Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Da li neko od Vas planira da dize VISTU???
- This topic has 101 одговор, 24 гласа, and was last updated 20 years, 4 months раније by
BrokeBody.
-
АуторЧланци
-
7. фебруар 2006. у 12:28 pm #40408
velial
УчесникAli ako se nesto placa na coveku ili firmi je da proceni da li mu se isplati da daje novac shodno tome sta dobija i kakve su potrebe njegovog poslovanja.
Ali to sto se nesto placa ne znaci da ne valja. Svako ima pravo izbora.
Vecina obicnih korisnika nema novaca, pa i nemaju mogucnost izbora.
Linux se prakticno namece kao jedino resenje za obicne smrtnike.
Problem je, kako je jednom jedan moj prijatelj rekao “nas su godine piraterije razmazile”. Ljudi su jednostavno navikli na win a nikako da se naviknu da se tako nesto placa. Lici na poslovnu politiku ulicnog narko dilera “dam ti malo besplatno, a kad se navuces naplaticu ti petoduplo”. Da nije bilo piraterije linux ne bi bio zapostavljen, a verovatno bi bio i dominantan.
Tada bi se i firme vise orjentisale na Linux posto imaju izvor radne snage koja bolje poznaje taj sistem, a jos je i besplatan.
Mislim da bi preovladalo po meni realna slika win-a, dobar je to sistem, ali je bezobrazno skup.7. фебруар 2006. у 1:25 pm #40409miroslav_joksimovic
Учесник[quote]Medjutim ono sto je glupo recimo da vecina ljudi na ovom forumu pljuje recimo windows, a potpisujem da najveci deo njih ne ume da ga iskoristi ni 20% niti su svesnih svih njegovih mogucnosti i nemogucnosti. Po meni windows xp je najbolji klijent operativni sistem. Mozda se vecina vas ne slaze, ali to je sasvim ok. Meni je bitno da ljudi nisu iskljucivi, pogotovu sto sam i ja veliki fan linuxa ali da pri svakoj konstataciji ovde budu samokriticni i realni.
Vecina ljudi zaboravljaju na jednu od osnovnih stvari u izboru operativnog sistema a to je cena.
U tom pogledu win ima dve mane:
1. Cena samog windowsa
2. Mnogo veca cena potrebnog softvera
Mislim da je bespredmetno pricati o tehnickim karakteristikama, posto je zbog autorskih prava velika vecina programa ne upotrebljiva (osim naravno ako imas novaca da sve sto ti treba nakupujes).[/quote]Mene bas i ne pogadjaju ove stavke bas zbog toga sto ce mi sam Windows biti UVEK jeftiniji od svakog Linuxa, jer NIKADA ne bih platio toliko sistem koji je toliko podlozan destrukciji od strane virusa a i veoma cestom bagovanju.
Jeftiniji od Linuxa – tako mislim jer me disk vindoze kosta 80 kinti gde god pozelim da ga kupim, o legalnosti ne govorim, za mene, on ne vredi vise, ma koliko kostao dok diskovi Linuxa, konkretno iz Linuxo kluba, svi su skuplji od tog vindozinog, zar ne?! Iako vecinu distroa download-ujem sa neta.
Koji je procenat ljudi kod nas koji koriste legalan softver a koji je procenat onih drugih?! Ipak, nemojmo o tome pricati kad zivimo u drzavi u kakvoj zivimo, moramo se sloziti bar oko toga, zar ne?! Prosecna plata i cena vindoze – ma dajte!!! Sve dok ima hakera i krekera, ja bi koristio piratski softver, to javno priznajem, sta da vam kazem – takav sam!!!
Zato sam i postavio ovu temu, da se malo zabavljamo u raspravi oko vindoze smrada, kako ga ja zovem. 😉 😉 😉
7. фебруар 2006. у 1:51 pm #40410MisterNo
УчесникVecina obicnih korisnika nema novaca, pa i nemaju mogucnost izbora.
pa obicni korisnici i koriste crackovane varijante xp-a. niko nije lud da placa windows za kucnu varijantu.
a sa druge strane postoje linux distribucije koje su skroz free, a recimo mandiva 2006 power pack kosta 199 E. Slazem se da u njoj imas objedinjen klijent-server sistem za razliku od XP-a ali sa druge strane toliko je bagovita da je ja nikada ne bih platio toliko vec bih je nabavio za 200 din DVD sto mu isto dodje piraterija.
@miroslav_joksimovic
to je ok razmisljanje kada gledas iz perspektive kucnog korisnika. Ali prica je ovde globalno mnogo sira.Cesto sam bio u situaciji da moram da se prilagodis platformi firme za koju treba da uradim posao. Tako da svako treba da koristi ono sto mu zavrsava posao i sto mu vise lezi bio to linux ili omrazeni (sa moje strane ne) m$.
7. фебруар 2006. у 1:59 pm #40411miroslav_joksimovic
Учесник[quote]Vecina obicnih korisnika nema novaca, pa i nemaju mogucnost izbora.
……………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………….to je ok razmisljanje kada gledas iz perspektive kucnog korisnika. Ali prica je ovde globalno mnogo sira.
Cesto sam bio u situaciji da moram da se prilagodis platformi firme za koju treba da uradim posao. Tako da svako treba da koristi ono sto mu zavrsava posao i sto mu vise lezi bio to linux ili omrazeni (sa moje strane ne) m$.[/quote]
Apsolutno se slazem sa tobom, sasvim OK razmisljanje… 😉
7. фебруар 2006. у 2:57 pm #40412Hans
Учесникpa obicni korisnici i koriste crackovane varijante xp-a. niko nije lud da placa windows za kucnu varijantu.
Ja sam onda lud a? 😀
U stvari xp sam dobio na poklon nikad ga nebi kupio7. фебруар 2006. у 3:36 pm #40413miroslav_joksimovic
Учесник[quote]pa obicni korisnici i koriste crackovane varijante xp-a. niko nije lud da placa windows za kucnu varijantu.
Ja sam onda lud a? 😀
U stvari xp sam dobio na poklon nikad ga nebi kupio[/quote]E ti si jos jaci od mene, ti ga ne bi ni kupio a ja bi dao do 100 din za njega, usio si me, priznajem… 😉 😉 😉
7. фебруар 2006. у 3:40 pm #40414Hans
УчесникIma jos solucija za DZ
nadjes neki stari prljav prazan disk u podrumu i odes kod bilo koga ko ima win pa prerezes 😉
sto bi davao 100 din za disk kad moze za dz?8. фебруар 2006. у 5:10 am #40415Bastard
Учесник@ Seleuk
Imam windows ponekad na storage particiji storage diska zato sto mi neradi dvd writer na ovom suse 10 rc (mirise na bug u kernelu).I iz jos nekih razloga kao sto je gta sa ili unreal 2
Gta sam instaliro jos letos sa burazerovog dvd-a pa mi se za novu godinu nesto priigrao
Inace ovu storage particiju na storage disku koja je od samo 7 giga obicno koristim kao linux particiju za cuvanje igrica za linux (nemoram da instaliram 100 puta)
Sad mi treba za skype 2.0 sa videom (radi mnogo dobro)Interesantno da sam bio uglavnom na winu ceo januar a to je samo zbog loseg neta
Jos bi bilo dobro da postanem onakav kakav sam bio 90-tih a to znaci nikad na internet
Nazad 98-me nisam ni modem imao
Samo neznam gde da nadjem vistu + sve nove igre kao nekad pa gasim internet.To mislim da nadjem po ceni koju mogu da platim 🙂
Internet konekcije koje sam imao za ovih 3 godine su shit i kiselina.Retko da je nesto radilo kako treba.Zato bih se danas bolje osecao na visti koja nema modem + mnogo novih igricaIzgleda da od 2003. godine razmisljam nepovratno drugacije i imam potrebu za internet konekcijom.Makar i ovakva ko sada na telefonu sa lagcinom i protokom iz kamenog doba.Valjda vise nemam pametnija posla pa mi sve nesto treba na netu.
Linux nekoristim zato sto mi windows nije radio ili neradi vec zato sto mi se svideo suse 7.1 jos pre 3 godine.Uopste mi se svaki suse ili neki drugi disro svidja.
Jos nesto
Svi kompijuteri koji se prodaju gotovi kod nas trebalobi da imaju oem windows za tu masinu.Ako se pitate sta ce te masine koristiti onda je svakako odgovor windows.
Linux nije i jeste za svakog ali ce svakome trebati windows.Lepo je sto kod nas vlada veliko zainteresovanje za linux sistemom ali neverujem da bi iko koristio linux kad bi imao oem masinu kojoj teze nesto fali na netu (update a i mnoge druge stvari)8. фебруар 2006. у 5:31 am #40416worky
УчесникSačekaću da izađe neki noviji hak,
TSRh TeaM – The Best ! 🙂
Sad mogu da se vratim na lin :D, open source varijanta programa radi u nekim segmentima
bolje, i + ne moram da prelazim na win . Ali sve te komplikacije sa zakljucanim kodom, –
trajal periodima, siframa+serijskim brojevima – Prosto te mame da ih pobedisOcekujem i Vistu ubrzo po izlasku da vidim na pijacama, sto i nije lose, to je uzajamna
reakcija, oni unapredjuju tehnike zastite, hakeri svoje tehnike itd,
A za to vreme Linux prerasta u ozbiljnog igraca.Video sam negde da je bilo neko
savetovanje o linuxuDruštvo za informatiku Srbije i Privredna komora Beograda, organizovali su stručni okrugli sto sa temom „Iskustva u korišćenju Linux-a u razvoju informacionog sistema preduzeća“.
na Pctv sajtu mislim da je ta vest
11. фебруар 2006. у 11:31 pm #40417miroslav_joksimovic
УчесникAko se pojavi na pijaci odmah, a znamo da hoce, uzimam je da upotpunim kolekciju do sada. Ipak, instalirati je sigurno necu jer mi jos jedan sljam na kompu zaista nije potreban…
Ipak, 100 din sam spreman da dam za novi “sistem” . 😀 😀 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.