Почетак › Форуми › Линукс › Линукс магазин › Domaći Linux magazin (OBAVEZNO POGLEDATI :)
- This topic has 487 одговора, 42 гласа, and was last updated 13 years, 3 months раније by adwancrash.
-
АуторЧланци
-
10. октобар 2003. у 3:42 pm #13528HILLУчесник
Count me in!
Sto se tice forme, ne bi bilo lose da bude e-zine, a za stampani oblik mislim da bi trebali da se ugledamo na COM. Koliko vidim nije finansijski puno zahtevan, a jako lepo je uradjen.
10. октобар 2003. у 7:36 pm #13529unknownУчесникStojim na raspolaganju.
Jedan vid prodaje casopisa mogao bi biti po firmama koje se bave prodajom racunara. Posaljemo im ponudu da budu nasa prodajna mesta, pa ko prihvati prihvati. Tako bi dosta ljudi iz sveta informatike culi za casopis.
Koliko je potrebno novaca za tako nesto?
Jel neko racunao koliko je potrebno novca za pocetak?10. октобар 2003. у 9:39 pm #13530АнонимниГостUkoliko sutra cu se prosetati do neke od stamparija da opipam situaciju. Videcu sta je minimum i koliko to kosta. Ne bih da isfuravam “papirnu” ideju, nemam apsolutno nista protiv elektronske. Mozda sam malo preterao oko broja strana, ali cemo lako skapirati koliko cemo kada dodje do toga. Dugujem jedno objasnjanje. Sve vreme se tripujem na papir jer imam na umu fanzine, pa za one koji ne znaju evo sta je to. Recimo da neko zeli da pise o necemu i onda krene u sakupljanje podataka. Onda sve to obradi, sklopi i organizuje. Obicno se kucaju u Wordu (zasto postojimo mi, da se kuca u OO ili necemu sto je free) stampaju kod kuce pa fotokopiraju i tako nastaju brojevi. Tirazi su promenljivi, u zavisnosti koliko ljudi trazi fanzin. cena je jednostavno sracunljiva, prodas ga za koliko ti je trebalo da ga napravis. Ljudi koji rade fanzine izbace mozda 1-5 godisnje iz prostog razloga sto rade sami. Fanzine pominjem jer oni cirkulisu u underground tokovima (citaj nekomercijala, noCOPYRIGHT) i obicno su vezani za muziku, politiku, ekologiju… Zato ja ne mislim na klasican casopis u pocetku (na sta Popaj koliko mogu da skontam misli) vec na neku formu fanzina koji bi za pocetak kruzio ovde medju nama, a kasnije, i klasican casopis sa masnim papirom, sto da ne. Ali elektronski, papirno, kako god, ajde da radimo. No, gde je Toma da cujemo njegovo misljenje.
10. октобар 2003. у 11:58 pm #13531popeyeГлавни мајсторFanzine nisam razmatrao jer mislim da nije resenje za ozbiljan projekat.
Ako zelimo da eventualni casopis ima svrhu, ne mozemo stampati tekstove i deliti prijateljima. Stojim kod stava da treba pridobiti citaoce kvalitetnom (tekstovima i dizajnom) elektronskom verzijom koja bi bila uvod za papirnu verziju.
11. октобар 2003. у 4:35 pm #13532civanУчесникdizajn, ako ne sam onda civan-om ako se slaze…Da bar napravimo ikakvu formu…
Moze kad se vratis iz inostranstva
Nego da li postoji prevod reci gnu na naski (da li mi imamo neki drugi naziv za gnue)?
11. октобар 2003. у 5:25 pm #13533MarkominusУчесникCao ljudi,
dobra ideja, ali ja mislim da nema smisla elektronski casopis.
Zasto?
Zato sto, ko sto je neko vec rekao, postoje sajtovi za Linux koji sadrze sve sto bi se naslo i u tom casopisu tako da se time ne bi nista postiglo osim sto bi se neko polomio od rada na sajtu casopisa koji na kraju mozda i ne bi bio posecen jer ljudi vec imaju naviku da posecuju odredjene postojece Linux sajtove.Bolje je napraviti stampanu verziju, koju je jasno mnogo teze ostvariti, ali ja verujem da bi bilo dovoljno citalaca i pretplatnika koji bi kasnije mogli finansirati izdavanje casopisa.
Ako se kasnije uradi i sajt koji bi pratio stampanu verziju to je onda ok redosled, ali niposto obratno.Pozdrav
11. октобар 2003. у 10:59 pm #13534АнонимниГостAjd videcemo sta Vujaklija kaze za GNU-a. Ako fanzine smatras stampanjem tekstova i deljenje istih prijateljima onda ne znas sta su fanzini. A ako hocemo lep dizajn, zasto fanzin ne moze da bude lepo izdizajniran. Hoces da ti posaljem neki da vidis? No evo nekih konkretnih podataka. Raspitao sam se malo i dosao do podataka da ako hocemo da uradimo casopis na nekih 40 (uzeto kao sredina izmedju 30 i 50) strana sa kolor omotom i crno-belom unutrasnjoscu tiraz od 300 kom. bi kostao 50din po komadu, 500 kom. 37din i 1000 kom. 26 din. Ako bi sve u koloru cene su duplo vise, a ako bi hteli odredjeni broj strana u boji ili pola pola onda treba proporcionalno izracunati koliko bi to kostalo. Radi se o 80g papiru za unutrasnjost i 120g papiru za korice. Ajde neka se ljudi u drugim gradovima raspitaju, pa da iskopamo nesto sto jeftinije. Mislim da ovo ne treba nazivati “ozbiljnim projektom” jer se ozbiljni projekti rade sa gomilom para i gomilom placenih ljudi i treba da donesu gomilu para, sto se (koliko sam ja skapirao svrhu svega ovoga) ne uklapa bas u celu pricu. Ili se varam? Naravno, treba ovo da bude ozbiljno
12. октобар 2003. у 12:17 am #13535popeyeГлавни мајстор[b]civan:[/b]
Nego da li postoji prevod reci gnu na naski (da li mi imamo neki drugi naziv za gnue)?GNU na engleskom znaci “GNU is Not Unix”, tako da bi nas prevod bio
1. “ГНЈ Није Јуникс” ili
2. “ГНУ Није Уникс”.Ako pisemo kao sto govorimo (po Vuku), pravilno je GNJ.
[b]Markominus:[/b]
Cao ljudi,
dobra ideja, ali ja mislim da nema smisla elektronski casopis.
Zasto?
Zato sto, ko sto je neko vec rekao, postoje sajtovi za Linux koji sadrze sve sto bi se naslo i u tom casopisu tako da se time ne bi nista postiglo osim sto bi se neko polomio od rada na sajtu casopisa koji na kraju mozda i ne bi bio posecen jer ljudi vec imaju naviku da posecuju odredjene postojece Linux sajtove.Pogledaj Ivanovu racunicu i videces da samo stamparija uzima 26.000 dinara. Elektronska verzija je mnogo jeftinija i predstavlja probni balon za stampanu. Sto se tice navika ljudi da posecuju odredjene sajtove, to nije problem sa kojim se suocavaju samo svi novi sajtovi, vec jedan od problema sa kojim se suocava svako preduzece pri ulasku na novo trziste ili lansiranju novog proizvoda. Svedoci smo da je to prebrodiva prepreka ako je proizvod dovoljno kvalitetan (ili dovoljno reklamiran :).
[b]IvanJelicKV[/b]
Ajd videcemo sta Vujaklija kaze za GNU-a. Ako fanzine smatras stampanjem tekstova i deljenje istih prijateljima onda ne znas sta su fanzini. A ako hocemo lep dizajn, zasto fanzin ne moze da bude lepo izdizajniran. Hoces daPosalji.
[b]IvanJelicKV[/b]
nesto sto jeftinije. Mislim da ovo ne treba nazivati “ozbiljnim projektom” jer se ozbiljni projekti rade sa gomilom para i gomilom placenih ljudi i treba da donesu gomilu para, sto se (koliko sam ja skapirao svrhu svega ovoga) ne uklapa bas u celu pricu. Ili se varam? Naravno, treba ovo da bude ozbiljnoPoznajes li nekog ko je voljan da da 26.000 za svaki broj? Casopis se mora izdrzavati prodajom i reklamama, ako mislis da potraje. Inace nece doziveti ni 3. broj.
Ocigledno je razlika u vidjenju kakav je casopis potreban.
Na sta skrecem paznju je da nema svrhe pokretati nesto sto ce se ugasiti za mesec-dva. Srbiji (i Crnoj Gori) je potreban casopis poput Linux Formata ili Linux Journala. Postoji vise nacina da se to izvede, ali je potrebno ici pametno i bez zaletanja.
12. октобар 2003. у 9:53 am #13536srdanУчесникSlažem se sa Ivanom i mislim da bi trebali možda organizovati anketu koliko bi ljudi hteli da plate za njega. To bi nam onda reklo kakav za poćetak časopis da napravimo. Mislim da ako bi izlazili jednom mesečno ni cena od 300 din nije velika, naravno to je moje lično mišljenje, koliko samo ljudi znam koji kupuju mikro naprimer. A takodje i MAC ima svoju JABUKU koja košta svega 120 dinara i ako tako nešto može da prodje naravno potpuno se slažem sa nekim ko je to ranije pomenuo. I popeye je svakoko u pravu mnogo treba da se jedan ovakav projekat pretvori u neko lepo izdanje dali elektronsko ili štampano svejedno, zato ako mogu da predložim neki konkurs na primer za nasloivnu stranu ili logo rubrike uz uslov da se radi u nekim od kako Ivan kaže free programa odnosno Gimp openeffice itd, koje bi se nalazile u njemu i to bi nam dalo otprilike sliku šta treba da radimo. I kada mi je prvi put pala na pamet ova ideja zamislo sam kako su ljudi pravili Debijan ….
12. октобар 2003. у 10:39 am #13537civanУчесникPlease don’t let me be misunderstood
GNU na engleskom znaci “GNU is Not Unix”, tako da bi nas prevod bio
1. “ГНЈ Није Јуникс” ili
2. “ГНУ Није Уникс”.Gnu je rec koja je nastala mnogo pre skracenice GNU (i za veliko cudo nema veze sa unix-om). Verujem da svi ovde znamo od cega je skraceno, ali moje je pitanje (kao sto je Jelke i shvatio) bilo da li mi imamo prevod za ime same zivotinje gnu (zbog imena casopisa).
Gledao sam i latinske nazive gnua i pingvina i nista ne pristaje (vise bi asociralo na neki medicinski casopis posvecen kravama ;))
Jedino sto mi je palo na pamet (zahvaljujuci jednom divnom wallpaperu) je “Linux zavisnik” (Linux addict), ali mi, opet, ne zvuci kako treba.
——————————————————————-
Sto se tice elektron/klasik casopisa, mislim da nema vajde praviti samo elektronski casopis. On-line verzija bi trebala da sadrzi samo neke tekstove koji se mogu naci u broju (ili sve, ali da postoji pretplata).
Kako bi se razlikovao elektronski magazin (osim u naslovu) od, na primer, linux.co.yu ili neceg slicnog?
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.