Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Gentoo › Gentoo Instalacija
- This topic has 58 одговора, 18 гласова, and was last updated 16 years, 7 months раније by marelli.
-
АуторЧланци
-
10. децембар 2005. у 10:46 pm #25736papensУчесник
otprilike dobio sam ovo, upravo sam nasao da se jos neko mucio sa tim
*checking root file system…
fsck.ext3 no such file or directory while trying to open /dev/hda3
/dev/hda3:
the superblock could not be read or does not describe a correct ext2 filesystem. if the device is valid and it really contains an ext2 filesystem (and not swap ou ufs or something else), then the superblock is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock:
e2fsck – 8193*filesystem couldn’t be fixed 🙁
11. децембар 2005. у 1:20 am #25737LYbУчесникTo “otprilike” nista ne znaci. Ima gomila stvari koje su nepoznanica… da li si fajlsisteme kompajlirao u kernel ili su moduli, ako su moduli onda ti treba initrd da bi podigao sistem… i tako… to je jedno od 10000 pitanja.
11. децембар 2005. у 2:16 pm #25738papensУчесникInstalaciju sam uradio drugi put samo sada nisam radio genkernel nego sam isao rucno, i sve je proslo kako treba, barem tako mislim.Posto ne moze da instalira KDE ili Gnome da li je dovaljno da sa drugog CD-a iskopiram pakete u usr/portage/distfiles i onda radim emerge.
11. децембар 2005. у 2:20 pm #25739LYbУчесникZasto ne moze da ih instalira? Ako ti je problem pristup internetu, pa zato “ne moze”, onda bih rekao da si se zeznuo. Gentoo bez dobre veze sa internetom je tracenje vremena ili za ekstremne entuzijaste. Mnogo bolje bi prosao sa nekom drugom distribucijom.
12. децембар 2005. у 10:01 pm #25740popacУчесникTreba da ubaciš taj drugi disk, mountuješ da i upišeš njegov mount point u make.conf ovako:
PKGDIR=”/mnt/cdrom”onda pokreni:
[code]emerge -K kde gnome[/code]17. децембар 2005. у 2:47 am #25741DeadRingerУчесникpapens
Ako zapne sa PKGDIR=”/mnt/cdrom” sa drugim CD-om iskopiraj prekompajlirane paketa u /usr/portage/packages (a ne u /usr/portage/distfiles), pa onda pokreni
emerge -K naziv_paketa.
I nemoj zaboraviti da u /etc/make.conf dopises:
PORTDIR=/usr/portage
DISTDIR=${PORTDIR}/distfiles
PKGDIR=${PORTDIR}/packages (ovo trece je isto sto i /usr/portage/packages).
Zasto ovo kazem, pa postoji nekoliko paketa kojima prilikom instalacije treba instaler ponesto da promeni a to nije moguce ako je paket na CD-u jer je na njemu zabranjeno pisanje.17. децембар 2005. у 9:35 am #25742papensУчесникHvala Majstore, to mi je trebalo posto mi istice net za par dana,inace instaliran je gentoo i radi, samo imam problemcic sa alsom krene da instalira sa neta i proverava zavisnosti i izbaci poruku da nemoze da nadje source od kernela na masini.
17. децембар 2005. у 1:32 pm #25743DeadRingerУчесникpapens
Savet: Nemoj nista instalirati direktno sa neta, pogotovo ako imas sporu vezu.
Uradi ovako: konektuj se i skini paket koji zelis naredbom emerge -f ime_paketa pa tek po skidanju daj naredbu za instalaciju emerge ime_paketa.
Naredbom emerge -f ime_paketa skinuce ti sa neta sve zavisne pakete za tvoj paket a naravno i tvoj paket.
P.S. Setih se kernela
Mora da si zaboravio #mount /boot pa tek onda
# make && make modules_install && make install
A moze i ovako
# make && make modules_install && mount /boot && make install
Verovatno si u /etc/fstab za /boot ostavio 1 2 (i neka si)18. децембар 2005. у 11:10 am #25744papensУчесникGentoo radi, sve osim zvuka, alsa nece pa nece.
18. децембар 2005. у 3:26 pm #25745DeadRingerУчесникKoja ti je zvucna (integrisana ili pci), unesi je u /etc/make.conf ali onako kako je alsa (na svom sajtu) oznacava.
Sa make menuconfig iskljuci module, ali ostavi cekiranu opciju za zvuk jer ces zvuk definisati alsa-driver-om. Prekompajliraj kernel sa tom izmenom a ona pokreni
emerge alsa-tools alsa-lib alsa-oss alsa-driver
Za primer evo kako se definise zvucna u make.conf
ALSA_CARDS=”via82xx”
Skini sa sajta http://www.gentoo-srbija.org uputstvo za ALSU i kreni redom po njemu. Na srpskom je.
Ako zapne tu smo da ti pomognemo. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.