Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › CePaj6ate iliti 8.04 na srpski način
- This topic has 69 одговора, 18 гласова, and was last updated 15 years, 10 months раније by Жарко Михајловић.
-
АуторЧланци
-
8. јун 2008. у 11:17 am #70586miodragzУчесник
Ma ovaj CP6 Linux je bezveze barem da su dugmence svoje napravili 😀
8. јун 2008. у 10:34 pm #70587popacУчесникPohvala za fedora ideju. Ova će zasigurnon propasti na duže staze.
9. јун 2008. у 3:58 am #70588rtanjvrhУчесникобрадовао сам се појавом српске варијанте. Инсталирао сам али где год кренеш да едитујеш конфигурацијске фајлове ништа не ради после тога.
Посебно је иритирајуће да се не могу користити репои апликацијских пакета.
јесте ”заштитни зид” подразумевано инсталиран али не ради.
Све у свему обзиром да се ради о финалној верзији много пропуста.
Имам утисак да је названо ”финална” само да се оправда неки новац и обезбеди буџет за следећу годину.
После овога ипак сматрам да је паметније било да се новац да за превођење званичних страница Убунтија, и да су се једноставно укључили у Убунту пројекат.
Треба ово да привуче нове кориснике почетнике. Тешко!9. јун 2008. у 7:08 am #70589dukenukem_4dУчесникmislim da su menjali u ubuntu 8.04 tako da konfigur. datoteke
postaju redundantne 🙂 (npr za xorg ili i za mountovanje diskova,nije ni meni jasno)
kod mene radi firewall (firestarter) ??? treba da se u čarobnjaku postavi
pošto je uspostavljena konekcija (ako je ppp)verovali ili ne ljudima se sviđa.
a i nije tako loše ,mož’ odma’ da otvori rar datoteku 😀9. јун 2008. у 7:43 am #70590miodragzУчесникUh pa to moze i nda drugim distroima sa izgubljenih 5 sekkundi
9. јун 2008. у 7:51 am #70591urosevicУчесникPa ko kaže da je loše, odma’ možeš da slušaš MP3, gledaš piratske filmove, surfuješ netom (ako si na kabovskom :D) i igraš pasijans. To uglavnom windowsašii rade 😉
9. јун 2008. у 10:21 am #70592dukenukem_4dУчесникsudo dpkg-reconfigure xserver-xorg 😀
edit:da ne bude zabune,nemojte ovu liniju da kucate ,ovo je bez veze kao nesto 😀
11. јун 2008. у 4:36 am #70593rtanjvrhУчесникKo hoće da isprobava instalaciju softvera mora da unese servere za ”hardy”.
u Synapticu instalirane aplikacije prilikom instalacije samog OS prikazuje u sekciji: Nepoznato. I posle instalacije neka aplikacija radi a neka neće iako je ima u meniju.
Nemojte da pokušavate da koristite ”Software Sources” jer će se ekran verovatno ”zalediti”.
pravi urnebes za početnike kojima je ovo prvi Linux a dobijaju objašnjenja od korisnika koji ga nisu probali i videli.12. јун 2008. у 8:21 am #70594dukenukem_4dУчесникroblem sa repozitorijumima je opravljen O0 ^-^
http://www.cp6linux.org/site/sr/node/56
http://www.cp6linux.org/site/sr/node/45
http://www.cp6linux.org/site/sr/node/423. фебруар 2009. у 12:37 am #70595MoneoУчесникEvo ja sam se konacno nakanio da probam ovo
Imam slobodnog vremena pa reko sto da ne
Zao mi je sto moram da konstatujem da je ovaj projekat koji je na sva zvona najavljivan u medijima i uz takvu pompu izgleda umrtvljen i kako stvari stoje ne bi me cudilo da ga pojede mrak(ako vec i nije do sada)
Da krenemo od pocetka
Prvi biser za mene predstavlja to sto se distro iskljucivo distribuira kao dvd-ajde da je makar prostor na dvd-u pametno iskoricen i ubaceno jos dodatnog softvera(nazalost zivimo u zemlji gde broadband jos uvek nije toliko uobicajen)nego je eto u pitanju velicina koja je tek nesto veca od obicnog cd-a-800 i kusur megabajta
Kao da je bilo toliko tesko to podeliti na dva cd-a i dodati jos softvera ili napraviti zasebno dvd i cd varijante sto bi mozda bilo jos bolje resenje
Skinem ja home ediciju narezem na dvd-rw i podignem live,sve radi bez problema-prepoznata mreza,radi zvuk,sve lepo out-of-the-box
Iako je u sustini u pitanju Ubuntu 8.04 sa lokalizacijom i novom temom sve to deluje prilicno fino-wallpaper je lep,tema i ikonice takodje
Ima nekih razlika u odnosu na default Ubuntu instalaciju jer su dodati i neki programcici i sitnice-recimo d4x,program za ubacivanje specijalnih karaktera u tekst i sl
Toolbar je takodje lepo sredjen i ogranizovan i nalazi se za razliku od default Gnome postavki na dnu ekrana a lepo je sto je cirlilicni i latinicni raspored za tastaturu namesten po defaultu
Sto se tice prevoda mora se priznati da je prilicno fino odradjen kako za cirilicu tako i za latinicu-vec na boot ekranu imate izbor pisma,a pohvalno je sto su sve opcije i help prozori i tu prevedeni
Vidi se tu i tamo da je nesto od aplikacija ostalo neprevedeno ili nedoradjeno,a posebno mi je cudno sto help dugme na toolbaru(koja daje neke osnovne informacija o Ubuntu Linux-u)nije prevedeno sto je po meni veliki minus
Takodje opcija za install na HD(tj ikonica)nosi Ubuntu Logo,to su mogli promeniti kada su vec distrou dali novi vizuelni indentitet-ovako deluje bezveze zaista,a bode oci da link na desktopu ka default i prevedenom manualu distroa nije ispravan
Medjutim ono sto me je najvise razocaralo je to sto izgleda repoi za cp6 koji bi trebalo da sadrze ispravke prevoda,specificne pakete,ispravke gresaka i jos dosta dosta toga i koji rade u korelaciji za zvanicnim Ubuntu repoima izgleda ili ne postoje ili ja nisam uspeo da ih azuriram-iako na maticnoj stranici tvrde da su taj problem resili jer se zalilo jos ljudi,izgleda da opet ima nekih problema,sada sa njihovim serverom
Kada se klikne na home strani na link koji nudi ukljucivanje u sadasnje i buduce prevodjenje izbacuje “url not found” a i sajt distribucije se izgleda slabo azurira…
Meni pak izgleda da je neko digao ruke od cele stvari ili mozda ja to gresim?Zaista bi bila steta jer uz nesto dorade ovo moze da bude odlicna distribucija,a i logicno je da svaki pocetak tezak i da ima problema
A ovako izgleda cabar-imam utisak da je Ministarstvo samo htelo dobrano da se izreklamira i da narodu zamze oci i posto poto izda “srpski” distro i eto pokaze kako i ljudi iz Vlade imaju otvoren sluh,te podrzavaju otvoren softver i tehnologije,lokalizaciju i sl
Tuga,najvise zbog toga sto ce izgleda propasti projekat koji ima rekao bi dosta potencijala i koji sa prvim izadnjem uopste nije los,cak stavise
Just my two cents 😉 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.