Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Yet another vs. topic *BSD-linux
- This topic has 38 одговора, 11 гласова, and was last updated 15 years, 10 months раније by kosmi.
-
АуторЧланци
-
19. март 2009. у 9:36 pm #76953kosmiУчесник
Što? Lepa grafička za od pre 10 godina :laugh:, taman super za BSD, bar ima GL_EXT_fog_coord kakav treba, a DRI r300 nema. Ehe, pa mogla bi poprilično da se oznoji RTCW u 640×480 sa medium detaljima, ako uopšte to i može da se pokrene na OpenBSD. Uh bre nema ni thunder & lighting… :p
Nego Oko, ja bih još jednom preoverio dal je sasvim siguran taj drajver, beše nekad skoro pronađen exploit kod tdfx-a (na ddx mislim).
19. март 2009. у 11:25 pm #76954Oko_sa_BagdaleУчесникŠto? Lepa grafička za od pre 10 godina :laugh:, taman super za BSD, bar ima GL_EXT_fog_coord kakav treba, a DRI r300 nema. Ehe, pa mogla bi poprilično da se oznoji RTCW u 640×480 sa medium detaljima, ako uopšte to i može da se pokrene na OpenBSD. Uh bre nema ni thunder & lighting… :p
Nego Oko, ja bih još jednom preoverio dal je sasvim siguran taj drajver, beše nekad skoro pronađen exploit kod tdfx-a (na ddx mislim).
Sta ces mi seljaci iz Krusevca jos uveko koristimo stare IBM ThinkPad-ove kada ih vi i Vistasi bacite u djubre
jer nemaju dovoljno RAM-a i nisu potpuno kompatibilni sa DRM-om 😉 Ovaj je kupljen za $20.
Sto se tice sigurnosti mojoh drajvera nemoj da brines brigu. Nama iz BSD tabora je u suprotnosti sa religioznim ubedjenima da koristimo X na serverima i routerima. O tome se brinite vi sto vam treba GUI za konfiguraciju servera i fire wall-a :'(19. март 2009. у 11:54 pm #76955nucleuswizardУчесникСећам се времена када сам због Foxbunny-ja прешао на Arch,a сада ћу због Ока пробати OpenBSD а и онако на Arch-у користим Awesome WM.А и немам тренутно рачунар па размишљам о тако некој јефтинијој варијанти.А и из Крушевца сам па могу да очекујем неку помоћ ако загусти надам се…. :biggrin: :biggrin:
20. март 2009. у 12:47 am #76956kosmiУчесник@Oko_sa_Bagdale
Nemaš ti pojma O0.20. март 2009. у 2:25 am #76957dukenukem_4dУчесник20. март 2009. у 8:54 am #76958DemonУчесник[url=http://img18.imageshack.us/img18/299/srbin1.png][img]http://img18.imageshack.us/img18/299/srbin1.png[/img][/url]
evo našo sam jos jednog O0
{u stvari moglo i u onu drugu temu}[i]“Ostajte ovde *BSD tuđeg neba neće grejat
ko što linus greje !”[/i]
Aleksa “Torwalds” ŠantićAaaaahahahahahahahahahahahahahaaaaaaaaahhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaa
20. март 2009. у 5:22 pm #76959MoneoУчесникElem cisto da iznesem jedno zapazanje 😉
Instalirao sam CentOS na drugu particiju jer bi malo da ucim sys administraciju i tome sl i da se upoznam malo vise sa internalijama RH sistema
Pored toga hteo sam da instaliram i neke osnovne desktop stvari kao sto su Java,Flash,kodeci,playeri i sl da se ne bih prebacivao u Arch u momentima relaksacije/dokolice ali eto odlucio sam da ostavim defaultni DRI drajver(imam Radeon 9600Pro) reko’ nece mi ni trebati zvanicni
Medjutim udjem ja na mspace i facebook i imam sta da vidim-skroluju se i vuku strane kao creva 😛
I eto malopre instalirah fglrx drajver i sve radi kao podmazano a primetih da je i desktop malo zivnuo
Kao sto vidimo-nije da vlasnicki drajveri nisu sasvim nepotrebni :p20. март 2009. у 6:03 pm #76960Oko_sa_BagdaleУчесникInstalirao sam CentOS na drugu particiju jer bi malo da ucim sys administraciju i tome sl i da se upoznam malo vise sa internalijama RH sistema
Napravio si par veoma ispravnih odluka. Od onog sto sam ja u zivotu video ako ucis Linux treba ga uciti na RedHat-u zato sto je velika verovatnoca da ako koristis Linux na poslu upravo biti RedHat (cast Slackware-u ali to je na zalost vise manje hobisticki projekat).
Jasno ti je da je 90% stvari na Linux kernelu upravo cod RedHat developera.
Vecina proprijetaru aplikacija je certifikovana da radi na RedHat-u tako da ces verovatno biti
prinudjen da ga koristis cak i ako ne upotrebljavas Linux poput mene ;).
Na kraju. Kao system administrator nema nista bolje nego koristiti isti OS na poslu i na svom desktop-u jer je ces puno nauciti o administraciji samog sistema konfigurisuci stvari na svom
desktop-u.Izasao ti je novi Scientific Linux 5.3. Mozes da ga probas dok CentOS nepusti verziju 5.3.
Ima dosta WiFi drajvera koji su back portovani iz Fedore.
CentOS 5.3 bi koliko sam ja video log fajlove developera trebalo da se desi do kraja ovog meseca.Naravno da proprietary drajveri rade super na RedHat-u. Mozes da zamislis kako je grafika u proslosti radila na IRIX-u koji je bio kodiran speceijalno za jednu vrstu hardware-a i koga su kodirali ljudi koji su pravili hardware. Sta vise radna pretpostavka je bila da covek koji koristi Irix vise manje ima kompjuter science diplomu.
Opasnost od proprietary drajvera na PC-iju je da ce zakljucati hardware pa cemo i ti i ja piciti
VISTA-u. To je razlog sto Theo toliko sere za dokumentaciju i insistira protiv binary blobs.Edit:
P.S. Gleadao sam jedan od tvojih ranijih postova. SB Audigy 1 nije podrzana od OpenBSD-ija kao sto si rekao ali
radi na FreeBSD-iju via OSS port. Naravno ako ti je to bilo bitno i ako nisi zeleo da zamenis audio kartu sa onom koja je podrzana sistem je bio neupotrebljiv za tebe. Imao sam Audology SE na jednoj od masina (u Americi i SE i Audology 1 kostaju oko $25 nove u radnji tako da se smatraju jeftinim smecem) koja nije bila podrzana. Nasao sam Sound Blaster Live na otpadu za $1 svi problemi su bili reseni. OSS je prekinuo da podrzava OpenBSD na 3.9 verziji OpenBSD-ija zato sto je u to vreme bio binary blob. Sada je Open Source projekat. Licno poznajema J.M. koji razvija sound na OpenBSD-iju. Postoje dva pravca u kojima OpenBSD zvucna podrska moze da se ravije. Jedna je backportovanje drajvera iz OSS koji su sada BSD licensed a druga je portovanje SUN-ovog audia kao loadable kernel module koje bi instalirao koristeci ports. Ako si ljubitelj multimedije znas koliko je Solarisov OSS dobar.
Kao sto sam u jednom od svojih postova pomenuo znam dosta Arch-e ljudi koji koriste BSD za posao kao sto znam i dosta BSD ljudi koji koriste Archi za desktop. Ja licno nikada u zivotu nisam instalirao Arch mada sam verovatno instalirao 30-40 raznih Linux distroa iz zezanje jednom ili drugi put u proslosti.21. март 2009. у 6:06 pm #76961salacУчесникNapravio si par veoma ispravnih odluka. Od onog sto sam ja u zivotu video ako ucis Linux treba ga uciti na RedHat-u zato sto je velika verovatnoca da ako koristis Linux na poslu upravo biti RedHat (cast Slackware-u ali to je na zalost vise manje hobisticki projekat).
Glede ovog pasusa, jel’ zivis u USA trenutno?
21. март 2009. у 6:12 pm #76962marelliУчесникmoonbeam, a zasto ne instaliras Fedora?
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.