Почетак › Форуми › Линукс › Линукс магазин › Domaći Linux magazin (OBAVEZNO POGLEDATI :)
- This topic has 487 одговора, 42 гласа, and was last updated 13 years, 3 months раније by adwancrash.
-
АуторЧланци
-
9. октобар 2003. у 3:34 pm #13518zAkiLiУчесник
Mislim da je ideja dobra i perspektivna, iz tog razloga sam se i javio za pomoc.
Kao sto popeye rece za pocetak je glavni problem novac i broj potencijalnih citalaca.
Pored ove ankete, trebalo bi kontaktirati i Gojka sa ES-a, da napravi slicnu tamo (ili barem postaviti link ka ovoj).
I ja cu nesto slicno postaviti na FONForumu, mada na FON-u ima svega nekoliko ljudi koji su zainteresovani za linux.Mislim da ce dosta veliki broj ljudi iz unutrasnjosti biti zainteresovan za pretplatu ,setomesecnu/godisnju, tako da u obzir dolazi i distribucija putem ptt-a.
9. октобар 2003. у 4:01 pm #13519tomajaГлавни мајсторZa sada se javilo 8 ljudi , idemo dalje.
Uskoro ce deo na ovom sajtu biti izdvojen za ovaj projekat. Trenutno se skupljaju sve ideje i saveti, i naravno ljudi kojisu zainteresovani da pomognu.
linux4life
9. октобар 2003. у 11:50 pm #13520АнонимниГостNaravno da se slazem, JUST GNU IT!!! Po meni e-zine i nije bas
dobra ideja, iz prostog razloga sto bi casopis sadrzao tekstove,
diskusije i savete sa foruma i sajtova, tako da ce sve to vec
postojati u jednom obliku na netu. Sustina je baciti sve na
papir, skupljati tipove, manuale, sve sto nadjemo sto su autori
spremni da objave pod GPL ili GFDL licencom. Iako bi to bio
casopis ne bi bilo dobro da stalno pise odredjena grupa ljudi,
vec da kroz brojeve prolazi puno tekstova razlicitih autora uz
naravno kontinuirane rubrike (ako neko zapocne neki tutorijal
ili sta vec, normalno je da to moze da potraje nekoliko brojeva.
Kada se govori o reklamama, tu treba biti oprezan jer ako bismo
sve spakovali u open source pricu, tu se advertajzing sa kakvim
se danas srecemo tesko uklapa. Mozda bi bilo dobro kontaktirati
predstavnistva firmi (u Srbiji) koje se direktno zalazu za Linux (recimo IBM ili HP). ICTT vec na veliko ima reklamu u COM-u npr. ili da cimamo firme koje su raspolozene da pozajme hardver pa da
odradjujemo tastove novih distribucija ili testove hardvera pod
linux-om. Potpuno se slazem sa Srdjanom, skole, upustva, tipovi,
da ljudi kupuju broj jer ce u njemu naci resenje problema. Treba
obratiti paznju na desktop kucne korisnike, pokazati da linux
radi savrseno dobro. Sledece pitanje je softver. Bilo bi fino da
ako previmo free (vise volim da koristim izraz free od open
source) casopis koristimo free software za taj posao. Ja bih
koristio kombinaciju OO, Gimpa mozda Sodipodija ali bi pod hitno
moralo da se nadje resenje za CMYK jer bez toga mozemo samo da
pricamo. Evo predloga (da radimo, a ne samo da pricamo), SK ima
80 stana u koloru i kosta 70din. ako bismo uradili racimo 50-70
strana i crno-belom sa manjim tirazom, ne bi trebalo da bude
skuplje od SK (ultra odokativna procena, potrudicu se da dodjem
i do realnog stanja). Ajde da postavimo anketu, koliko ljudi sa
sajta je sprenmo da plati tu sumu novca (ili koliko izadje) za
takav casopis10. октобар 2003. у 12:33 am #13521popeyeГлавни мајсторSK izdaje Politika.
Mislim da finansijski i tehnicki nikako ne mozemo ici na pomenuti (50-70) broj strana. Prvo – to znaci 50-tak tekstova (racunam da nema reklama), a casopis tek pociinje. Mozda moze, ali bi se nekvalitetno popunile strane.
Treba naci stampariju i videti cene. Naci ljude koji ce da vrse pripremu za stampu, ljude za lekturu teksta, dizajnirati korice. Naci pokroviteljstvo neke firme preko cijeg racuna bi isla uplata reklama i isplata autorskih honorara. Animirati autore i koordinirati teme (znaci da ne pisu petorica howto za ipfwadm/ipchains/iptables).
Za pocetak smatram da je bolje organizovati elektronski casopis, pa ako sajt bude posecen i poraste zainteresovanost (znaci ima reklama, stabilan broj posetilaca i mirise na bolje) pokusati da se udje u posao sa papirnom verzijom.
Potrebna je dobra organizacija -> u prevodu naci coveka koji ce sve to da vodi i tome posveti mnogo vremena i truda. Naravno da ulozi i novac u celu pricu i tu ne mislim samo na papirnu verziju jer i elektronska zna da kosta. Tomaja zna koliko je komplikovano i skupo odrzati dobar sajt.
10. октобар 2003. у 9:16 am #13522zAkiLiУчесникSlazem se sa popeye-om.
I ja mislim da bi bilo najbolje prvo pokrenuti e-magazin, pa onda ako bude poseceno preci u papirnu verziju…10. октобар 2003. у 10:07 am #13523civanУчесникCount me in.
Kasno palim – obicno ne visim na ovim forumima (cesce sam na ES-u) pa sam preskocio ovaj topic.
Ideja je odlicna. Do sada me je uvek nerviralo 👿 sto u svim casopisima na koje sam naletao (nasim) strane Tips&Tricks su posvecene iskljucivo Win9x/Me/2000/XP, download strane sa simpaticnim programima isto tako. Samo je COM poceo da pise o Linuxu kako treba (sada na cak dve strane).
Makar i ja pisao te Tipse, bilo bi lepo citati ih negde 😉
💡 E sad, bilo bi lepo imati i prikaze hardvera – naravno pod uslovom da ima drajvera za Linux i tako to jer prosecan citalac nema mnogo interesovanja za diskusije oko FSF-a, krsenja prava SCO-a… mora da bude neceg opipljivog.
💡 Onda rubrika trazenja pandana Window$ programa za Linux (na zalost jos uvek nema dovoljno velike potraznje za linuxom u narodnim masama pa se po koji put Bugdows mora spomenuti).
I tako dalje…
10. октобар 2003. у 10:17 am #13524civanУчесник❗ Da ne zaboravim, trebalo bi da postoje i finansije za nabavku raznih distroa da bi bilo pregleda istih u svakom broju (na svu srecu, distribucija ima i vise nego 12 godisnje :))
10. октобар 2003. у 1:39 pm #13525salacУчесникPa ako postoji casopis za Mac, valjda mozemo da se organizujemo i napravimo nesto. Elektronska/papirna forma, kako god, necu davati nikakve savete, ja sam za i stojim na raspolaganju.
Jedino sto mogu da predlozim jeste da se jos malo dopisujemo ovako preko foruma, a da zatim napravimo real sastanak i dogovorimo se o svemu.10. октобар 2003. у 2:12 pm #13526ZeKoУчесникSto se tice realnih sastanaka malo nas je u BG, Jelke je u Kraljevu primera radi…Sutra se i ja vracam za KV te tako cu osustvovati sa foruma neko vreme, ali ce Jelic pricati umesto mene…
Da bi sve ovo dobilo neku formu hajde prvo bar da smislimo naziv Casopisa, da znamo na cemu radimo…Moj predlog je tipa G&L (Gnu i Linux) teme kojima cemo nadam se puno baviti…Ja cu probati da odragim mozda cak i dizajn, ako ne sam onda civan-om ako se slaze…Da bar napravimo ikakvu formu…
Danas sam na fakultetu (MATF) i dosta se ljudi odusevio kada sam spomenuo ideju casopisa, tako da nam sanse i nisu tako lose…Tako ljudi hajde bar nesto da delamo, ideja nije losa samo hajde da je bacimo na papir…10. октобар 2003. у 3:39 pm #13527brainkillaУчесникSuper sto postoji ovakav entuzijazam, mislim da bi klasicna varijanta uspela, ja licno prizeljkujem ovakav magazin vec dugo; sigurno bi privukao i one koji ne koriste Linux, jer njih mahom odvraca neznanje, neobavestenost i ODSUSTVO referentne literature, a i ona koja je dostupna u vidu izdanja Mikro knjige je relativno skupa (20-30 eura). Znam da se u Kragujevcu rasproda svaka serija novog izdanja RedHat prirucnika za korisnike sa verzijom 8.0 na 2 cd-a, pa vi vidite da li interesovanje postoji ili ne. A da, hocu da budem urednik 😀 😀 .
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.