Почетак › Форуми › Линукс › Линукс магазин › Domaći Linux magazin (OBAVEZNO POGLEDATI :)
- This topic has 487 одговора, 42 гласа, and was last updated 13 years, 3 months раније by adwancrash.
-
АуторЧланци
-
12. октобар 2003. у 10:45 am #13538MarkominusУчесник
Evo vam konkretan predlog.
Napravite elektronsku verziju nek recimo bude dvomesecno izdanje da imate dovoljno vremena da pripremite sve tj. da pripremimo sve ako se svi odavde ukljucimo u rad.
Onda pozovite sve ljude koje poznajete a zanima ih Linux da pogledaju casopis i postavite preko sajta pretplatu za pocetak recimo pretplata za 6 meseci.
To bi bio jedan deo sredstava potrebnih za stampanu verziju koju bi direktno zainteresovani kupci sponzorisali.
Drugi deo sredstava vam jasno treba od reklama, a to zahteva dobru pripremu, ozbiljan marketing plan i odredjivanje segmenata trzista koji bi bili zainteresovani da se reklamiraju u takvom casopisu. Tj. jednostavnije receno treba naci poslovne ljude koji imaju neke veze s Linuxom i ubediti ih da ce imati koristi od reklama u casopisu.
Ja ne znam da li imate ljude spremne da vam odrade taj deo posla, ali za pocetak mozete pokrenuti posebnu temu na forumu o tome, gde bi svi posetioci mogli reci ko bi mozda bio zainteresovan za reklame iz njihovog okruzenja.
Ako vec imate neku konkretnu ideju obratite mi se na [email protected] pa cu vam pomoci koliko budem mogao.12. октобар 2003. у 11:03 am #13539DVSoftwareУчесникRazmisljao sam nesto o nazivu. Zasto se mozda ne bi jednostavno zvao Linux Magazin ili slicno. A mozda Serbian Tux (Uz to lepo stoji moja slicica tux-a sa zastavom)
Sto se cena tice raspitacu se u dve stamparije koje ima ovde u okolini. U jednoj sam vec stampao jedan casopis od 10-ak stranica, ali ne mogu da se setim cene. Mislim da nije bilo narocito skupo. Jedna stamparija je u Beloj Crkvi a druga je u Vrscu.
DV Software
http://www.dvsoftware.co.sr/
12. октобар 2003. у 2:23 pm #13540АнонимниГостOK, kako? Fanzine mozes da dobijes na dva nacina. Hoces li da ti skeniram omote i pojedine strane ili da ti ih posaljem postom?
I verovatno koriste windows i boli ih za linux. Mnogo je 300 din, ja buh se razmislio da platim tu cifru
E to je to. Debian je bolji od svih komercijalnih ili kakvih vec distroa. Mandrake je bankrotirao, a zasto Debian nikada nece bankrotirati? Casopisi se izdrzavaju od reklama i prodaje i to je tacno, ali za takve casopise rade ljudi koji primaju plate. Ko bi od nas primao platu. Ako ikada dodje do toga, ja palim, nadam se da ima ljudi koji dele moje misljenje.
Mislim da mozda i ne bismo trebali da diramo gnua, tu zivotinju svi znaju kao Gnu-a a imamo srece da GNU moze biti Gnu Nije Unix
Po mom misljenju se treba manuti Serbia, Serbian i ostalig u imenu casopisa. Ovo je bi trebao da bude linux magazin na srpskom ali sta cemo onda za druge unix-olike sisteme o kojima bi bilo lepo pisati, osim toga, Gnu je sustina cele price jer se ni sam Torvalds mnogo ne zanima za licence i prava (rekao je jednom da ga ne zanima pod kojom licencom je program koji koristi, bitno je da radi). Ne zelim da stvaram pometnju oko linux-gnu relacije, ali bilo bi fino smisliti nesto originalno, bez uobicajenih “linux nesto” klisea
12. октобар 2003. у 3:31 pm #13541tomajaГлавни мајсторSlazem se da bi naziv trebao da bude Linux magazin ili slicno tome, bez Srbija, Srpski itd. On ce to biti jer ce izlaziti ovde, tj. u Srbiji i mislim da to nije uopste bitno. Bitno je da naslov bude ocigledan i direktan, jasan.
IvanJelicKV wrote:
E to je to. Debian je bolji od svih komercijalnih ili kakvih vec distroa. Mandrake je bankrotirao, a zasto Debian nikada nece bankrotirati? Casopisi se izdrzavaju od reklama i prodaje i to je tacno, ali za takve casopise rade ljudi koji primaju plate. Ko bi od nas primao platu. Ako ikada dodje do toga, ja palim, nadam se da ima ljudi koji dele moje misljenje.E to je to. Debian je bolji od svih komercijalnih ili kakvih vec distroa. Mandrake je bankrotirao, a zasto Debian nikada nece bankrotirati? Casopisi se izdrzavaju od reklama i prodaje i to je tacno, ali za takve casopise rade ljudi koji primaju plate. Ko bi od nas primao platu. Ako ikada dodje do toga, ja palim, nadam se da ima ljudi koji dele moje misljenje.
Opet 🙄
Odakle vam ideja da je Mandrake bankrotirao ? Opet citate Svet Kompjutera
Ja se slazem da ljudi treba da budu placeni, ali takodje je u ovom trenutno jasno da ovaj projekat mora da zazivi prvenstveno kao OpenSource da bi dobio na popularnosti i da bi se sto veci broj ljudi prokljucio a naravno da je sada takodje jasno da mi tih para za recimo redakciju od 10 tak ljudi nemamo, bar za sada. Ako nam je cilj da napravimo nesto sto ce postati i opstati onda moramo u pocetku i da se pomucimo. Ukoliko nadjemo zainteresovane sponzore jos bolje, mocicemo brze da postavimo stvar na najzdravije noge i da konkurisemo cenom i kvalitetom.Po meni cena ne sme biti preko 100-150 din a ukolko je moguce treba da bude i mnogo manja, bar u pocetku , recimo 50-60 din jer bi se ona verovatno mogla postici , naravno uz u pocetku volonterski rad autora i svih drugih ucesnika.
linux4life
12. октобар 2003. у 4:52 pm #13542DVSoftwareУчесникJa za sve sto radim nikada nisam trazio novac i necu.
Ako mi neko plati, u redu, lepo od njega. Ali ako mi ne plati, to je opet u redu jer ja novac nisam ni trazio. Mislim da se i ostali slazu sa mojim misljenjem. Sto se tice cene casopisa, ona bi u pocetku trebala da bude sto niza.DV Software
http://www.dvsoftware.co.sr/
12. октобар 2003. у 5:16 pm #13543MarkominusУчесникZa pocetak cena moze biti visa ali da se objasni ljudima da je to zbog toga da bi se pomogao razvoj casopisa.
Ja bi prvi dao vise od 100 din pa i vise od 150 din ako bi znao da cu tako pomoci da casopis stane na noge.
Svakako moram reci da je 300 din ipak previse i za pocetak, a i za kasnije kad bude redovno izlazio, mozda se to promeni ali zasad mislim da ljudi uz svu dobru volju ne bi mogli mesecno da daju toliko za jedan casopis.12. октобар 2003. у 10:13 pm #13544АнонимниГостJa se slazem da ljudi treba da budu placeni, ali takodje je u ovom trenutno jasno da ovaj projekat mora da zazivi prvenstveno kao OpenSource da bi dobio na popularnosti i da bi se sto veci broj ljudi prokljucio a naravno da je sada takodje jasno da mi tih para za recimo redakciju od 10 tak ljudi nemamo, bar za sada. Ako nam je cilj da napravimo nesto sto ce postati i opstati onda moramo u pocetku i da se pomucimo.
Mi sve ovo radimo zbog Linuxa i Free Software ideje. Znam ja da od idealizma i teorije nema love, a od necega mora da se zivi. Ali, ako krenemo u diskusiju kao free, onda tako treba da ostane od prvog do poslednjeg broja. Ako cemo sada svi da radimo na ovome i ako ce na pocetku da bude free da bi na kraju postao casopis koji rade nekih 10-ak placenih ljudi onda treba da se zapitamo sta ustvari zapociljemo. Red mora da postoji i prvi sam za to da se uspostavi u smislu treba da se zna ko sta kako i kada treba da radi ali sve treba da postane i ostane zajednicki rad ljudi koji rade casopis iskljucivo zbog linux-a. To za mandrake sam cuo, cini mi se da sam negde i video screenshot sajta gde pise da su pukli, no i vise mi je nego drago ako nije tako. Trebalo bi da se ugledamo na celu Debian diskusiju. LJudi sirom sveta rade ispravke, testiraju i unapredjuju sistem i sve radi kao pomazano, mozda bi slican princip trebalo i mi da pokusamo da primenimo
13. октобар 2003. у 1:58 am #13545popeyeГлавни мајсторEvo vam konkretan predlog.
Napravite elektronsku verziju nek recimo bude dvomesecno izdanje da imate dovoljno vremena da pripremite sve tj. da pripremimo sve ako se svi odavde ukljucimo u rad.
Onda pozovite sve ljude koje poznajete a zanima ih Linux da pogledaju casopis i postavite preko sajta pretplatu za pocetak recimo pretplata za 6 meseci.
To bi bio jedan deo sredstava potrebnih za stampanu verziju koju bi direktno zainteresovani kupci sponzorisali.O tome i govorim.
Drugi deo sredstava vam jasno treba od reklama, a to zahteva dobru pripremu, ozbiljan marketing plan i odredjivanje segmenata trzista koji bi bili zainteresovani da se reklamiraju u takvom casopisu. Tj. jednostavnije receno treba naci poslovne ljude koji imaju neke veze s Linuxom i ubediti ih da ce imati koristi od reklama u casopisu.
Sto zavisi od ciljne grupe kojoj se obracamo. Jos uvek su retke firme koje prodaju Linux kompatibilni hardver (neko je pomenuo testove hardvera), a zvanicnih predstavnistva SuSe ili Red Hat distribucija nema (ili jos gore – ima, ali koliko rade na promociji…). Najzainteresovaniji za reklamu bi bili provajderi i zastupnici stranih kompanija (HP, IBM).
Mi sve ovo radimo zbog Linuxa i Free Software ideje. Znam ja da od idealizma i teorije nema love, a od necega mora da se zivi. Ali, ako krenemo u diskusiju kao free, onda tako treba da ostane od prvog do poslednjeg broja.
Sta bi drugo promovisao Linux casopis?
Sto se tice slobodne ili besplatne (“free”) verzije casopisa mislim da treba shvatiti razliku izmedju elektronske i papirne forme. U elektronskoj formi sve moze da prodje sa malim troskovima, koji se mogu pokriti sa par reklama. Papirna ima i vece troskove i vecu obavezu autora.
Sto me dovodi do drugog pitanja, a to je rad autora. Razvoj GPL softvera se zasniva na objavljivanju koda izradjenog za sopstvene potrebe koji se kao takav daje drugima na koriscenje i dalje poboljsavanje. Autori tekstova, a posebno urednici bi imali obavezu da trose svoje slobodno vreme na izradi tekstova koji njima samima nisu neophodni.
Naveo sam da to moze da funkcionise u prvo vreme, dok su sami autori fascinirani idejom ucestvovanja u radu casopisa, a vremenom bi jednostavno druge obaveze (studije, posao, porodica) prevagnule. Kako bi neko objasnio zeni da dnevno radi po par sati (pred izlazak broja i celu noc) na izradi necega sto mu se ne placa? Ostali bi oni koji ionako nemaju obaveza, ali je problem sto bi mnogi dobri autori odustali (ili pisali tekst jednom u pola godine). Da ne pominjem prelaske autora u druge casopise.
13. октобар 2003. у 7:38 am #13546salacУчесникAjmo onda ovako….nabudzimo taj sajt, par meseci stavljamo clanke i tekstove, u pocetku cele verzije da zainteresujemo populaciju, uz stalno najavljivanje izlaska papirne forme casopisa. Posle nekog vremena pocnemo sa restrikcijom tekstova ili sa tekstovima u vise nastavaka – prvi deo na sajtu, ostatak ce moci da se vidi na papiru. Gledamo kakav je odziv ljudi, da li je sajt posecen, kakvi su komentari i tako dalje.
I na pocetku casopis ne mora da izlazi u potpuno pravilnom vremenskom intervalu – kad se nakupi materijala, 15-ak dana ranije se na sajtu najavi da ce uskoro da se pojavi na papiru ( ko nekad Svet Igara 🙂 ).
U celoj prici naravno najveci problem je novac – treba platiti stampanje, treba platiti lektore, autori ce sigurno u pocetku da budu odusevljeni sto mogu da pomognu jedan ovakav projekat.
Kad krene da pristize novac, eto i autorima para.
Sto posto sam siguran da ce svi pristati da pokazu raskos svog znanja for free.je*i ga, trenutno ne mogu nista pametnije da smislim 🙂
13. октобар 2003. у 10:23 am #13547civanУчесникAjmo onda ovako….nabudzimo taj sajt, par meseci stavljamo clanke i tekstove, u pocetku cele verzije da zainteresujemo
Cak i da napravimo taj sajt, gde ce biti postavljen?
Ako bude ovde, (na mdkserbia) ko ce ga posecivati?
Mi koji ucestvujemo u pravljenju i … ko jos?Morali bi da ga izreklamiramo samo tako. Na svim nasim Linux sajtovima (koji, opet, nemaju preteranu posecenost…)
Kad bi bila papirna verzija, ljudi bi kod kolportera videli velikim slovima “LINUX” i cak i oni koji su samo culi od nekog prijatelja za Lin bi kupili bar jedan broj da vide kakvo je to. Na taj nacin sam ja poceo da citam COM – prvo svaki 3, pa onda svaki broj.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.