Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Besplatno nije uvek najbolje
- This topic has 42 одговора, 13 гласова, and was last updated 15 years, 5 months раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
2. мај 2009. у 7:35 am #78247dukenukem_4dУчесник
najverovatnije imaju limit u broju karaktera u poruci 😀
O02. мај 2009. у 11:46 am #78248LimitManУчесникPa i ja sam isto tako nesto napisao! Ti si ga za nijasnu lepse srocio i NECE!
Nego da im posaljemo to lepo na mail i zahtevamo da izadje kao replika ili demant u sredecem broju!!!
2. мај 2009. у 2:24 pm #78249MoneoУчесникNema ovaj Kosmi i dukenukem su vec,kako rece jedan lik odavde kada smo pricali na chatu,u potpunosti asimilovani borgovi od strane FOSS propagande i zelotizma koji ih sprecava da stvari gledaju malo objektivnije(sve dok se ne prebace na Win na drugoj particiji(ili mozda na drugoj kucnoj masini da se kaze da i oni koriste jedino linux na nekom tamo kompjuteru ^-^) kao i 99% ovog foruma uostalom ^-^)
Zli Mikro,ispade da minira tockove open source napretka,a koje li ironije ja sam upravo u Mikro-u(2003 negde bese)procitao opis za tada Mandrake-a 9.1 i odlucio da prvi put isprobam linux,a i na dvd-u stavljaju linux distroe i pokoji BSD a ima povremeno i tekstova na tu tematiku,al sta vise vredi da pricam 😉
Dariovo pisanije jeste lame ali je za neke stavke u pravu-sto se tice drzavne administracije od prelaska na linux nema nista jer je to u ovom momentu verovatno skuplje da se placa obuka,pisu i portuju aplikacije i prelazi na novi softver,trazi nov kadar koji ce to da odrzava umesto da se,zamisli,samo jednostavno plate licence
Tom politikom se rukovode i mnoga privatna preduzeca-njih zapravo boli sta se koristi(pa i koliko kosta)sve dok im to zavrsava posao i ne utice na produktivnost,a ne zato da bi minirali FOSS na svakom koraku kako izgleda neki zaludno misle ovde
Bas bi voleo da neka nezavisna komisija strucnjaka konacno uradi case study i objektivno pokaze sta se nama vise isplati i to sve da bude javno
A ovako slusajuci raznorazne “strucnjake” po forumima koji su linux probali pre 2 meseca pa misle da znaju sta je dobro za firme i poslovni sektor poistovecujuci svoje potrebe za potrebama drugih covek moze samo da se smeje ^-^2. мај 2009. у 2:48 pm #78250na12УчесникPa nisi u pravu bas,vecini firmi koje se ne bave IT-jem ili slicnim delatnostima,potrebno je par najjednostavnijih programa koji ce da im odrade posao,koliko sam puta samo po firmama video instaliranu 98-cu i tamo neki program iz naftalina,nemoj mi samo reci da je on bolji od savremenih open source alternativa,i to sve zato da se smanje troskovi kupovine novijeg software-a.Pa kad se vec zeli smanjiti trosak za koji evro,zasto ga ne svesti na 0.
2. мај 2009. у 3:14 pm #78251dukenukem_4dУчесникmoonbeam,
Moguće da ljudi kriju ko zmija noge kad se jave iz vindousa ? 😀Bas bi voleo da neka nezavisna komisija strucnjaka konacno uradi case study i objektivno pokaze sta se nama vise isplati i to sve da bude javno
Predvođena drugom dimkovićem ,da bi bili što objektivniji…
Kolektivna zabava , nema šta 😀
p.s kako ide štampanje na arch-u 😉 ;
edit:čekaj jel kod tebe kdemod3 ? onda nema prob sa štampanijem 😎2. мај 2009. у 3:38 pm #78252ВладимирУчесникDariovo pisanije jeste lame ali je za neke stavke u pravu-sto se tice drzavne administracije od prelaska na linux nema nista jer je to u ovom momentu verovatno skuplje da se placa obuka,pisu i portuju aplikacije i prelazi na novi softver,trazi nov kadar koji ce to da odrzava umesto da se,zamisli,samo jednostavno plate licence
Tom politikom se rukovode i mnoga privatna preduzeca-njih zapravo boli sta se koristi(pa i koliko kosta)sve dok im to zavrsava posao i ne utice na produktivnost,a ne zato da bi minirali FOSS na svakom koraku kako izgleda neki zaludno misle ovde
Bas bi voleo da neka nezavisna komisija strucnjaka konacno uradi case study i objektivno pokaze sta se nama vise isplati i to sve da bude javno
A ovako slusajuci raznorazne “strucnjake” po forumima koji su linux probali pre 2 meseca pa misle da znaju sta je dobro za firme i poslovni sektor poistovecujuci svoje potrebe za potrebama drugih covek moze samo da se smeje ^-^“jednostavno plate licence”?? Svaka ozbiljna firma gleda šta im je isplativije i to ne par dana unapred već par godina… Ne verujem da neka firma koja gleda šta joj je jednostavnije ima svetlu budućnost. Možda im se više isplati Windows, možda Linux, ali to oni sami moraju da izračunaju, ako su pametni.
2. мај 2009. у 6:25 pm #78253LimitManУчесник@moonbeam
Case study nema potrebe da se odradi kod nas, kad je vec uradjen u zapadnim zemljama. Tako npr. u javnom sektoru u Nemackoj i Francuskoj standardizovan je linux … Ustedeli su svega par desetina milijardi … evra….
2. мај 2009. у 6:46 pm #78254MoneoУчесникMislim da ipak ima
Najveci problem je sto su namenske aplikacije pisane mahom za Windows i uglavnom su integrisane sa postojecim MS resenjima pa bi morali da se ili pisu ili traze ekivalenti ili da se portuju postojeca resenja sto bi bio zamasan i skup posao
Drugi problem je obuka jer je ljude potrebno obuciti za rad sa novim aplikacijama i softverom-da to je ipak potrebno iako ce se sad naci neko i reci “ma sve je to isto,mal’ su drugacije ikonice i treba da se klikne na par njih” 😉
I sve to bi bilo inicijalno dosta skuplje umesto da se placaju licence(postoje i pogodnosti kada su u pitanju firme i veci broj kompjutera)
Nemci i Francuzi imaju para i kadra da takve egzibicije ostvare u delo
I sto volim ove izjave presli Francuzi i Nemci na linux-pa koliko ja znam u pitanju je jedan dao administracije grada Pariza,parlament,zandarmerija i jos par ustanova(ministarstvo kulture i poljuprivrede)
U Nemackoj samo administracija Mihnena,tako tesko da je presla komplet administracija ili cela drzavna uprava,ali neki vole da zive u iluzijama i da budu neinformisani2. мај 2009. у 7:03 pm #78255urosevicУчесникMislim da ipak ima
Najveci problem je sto su namenske aplikacije pisane mahom za Windows i uglavnom su integrisane sa postojecim MS resenjima pa bi morali da se ili pisu ili traze ekivalenti ili da se portuju postojeca resenja sto bi bio zamasan i skup posaoFAIL! Намнске апликације се у Србији у преко 70% случајева (фирми) пишу, т.ј. користе оне писане у Clipper-у. Осим ако Мајкрософт није направио неки нови ГУИ по узору на ncurses?
Drugi problem je obuka jer je ljude potrebno obuciti za rad sa novim aplikacijama i softverom-da to je ipak potrebno iako ce se sad naci neko i reci “ma sve je to isto,mal’ su drugacije ikonice i treba da se klikne na par njih” 😉
Делимично. Добар део „оператера на рачунару“, а посебно у државној управи, није прошао ни поред слова „о“ од обуке. Радим са више служби у Градској управи Града Крагујевца. Тамо се „у компјутере“ разумеју само људи из ИТ сектора, сви остал су „дактилографкиње“ међу којима су ретке/и они који знају да документ (Ворд документ) преузму преко електронске поште, сачувају на свом рачунару и отворе за штампање у Ворду. На жалост, али тако је (зато су годинама тражили документаицју _на флопију_, а од ове године су почели да траже _на флашу_ – па остави флеш па ћемо да вам вратимо за следећи пут… = никад).
I sve to bi bilo inicijalno dosta skuplje umesto da se placaju licence(postoje i pogodnosti kada su u pitanju firme i veci broj kompjutera)
Замисли да је иницијално плажена обука за рад на нелегалним копијама софтвера, па онда плаћене лиценце кад је почела легализација у Србији. Колики би онда трошкови били? Сада је актуелна криза, има веома мало посла, идеално време да се уштеди на лиценцама и да се „оператери на рачунару“ упознају са новим окружењем без обуке (као што су се и до сада „упознавали“) 😉
I sto volim ove izjave presli Francuzi i Nemci na linux-pa koliko ja znam u pitanju je jedan dao administracije grada Pariza,parlament,zandarmerija i jos par ustanova(ministarstvo kulture i poljuprivrede)
2. мај 2009. у 7:32 pm #78256MoneoУчесникPa ne znam bas za clipper,koliko ja znam vecina tih aplikacija se pise u VB-u,zato i pomenuh integraciju
Znam i to da kada se u Bg uvodio parking servis da se razmatralo i otvoreno resenje
Medjutim nesto slicno za linux nije postojalo pa se na kraju uveden sistem baziran na Windows-u koji se vec koristi u par evropskih gradova umesto da se sve radi od nule-sta misliis sta je jeftinije,uzevsi u obzir da kod nas imas i mnogo vise Win strucnjaka i “strucnjaka” 😀 nego za linux? 😉
Takvih primera ima jos dosta -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.