Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Besplatno nije uvek najbolje
- This topic has 42 одговора, 13 гласова, and was last updated 15 years, 5 months раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
2. мај 2009. у 7:42 pm #78257urosevicУчесник
Паркинг сервис је специфична делатност која спада у оних 30%. Али кад већ помињемо појединачне случајеве, „Swiss Lions Takovo“ за касе користи Убунту. Бар у радњи у Крагујевцу, а верујем да и у осталим местима јер не верујем да иста фирма користи различита решења у зависности од места. Чини ми се да и Форма Идеале има добар број радних станица са слободним софтвером. И тако даље, и тако ближе 😉
А пази сада 🙂 Систем за управљање паркиралиштима је писам у ВБ? Колико је то озбиљан програмски језик за тако озбиљну ствар? Чини ми се, нисам 100% сигуран, да је паркинг сервис у Крагујевцу под Java-ом. Проверићу, ако не заборавим 🙂
И да, много је више „стрчњака“ за Виндуз него за Линукс, али „стручњаци“ не пишу програме него мењају скринсејвере и позадине 😉
2. мај 2009. у 11:46 pm #78258LimitManУчесникUrke ti je sve objasnio …
Radim u vladinom sektoru … Javnoj ustanovi, zdravstvenoj ustanovi… Tacnije, u Repubilickom zavodu za zdravstveno osiguranje. Nabrojao sam sva 3 jer nas smeste kad i gde im odgovara, samo da nam ne bi dali pare ili da bi nam smanjili broj zaposlenih … Jasno i glasno tvrdim da 90% radnika u mojoj filijali ima potrebu za jednim ozbiljnim kursom koriscenja racunara .. Bilo windowsa ili linuxa … Ostalih 10% smo mi “u informatici” i jos trojica njih koji se slucajno razumeju tu i tamo…3. мај 2009. у 5:42 am #78259dukenukem_4dУчесникmeni pade nešto , što bi ljudi morali da znaju računare ?
da li je nehumano od bilo koga da explicitno traži da ljudi nauče o računarima?
dal oni više ili manje vrede ako znaju ili ne znaju računare?(al ne krivite nas ako neko čita ko spada u totaliste koji ne mogu da skontaju komp.
kriviti onog ko je započeo sve – bilija, 😉 on je kao napravio da komp bude neophodan.
i malko nas :angel: )bacite si računare u reku , iziđite međ leptirove i međede, upoznajte Moldera.
Novi ludistički antiračunarski pokret je ne pomolu…. :-3. мај 2009. у 9:09 am #78260MoneoУчесникА пази сада 🙂 Систем за управљање паркиралиштима је писам у ВБ? Колико је то озбиљан програмски језик за тако озбиљну ствар? Чини ми се, нисам 100% сигуран, да је паркинг сервис у Крагујевцу под Java-ом. Проверићу, ако не заборавим 🙂
Da se razumemo mislio sam na Visual Studio
Koliko ja znam isti je prilicno popularna aplikacija tj IDE za pisanje bas namenskih aplikacija
Aplikacija koja je pisana u njemu se dobro integrise i vezuje tj napisani kod se vezuje sa Win sistemskim lyb-ovima (zato je isti i tako “in” ;)) laicki govoreci kako mi je objasnjavao jedan kolega programer 😉
Takve aplikacije kojih ima krs svakako moras da portujes a ta “integracija” dodatno otezava posao oko istog 😉И да, много је више „стрчњака“ за Виндуз него за Линукс, али „стручњаци“ не пишу програме него мењају скринсејвере и позадине 😉
Pa gledajuci pisanija nekih na ovom forumu izgleda da i linux “strucnjaka” nema bas malo-samo ima dosta vise ljudi koji koriste Windoze pa se cini nekako i da im je broj manji 😀
Sto se obuke tice u pitanju je sledece-tokom godina zbog dobro znane situacije i softvera po popularnim cenama ovde se kod nas godinama koristio mahom Windows sa svim onim namenskim pratecim aplikacijama i programerima koje su iste pisale mahom za njega
U slucaju prelaska na linux ljudi bi morali opet da uce nesto novo,a vrlo verovatno i putem obuke koja se naravno placa(koliko znam dosta firmi(onih ozbiljnijih ;))ipak organizuje obuku)3. мај 2009. у 9:22 am #78261MoneoУчесникI jos nesto cisto da ne ispada da ja branim MS ili vlasnicka resenja
Zapitajte se samo sto i dalje u recimo firmama mahom prevladjuje Windows-da je linux toliko dobar za tu svrhu cisto sumnjam da bi neko placao licence i softver kada sve to sa istim nivoom upotrebljivosti moze da dobije dzabe i jos da ga modfikuje po potrebi
Fora je sto ne treba generalizovati stvari jer se softver bira(a i placa)shodno potrebi-nekima linux moze da zavrsi posao a nekima ocigledno ne 😉3. мај 2009. у 10:30 am #78262tomajaГлавни мајсторMIlsim da je Dens u jednoj sličnoj temi dosta dobro objasnio par stvari vezanih za korišćenje Windows (aplikacija) u našim a i drugim firmama. Ljudi teško menjaju navike, i to svakako nije zanemarljivo, bez obzira na to da li se isti posao može obaviti i nečim drugim. Znate ono, ko prvi devojci…
linux4life
3. мај 2009. у 10:58 am #78263Puppet_MasterУчесникI jos nesto cisto da ne ispada da ja branim MS ili vlasnicka resenja
Zapitajte se samo sto i dalje u recimo firmama mahom prevladjuje Windows-da je linux toliko dobar za tu svrhu cisto sumnjam da bi neko placao licence i softver kada sve to sa istim nivoom upotrebljivosti moze da dobije dzabe i jos da ga modfikuje po potrebi
Fora je sto ne treba generalizovati stvari jer se softver bira(a i placa)shodno potrebi-nekima linux moze da zavrsi posao a nekima ocigledno ne 😉Evo i ja da kazem par reci na ovu temu, VB je govno nad govnima, imao sam tu nesrec da programiram na poslu u njemu i mogu reci da me jeza hvata samo kad ponovo pomislim na njega (vece djubre u zivotu nisam video , cak je i obican basic na comodoru 64 bio bolji).
Sto se tice koriscenja win-a u firmama, on se koristi iz prostog razloga sto u 99% slucajeva ljudi koji donose odluke oko toga sta ce se koristiti u firmi (win, linux , unix , ….) blage nemaju veze sa zivotom sto se racunara tice, pa u 99% slucajeva nisu culi ni da nesto drugo postoji. U prosloj firmi u kojoj sam radio svi smo imali win masine sa kojih smo se kacili na solaris server , tj jedino sto ti je trebalo sa win-a je da startujes app koja je pisana u javi koja se kaci na solaris server. Sto ce reci win ti nije trebao tako da sam pito ljude tamo jer mogu ja da radim sa linux-a oni rekli stavi sta hoces ako mozes da radis posao i naravno da sam odma stavio gnu/linux i bio jedini koji je tamo koji nije radio iz win-a . Na sadasnjem poslu ista stvar , stim sto server nije solaris nego centos ali opet gnu/linux. I znas sta korisnici koriste koji nisu iz IT-a , browser da se kace na web server. Bas ces priznati za to ti je neophodan win u tri lepe. Ali kad sam npr ovde spomenuo da ne uzimaju kom za mene sa win-om i da placaju licencu koja kosta oko 30 000 , pa jos office koji kosta jos 30 000 , rekli su ne to mora da bude da bi mogao da radis, a sa kucnog kompa radim sve isto bez problema iako kuci nemam win. Ko sto rekoh ljudi koji u firmamam kod nas donose odluke gde ce se i sta koristiti (ali na zalost i u inostrastvu ) uglavnom nemaju blage veze oko racunara , ali umesto da kazu ljudima koji se razumeju stavite sta hocete samo to da radi , ne oni zele da se mesaju , da namecu svoja resenja i jos da se hvale sa tim kako su eto oni zasluzni za to , a ja na svojoj win masini jedino koristim putty da se nakacim na server i eclipse koji bas nece da radi na gnu/linux-u 🙂 genijalan nacin da das 60 000 din za software koji pokrece putty 😀 ali bitno da nam pricaju tu o nekoj stendji i slicno
3. мај 2009. у 11:23 am #78264MoneoУчесникJeste a sve firme imaju apsoultno iste potrebe kao tvoja pa im Windows ne treba uopste 😀
Tako da procitaj lepo ovo sto sam rekao gore jer nemam nameru da se ponavljam,ali izgleda da ja dzaba pricam ovde neke stvari 😉
Visual Studio sranje-ne bih rekao,jer slican IDE koji olaksava pisanje aplikacija je bas ono sto nedostaje linux-u-jes’ da postoje Anjuta i KDEdevel koji su skroz solidni ali to jednostavno nije na tom nivou
Doduse taj Eclipse koga pominjes (nije mi samo jasno kako to da ti ne radi na linux-u :D)ima mozda svetlu buducnost 😉3. мај 2009. у 11:42 am #78265dukenukem_4dУчесникcak je i obican basic na comodoru 64 bio bolji
c64 razbivao je ,basicV2 state-of-the art ^-^
poke 53265,59 ?
sys 64738 😀 😀 😀Znate ono, ko prvi devojci…
znamo :'( treba da ih dovatimo dok su mlade i neiskusne 😀 😀
(ili još bolje bliznakinje :angel: )3. мај 2009. у 1:18 pm #78266Puppet_MasterУчесник99% firmi ima vrlo slicne potrebe i od microsft alata im ili nije potrebno nista ili eventualno office, mail i browser , a to ti nudi svaki moguci sistem u izoblji, takodje vecina firmi ili sama razvija softwer koji im treba (ako je vec specifican) ili plati nekome da im ga razvije , a u tom slucaju moze da se razvije za sta hoces sta hoce. Ako si dobio nov pasos ili licnu kartu mogao sa da vidis da je sve odradjeno preko web servica , tj nije bitno da li je gnu/linux , win , max os ili nesto trece , ali opet se na masinama vrti win .
Rekoh i reci cu od svih programskih jezika i onih koji se tako zovu a to nisu u kojima sam programirao visual basic je najveca glupost i najvece g…. koje sam video, gori je cak i od prolog-a i scheme.
Visual Studio sranje-ne bih rekao,jer slican IDE koji olaksava pisanje aplikacija je bas ono sto nedostaje linux-u-jes’ da postoje Anjuta i KDEdevel koji su skroz solidni ali to jednostavno nije na tom nivou
ovo je jedan od boljih viceva koje sam cuo u poslednje vreme, pogotovo sto u win-u ne postoji ama bas nista vezan za programiranje sto u gnu/linux okruzenju nemas jedno 10 puta bolje, dok imas mali milion stvari vezanih za programiranje koje u win-u ne postoje i nikad nece postojati . Dovoljno je samo pogledati koliko je lako napravti jedan obican glupi shell script koji jede malu decu, a u win-u o tako necemu mozes da sanjas, ovo je samo pocetak daleko sire price, pogotovo kada se uzme u obzir cinjenica da je gnu/linux prvobitno i razvijen od strane programera za programere i absolutno sve sto ti treba mozes naci na njemu u kom god obliku hoces za programiranje.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.