Почетак › Форуми › Линукс › Линукс магазин › Domaći Linux magazin (OBAVEZNO POGLEDATI :)
- This topic has 487 одговора, 42 гласа, and was last updated 13 years, 3 months раније by adwancrash.
-
АуторЧланци
-
7. јун 2004. у 7:25 pm #13958biblbroksУчесник
ako se pojavis ove nedelje
slobodno dodji u 33-ojku, da se ispricamo ka ljudi i pingvini😆 Vazi. Ako. 😉
11. јул 2004. у 10:26 pm #13959uskmarkoУчесникMislim da je ideja fantasticna. Ima puno (bar po meni) ljudi koje bi takav magazin zanimao. Naravno takav magazin (e-zine) bi morao da pogodi u ‘metu’ da bi stekao popularnost. Nije dovoljno samo prenositi vesti, vec bi morao da se bavi konkretnim problemima korisnika, tj morao bi biti neka vrsta know-how magazina i za hardware i za software. Mozda sto se tice papirnog izdanja nebi bilo lose obrati ti se nekom vec postojecem magazinu tipa Mikro (koliko sam video oni jedini (doduse lose) obradjuju temu linux-a), mozda bi bili zainteresovani za takav projekat, u pitanju je verovatno bar hiljadu, dve stalnih citalaca. Medjutim ni e-zine nije losa ideja, pogledajte samo sta je Benchmark uradio.
PozdravU BUG-u je pocela skola Linuxa, a i ranije su ponesto pisali o istom…. Tako da ne bude da samo Mikro posveti par stranica o Linuxu. Jos kad uzmemo u obzir da je Mikro casopis za decu, buducnost Linuxa bi bila i vise nego mracna kad bi Mikro bio jedini izvor informacija o istom….
11. јул 2004. у 10:33 pm #13960uskmarkoУчесник[quote=”grujakg”] magazinu tipa Mikro (koliko sam video oni jedini (doduse lose) obradjuju temu linux-a), mozda bi bili zainteresovani za takav projekat,
Sto se Mikra tice, radi se o ciljnoj grupi. Istrazivanja su pokazala da mali procenat ljudi interesuje bilo sta sto ima veze sa programiranjem i radom u konzoli, te je to razlog sto takvih tekstova nema. Uglavnom je lova u pitanju.
A ostali casopisi zbog cega ne posvecuju paznju Linuxu… Recimo da je Microsoftov predstavnik, kada je otvorio kancelariju pre jedno 2 godine, na prijemu koji je organizovan saopstio tadasnjem glodu Mikra da se MS nece oglasavati u tom casopisu i da ce uticati i na poslovne partnere da isto postupe. Navodno je po njima Mikro “Linux casopis” (puj! puj!) jer je mesecno posvecivao 5 strana (od 150 koliko ima casopis) Linux temama.[/quote]
Strasno, sto se tice MS-a. A strasno i sto se tice Mikra, buduci da sam stekao misljenje da je Mikro casopis za decu i potpuno neupucene. Kompjuterske novine kupujem od 7.Juna 1991 god. tako da sam procitao brdo materijala, ali Mikro mi je nekako “zapao za zub”. Totalno su americka novina. Tesko mi je da verujem da im MS preti neoglasavanjem…
Bilo bi dobro da Mikro pocne sa skolom Linuxa. U lekciji br. 3 bi se najverovatnije pozabavili temema koje muce i najiskusnije korisnike Linuxa (npr. Kako isprazniti Waste Bin (Kosharicu) ili 50 saveta kako da najlakse kreirate novi dokumet u Open Officu iz pera najeminentnijih americkih IT autora)…9. новембар 2005. у 2:24 pm #13961LinuxGlupakУчесникMa ja bih bio zadovoljan za neku varijantu e-magazina nalik GNUzilli!
I to je dovoljno za pocetak.
Dounlodujes PDF i gotovo! 🙄
10. новембар 2005. у 12:24 pm #13962DanilocУчесникLjudi jel se secate kako smo pre 2 godine bili zapaljeni za Linux Magazin? Ajde da se organizujemo pa da pocnemo pisati.
10. новембар 2005. у 7:28 pm #13963civanУчесникLjudi jel se secate kako smo pre 2 godine bili zapaljeni za Linux Magazin? Ajde da se organizujemo pa da pocnemo pisati.
Svaka vama cast! Ostadoh bez teksta, stvarno.
U trenutku kad je GNUzilla 01 probila 10000 downloada, vi razmisljate o Linux Magazinu.11. новембар 2005. у 12:35 pm #13964velialУчесникPrvo: morate definisati ciljnu grupu, ako racunate i na mladju populaciju
casopis ne sme biti skup, i ne sme suvise cesto da izlazi. Preporucujem jednom mesecno.Drugo: ima li neki pravnik na forumu???
Mislim da postoji mogucnost da se ova delatnost registruje u okviru neke vrsta neprofitabilne organizacije, ona ima svoj racun, moze da sklapa ugovore o sponzurstvu, da isplacuje honorare itd. U prevodu radi kao i svako drugo preduzece ali ne sme da ima profit. To sa profitom ce zadovoljiti i “Open source” konvencije pa se moze reklamirati do mile volje po modelu “Sirenje linuxa su pomogli etc. etc.”. Sponzori smanjuju cenu casopisu, a sa druge strane te neprofitabilne org. imaju mali porez ili ga uposte nemaju.Trece: problem nedostatka finansija na pocetku
moze se resiti samo na dva nacina
-Sponzori
-Pretplata
Predlozio bi sledece:
Izbaciti par pilot brojeva PDF format i postaviti na Download. Nakon toga definisati cenu godisnje pretplate. Na zalost ta prva godisnja pretplata ne moze biti niska. Ako je neko uplatio ocekuje da svaki mesec dobije taj casopis, bilo bi krajnje nekorektno da se dostava prekine iz bilo kog razloga. Izracunajte DOBRO koliko vam novca treba da se prva godina izdrzi, i racunajte da taj novac u prvo vreme mozete dobiti samo od pretplate. Ako mi se tih par pilot brojeva svide nekih 3000din bi bez problema dao za godisnju pretplatu.
Onda imate godinu dana da navatate sponzore koji sigurno trebaju da bi srusili cenu casopisa i ucinili ga pristupacnijim. Kad prodje tih prvih godinu dana vec ce te videti kako dalje.Imajte na umu da stamparije nece da rade tiraz ispod neke velike cifre,
a ako i rade onda je to jako skupo tako da ako ne navatate dovoljno pretplate vratite ljudima novac i sacekajte bolja vremena.Iako vise volim papir od ekrana, realno kledano papirna forma je komplikovan posao. Po meni je mnogo bolje da se casopis pokrene samo u elektronskoj formi (PDF) pa neka ga svako sebi odstampa. Da vidimo prvo kako ce to da ide.
Na zalost moja iskustva sa linoksom su vrlo skromna, pa ne mogu pomoci casopisu.
Voleo bi da mi neko konacno objasni, polako, i na srpskom strukturu samog LINUX sistema, sta mu se gde nalazi, sta cemu sluzi, i uopste kako LINUX funkcionise. Mislim da bi ovaj casopis bio pravo mesto za to, onako polako u nastavcima.Malo mi je bilo dosadno pa sam se raspisao, nadam se da ima neko kome je jos dosadnije da ovo i procita.
Ziveli!!!
11. новембар 2005. у 12:59 pm #13965DanilocУчесникJa sam za. Moze se to sve lako reisti i sponzori i sve. Mora nas vise da se javi 🙂
11. новембар 2005. у 1:42 pm #13966mtm76Учесник@Daniloc, velial, LinuxGlupak
Hehehe… Je li bre ljudi, što pijete a vidite da vam škodi? 😆11. новембар 2005. у 1:47 pm #13967velialУчесникTrenutno lozu posto sam malo pre ostao bez Sljive
I nimalo mi ne skodi, odlicna je! -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.