Почетак › Форуми › Линукс › Линукс магазин › Domaći Linux magazin (OBAVEZNO POGLEDATI :)
- This topic has 487 одговора, 42 гласа, and was last updated 13 years, 6 months раније by adwancrash.
-
АуторЧланци
-
8. октобар 2003. у 2:44 pm #2940tomajaГлавни мајстор
Dobrodošli !
Ovo je forum posvećen Open Source projektu prvog domaćeg Linux časopisa.
Pozivamo sve zainteresovane koji žele da učestvuju u kreiranju ovog magazina da se jave na ovaj forum kao ili na link http://www.linuxo.com/modules.php?name=Feedback i u delu za poruku unesu kako žele da pomognu.
Pozivamo sve zainteresovane koji žele da kao sponzori pomognu izdavanje ovog časopisa da klinku na link http://www.linuxo.com/modules.php?name=Feedback i u delu za poruku upišu koji vid pomoći mogu da nam pruže. Prihvatamo sve vrste pomoći, novčanu, u materijalu, recimo imate štmpariju, odlično 😆
I glasajte !
linux4life
8. октобар 2003. у 8:55 pm #13509АнонимниГостI vise nego odlicna ideja. Ali, trebalo bi definisati celu pricu. Ja sam krenuo u rad fanzina o free software-u ali nisam jos stigao nista da zavrsim. Naravno, radi se malom broju stranica (5-15), i totalno DIY (do it yourself za neupucene). Ne verujem da cu u dogledno vreme stici to da zavrsim (preslo se na izradu sajta) pa sam raspolozen da radimo nesto tako. Prvo je po meni potrebno definisati sta uopste hocemo da pravimo. Ako je u pitanju casopis (recimo kao SK, jer je to jedini low budget casopis koji izlazi mesecno) onda to nije samo sedi, kucaj, stampaj vec je to ozbiljan posao u kome neko mora dobro da poturi ledja da bi to licilo na nesto. Mozda bi bilo bolje da u startu odradimo neku varijantu dobro odradjenog fanzina (sa recimo kolor omotima) koji bi kostao onoliko koliko kosta da se odradi (plus postarina ili distro) pa da opipamo kako bi to islo. Mogli bi pre nego sto bilo sta odradimo da odradimo neku anketicu koliko ljudi bi zelelo da kupi isti pa mozda i koliku sumu novca su ljudi spremni da odvoje za to. Mozda bi prvi brojevi mogli da krenu unutar sajta da se uhodamo medju sobom pa posle i dalje. Druga stvar, kako si ti Tomo to zamislio da ide? Prvenstveno mislim na urednike, i ljude koji ce ga raditi u tzv. “redakciji”. Ja sam ultra raspolozen da pomognem i da se ukljucim u celu pricu. Jos jedno pitanje. Kako se uklopiti u clu pricu sa stamparijama jer svi koriste windowze a ne bi bilo bas fino raditi casopis na neLinux platformi. Ima li softvera za prelom na Linux-u. Ja sam svoj fanzim (nedovrseni) radio u OO i gimpu
8. октобар 2003. у 9:17 pm #13510densУчесникIma li softvera za prelom na Linux-u. Ja sam svoj fanzim (nedovrseni) radio u OO i gimpu
Cuo sam za scribus, imas link ka njemu na http://www.linuxserbia.com
9. октобар 2003. у 2:16 am #13511popeyeГлавни мајсторSmela zamisao.
Ako se mislilo na elektronski magazin, finansijski bi moglo da prodje uz volontiranje autora i urednika. Nazalost, takvi projekti su uglavnom kratkog daha, sto ne mora da znaci da ovaj ne bi izdrzao.
Za papirni casopis je sve komplikovanije. Prvo treba utvrditi da li ima zainteresovanih. To znaci pored pukog broja, utvrditi i da li su i koliko spremni da plate, kakve tekstove zele i na kom nivou pisane i u skladu sa tim napraviti rubrike. U pocetku bi se sigurno radilo sa gubitkom (ne bi bilo znacajnih reklama prvih nekoliko brojeva sigurno), pa to treba uracunati.
Naravno, pored kompetentnih autora, potrebna je i dobra redakcija: urednici, koordinatori, lektori.
Za pocetak postoje dve prepreke koje treba preskociti: novac i dovoljan broj buducih citalaca.
9. октобар 2003. у 10:00 am #13512grujakgУчесникMislim da je ideja fantasticna. Ima puno (bar po meni) ljudi koje bi takav magazin zanimao. Naravno takav magazin (e-zine) bi morao da pogodi u ‘metu’ da bi stekao popularnost. Nije dovoljno samo prenositi vesti, vec bi morao da se bavi konkretnim problemima korisnika, tj morao bi biti neka vrsta know-how magazina i za hardware i za software. Mozda sto se tice papirnog izdanja nebi bilo lose obrati ti se nekom vec postojecem magazinu tipa Mikro (koliko sam video oni jedini (doduse lose) obradjuju temu linux-a), mozda bi bili zainteresovani za takav projekat, u pitanju je verovatno bar hiljadu, dve stalnih citalaca. Medjutim ni e-zine nije losa ideja, pogledajte samo sta je Benchmark uradio.
Pozdrav9. октобар 2003. у 10:28 am #13513АнонимниГостSlazem se sa popajem, casopis je komplikovana stvarcica, ali hajde da probamo. Ne znam koliko ste upoznati u DIY izdavastvo ali mislim da je najbolji nacim da krenemo. Na primer, osmisliti dizajn strana pa svako ko radi odredjeni tekst sam to iskuca, posalje na lektorisanje ili lektorise sam (sto se mene tice, moja devojka odlicno zna gramatiku tako da od mene mozete da dobijete gotovo i spremno za stampu) odnosno posalje tekst urednicima i kada se odluci da tekst ide, sam ga odradi u softveru koji bismo svi koristili i to je to. Svi po malo i moze tu da ima dosta stranica. Naravno odrediti stalne rubrike, format… Prvi broj recimo sa kolor omotom, i ostalo sve grayscale; da zamolimo ljude da uplate npr. 50-100 din unapred, da vidimo kako bi to islo (valjda verujemo jedni drugima) i odradimo onoliko primeraka koliko je uplaceno. Tako za pocetak, u okviru sajta, polako i sigurno pa ako bude valjalo, lako cemo dalje. Sto se tice saradnje sa casopisima, po meni najbolju podrsku za Linux trenutno ima COM (pogodnost je i to sto nisu klasican casopis) pa mozda to nesto moze da pomogne, ali sumnjam jer svi oni rade prvenstveno za novac
9. октобар 2003. у 12:09 pm #13514ZeKoУчесникPa, kuda Jelic tuda i ja… Ideja vam nije uopste losa, samo se nadam da ce novide biti vise u GNU fazonu, posto se na ovom sajtu ipak oseca malo veca privrzenost samo Mandrake-u(sto je naravno i logicno…)
T.j ukoliko je ideja da sve bude u GNU-duhu, drage volje se prikljucujem projektu…Nadam se da se i Jelke slaze samnom…
Druga stvar je moja ideja da sve to bude u elektronskom obliku, prvih 5-6 brojeva, ali da ljudi koji budu pristupali sajtu da daju odredjenu novcanu nadohnadu…Tako bi videli koliko ljudi bi citali sam casopis i u istom dahu skupili bismo novac za stanpanje prvog broja…9. октобар 2003. у 1:49 pm #13515popeyeГлавни мајсторDruga stvar je moja ideja da sve to bude u elektronskom obliku, prvih 5-6 brojeva, ali da ljudi koji budu pristupali sajtu da daju odredjenu novcanu nadohnadu…Tako bi videli koliko ljudi bi citali sam casopis i u istom dahu skupili bismo novac za stanpanje prvog broja…
Kako bi naplacivao pristup?
Pored toga, novi casopis uglavnom krece tako sto se prvi brojevi dele besplatno kako bi stekao publiku. Tesko ce ljudi platiti za macku u dzaku…
9. октобар 2003. у 2:02 pm #13516popeyeГлавни мајсторmagazinu tipa Mikro (koliko sam video oni jedini (doduse lose) obradjuju temu linux-a), mozda bi bili zainteresovani za takav projekat,
Sto se Mikra tice, radi se o ciljnoj grupi. Istrazivanja su pokazala da mali procenat ljudi interesuje bilo sta sto ima veze sa programiranjem i radom u konzoli, te je to razlog sto takvih tekstova nema. Uglavnom je lova u pitanju.
A ostali casopisi zbog cega ne posvecuju paznju Linuxu… Recimo da je Microsoftov predstavnik, kada je otvorio kancelariju pre jedno 2 godine, na prijemu koji je organizovan saopstio tadasnjem glodu Mikra da se MS nece oglasavati u tom casopisu i da ce uticati i na poslovne partnere da isto postupe. Navodno je po njima Mikro “Linux casopis” (puj! puj!) jer je mesecno posvecivao 5 strana (od 150 koliko ima casopis) Linux temama.
9. октобар 2003. у 2:22 pm #13517srdanУчесникMislim da mi to možemo da odradimo ako se dobro organizujemo i da možda organizujemo a sto se tiče volontiranja mislim da smo svi i više nego spremni da volontiramo i da pomognemo koliko možemo. A možemo da organizujemo konkurs za naprimer naslovnu(e) strane i sve ostalo i da naprimer ako se slože administratori ili ljudi koji održavaju ovaj sajt na njemu da budu izložene i da glasamo možda za najbolji rad mislim da bi time i privukli dodatnu pažnju na ovaj projekat što je svakako dobra stvar i nakraju lakše bi našli i sponzore. A da ima zaineresovanih za ovaj magazin sigurno da ima i neke naše novine su povećale broj strana posvećenih linux-u a oni su ipak daleko iskusniji od nas u izdavaštvu, ali mislim da mo mi ustanju da npravimo nešto mnogo bolje. Moslim da casopisi poput Mikra previše se vezuju naprimer za fotoaparate od ćije cene ljudima zastaje dah uz svo uvažavanje ove oblasti mislim da bi to ovde trebalo smaniti i više pažnje posvetiti neiskusnijim korisnicima i naprimer organizovati i malu školu linux-a možda što bi verujem mnogo privuklo pažnje. Pogledajte COM on je taj nedeljnik koji je povećao broj strana posvećenih linux-u. a takodje se mogu koristiti i neke teme sa foruma ovog sajta naprimer ako to ljudi dozvole. Takodje sam spreman da pomognem koliko mogu. Pozdrav svima i hajde da uspemo.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.