Почетак › Форуми › Линукс › Линукс магазин › Domaći Linux magazin (OBAVEZNO POGLEDATI :)
- This topic has 487 одговора, 42 гласа, and was last updated 13 years, 6 months раније by adwancrash.
-
АуторЧланци
-
16. октобар 2003. у 12:06 am #13558brainkillaУчесник
Ja sam radio i na drugim frontovima 🙂 , odn. na forumu http://www.mycity.co.yu postavio vest i link, ima zainteresovanih, i to ljudi koji se bas, bas razumeju u Linux; takodje mislim da je paper varijanta potrebnija od on-line, i da bi vremenom redakcija trebalo da postane stalna i placena, ako mislimo nesto ozbiljno da pravimo. To uopste ne odstupa od GNU duha, naprotiv, sam RMS podvlaci da free software treba da bude komercijalan, a ne propriatery, to je poenta. I kad kazem komercijalan mislim trzisno isplativ, a ne idiot-friendly. Mislim da bi admini koji vec imaju ozbiljne veze sa Linux business-om mogli poceti neke pregovore sa mogucim sponzorima, stampoarijama i sl. kao i ono koji vec imaju nekog iskustva sa tim stvarima, pa da se uskoro krene sa mrtve tacke.
16. октобар 2003. у 4:00 am #13559Taman_PoslaУчесникBicu kratak ali jebitacan:
Zasto ne bismo probali da napravimo nesto kao dodatak u SK-u, ili PCPRESS-u, ili cak u nedeljnom izdanju nekih dnevnih novina, npr. Politike. Tako bismo “ispitali trziste” i videli bi kako sve to ide, i u kom pravcu se treba kretati. Mi bi trebali jedino da napravimo strategiju (sto ovim topic-om i cinimo) kako da to upotpunimo u jednu celinu i da to predstavimo buducem “domacinu” naseg magazina na najlakse (za njih) prihvatljiv nacin. Na primer, za PCPRESS bi mogli da napravmo “Linux dodatak”, za SK – “Linux kutak”, za Politiku “Linux stranica”, itd. I ujedno bi mogli da ih zamolimo da nam budu sponzori tako da se oslobodimo materijalnih ogranicenja koje cemo imati. Znaci, nase bi jedino bilo da se postaramo da clanci budu kvalitetni i u kontinuitetu.
Ovo je, po meni, najlaksi nacin da zapocnemo stampani oblik naseg buduceg magazina. Jer, sta vredi, ako napravimo dobar magazin, a nemamo cime i sa kime da ga distribuiramo? Ako treba da napravimo magazin koji ce moci da se kupuje samo u Bgd-u onda nismo nista uradili od sire popularzacije Luinux-a.
Fakat: nema mesta na zemaljskoj kugli niti i jedno cose SCG-e gde Politika ne stize.
Zato moramo i o tome da razmisljamo.Pozdrav svima!
16. октобар 2003. у 8:05 am #13560civanУчесникSlazem se sa Jelketom da probamo i da se dogovorimo oko hosta i tako toga i da ovo pocne do sledece godine najkasnije,
Sto se tice koriscenja GIMPa za dizajn, nije mi najsrecnije resenje, ali moze.
Samo, moracu da dnloadujem najnoviji source i da ga kompajliram jer mi ovaj ima dosta bugova sto se prikaza tice. Skoro sam morao Mozillu da sredjujem zbog cudnog ponasanja kompajlirane verzije koja dolazi uz mdk.
Nego jel ima na nekom nasem mirroru GIMP i SCRIBUS (ovo drugo za kasnije kad predjemo na papirnu verziju)
16. октобар 2003. у 10:06 am #13561popeyeГлавни мајсторOdlicna ideja sa dodatkom u postojecim casopisima/dnevnim listovima i trebalo bi kontaktirati par redakcija i videti koliko je izvodiljivo.
Sto se elektronske verzije tice, treba videti kolike su cene hostinga i koji je najpovoljniji (sto ne znaci i najjeftiniji). Tomaja se opekao sa Veratom, pa bih voleo da cujem predloge za provajdera, sa cenama i jos bitnije utiscima.
Ivane, javi mi se za clanak o Debianu, pa da se dogovorimo. Ja sam kratak sa vremenom (1. novembra prelazim na novo radno mesto, sad pokrivam oba), ali u novembru bih trebao imati vise slobodnog vremena. Naravno da ce se pisati o svim distribucijama, ja predlazem Gentoo (moj trenutni miljenik) kao veoma zahvalnu za opisivanje i davanje saveta pocetnicima, buduci da ima komplikovanu instalaciju.
Ako bog da i sreca junacka pa ovo zazivi, nadam se da cemo moci preci na samostalnu papirnu verziju gde bismo pokrili sve teme koje sam nabrojao u prethodnim postovima.
16. октобар 2003. у 11:22 am #13562NightweaverУчесникevo ja se javljam za Slackware.Bilo bi cool da postoji i deo posvecen podesavanju Linuxa jer koliko god imali GUI-je dobar deo posla mora da se uradi rucno. btw sta ne valja Veratu kao hosting provajderu??
16. октобар 2003. у 1:43 pm #13563popeyeГлавни мајсторNe koristim usluge tog provajdera, pa ne mogu da govorim iz licnog iskustva.
Web serveri im imaju kruta ogranicenja memorije (ovo je bio problem tokom hostovanja mandrake.co.yu jer nije radio forum, poruke, skoro sve teme osim UltraLite), razlicite konfiguracije od servera do servera (verovatno posledica nepridrzavanja (ili nepostojanja) procedure/standarda tokom instalacije), a kako vidim na elitesecurity forumu, u zadnje vreme dosta ljudi se zali da cesto prezentacije nisu dostupne (rezimo es koji je server housing varijanta malo-malo pa nije dostupan sa ac.yu domena).
16. октобар 2003. у 2:22 pm #13564civanУчесникovo je bio problem tokom hostovanja mandrake.co.yu jer nije radio forum, poruke, skoro sve teme
➡ Ja nisam imao problema sa Veratom kao host providerom iz prostog razloga sto nisam imao prevelike prohteve – samo mi je trebala obicna bazica koja se retko kad menja i to je to.
Smatram da ce to, ako uzmemo Verat, biti sasvim dovoljno za casopis jer nam i onako ne treba forum ili nesto tog tipa, nego jednom mesecno se uploaduju novi tekstovi.
16. октобар 2003. у 2:28 pm #13565popeyeГлавни мајсторMozda, ali gorak ukus u ustima ostaje.
Deluju neprofesionalno jer prezentacije koje hostuju u poslednje vreme imaju veliki downtime. Naravno, ako je Verat spreman da sponzorise casopis besplatnim hostingom – u nedostatku boljeg sponzora, nemam nista protiv. 😉
Ako moram da platim, za moje pare ‘ocu da dobijem ono sto placam (ne, ne kandidujem se da finansiram nista! 😛 ).
16. октобар 2003. у 2:30 pm #13566NightweaverУчесникpa, verat je ok. ja sam do skora ima kod njih sajt..mada, cesto im puca MySQL jer rade stalne updatove pa se ponekad nesto zezne. U sustini oni su najjeftiniji-1100 din za godinu dana, sa PHP, MYSQL i ostalim zezalicama. Sasvim dovoljno za jedan online casopis. Nego sto se finansiranja tih para tice, hoce li se traziti sponzor ili cemo sami da sakupimo te pare??
16. октобар 2003. у 2:34 pm #13567popeyeГлавни мајсторpa, verat je ok. ja sam do skora ima kod njih sajt..mada, cesto im puca MySQL jer rade stalne updatove pa se ponekad nesto zezne.
Kao sto rekoh, neprofesionalno.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.