Početak›Форуми›Linukso veb sajt›Pričaonica›Da li je Linux bolji za obične korisnike?
- This topic has 47 odgovora, 15 glasova, and was last updated 16 years, 3 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
17. juna 2007. u 3:07 pm #55946
tomaja
Glavni majstor@Leon&Matilda
Koliko god želeo da budem pragmatičan pa i praktičan moram staviti par primedbi na neka od tvojih razmišljanja.
Slažem se u tome da naravno čovek može promeniti način i razlog upotrebe računara. Ništa nije savršeno, pa zato je neke poslove jednostavno lakše/bolje uraditi ne Windowsu, što ne znači da se isti posao ne može odraditi na Linux-u ili BSD-u samo je pitanje da li se isplati (uglavnom zbog vremena).
E tu je i glavna moja primedba u tvojim stavovima.
Ti sigurno koristiš Windows već par godina, ili bar većina korisnika, i tu je osnovna caka. Sada ti sve deluje jednostavno i logično. To isto meni deluje kada radim na Linux-u. Znači, jednostavno je potrebno neko vreme da bi čovek upoznao neki sistem i na njemu radio sa lakoćom.
Naravno, Linux je u poslednjih par godina mnogo napredovao “user-frendly” pitanju. Ipak, radi se o sasvim drugom sistemu u odnosu na Windose i samo liče, ništa više. Čak se neki osnovni zadaci u sistemu poput rada sa prozorima, aplikacijama i sl. podudaraju ili je čak moguće koristiti iste aplikacije. Sigurno kada si počinjao da koristiš WIndows mnogo toga ti nije bilo jasno i morao si da pitaš ili negde da pročitaš ili sam da provaljuješ. To jednostavno moraš i na Linux-u a mi smo tu, pored ostalih, da pomognemo.
Često se problemi javljaju i zbog loše instlairanog ili podešenog sistema ili neshvatanja osnovna Linux-a (fajl sistema, recimo) i to mora jednom da se savlada. Neki odustanu, a neki ne.po meni, problem je što programeri koji prave razne distribucije, paze suviše na vlasnička prava a siguran sam da ako žele mogu da izbegnu zakon, ali ne žele. zato linux ispašta zbog toga,
Uh, u ovome jeste i veći deo poente. Ukoliko se radi o GNU/Linux sistemu onda je njegov osnovi cilj i poenta da sadrži isključivo slobodan softver. Međutim, jasno je da, upravo zbog WIndows patentiranih formata, poput ra, mp3, wma, wmv, dvd-a i mnogo čega drugog, ljudi žele da na svom računaru imaju mogućnost da reporodukuju iste. Po prirodi slobodnog softvera i GNU/Linux distribucija, one ne mogu da sadrže kodeke i sličnan vlasnički, komercijalni i patentirani kod. Ali postoji naravno rešenje i za to. Gotovo sve značajnije Linux distribucije ostavljaju mogućnost instalacije takvih delova softvera preko interneta. Naravno, moguće je kupiti i komercijalni Linux koji već sadrži takav softver.Ono što je po meni još bitnije jeste da postoje i slobodni formati poput ogg (mp3), xvid (avi, divx) i odt (doc) i dr. koji se mogu sasvim legalno, slobodno i besplatno koristiti i koji na Linuxu odlično funkcionišu.
Znači, ne treba tražiti rupu u zakonu ili ga izbegavati i kršiti, već upravo poštovati pravila i autorska prava licence i zajedno sa tim imati mogućnost normalnog korišćenja računara.Zašto bih kupio Linux? Upravo tu se nalazi i glavna caka svega. Zašto kupovati ? To se mogu složiti ali isto onda važi i za Microsoft WIndows xxx. Druga je stvar to što se kod nas može nabaviti piratska kopija WIndoze i instalirati je na komp. Ali sam sistem nije dovoljan. Onda moraš da negde nabaviš pitarsku kopiju MS Office-a, Photoshop-a, razno raznih igrica … i sa njim nemaš izbora. Ili kršiš svesno zakon ili ćeš morati da platiš. Neću ni da pričam o razlici u cenama. Sa Linux-om imaš slobodu izbora, to treba ceniti.
Dakle, ima dosta istine u tome što govoriš. Raznovrsnost i veliki broj distroa jeste zlato ali je sa jedne strane i proklestvo Linux-a. Drugo, Linux je u osnovi i dalje primarno serverski opreativni sistem (poreklo vodi od Unix-a) i morao je da prođe dugačak put do jednog klasičnog desktop sistema ali čini mi se da je taj put pri kraju. Postoje i druga ograničenja ali o tome drugi put.
Ja takođe koristim Windows na poslu, jer tamo, zbog grupnog rada i organizacije nemam druge mogućnosti mada ali i pored toga deo posla pokušavam da obavim na Linux-u jer sam u ovih 10-tak godina jednostavno navikao.
Kod kuće koristim uglavnom Linux (osim ponekad na laptopu) pa čak na dve od tri mašine nemam ništa osim Linux-a.Osim dobre volje moraš imati i strpljenja, pitati, sam provaljivati… dakle isto ono što si radio i na Windowsu kada si sa njim počinjao. Shvatam da su neke stvari fustrirajuće, i da nekada dovode do ludila, pogotovo što neke stvari tamo na WIndozi mogu brže i jednostavnije da se urade. To je tačno, pogotovo sa gledišta početnika na Linux-u, ali sve ima svoju cenu. Zar ne ?
linux4life
17. juna 2007. u 3:19 pm #55947DVSoftware
Učesnika u gimpu nigde nema resize
17. juna 2007. u 3:21 pm #55948tomaja
Glavni majstor[url=http://img112.imageshack.us/my.php?image=gimpvr4.jpg][img=http://img112.imageshack.us/img112/930/gimpvr4.th.jpg][/url]
Može li malo veća slika, niš’ se ne vidi 😉
linux4life
17. juna 2007. u 3:21 pm #55949DVSoftware
Učesnikpokushavam ali me ne voli forum
17. juna 2007. u 3:23 pm #55950tomaja
Glavni majstorpokushavam ali me ne voli forum
Evo povećao sam veličinu formata koji je dozvoljen za upload. (640×480)
E tako, sada je ok O0
linux4life
17. juna 2007. u 3:43 pm #55951Marel
Učesnik@tomaja: xvid nije slobodan, jer je opterećen patentima, jer to je MPEG4. Isto važi i za mp3 (MPEG1). Jedini slobodni formati za koje znam su ogg, vorbis, ogm, matroska i theora.
To povećava težinu mog sledećeg komentara. Kako da budemo legalni ako treba da gledamo filmove koji i da su kompresovani sa theora (a ja nisam video ni jedan) bili bi mnogo lošijeg kvaliteta?
Upravo tu se nalazi i glavna caka svega. Zašto kupovati ? To se mogu složiti ali isto onda važi i za Microsoft WIndows xxx. Druga je stvar to što se kod nas može nabaviti piratska kopija WIndoze i instalirati je na komp. Ali sam sistem nije dovoljan. Onda moraš da negde nabaviš pitarsku kopiju MS Office-a, Photoshop-a, razno raznih igrica … i sa njim nemaš izbora. Ili kršiš svesno zakon ili ćeš morati da platiš. Neću ni da pričam o razlici u cenama.
Cena je na strani Linux-a, a ako pokušavaš da koristiš piratske verzije, onda to što si oslobođen komplikacija koje stvara krekovanje.
Osim toga, niko se nije setio virusa. To je još jedna briga koje nas Linux oslobađa, mada je to prvenstveno zbog nezainteresovanosti hakera, a ne zbog prednosti u kvalitetu (koja je nesumnjiva).
@Leon&Matilda:to je po meni osnovni razlog zašto se ljudi iživciraju kad krenu da koriste neku distribuciju.
moj lični razlog zašto više volim linux, jeste negativan stav prema korporacijama i trčanju za novcem, jer to uništava sve, a lični uspeh mi nije bitniji od svega na svetu. ali činjenica je da ću se namučiti zbog toga što instalacioni diskovi ne sadrže potrebne stvari, a ne sadrže jer ih neki ljudi nisu ubacili. zato ja moram da se cimam. zato ja ne kažem linux je za cimanje, već su programeri doveli ljude do toga da se cimaju. i pri tom još zaborave da ljudi ne mogu da provode dane i dane pored kompa pa su eto lenji jer neće da se potrude. nisu svi kompjuteraši, nisu svi automehaničari, itd.Ja i ti smo vrlo sličnih pogleda što se tiče korporacija, novca, upeha itd. Osim toga, znam kako je u tvojoj koži, i ja sam imao pre problema zbog neiskustva, a sad imam zbog amd64. Naime, mnogo toga ne postoji kompajlirano za AMD64, mnogo toga što je opensource se ne može da kompajlira za tu arhitekturu. Npr. od Read Audio-a nema ni govora. U stvari nije mi jasno šta će im taj Real Media i razni straming protokoli, zašto ne ide preko http i da bude xvid/avi? Ali tako je, a na sreću te streaming video/audio stvari nisu mnogo bitne.
17. juna 2007. u 3:49 pm #55952Marel
UčesnikNaravno, GIMP podržava resize (Scale Image), štaviše našao sam da je imagemagic mnogo korisniji zbog lake automatizacije preko shell skriptova. Za početak http://xahlee.org/img/imagemagic.html
17. juna 2007. u 3:50 pm #55953tomaja
Glavni majstor
@tomaja: xvid nije slobodan, jer je opterećen patentima, jer to je MPEG4. Isto važi i za mp3 (MPEG1). Jedini slobodni formati za koje znam su ogg, vorbis, ogm, matroska i theora.To povećava težinu mog sledećeg komentara. Kako da budemo legalni ako treba da gledamo filmove koji i da su kompresovani sa theora (a ja nisam video ni jedan) bili bi mnogo lošijeg kvaliteta?
Koliko ja znam xvid je pobjavljen pod uslovima GNU/GPL v2 licence. Postoji mogućnost da se nalazi pod određenim patentima, naročito USA i par drugih zemalja ali to nas za sada ne pogađa. Što se tiče mp3 nisam rekao da slobodan već da mu je alternativa ogg. Drugo, ko kaže da se ne krše licence i prava kada se reporodujuje mp3/avi na WIndozi ?
Što se tiče sigurnosti tu ne treba trošiti mnogo reči, nadajući se da je to opštepoznato, ali je svakako treba pomenuti. Thanks O0linux4life
17. juna 2007. u 4:24 pm #55954Marel
UčesnikAko se program plaća, onda jedan deo te cene ide držaocima patenata. Pogledajte http://www.mpegla.com/index1.cfm . Pitanje je šta sa programima koji su besplatni.
Ja sam pre čuo da ti patenti (to nisu softverski patenti) važe u svim zemljama koje su potpisnice nekog sporazuma, ne sećam se sad kako beše. Ne znam ko je u pravu.
17. juna 2007. u 4:31 pm #55955Leon
Učesniku, hvala za objašnjenje oko gimpa, baš sam se čudio da tako jednostavna stvar ne postoji, ali eto, drugačije su ga nazvali.
što se ostalog tiče, šta da se radi, tako je kako je, korisnici moraju da se prilagode i da vremenom instaliraju šta im treba ili da pozovu nekog ortaka koji će im to odmah uraditi… -
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.