Početak›Форуми›Linukso veb sajt›Pričaonica›Da li je Linux bolji za obične korisnike?
- This topic has 47 odgovora, 15 glasova, and was last updated 16 years, 3 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
16. juna 2007. u 11:15 pm #8736
Marel
UčesnikDakle, za ljude sa malo sklonosti prema informatici, mislim da je stvar jasna. Linux je bez premca. Kad malo naučiš shell programiranje, vidiš da si “na konju”.
Ali, šta sa običnim korisnicima, koji ne umeju da intervernišu u situacijama kad je stručnost neophodna. Npr, instalacija sofrvera iz source-a, pri čemu treba zadovoljiti zavisnosti. Ili, kupili ste TV karticu i sad treba naći softver, instalirati ga i naučiti kako se koristi.
Problemi nastaju u situacijama:
1. sistem ne prepozna dobro hardver, pa moraju ručno da se instaliraju odgovarajući drajveri i eventualno podesi u konfiguraciji da se koristi taj drajver
2. promene u hardveru zahtevaju rekonfiguraciju drajvera (svaka čast distroima baziranim na Red Hatu)
3. kako naći program koji zadovoljava standardne potrebe, kao što je prebacivanje audio CD-a u mp3, a Sound Juicer podržava samo flac i ogg.Laik će se teško snaći u slučajevima 1 i 2, pogotovo ako su u pitanju win modemi. Stvari su nekad proste kao kod Ati/Nvidia drajvera koji se mogu skinuti sa sajta kao installer. Na drugoj strani, na Windows-u uvek uz svaki hardver ide CD sa drajverima i vrlo je intuitivno da se samo treba ubaciti taj CD, a onda sve ide svojim tokom.
Situacija 3 zahteva malo pretrage, a na sreću tu su i ovakvi forumi, pa ne bi trebalo da bude problema. Ali ne voli svako da se obraća nekim nepoznatim ljudima za pomoć. Neko želi da sve ima na osnovu cene koju je platio.
Tako da ja u ovom momentu ne bih preporučio Linux nekom ko nema bar malo sklonosti za majstorisanje, i volje, da nije jedne stvari: Windows nije besplatan, kao ni mnogi programi za njega. Tako da krajnja odluka zavisi od materijalne sposobnosti pojedinca. I da, igre. Vrlo bitna stvar, pogotovo što na amd64 wine i slični ne rade.
Evo to bi bila neka moja diskusija. Sad bi voleo da čujem vaše komentare. 🙂
17. juna 2007. u 3:18 am #55937kosmi
UčesnikJa ga preporučujem svima, ali niko ga neće, pa dobro ne mogu ih terati, više ih ne teram i odustao sam od toga. Situacija je uvek ista, objašnjavam im kako i zašto je bolji, kada večiti laik (a to je onaj koji neće da uključi mozak od početka i nikad) kaže: “Šta će mi to, ti ga S A M O namesti da radi kako treba, a ja ću da vidim dalje” Posle sam ja kriv ako nešto ne radi kako treba, kriv je softver, a nezna da sam morao prvo njega samog da skeniram, da skapiram njegove potrebe, koje ni on sam ne zna, e da bi ne kraju naravno uprskao stvar sa softverom, šta će mi ovo, šta će mi ono… Pa ti se buniš, eto ti Linux… Oni ko da ne znaju da to nikada ne radi bez intervencije sa strane, kao upali TV i vidi, pa eto intervenisao si, zar ne? Odakle znaš da ga upališ, što se ne upali i ugasi čim mu priđem ili dok ga gledam 5 sekundi? Aha, to je to, snima čika Bili “oznojene” ruke, ooo bože! Korišćenje računara zavisi od vas, vi morate da ubacite listove u štampač, morate da napravite nekakvu pripremu, pa što ne bi drajver instalirali, a kako se to radi? Znaš li da kupiš kupus, znaš li da ljuštiš krastavce? Rotkve? Šargarepe? Neznaš. Uzmeš ga u ruku, uzmeš sečivo koje se naziva nož i kreneš da rendaš, ali avaj nisi je oprala… Operi je pod jakim vodenim mlazem. Gde? Pod česmom… Eh da, pakleni 21 vek i BRIŽLJIVO upakovani LEDENI Windows bez pesticida u zamrzivačima po marketima.
17. juna 2007. u 4:48 am #55938crveni1
UčesnikHmmm. Većini ljudi ako namestiš valjano na samom početku neće se mnogo buniti da nastave na linuxu da koriste računar. Ovo govorim jer nekoliko ljudi koji nisu imali pojma (naravno u konsultaciji sa mnom) su dobili linux n asvome računaru i evo i dan danas ga teraju. Problem je u tome kada sam im predlagao da malo modernizuju, da umesto mandrakea 9 stave neki noviji, dobio sam odgovor ma pusti ga zar ne vidiš da dobro radi. E upravo je to ono što onoga ko ima Windows i zadržava na istome.
Situacija sledeća je najbolji pokazatelj kako neko će preći na linux. Devojka je bila okoreli predstavnik onih gore. Na sve moje predloge da pređe na linux mrzovoljno je gledala na to. Nedavno je Windows tako fino opucao da se samo fino iznervirala. E, tada je po prvi put rekla “daj da probam taj tvoj linux”. Naravno dobila je PCLinuxOS i jedno malo poduže objašnjavanje kako se isti koristi (naterao sam je da zapiše u svesku), kako se koriste programi poput amaroka, mplayera, xine-a i tome slično, iskonfigurisao sam joj sistem, pokazao kako se sitne stvari poput promene pozadine, taskbara i tome slično rade, pokazao sam joj ako neće da se mountuje cd kako da ona to sama iz konzole uradi, thunderbirda, openoffice i mozila su joj bili poznati od ranije i eve je sada sa istim onim “žarom” koristi linux i nešto mnogo se ne obazire na windows.
Poenta je da nije dovoljno ljudima samo instalirati linux, nego se treba objasniti, pokazati, uputiti… U skladu sa objašnjenjem ljudi će ga ili prihvatiti ili ne. Obični ljudi jako retko menjaju hardware, ali ako ih uputiš, ta promena može biti bezbolna..17. juna 2007. u 5:28 am #55939worky
UčesnikWindows uvodi populaciju u Tehnološki Srednji Vek, bez preterivanja. I u tom mračnom dobu se kliktalo na Čarobnjake.
Ova tvrdnja nije preterana iako savremene tehnologije toliko blistaju i sistemi koji ih pogone, ali šta vredi ako ti je u glavi Mrkli Mrak. Zato je bolje koristiti Linux.17. juna 2007. u 6:44 am #55940GoranSTX
UčesnikNazalost, za populaciju koja je okrenuta kompjuterskim igrama, linux ce jos dugo biti sistem “na kome nista ne moze da se igra”. Ti likovi su jednostavno previse lenji da se malo pomuce. Multimedija funkcionise vise nego OK, tako da i za desktop korisnike nema mnogo muke.
Sa druge strane, poslovnim korisnicima (ne usko strucnim tipa PhotoShop, 3DSMax…) linux je vise nego odlicna alternativa. Brz, pouzdan, stabilan, nezahtevan i besplatan.
E sad, posto nece sekretarica da se bakce sa konzolom, tu su ljudi i firme koje ce svoje poslovanje bazirati na resenjima otvorenog koda i time omogucavati drugima da ta resenja implementiraju u svojim radnim okruzenjima. Sad se postavlja pitanje, a sto bi placali nekom tamo da im odrzava linux kad mogu da plate win i imaju neku teh podrsku i bespalatan update? Pa, pre svega, ni ta teh podrska preko tel-a nije svemoguca (jos ako kazu sekretarici da nesto mora da se obavi u Safe Modu) tako da je neposredan kontakt neophodan. Sa druge strane OpenSource firme moraju da se paze jer kad jednom nesto nameste, nece skoro posetiti istu firmu…
Zakljucak, za poslovne i desktop korisnike – svakako preporuka
za gamere – jos malo…17. juna 2007. u 8:45 am #55941Marel
UčesnikLako je kad osoba treba samo da surfuje, sluša muziku i gleda filmove (kao ja). Kako preporučiti Linux nekom ko ima neke specifične potrebe, kad ne znaš kako će se pokazati? Npr. ako neko studira medicinu, a svi oni multimedijalni kursevi su za Windows. Ili neko ko se bavi muzikom, a ja onaj rosegarden (midi sequencer) nisam uspeo da mi proradi. A SoundForge je mnogo moćniji od Audacity-ja. Isto važi i za Photoshop i 3DSMax u odnosu na GIMP i Blender.
Sve u svemu, kako da kažeš čoveku: “pređi na linux, iako će program na njemu za tvoje potrebe imati manje mogućnosti”. To zvuči apsurdno, a priče o slobodi i etici ljude slabo interesuju. Njega interesuje šta će dobiti time, i to je maglovito, a gubici su očigledni.
Evo sad se setih sina jednog kolege koji studira mašinstvo. U sklopu studija stalno im daju neke programe u kojima treba nešto da rade, a svi su komercijalni i za Windows (e sad ja nisam proverio da li neki od njih postoji i za Linux, ali čisto sumnjam).
17. juna 2007. u 8:58 am #55942Časlav Ilić
UčesnikProblematična je definicija „običnog korisnika“. Konkretno, ja lično imam problem sa određenom kategorijom korisnika koji bi se iz nekog ugla mogli smatrati običnim, i koji mahom koriste Vindouz, a po mom mišljenju, to nikako ne bi trebalo — inženjeri klasičnih tehničkih disciplina. Jedino što žalim tokog svog školovanja je to što sam na Linuks prešao tek pri kraju studiranja (mašinstvo). Da sam to ranije učinio, danas mi ne bi nedostajale neka umeća koja očigledno vidim da su korisna, te se tek sada polako upoznajem s njima.
Međutim, najinteresantnije je da tvrdim ovo a da pritom ne vidim bilo kakvu tehničku nadmoć Linuksa nad Vindouzom kad se radi o inženjerskim potrebama. Umesto toga, poenta je baš u različitom organizacionom pristupu Linuksa: forsira se upotreba raznih alata umesto jednog-koji-radi-sve, mnogi izuzetno korisni alati dostupni su pravo iz kutije, i posebno, nedostaju neki štetni alati kojih se iženjeri moraju kloniti.
Danas bi moj prvi savet izglednom studentu mašinca bio da digitron koristi samo na ispitu. Digitron je danas za inženjera ono što je šiber bio osamdesetih — neproduktivan relikt iz prošlosti. Linuks debelo potpomaže takvu modernu proračunsku orijentaciju. Sve što Linuks u tom pogledu pruža može se jednako skrpiti i za Vindouz, ali, ne znam zašto i ne interesuje me, to jednostavno ne biva. Ono što biva, jeste npr. Majkrosoftov Eksel — da je do mene, upućivanje inženjerskih studenata na Eksel imalo bi se računati profesionalnim prekršajem (što važi i za bilo koji drugi tabelarni program).
Što se crtanja tiče, ako se već mora koristiti Autoked (kad sam ja prešao na Linuks, 2D tehničko crtanje mi više mahom nije bilo potrebno, te se nisam bavio alternativama), preći na Linuks bez obzira, po cenu teranja Autokeda pod Vineom ili čak virtuelnom mašinom, već kako najlakše može. Inženjer prvo računa, pa tek onda crta — „za svaku povučenu liniju mora postojati razlog“ (ili, modernije, za svaku brojku i vezu u parametarskom modelu).
17. juna 2007. u 9:30 am #55943JMateja
UčesnikPar napomena:
1. Podršku za naše područije daje RedHat. I to, koliko sam čuo, godišnja predplata je 15€ po mašini za sva pitanja uključujući i najgluplja, i od portira i od…
2. Velika Većina korisnika ne umeju da razlikuju Linux od Windowsa. Jedan moj drugar konstantno ljudima podmeće Linux sa Win desktopom i Win ikonama. Samo 10% njih su se žalili 🙂
3. Za ljude kojima treba profi softver OS je manje bitan. Dakle, ako ceo dan provode u AutoCAD-u šta ih briga šta je iza. OS koriste onaj koji najbolje podržava njihov program. To znači ako se baviš AutoCAD-om onda Windows, ako se baviš Photoshopom ili muzikom Mac, itd… Naravno pričam o ljudima koji kupuju programe pa cena jednog kompletnog CS paketa je veća od cene Mac-a prema tome nema dvoumljenja. U skladu sa tim iz ličnog iskustva preporučujem svim Java Developerima isključivo Linux 🙂17. juna 2007. u 11:28 am #55944velial
UčesnikZa obicnog korisnika je bitno da masina zadovolji njegove potrebe (samo sto retko ko od laika zna da tacno definise svoje potrebe).
Po meni bi covek trebao da dodje kod prodavca i da mu kaze treba mi racunar za to i to. Onda prodavac lepo sastavi masinu instalira recimo linux podesi drajvere da rade, instalira i podesi softver i to je to. Korisnik samo upali racunar i radi sa njim. Mislim da bi u 90% slucajeva linux apsolutno zadovoljio potrebe.
Ja se licno ne bavim prodajom racunara, ali kako mi ljudi pricaju najcesce se kupac negde raspita sta ljudi stavljaju na racunar (sta mislite kakve odgovore dobija) i dodje sa vec gotovim zahtevima za win-om korelom i sl. i ne razmatraju alternative.
Kazu da ima tri kategorije ljudi koji su spremni da prihvate alternative i to:
1. Ljudi koji tacno znaju za sta im racunar treba a ostalo ih ne zanima (najredji).
2. Japijevci koji su suvise zauzeti zaradjivanjem para pa ih zabole sta im je na racunaru samo da radi to sto hoce i da se ne kvari.
3. ljudi koji su dobijali packe zbog koriscenja piratskog softvera (sve cesci u zadnje vreme).
Ironija je u tome sto jako malo ima kucnih korisnika u te tri kategorije.Drugo sto se tice koriscenja linuxa mislim da sam softver u vecini slucajeva nije smetnja. Vecina stvari ima dobrih alternativa otvorenog koda. Manji problem je navika ljudi da stvari rade na jedan nacin (u prevodu dugme za to i to mora da se nalazi na tom mestu), mada moram priznati da ovo u vecini slucajeva nije bas glupost nekada stvarno stedi dosta vremena.
Po mom iskustvu su najveci problem vlasnicki formati datoteka sto je tezak monopol, primoran si da koristis programe samo jednog proizvodjaca. Ovo nije nikakav problem za posao u kome ste prvi ili poslednji u lancu, ali za ljude u lancu je ogroman problem. Recimo dobijete od nekoga datoteku radjenu u Acad 2007 i jos je tip koji je radio koristio raznorazne egzotike koje Acad dopusta i jos ti treba gomila kojekakvih lispova koji su i sami zasticeni od strane nekog treceg. I sta sad, da mu trazis da to prepravlja, recice ti ko te j…be, on je taj Acad platio i hoce da radi u njemu, a nigde nije definisano u kakvom formatu treba da dostavlja datoteku.17. juna 2007. u 2:23 pm #55945Leon
Učesnikprvo velial, ko ti kaže da korisnik neće promeniti potrebe? nisu potrebe zamrznute u zamrzivaču pa da uvek budu iste, tako da je pogrešno kad se daje savet: kupi komp i softver u skladu sa svojim potrebama. i kako će se neko učiti ako se ograniči na postojeće potrebe?
elem, ovako, primetio bih da su odgovori na ovu temu pristrasni tj. pozicija osobe utiče na stav. zato ću i ja da odgovorim sa moje pozicije početnika.
Gomila njih koji su stručnjaci uvek imaju isti komentar oko običnih korisnika: lenji su. to bi mogao da kaže i automehaničar programeru koji je oterao auto kod njega: što brate nisi seo malo da naučiš nego si došao kod mene?
e pa dan traje 24h tako da kad bi ljudi sve učili trebalo bi im 5 života i dan od 50 sati da bi uradili sve sami.
ja se sa štampačem mučim dve nedelje ponekad i par sati dnevno. mada nije toliko ni bitan, nego čisto hoću da bude namešten. ili hoću da menjam dimenzije fotografija koje hoću da podignem na sajt, a u gimpu nigde nema resize, zato sam instalirao wine i irfanview tako da sad mogu da ispunim tu svoju potrebu. za igrice sam tek počeo da se snalazim a multimedija me i dalje zeza, upravo sam pola sata pokušavao da aktiviram radio 202 i b92, koji daju radio striming sa RAM fajlovima. e pa neće u svakom programu da otvara ram fajl. na kraju sam odustao, a juče sam potrošio više od pola sata da preko sznaptica poskidam što više pluginova, ali eto, džabe. juče mi se pojavio onaj famozni, MLR. sad se više i ne sećam jesam li njega našao ili sam instalirao hiljadu drugih. u svakom slučaju sad multimedija kilavi i stane kod bufferinga.to je samo primer jednog početnika koji ima problema sa administriranjem. ja mislim da većina običnih korisnika koristi kompjuter za najosnovnije stvari: text (word), multimedija, igrice. eventualno i neki program za grafiku/slike. ostalo je već u domenu stručnijih stvari.
po meni, problem je što programeri koji prave razne distribucije, paze suviše na vlasnička prava a siguran sam da ako žele mogu da izbegnu zakon, ali ne žele. zato linux ispašta zbog toga, tj. običnim korisnicima može biti pretežak za korišćenje. ljudi treba prvo da se naviknu na nešto pa tek onda da krenu da administriraju a ne: prvi put video linux i odmah mora da ga štimuje. e štimovanje mogu da rade iskusniji, a ne neko ko se prvi put sreće sa tim. kao što rekoh, ne traje dan 100 sati, ljudi idu u školu, na posao, treba da se druže sa drugim ljudima pa neće sedeti 100 dana bez prekida pored kompa. problem bi bio mnogo manji, za početnike, kad bi nestali problemi sa vlasničkim pravima. to može da se desi jedino ako:
-programeri nadju način da sve to ubace u instalacioni disk i da naprave sajtove odakle će ljudi to moći da skidaju.
-da se napravi dogovor sa vlasnicima tih stvari i da se legalno uključe ti kodeci, pluginovi, pa i drajveri u CDove. kad već ima 21 disk za debian, mogu da imaju i 22-gi na kome će biti te stvari. plus u nekim zemljama i nije zaštićeno vlasničim pravima pa eto, može da se sve ubaci, ali programeri to neće da učine. ako je legalno u nekoj zemlji, postaviti mirrore za skidanje u toj zemlji i niko ne može da kazni onog ko je tamo to postavio. a da li će amer to da skida ili srbin, šta ga je briga, to je na odgovornost onog ko skida.to je po meni osnovni razlog zašto se ljudi iživciraju kad krenu da koriste neku distribuciju.
moj lični razlog zašto više volim linux, jeste negativan stav prema korporacijama i trčanju za novcem, jer to uništava sve, a lični uspeh mi nije bitniji od svega na svetu. ali činjenica je da ću se namučiti zbog toga što instalacioni diskovi ne sadrže potrebne stvari, a ne sadrže jer ih neki ljudi nisu ubacili. zato ja moram da se cimam. zato ja ne kažem linux je za cimanje, već su programeri doveli ljude do toga da se cimaju. i pri tom još zaborave da ljudi ne mogu da provode dane i dane pored kompa pa su eto lenji jer neće da se potrude. nisu svi kompjuteraši, nisu svi automehaničari, itd. -
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.