Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Besplatno nije uvek najbolje
- This topic has 42 одговора, 13 гласова, and was last updated 15 years, 7 months раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
1. мај 2009. у 6:51 am #11046gandalfГлавни мајстор
http://www.mikro.rs/main/index.php?q=papirnoizdanje&godina=2009&mesec=5&tekstID=8527
Ovo me podseca na onu profesorku koja je uceniku oduzela Linux tvrdeci da ne postoji slobodan softver i da tako treba da ostane, jer je u njihovom interesu da nauce da koriste ono sto koristi ceo svet $MW. Tuzno!
1. мај 2009. у 7:53 am #78238dukenukem_4dУчесникNovi flame na pomolu, jeeeej !
anyway pored pola mikrotovog DVD/a zauzetog antivirusnim prof. rešenjima
(inače ne volim baš izraz rešenje kad je u pitanju softver )
našlo se mesta za dve-tri iso slike linuksa ,po mojoj proceni oko 900MB 😎Linux
pclos-gnome2009.1 (PCLinuxOS 2009.1)
Puppy Linux 4.2
RIPLinuX-7.9mislim da je ovo sasvim odlično O0
ni kod babe nema džabe 😎
EDIT: bilo je dosta po ovim DVD/ovima poneki put na dva tri navrata za dvd
ovde je nešto zanimljivo dok sam tražio po sadržaju ,jel mož neko da ih kontaktira 😀
http://www.mikro.rs/main/index.php?q=sadrzajdiska&godina=2008&mesec=21. мај 2009. у 8:58 am #78239kosmiУчесникMa taj Mikro treba izbegavati, čisto pranje mozga, jel ste pre toga potpuno sami saznali nešto od toga? Ali toliko zbunjuje njihove čitatelje da je to neverovatno. Da im images sa Linuxom, a u tekstu Dario Dimković piše… I posle dođe taj isti ovde i ja moram prvo da ga prepravljam duhovno, da ga štipkam i da mu prebajem, pa da mu navodim kako ničeg toliko strašnog nema. A koji naravno neće imati živaca za sve to.
I opet tipičan tekst, krene se programi nešto, pa na kraju obavezno Microsoft tra-la-la, u sutra
kad M$ i smanji cene, imaću za Karleušin koncert :biggrin:.Da znaš duke da mi je milo što si ih haknuli malo O0
Čisto da se zna šta je na stranici bilo:
Sadržaj
Republic of Kosova
Hacked by AlbaniaN-[H] & redc00de
Kosova Hackers GroupP.S. Da, da, zaboravih da turim još jednog Dimkovića u potpis, ehe širi se društvance :D.
1. мај 2009. у 9:07 am #78240LimitManУчесникE ebi ga … Napisao sam ko zna koliki tekst da bi mi rekao “Nedozvoljen tekst” … Ko ga ebe … Dečko nema veze sa vezom!
Napisao sam mu sledeće:
Milan M
Dobro smatraš, jer naše informatičke krugove vode ljudi poput tebe, koji nisu ni probali neštno novo, naučili su da instaliraju windows jer su samo za njega čuli i čitaju Micro… Baš su glupi oni Nemci i Francuzi koji su kao standard u svom vladinom sektoru postavili Linux i opensource aplikacije, dobili na stabilnosti, sigurnosti, a bogami i uštedeli par milijardi eura…1. мај 2009. у 9:08 am #78241LimitManУчесникMa taj Mikro treba izbegavati, čisto pranje mozga, jel ste pre toga potpuno sami saznali nešto od toga? Ali toliko zbunjuje njihove čitatelje da je to neverovatno. Da im images sa Linuxom, a u tekstu Dario Dimković piše… I posle dođe taj isti ovde i ja moram prvo da ga prepravljam duhovno, da ga štipkam i da mu prebajem, pa da mu navodim kako ničeg toliko strašnog nema. A koji naravno neće imati živaca za sve to.
I opet tipičan tekst, krene se programi nešto, pa na kraju obavezno Microsoft tra-la-la, u sutra
kad M$ i smanji cene, imaću za Karleušin koncert :biggrin:.Da znaš duke da mi je milo što si ih haknuli malo O0
Čisto da se zna šta je na stranici bilo:
[quote]SadržajRepublic of Kosova
Hacked by AlbaniaN-[H] & redc00de
Kosova Hackers Group[/quote]
Pa kad koriste IIS 😀
1. мај 2009. у 9:47 am #78242АнонимниГостSto se tice ovog diska sto ide uz casopis mislim da je za svaku pohvalu. Nekome ko nema brzu vezu ka internetu ili nekoga u blizini ko bi mu skinuo neku Linux distribuciju ovo moze biti od korsti.
Za sam casopis, moja ocena je cista 0. Cini mi se kao da tekstove rade copy/paste sa interneta. Secam se kada sam pre jedno godinu dana kupio casopis zbog toga sto je uz njega na disku dolazio Slackware DVD, pa reko super sada da procitam u casopisu kako se instalira-konfigurise, kad u casopisu samo tekstovi o Visti.
Mislim ako vec daju Linux uz casopis, mogli bi neku rec o njemu da napisu kako bi novi korisnici imali pojma o cemu se radi.1. мај 2009. у 10:00 am #78243advocatus linuxiУчесникValjda je Mikro izdanje PC World-a za RS, a pošto je vlasnik PCW-a IDG tesan saradnik određene korporacije, sve će vam se kazat’ samo… Dobro je što uopšte i stave neki distro.
1. мај 2009. у 10:00 am #78244dukenukem_4dУчесникal to je samo jedno pismo nekog čitaoca :redface:
nije njihov neki zvanični komentar ,nemojte se zalećete na prvu loptu
obično je komentar uredništva napisan u samom časopisu iza tog pisma
može da se desi i da bude pozitivan ili negativan 😉
treba neko da kupi pa da javi :redface:EDIT:
stvarno je po dvd-ovima njihovim bilo puno distroa koji su mogli da se posle narežu
(jedino su u nastavcima ih davali )
bar ne savetuju ljude da overcklockuju procesore kao neki drugi časopisi :redface:
eto :angel:treenutno sam ROFL,leleeee šta ispade za čas
1. мај 2009. у 10:17 am #78245kosmiУчесникNije na prvu loptu duke, beše neka tema na u-rs forumu prošle godine o sličnom tekst u Mikrou :o. Sigurno nije slučajnost O0
Nešto i ne mogu da je nađem, ima ovo samo izgleda:
2. мај 2009. у 7:30 am #78246urosevicУчесникЕх, написао сам коментар, али је испало даје „Недозвољени текст“:
Poštovani,
Povodom pisma vašeg čitaoca Daria, koristim priliku da njega i sve ostale vaše čitaoce „edukujem“ po tačkama koje je pomenuti napomenuo.
1. Programi otvorenog kôda su veoma dobri za krajnje korisnike (Alfresco, Mozilla Firefox/Thunderbird, OpenOffice.org, Inkscape, GIMP, Amarok, Apache, MySQL, KDE, GNOME, MirandaIM, mrzi me više da nabrajam). Samim tim, nisu primarno pisani za programere.
2. Da li je nekompatibilnost to što npr. GIMP može da barata svojim i Adobe Photoshop formatima, Inkscape svojim i Adobe Illustrator, OpenOffice.org svojim i MS Office, i tako dalje, i tako dalje?
3. Programi otvorenog kôda su podložni čestim promenama koje se odnose na _ispravljanje grešaka_ i _dodavanje novih mogućnosti_. Samim tim, korisničko sučelje i funkcionalnost su apsolutno nepostojeća prepreka. OpenOffice.org Writer je za krajnjeg korisnika 98% identičan bilo da je u verziji 1.1.3 ili 3.0.1, dok se recimo za Word 2003 i 2007 to ne može nikako reći.
4. U poslovnom okruženju je takođe neophodno nabaviti i prilagoditi softver koji će funkcionisati sa potrebama preduzeća, a za održavanje takvog softvera neophodno je angažovati stručna lica. Ovo apsolutno ne zavisi od operativnog sistema i modela softvera koji se koristi. Npr, da li RAD održava lice zaposleno u firmi ili ovlašćeno stručno lice iz distributerske firme?
5. Korisnicima je potreban softver koji će potpuno zadovoljiti njihove potrebe, i da pri tome to rad kvalitetno. Apsolutno nije primarno da se softver sporije menja jer to samo znači da se sporije otklanjaju greške i dodaju unapređenja.
Podrška za hardver ne zavisi od modela softvera već od proizvođača i egzotičnosti tog hardvera.6. Sve navedeno Microsoft ima, ali to nisu prednosti. Spor razvoj softvera, sporo otklanjanje nedostataka, puno propusta, loša bezbednost bez dodatnog softvera drugih proizvođača, itd.
Sa druge strane, Microsoft softver _nije skup_ čak ni za naše prilike. Ako korisnik ceni ono što koristi i to mu potpuno zadovoljava potrebe, još ako softver koristi u poslovnom okruženju ili za „privatni posao“, trebalo bi takođe da ceni i poštuje programere koji su napisali to što on koristi. Licenca za Windows OS je reda veličine mesečnog džeparca tinejdžera u Srbiji (užina, kafa, piće, cigare, zabava). Kukanje da je ~100€ mnogo za softver koji se _plati jednom_ je licemerje.7. To što je softver otvorenog kôda ne znači i da je besplatan (najbanalniji primer je X-Chat). To samo znači da je dostupan u izvornom kôdu koji se, u skladu sa licencom pod kojom je izdat, može motifikovati prema korisnikovim potrebama.
S poštovanjem,
Aleksandar Urošević,
FSN Srbija -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.