Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Besplatno nije uvek najbolje
- This topic has 42 одговора, 13 гласова, and was last updated 15 years, 4 months раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
3. мај 2009. у 11:57 pm #78277MoneoУчесник
Moja poenta celog ovog pisanija je u tome da se softver koristi pre svega shodno potrebama i da nisu uvek slucajevi kakve nabraja Puppet Master jer sigurno ima dosta firmi koje su i pored otvorenih i besplatnih resenja uzeli ona sto se placaju jer su ocenili da ce to bolje zadovoljiti njihove potrebe
Dakle ne svidja mi se ovde sto neki potrebe svoje firme ili cak svoje licne potrebe poistovecuju sa potrebama ostalih a to su po meni generalizacije i crno/beli pogled na stanje stvari,sto i nije bas dobra stvar
Da linux,sa druge strane,moze da zavrsava vecinu poslova on bi se sigurno koristio dosta vise jer smatram da niko ne bi prevideo otvoren softver koji ne kosta nista,i pod pretpostavkom da nudi istu funkcionalost kao Win resenja
Mislim da je dobra analogija sa ovim primer Windows Viste-koliko god je MS gurao,reklamirao i insistirao,korisnici(a i trziste)su na kraju rekli svoje i vecinom ostali i dalje na XP-u-jel kapirate konacno o cemu onda pricam,zaista nije u pitanju uvek(mada ima naravno i toga ;))tamo neka zavera velikih kompanija i miniranje tockova FOSS napretka kako to predstavljaju pojedini linux zealoti 😉
Mislim da nemam vise sta da dodam a podsecam vas da bi voleo da mi objasnite po cemu je to Visual Studio bolji ili losiji od npr Kdevelop-a ili Anjute 😉4. мај 2009. у 6:54 am #78278Puppet_MasterУчесникMoja poenta celog ovog pisanija je u tome da se softver koristi pre svega shodno potrebama i da nisu uvek slucajevi kakve nabraja Puppet Master jer sigurno ima dosta firmi koje su i pored otvorenih i besplatnih resenja uzeli ona sto se placaju jer su ocenili da ce to bolje zadovoljiti njihove potrebe
Dakle ne svidja mi se ovde sto neki potrebe svoje firme ili cak svoje licne potrebe poistovecuju sa potrebama ostalih a to su po meni generalizacije i crno/beli pogled na stanje stvari,sto i nije bas dobra stvar
Da linux,sa druge strane,moze da zavrsava vecinu poslova on bi se sigurno koristio dosta vise jer smatram da niko ne bi prevideo otvoren softver koji ne kosta nista,i pod pretpostavkom da nudi istu funkcionalost kao Win resenjaovo je moj poslednji post na ovu temu , ovim ovde a i svojim gore izjavama si pokazao koliko se ne razumes u materiju , tako da je rasprava oko ovoga sa tobom besmislena. Open source ili software izdat pod gnu licencom NE ZNACI BESPLATAN SOFTWARE. da li ti zaista mislis da sam ja ili neki drugi programer toliko ludi i blesavi da cemo da damo nekoj firmi nesto za dz, pa naravno da necu , naravno da cu da im naplatim svoj rad i to debelo. tako da ne samo da ne znas o programiranju nista , nego i o mnogim drugim stvarima. Ono sto microsfot moze da ponudi firmi kao gotovo resenje su office i jos po neka mizerna app, a sve to postoji i za druge os-ove. A o app o kojima pricas koje se placaju mogu da se naprave za bilo koji sistem (i da se plate naravno), tako da opet ta tvoja prica oko win-a ili ovog ili onog pada u vodu , ali ko sto rekoh vecina ljudi ili nezna ili nije dovoljno upoznata sa necim sto nije win pa zato biraju da se i app prave za win. Ko sto rekoh ako neko zna da programira njega zivotno ne interesuje koji je os. U prosloj firmi u kojoj sam radio bilo nas je oko 40 programera od toga ni 10 posto ljudi nije radilo u nekom gnu/linux/unix sistemu , ali su znali da programiranju , tako da im nije bio problem da nauce par komandi u gnu/linux-u koje su im trebale da bi obavljali svoj posao .
Zasto neki ljudi toliko hvale visual studio , …. , pa zato sto ne znaju za nista drugo vrlo verovatno, ima dobra ona poslovica svaki ciga svoga konja hvali. Visual studio nije los , ali ni slucajno nije odlican , i kad god sam imao izbora bezao sam od njega ko djavo od krsta , Borland Builder je daleko bolje resenje za programiranje pod win-om (doduse ne znam da li je jos uvek medju zivima 🙂 )
ko sto rekoh ovo je moj poslednji post na ovu temu jer sa tobom se ne vredi raspravljati
4. мај 2009. у 10:49 am #78279MoneoУчесникNema brate ovo je sjajno ^-^
Kada kazem besplatan softver onda mislim na programe tipa Open Office ili Inkscape i na sam GNU/Linux koji je besplatan-dakle mislim na gotov softver i vec postojeci softver opste namene
A to besplatno moze biti bilo freeware ili open source
Namenski i uzespecifican softver se svakako placa bio to linux ili Windows sa tom razlikom da za Windoze ima vise gotovih resenja u ovom segmentu upravo zbog rasprostranjenosti doticne platforme
I naravno da se open source softver placa-Crossover Office npr i Wine kao njegova besplatna varijanta(open source prosto receno omogucava da kod bude uvek dostupan i otvoren,a isto tako i eventulana poboljsanja u istom od strane pojedinica,bilo da se se sam softver placa ili ne)
No kao sto rekoh smisao mog posta se izvrce pa na kraju ispade da ne znam ni sta je open source softver ili Emacs 😉 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.