, ali za moj Athlon XP procesore npr. Fajl treba da izgleda ovako:
#nano -w /mnt/gentoo/etc/make.conf
CFLAGS=”-march=athlon-xp -O3 -pipe”
CHOST=”i686-pc-linux-gnu”
CXXFLAGS=”${CFLAGS}”
MAKEOPTS=”-j2″
E sada se prebacujemo na nas gentoo i zapocinjemo instalaciju
#mount -t proc none /mnt/gentoo/proc
#chroot /mnt/gentoo /bin/bash
#env-update
#source /etc/profile
u make.conf mošete dodati USE flag koj će odredjivati za šta se vaš program kompajlira a sa ciljem poboljšanja performansi.
#nano -w /mnt/gentoo/etc/make.conf
USE=”X gtk qt kde alsa -gnome”
ovo znači uključena podrška za X, gtk, qt, kde i alsu a isključena podrška za gnome
Da bi pravilno podesili sat na npr. GMT :
#ln -sf /usr/share/zoneinfo/GMT /etc/localtime
E sad predpostavimo da želite da instalirate gentoo-dev-sources (optimizovan 2.6 kernel)
#emerge gentoo-dev-sources
rm /usr/src/linux
ln -s /usr/src/linux* /usr/src/linux
A sada biramo lakši način instaliranja kernela (preko genkernel-a)
#emerge genkernel
#genkernel –menuconfig all
odaberite šta vam treba kao modul, šta u sklopu sistema, isključite podršku za ono što vam ne treba snimite i počeće autopmatizovan proces instaliranja kernela.
Ajde da sada nametimo particije cdromove i floppy
#nano -w /etc/fstab
#vaša root particija u ovom slučaju /dev/hda1
/dev/hda1 / ext2 defaults 1 1
#neka druga particija, ovde /home
/dev/hda6 /home ext3 defaults 0 0
#swap particija
/dev/hda5 swap swap sw 0 0
#cdrom ili rezač
/dev/hdb /mnt/cdrom iso9660 noauto,ro,user,unhide 0 0
#flopy
/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,ro,user,unhide 0 0
#flash memorijska kartica
/dev/sda1 /mnt/removable vfat rw 0 0
#VAZNO, obavezno staviti ovaj red
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
none /proc proc defaults 0 0
none /dev/shm tmpfs nodev,nosuid,noexec 0 0korisno je da se instaliraju jos par programa i alata
#emerge hotplug
#rc-update add hotplug default
#emerge nvidia-kernel
#emerge metelog
#rc-update add metalog default
#emerge vixie-cron
#rc-update add vixie-cron default
#emerge lilo
sada je došao red da instlirani lilo podesimo i upišemo u MBR, evo kako treba da izgleda lilo.conf fajl:
# nano -w /etc/lilo.conf
boot=/dev/hda
prompt
#za koje vreme da sam udje u ispod navedeni default OS
timeout=30
default=gentoo
vga=788
boot=/dev/hda
prompt
timeout=100
default=Gentoo
vga=788#put do kernel image, vmlinuz, bzimage i sl
image=/boot/kernel-2.6.7-gentoo-r11
#root particija na kojoj je dotični sistem
root=/dev/hda1
#kako će da se zove u meniju
label=Gentoo
read-only
append=”init=/linuxrc ramdisc=8192 real_root=/dev/hda1″
#put do initrd image ako je potrebno, a ovde jeste
initrd=/boot/initrd-2.6.7-gentoo-r11
A sada pokrećemo lilo pišemo MBR, proesinatalacije je time završen
#/sbin/lilo
Izlazimo, unmountujemo particije i rebootujemo
#exit
#umount /mnt/gentoo/
#rebootKada smo u ponovo ušli u gentoo, ali ovog puta inataliran na hard disku treba da instaliramo kde, xorg, gnome…da bi radili sve ovo sa onog cd-a koj nam je stigao uz gentoo (package cd) trbamo uneti direktorijum iz koga će kasnije čitati binarne fajlove, odnosno u praksi put do drugog (paskage) cd-a gde se nalaze kde, office…
#nano -w /etc/make.conf (i samo dodamo ovu liniju)
PKGDIR=”/mnt/writer”
Sada kreće ono što nam treba, da instaliramo sa cd-a neki paket pokrećemo komandu #emerge -k ime_paketa
ako nam se više svidja da pakete gentoo skine sa neta i dam ih kompajlira
#emerge ime_paketaPa npr, želimo da instaliramo kde
#emerge -k kde
kompijuter traži zavisnosti instalira sve pakete potrebne kde-u (xorg, qt…) i na kraju instalira sam kde sa svim potrebnim programima
Sada nije loše da se pročita man stranica za emerge i shvate sve njegove mogućnosti
#man emerge4. април 2005. у 7:35 am #25720Chak840УчесникHvala Popac!!!! Pokusacu pa cu javiti sta sam uradio!!!!
4. април 2005. у 2:16 pm #25721popacУчесникEvo malo opširniji kraj, ali to tek kad završiš instalaciju…
Kada smo u ponovo ušli u gentoo, ali ovog puta inataliran na hard disku treba da instaliramo kde, xorg, gnome…da bi radili sve ovo sa onog cd-a koj nam je stigao uz gentoo (package cd) trbamo uneti direktorijum iz koga će kasnije čitati binarne fajlove, odnosno u praksi put do drugog (paskage) cd-a gde se nalaze kde, office…
#nano -w /etc/make.conf (i samo dodamo ovu liniju)
PKGDIR=”/mnt/cdrom”Sada instaliramo korisničke programe. Ako hoćemo da instaliramo sa drugig gentoo cd-a neki paket (binarni paketi) pokrećemo komandu:
#emerge -K ime_paketa
ako nam se više svidja da pakete gentoo skine sa neta i da ih sam kompajlra za vaš sopstveni procesor i sa opcijama koje vi izaberete nemojte koristiti -k argument
#emerge ime_paketa
Pa npr, želimo da instaliramo kde iz binarnih paketa sa drugog CD-a
#emerge -K kde
kompijuter traži zavisnosti instalira sve pakete potrebne kde-u (xorg, qt…) i na kraju instalira sam kde sa svim potrebnim programima.
A ako želimo da emerge kompajlira programe iz izvornog koda izostavljamo K argument
#emerge kde
Emerge proverava sve zavisnosti i vidi red kojim će instalirati paket i proverava da li izvorni kod paketa postoji u /usr/portage/distfiles/. Ukoliko postoji instalira ovaj paket, ukoliko ne, skida ga sa interneta i smešta u taj direktorijum. Dalje emerge otpakuje paket, kompajlira i instalira paket. Na kraju po potrebi uninstalira stariju verziju tog paketa (ukoliko je već niste zaštitili). Komanda:
# emerge unmerge ime_paketa
će ukloniti paket sa sistema.
Sada nije loše da se pročita man stranica za emerge i shvate sve njegove mogućnosti
#man emerge
ako želite da pretražite portage i nađete neki paket koj vam treba kucajte
#emerge search deo_imena_paketa
a ako hocete da vidite šta će se sve instalirati, kolika je veličina fajlova za skidanje, sa kojim USE flagovima (opcijama) se kompajlira program i sl…
#emerge -pv ime.paketa
Posle nekog vremena programi koje koristite zastarevaju kao i vaš portage sistem, pa ga je neophodno updateovati. To činite sa
#emerge –sunc
emerge sa interneta svlači nove definicije za sve programe, stavlja ih u portage i uklanja stare. Takođe sam sistem zastareva. Glavne gentoo programe možete lako nadograditi koristeći
#emerge portage
#emerge system
#fix_libtool_files.shZa pokretanje sevisa u oderedjenim init modovima gentoo koristi rc-update. Komanda ide ovako:
#rc-update add ime_zervisa runlevel
Ako npr. želite da alsa zvučni sitem startuje zajedno sa sistemom kucajte:
#rc-update add alsa default
gde default možete zameniti nekim init levelom (2, 3, 4, 5). Ja ne koristim init levele, već sve stavljam u default (bukvalno imam jedan init level). Možete servise pokretati još ranije, za to se koristi rc-update add ime_servisa boot ali vam ja ne preporučujem ukoliko vam nije nužno. Servise ukljanjate sa:
#rc-update del ime_sevisa runlevel
A da bi videli sve instalirane servise, koji su servisi kada pokrenuti i da li su uopšte aktivni
#rc-update -s6. април 2005. у 7:09 am #25722Chak840УчесникPopac:
Slijedio sam uputstva koja si ostavio na forumu i islo je ok, ali kad sam stigao do emerge komande izbaci mi poruku:
-bash: emerge command not known
tako nesto!!!! Gledao sam uputstvo sa CD-a i nisam nasao kako to da uradim!! Moze pomoc??7. април 2005. у 7:40 pm #25723popacУчесникAha, možda nisi otpakovao stage 3 kako treba, najbolje probaj ovako:
# tar -xvjpf /mnt/cdrom/putanja/do/stage3-x86*.tbz -C /Nekada hoće da zezne ako imas dva cd-roma pa imaš u drugi ubačen neki disk. Dakle izvadi diskove iz cdova.
Treće možda nisi uradio
#chroot /mnt/gentoo /bin/bash
#env-update
#source /etc/profile
Ovo je JAKO VAŽNO jer se time sa live-CD prebacujes na gentoo na hard disku.18. август 2005. у 2:13 pm #25724popacУчесникEvo sve što sam rekao i na PDF-u u novijem izdanju 😆
http://popac.drugitalas.org/tttt/gentoo_stage_3.pdf16. септембар 2005. у 4:25 pm #25725Red_ZmajaУчесникPomagajte. Instalira ja kao gentoo sve po handbooku zavrshi kompajliranje kernela instaliro kde i restartovo racunar. doceko me grub sa porukom boot:
E sad shta ja da ukucam posel te dve tacke.
hda1 je boot
hda2 je swap
hda3 je root
😕 😕 😕 😕 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.