Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Yet another vs. topic *BSD-linux
- This topic has 38 одговора, 11 гласова, and was last updated 15 years, 10 months раније by kosmi.
-
АуторЧланци
-
18. март 2009. у 2:30 am #10881Oko_sa_BagdaleУчесник
Meni samo jedno nije jasno. Pre nekoliko godina kada je Linux bio ne tako blizu do “desktop” OS sve je radio kako treba, bar kod mene, sada kako mine vreme i kako linux-a sve vise i vise se blizi do “deskotopa” sve vise i vise problema….
Pre nekoliko godina ocekivanja su bila puno manja. Takodje sistem postaje mnogo, mnogo komplikovaniji.
Korisnicka baza se siri ali nivo njenog tehnickog obrazovanja se smanjuje.Vi se deca sprdate ovde sa Cica Okom sto ja koristim OpenBSD za desktop ali kod mene sve radi. Sto radi?
Radi zato sto je kernel 10 puta manji od Linux-ovog i sto se sve konfigurise iz komandne linije. Hardwarski nedostaci se vrlo retko kompenziraju komplikovanim software-om. Tipican primer su stampace. 90% ljudi koji koriste OpenBSD ima PostScript stampace ili one koji govore Printer Command Language 5 tako da im drajveri nisu ni potrebni ili je u najgorem slucaju potreban Ghostscript. Sta me briga sto HPLIP slabo radi. Sta me briga
sto neka levacka WiFi karta nije podrzana. Ja sam svoju kupio posto sam se konsultovao sa Supported Hardware
Listom. Radi kao sat.Mislim da je poslednji bastion takvog razmisljanja u Linux-u Slackware i donekle Debija gde ruku na srce takodje isto sve radi.
Probao sam PCLinux zapravo TinyMe Droplet da budem iskren. Fantastican je. Nemam reci koliko je lepo uradjeno. Dali bi mogao da ga koristim za posao? Verovatno nebi jer pola stvari sto meni treba za posao nisu portovane pa bih morao sam da ih kompajliram. Ali za multimediju i surfovanje i dnevne zajebancije stvarno kapa dole. Ako Vista vredi $200 (bar ovde u Americi), PCLinux bi trebao da se prodaje za $350.
18. март 2009. у 8:17 pm #76944MoneoУчесникVi se deca sprdate ovde sa Cica Okom sto ja koristim OpenBSD za desktop ali kod mene sve radi. Sto radi?
Radi zato sto je kernel 10 puta manji od Linux-ovog i sto se sve konfigurise iz komandne linije.Naravno da je 10 puta manji kada mu je podrska za hardver analogna tome :p 😀
Hardwarski nedostaci se vrlo retko kompenziraju komplikovanim software-om. Tipican primer su stampace. 90% ljudi koji koriste OpenBSD ima PostScript stampace ili one koji govore Printer Command Language 5 tako da im drajveri nisu ni potrebni ili je u najgorem slucaju potreban Ghostscript. Sta me briga sto HPLIP slabo radi. Sta me briga
sto neka levacka WiFi karta nije podrzana. Ja sam svoju kupio posto sam se konsultovao sa Supported Hardware
Listom. Radi kao sat.Sve je to lepo ali svoje potrebe ne mozes da poistovecujes sa potrebama drugih
Dakle nemaju svi iste potrebe,prohteve i ocekivanja
Sto se reci-OpenBSD(tacnije bilo koji BSD)nije bas neko resenje za desktop iako bi ti da tvrdis suprotno 😉
Mislim 2009 godina a ti prilikom instaliranja i particionisanja moras da racunas cilindre na hardu ili… mozda da rekompajliram kernel ako hocu podrsku za ntfs ili opet da koristim disk label da bi video logicke particije-ma caos i dovidjenja…. 😀
Uostalom Ubuntu kao najpopularniji distro je pokazao sta vecina korisnika zapravo hoce od nekog unix like os-a(u ovom slucaju linux-a ;))19. март 2009. у 10:06 am #76945Oko_sa_BagdaleУчесник[quote=”Oko_sa_Bagdale”]
Vi se deca sprdate ovde sa Cica Okom sto ja koristim OpenBSD za desktop ali kod mene sve radi. Sto radi?
Radi zato sto je kernel 10 puta manji od Linux-ovog i sto se sve konfigurise iz komandne linije.Naravno da je 10 puta manji kada mu je podrska za hardver analogna tome :p 😀
[/quote]
Mislim da si ti jako slabo obavestena osoba. OpenBSD podrzava puno vise hardware-a od Linux-a(pre svega mislim na najpopularnije vlasnicke Linux-e kao sto su RedHat, SuSE i Ubuntu). Naime za razliku od Linux-a koji defakto (cast Debijanu, Gentoo-u i par spceializovanih proprietary verzija poput SGI-iove) radi samo na Wintel hardware-u OpenBSD radi na 10 arhitektura. Recimo OpenBSD verzija sparc64 podrzava gotovo identican hardware kao i Solaris 10 za razliku od NetBSD-ija i Linux-a koji podrzavaju samo neke stvari koje mogu da se nadju u muzeju. (FreeBSD takodje podrzava samo i386 i amd kao Linux)Da se vratimo na Wintel hardware. Navedimi konkretan primer hardware-a koji ti koristis u svom radu koji nije podrzan. Sebe smatram prilicno tipicnim PC korisnikom. Koristim stampac, skener, DVD, CD, MP3 player, digitalnu kameru i web-kameru. Imam dva Wintel desktop racunara i tri WIntel laptopa. Imam i puno ne Wintelo-ovog hardware-a ali to te verovatno ne zanima. Sve te stvari rade fantasticno na OpenBSD-iju. web kamere ne rade na FreeBSD-iju i o tome smo puno puta ranije pricali. Blue tooth ne koristim ali koliko znam radi fino na OpenBSD-iju. Tablets koliko znam rade na OpenBSD-iju (msilim konkretno na olovku kojoj direktno u ekran unosis podatke).
[quote] Hardwarski nedostaci se vrlo retko kompenziraju komplikovanim software-om.
Sve je to lepo ali svoje potrebe ne mozes da poistovecujes sa potrebama drugih
Dakle nemaju svi iste potrebe,prohteve i ocekivanja
[/quote]
Absolutno si u pravu. Zato je vrlo vazno da imamo slobodu da izaberemo par razlicitih sistema a ne da svi
mlatimo jedan isti Wintel hardware i jedan isti operativni sistem. Ti i ja smo u tom smislu istomisljenici.Sto se reci-OpenBSD(tacnije bilo koji BSD)nije bas neko resenje za desktop iako bi ti da tvrdis suprotno 😉
On je fantasticno resenje za desktop ako si developer i koristis ga za platformu na kojoj ces razvijati kod. On je
fantasticno resenje ako si matematicar poput mene i imas 5 aplikacija (GNU TeX naravno najvaznija)
koje te trebaju kao hleb nasusni. On je fantasticna desktop ako ti treba sigurna masina za online banking.
On je fantastican za tipicnu multimediju.Zapravo najaci argument protiv OpenBSD-ija kao desktop resenja je broj aplikacija (posebno proprietary) portovanih na njega. Ljudi kao sto znas sa izuzecem kada komuniciraju sa svojim hardware-om poput stampaca ne koriste OS. Ljudi koriste aplikacije. win32-cedecs i java rade kao sat. Flash 7 radi ali ne i Flash 9. Skype ne radi (ne bar sa tonom). To je deal breaker za 98% tipicnih desktop korisnika koje ja znam uprkos tome
sto ja sad mogu do preksutra da naglabam da Ekiga radi kao sat ili da 99% ljudi koristi flash da gleda you-tube
i da je video podjednako lako maznuti sa yt perl scriptom i gledati ga na MPlayer-u.Broj applikacija portovanih za Linux je najaci argument protiv Linux-a na desktop-u. Voleo bih da vidim kako ces da ubedis korisnike Photoshopa ili AutoCAD-a da koriste Linux.
Ako tvoja aplikacija (ili jos gore komad hardware-a) ne radi na odredjenom operativnom sistemu, sistem je u prakticnom smislu neupotrebljiv za tebe.
Mislim 2009 godina a ti prilikom instaliranja i particionisanja moras da racunas cilindre na hardu ili…
Ne nego treba samo da rokne / i swap kao 99% desktop Linux distribucija i da sve mount-uje u fstab kao rwx pa da tvrdi da je sistem siguran 😉 A kako Slackware racuna particiju na hardu u kilogramima i gramima 😉 😉
mozda da rekompajliram kernel ako hocu podrsku za ntfs ili opet da koristim disk label da bi video logicke particije-ma caos i dovidjenja…. 😀
Lepo si rekao da nemamo svi iste zahteve. LIcno nikada u zivotu nisam koristio NTFS cak ni Ext2 ili Ext3 ali mogu da vidim frustraciju ljudi koji moraju da ih koriste. Uzgred budi receno OpenBSD uopste ne podrzava UFS iz FreeBSD-ija i u tom smislu uopste nije inter operable sa FreeBSD-ijem.
Uostalom Ubuntu kao najpopularniji distro je pokazao sta vecina korisnika zapravo hoce od nekog unix like os-a(u ovom slucaju linux-a ;))
Vecina korisnika Ubuntu-a, OS X-a i PC-BSD-ija-a hoce alternativu za Windows XP. Bez uvrede ali oni se Unix-u razumeju koliko i magare u kantar.
Ranih osamdesetih gidna proslog veka kada sam ja dobio svoje prve kompjutere 90% ljudi je koristilo Unix i VMS. Uprkos tome sto danas ima verovatno vise Unix korisnika nego tada procenat korisnika racunara koji koriste Unix ako u to ne ubrajamo OS X i Ubuntu korisnike je ispod 0.01%. Imam puno razloga da verujem da ce ta brojka ici samo na nize.
19. март 2009. у 12:41 pm #76946MoneoУчесникMislim da si ti jako slabo obavestena osoba. OpenBSD podrzava puno vise hardware-a od Linux-a(pre svega mislim na najpopularnije vlasnicke Linux-e kao sto su RedHat, SuSE i Ubuntu). Naime za razliku od Linux-a koji defakto (cast Debijanu, Gentoo-u i par spceializovanih proprietary verzija poput SGI-iove) radi samo na Wintel hardware-u OpenBSD radi na 10 arhitektura. Recimo OpenBSD verzija sparc64 podrzava gotovo identican hardware kao i Solaris 10 za razliku od NetBSD-ija i Linux-a koji podrzavaju samo neke stvari koje mogu da se nadju u muzeju. (FreeBSD takodje podrzava samo i386 i amd kao Linux)
A ja pricam o x86 koji je ipak daleko nazastupljenijji 😉
Da podrska za Alpha-u i Sparc masine-ma idi begaj,ne verujem da je to ono sto interesuje vecinu ljudi 😀
Nema vise toga,to su prosla vremena ali neki vidim vole da zive u proslosti 😉
Komercijalni Unix je prsao davnih dana i danas preovladjuju uglavnom ili Windows ili Linux resenja-istina na enterprise nivou se drze koliko toliko Solaris(pa upravo je OpenSolaris i zamisljen kao “linux killer” koji je trebao da vrati Sun tamo gde je bio pocetkom 90-tih,ali od toga kako vidimo nema nista ;))i AIX a VMS je opet posebna prica-uostalom VMS i nije Unix vec je OS srodan istom 😉
Drugo koliko ja znam OpenBSD kernel nema loadabilne module(sve je u samom kernelu)a u default kernel pakovanju i nije ukljuceno sve po defaultu (pa je eto manji ;))sto je opet razlicito od popularnih linux distroa koji imaju ukompjalirano sve i svasta,opet da bi to radilo kako treba na velikom broju razlicitih masina/konfiguracija/kombinacija jer kao sto rekoh linux ipak ima nesto siru bazu koriscenja nego bilo koji BSD
Uostalom,ja ako hocu mogu da iskompajliram linux kernel sa podrskom za samo moju masinu pa bi bilo onda interesantno porediti velicine-narocito ako izaberem sve ono sto se moze ukompajlirati u kernel a ne kao modul
I tu dolazimo do jedne od mana pristupa dizajna OpenBSD kernela-ako nesto nije podrzano u istom mozes da se slikas,za razliku od linux-a i FreeBSD-a koji potrebne module mogu da ucitaju,naravno cak i ako nisu deo kernela sto opet ima prednosti i mane 😉
Jel shvatas sada zasto je tvoja konstatacija besmislena-dakle,bilo bi lepo da se manes vise ovog rezona u maniru “ciji je veci” 😀Da se vratimo na Wintel hardware. Navedimi konkretan primer hardware-a koji ti koristis u svom radu koji nije podrzan. Sebe smatram prilicno tipicnim PC korisnikom. Koristim stampac, skener, DVD, CD, MP3 player, digitalnu kameru i web-kameru. Imam dva Wintel desktop racunara i tri WIntel laptopa. Imam i puno ne Wintelo-ovog hardware-a ali to te verovatno ne zanima. Sve te stvari rade fantasticno na OpenBSD-iju. web kamere ne rade na FreeBSD-iju i o tome smo puno puta ranije pricali. Blue tooth ne koristim ali koliko znam radi fino na OpenBSD-iju. Tablets koliko znam rade na OpenBSD-iju (msilim konkretno na olovku kojoj direktno u ekran unosis podatke).
Recimo ATI/Nvidia graficka koju poseduje svaki drugi covek(ja imam ATI-ja)
Istina postoje DRI drajveri za ATI ali samo za Radeon seriju i neka kartice iz X serije a opet nije svaka kartica podrzana sa 3d accel 😉
Plus ako hocu da koristim tvout mogu da se oprostim od istog je fglrx drajvera nema a open drajver ga ne podrzava
BTW SB Audigy 1 kartica mi ne radi takodje-podrzana jeste ali je drajver nedovrsen pa ondak nema mogucnost regulisanja zvuka(lepo i pise u napomenama),a koliko znam OSS nije dostupan za novije verzije OpenBSD-a(poslednji je za verziju 3.9)tako da tu mozes da se slikas
Ovo sam ja-a primera kao mojih ima koliko hoces 😉Ako tvoja aplikacija (ili jos gore komad hardware-a) ne radi na odredjenom operativnom sistemu, sistem je u prakticnom smislu neupotrebljiv za tebe.
Bingo-poenta svega
Ne nego treba samo da rokne / i swap kao 99% desktop Linux distribucija i da sve mount-uje u fstab kao rwx pa da tvrdi da je sistem siguran 😉 A kako Slackware racuna particiju na hardu u kilogramima i gramima 😉 😉
Particionisanje i raspodela cilindara je posao paritition alata ili installera a ne korisnika
Cak i hard core linux distroi to rade automatski a i Free i NetBSD kao i Solaris koji je sve samo ne OS za desktop 😉
Fdisk takodje to sasvim fino radi tako da ne vidim zasto bi bilo ko radio to rucno sem ako nije mazohista ili ima vremena za gubljenje 😉Lepo si rekao da nemamo svi iste zahteve. LIcno nikada u zivotu nisam koristio NTFS cak ni Ext2 ili Ext3 ali mogu da vidim frustraciju ljudi koji moraju da ih koriste. Uzgred budi receno OpenBSD uopste ne podrzava UFS iz FreeBSD-ija i u tom smislu uopste nije inter operable sa FreeBSD-ijem.
Da,ali gro ljudi koja hoce da proba nesto drugo dolazi sa Windows-a i obicno napravi dual boot da bi isprobao nesto novo pa bi i da ima razmenu podataka izmedju particija-na linux-u to radi odmah kroz odlicni ntfs-3g drajver dok kod OpenBSD da za to moras da rekomajliras kernel a pride nemas ni write podrsku 😀
Vecina korisnika Ubuntu-a, OS X-a i PC-BSD-ija-a hoce alternativu za Windows XP. Bez uvrede ali oni se Unix-u razumeju koliko i magare u kantar.
Ranih osamdesetih gidna proslog veka kada sam ja dobio svoje prve kompjutere 90% ljudi je koristilo Unix i VMS. Uprkos tome sto danas ima verovatno vise Unix korisnika nego tada procenat korisnika racunara koji koriste Unix ako u to ne ubrajamo OS X i Ubuntu korisnike je ispod 0.01%. Imam puno razloga da verujem da ce ta brojka ici samo na nize.Pa traziste je reklo svoje i ne vidim zasto obican korisnik uopste mora da se razume u sistem internalije dokle mu god sve radi kako treba 😉
Uostalom Windows je pokazao sta korisnici zapravo zele,a MacOS je lep primer da Unix moze da posluzi kao dobra osnova i za desktop
Unix je,kao sto rekoh,poklekao pred otvorenim modelom linux-a
Pokazalo se ocigledno da slobodne modifikacije koda ipak jesu bitne u onim delovima trzista gde linux danas preovladjuje 😉19. март 2009. у 1:42 pm #76947LimitManУчесникA da zapocnete temu OpenBSD vs Linux? 😀
19. март 2009. у 3:51 pm #76948Oko_sa_BagdaleУчесникA da zapocnete temu OpenBSD vs Linux? 😀
Samo sam odgovorio na flame. Inace ako si primetio moj originalan post pricao sam o PCLOS-u. Ne zelim da nastavim flame war i ovo je moj zadnji post ali zelim da dam korekcije onoga sto je on gore napisao.
Ako zelis forukuj thread u off topic bullshit.Da podrska za Alpha-u i Sparc masine-ma idi begaj,ne verujem da je to ono sto interesuje vecinu ljudi 😀
Nema vise toga,to su prosla vremena ali neki vidim vole da zive u proslosti 😉Naravno. Svi koristimo Wintel servere zato SUN ima 50 000 radnika. Ukapirali smo 😉
Drugo koliko ja znam OpenBSD kernel nema loadabilne module(sve je u samom kernelu)a u default kernel pakovanju i nije ukljuceno sve po defaultu (pa je eto manji ;))sto je opet razlicito od popularnih linux distroa koji imaju ukompjalirano sve i svasta,
Kao sto sam ranije rekao. Jako si slabo obavesten. Probao si dva puta FreeBSD a pricas o OpenBSD-iju. OpenBSD nema loadable kernel modules i dolazi sa kompletnim kernelom i userland-om ukljucujuci pre konfigurisane i defakto OpenBSD verzije (zbog promene koda) stvari kao sto su Apache, Bind, i SendMail i puno drugih stvari koje bi ocekivao od ozbiljnog serverskog sistema kao sto je recimo CentOS. Korisnici se obreshrabruju da kompajliraju svoje kernele. To o cemu ti pricas je FreeBSD i NetBSD.
I tu dolazimo do jedne od mana pristupa dizajna OpenBSD kernela-ako nesto nije podrzano u istom mozes da se slikas,za razliku od linux-a i FreeBSD-a koji potrebne module mogu da ucitaju,naravno cak i ako nisu deo kernela sto opet ima prednosti i mane 😉
Napisao si logicno nekorektnu recenicu. Naravno da ako nesto nije podrzano u kernelu da mozes da se slikas. Isto vazi i za FreeBSD ili Linux. Sta mozes da ucitas u kernel ako stvar nije podrzana. Ako je stvar podrzana ali nije u generickom kernelu postoji alatka koja se zove config za koju pretpostavljam da nisi cuo koja ti omogucava
da osposobis neke module koji nisu u Generickom kernel-u. U slucaju NTFS potrebno je iskompajlirati novi kernel.Recimo ATI/Nvidia graficka koju poseduje svaki drugi covek(ja imam ATI-ja)
To je razlika izmedju tebe i mene. Ti si spreman da pljunes na svoju GPL slobodu i koristis binary bloob iako nemas pojma sta je u njemu (moze da bude i spyware) a ja nisam. Inace FreeBSD ima kao sto znas NVidia proprietary drivers jer oni razmisljaju kao i ti. Ne znam dali si primetio ali ja kompjutere koristim da radim a ne za igru. Recimi molim te gde ti koristis NVidia ili ATI u svom radu. Bas me interesuje?
Cak i hard core linux distroi to rade automatski a i Free i NetBSD kao i Solaris koji je sve samo ne OS za desktop 😉
Fdisk takodje to sasvim fino radi tako da ne vidim zasto bi bilo ko radio to rucno sem ako nije mazohista ili ima vremena za gubljenje 😉Zato sto ne vidis potrebu za time, zato ti OpenBSD i nije potreban. Rekli smo ranije da nemamo svi iste potrebe. Da ti je OpenBSD potreban video bi koliko je OpenBSD instalacioni script inteligentno napisan.
Da,ali gro ljudi koja hoce da proba nesto drugo dolazi sa Windows-a
To nije tacno. Gro Unix korisnika nije nikada u zivotu koristila Windows. Ja sam recimo u svom zivotu koristi DigitalUnix, SUN-OS, Solaris, Irix, RedHat, FreeBSD, i OpenBSD.
Gro ljudi o kojima ti pricas koriste GUI i sasvim im je sve jedno dali je ispod Mach kernel (OS X), Linux kernel ili WIndwosNT. Kao sto sam ranije rekao imam puno razloga da verujem da uprkos tome sto je absolutni broj
Unix korisnika stabilan njihov relativni udeo u broju svih “kompjuter korisnika” ce nastaviti da se smanjuje.Pa traziste je reklo svoje i ne vidim zasto obican korisnik uopste mora da se razume u sistem internalije dokle mu god sve radi kako treba 😉 Uostalom Windows je pokazao sta korisnici zapravo zele,a MacOS je lep primer da Unix moze da posluzi kao dobra osnova i za desktop
Sa tom konstatacijom sam se vec tri puta slozio. Evo kazem ti slazem se opet. 93% ljudi ce nastaviti da koristi
Windows kao sto ga i do sada koristi.6.5% ce nastaviti da koristi OS X a 0.5% ce nastaviti da koristi desktop Linux (od kojih je PCLOS jedan od najboljih po mom misljenju). Ni jedan od BSDija i ozbiljnih Linux distribucija (RedHat, Slackware, Debijan, Gentoo), Solarisa nikada nije ni imala
za cilj da privuce Winblows korisnike. Cela ta prica BSD vs Linux vs Solaris je prica za malu decu. Ozbiljni Unix ljudi
ce nastaviti da koriste alat koji smatraju da je svrsishodan za problem koji zele da rese ili u velikom broju slucajeva alat koji je izabrao menadzment firme koji obicno nema veze sa zivotom (u tehnickom smislu).19. март 2009. у 4:43 pm #76949laikexpertУчесникDragi nasi forumasi,
napredak linux, unix itd. zajednice sigurno ce
nastaviti da napreduje
sa vama ili bez vas tj. sa mnom ili bez mene.Svima nama je data sloboda odlucivanja
i nemojmo se posto poto truditi da nametnemo
“svoju jedinu istinu” drugima.Neko voli plavu a neko crvenu kapu itd.
Ljudi kao i uvijek teze da upotrebljavaju teske rijeci i da vrijedjaju
jedni druge kao sa nekim razlogom ili bez njega.
Takvi pojedinci treba da preispitaju sebe i da sebi olaksaju zivot.
Osim ovog foruma i mnogih drugi na kome se okupljamo,
svi mi imamo u vecini slucajeva ograniceno slobodno vrijeme
i upotrebljavamo ga na najbolji moguci nacin.Druzimo se izmjenjujmo iskustva,
pomozimo jedni drugima.
Samo nemojte biti zlonamjerni…19. март 2009. у 5:32 pm #76950MoneoУчесникNaravno. Svi koristimo Wintel servere zato SUN ima 50 000 radnika. Ukapirali smo 😉
A ti ukapiraj da je u globalnom udelu servera broj onih sa Windows-om oko 70%
Slobodno proveri na netu pa pogledaj kako se Unix uklapa u onih ostalih 30-ak % koje vecinom zauzima linux 😉
Inace da mi je znati samo sto je Sun portovao pre koju godinu Solaris na x86 😀Kao sto sam ranije rekao. Jako si slabo obavesten. Probao si dva puta FreeBSD a pricas o OpenBSD-iju. OpenBSD nema loadable kernel modules i dolazi sa kompletnim kernelom i userland-om ukljucujuci pre konfigurisane i defakto OpenBSD verzije (zbog promene koda) stvari kao sto su Apache, Bind, i SendMail i puno drugih stvari koje bi ocekivao od ozbiljnog serverskog sistema kao sto je recimo CentOS. Korisnici se obreshrabruju da kompajliraju svoje kernele. To o cemu ti pricas je FreeBSD i NetBSD.
Probao sam ja i OpenBSD i NetBSD i koristio ih jedno krace vreme
Kako bih drugacije znao da mi zvucna ne radi kako treba 😉Napisao si logicno nekorektnu recenicu. Naravno da ako nesto nije podrzano u kernelu da mozes da se slikas. Isto vazi i za FreeBSD ili Linux. Sta mozes da ucitas u kernel ako stvar nije podrzana. Ako je stvar podrzana ali nije u generickom kernelu postoji alatka koja se zove config za koju pretpostavljam da nisi cuo koja ti omogucava
Ako stvar nije podrzana u samom OpenBSD kernelu ona raditi nece-i tacka
Kakav config kakvi bakraci pricamo o stvarima koje nisu uopste prisutne u kernelu i koje se mogu dodavati naknadno kao zaseban modul
Za linux imas npr madwifi drajvere(module)za wless kartice,drajvere za stampace i jos dosta toga sto se ne nalazi u samom kernelu i sto se obicno kompajlira kao poseban modul
A kod Net/OpenBSD-a i Solarisa to nece da moze 😉
No vidim da si vec poceo da skaces sa nivoa na nivo i da se(namerno?)udaljavas od sustine 😉…da osposobis neke module koji nisu u Generickom kernel-u. U slucaju NTFS potrebno je iskompajlirati novi kernel.
OpenBSD nema loadabilne module-to imaju FreeBSD i Linux 😉
To je razlika izmedju tebe i mene. Ti si spreman da pljunes na svoju GPL slobodu i koristis binary bloob iako nemas pojma sta je u njemu (moze da bude i spyware) a ja nisam. Inace FreeBSD ima kao sto znas NVidia proprietary drivers jer oni razmisljaju kao i ti. Ne znam dali si primetio ali ja kompjutere koristim da radim a ne za igru. Recimi molim te gde ti koristis NVidia ili ATI u svom radu. Bas me interesuje?
Pa cu usled nedostatka drajvera da koristim VESA mod pa da mi surfovanje preko FF-a izgleda kao usporen snimak?Ili da se odreknem vecih native rezolucija ako koristim tft i koje VESA ne podrzava?
Zamisli kakav zlocin-ima ljudi koji pored posla kompjutere koriste i za zabavu 😀
Ponekad covek hoce malo da opici pokoju igru preko Wine ili da koristi tvout ili hdmi-to nece da moze bez vlasnickih drajvera a spada u prilicno bazicne stvari a ne u “zabavu”
Inace nisam primetio za ovih nekoliko godina da mi je fglrx drajver napravio neki backdoor na mojoj linux masini 😀
Inace pod definiciju slobode spada i kada covek ima pravo i da izabere-bio to i vlasnicki softver
A ovako forisranje necega sto nema smisla me previse podseca na bivsu Jugu i cuveni komunistiki rezon 😉To nije tacno. Gro Unix korisnika nije nikada u zivotu koristila Windows. Ja sam recimo u svom zivotu koristi DigitalUnix, SUN-OS, Solaris, Irix, RedHat, FreeBSD, i OpenBSD.
Hahaha
Da,da kako da ne :laugh:
Koliko ja znam dosta linux/unix admina koristi kod kuce upravo Windows
Win naravno za desktop a na poslu Linux ili Unix (tesko da ce AIX ili SGI koristiti od kuce jer doticni ne postoje za x86,dakle ostaje samo Solaris :D)
Sve lepo shodno nameni i potrebama nasuprot likova koji pustaju muziku,filmove i edituju dokumenta iz konzole pa misle da tr00 i face,ili onih koji izigravaju nekakav geek bunt pa su ostali zarobljeni u vremenu 😀Ni jedan od BSDija i ozbiljnih Linux distribucija (RedHat, Slackware, Debijan, Gentoo), Solarisa nikada nije ni imala
za cilj da privuce Winblows korisnike. Cela ta prica BSD vs Linux vs Solaris je prica za malu decu. Ozbiljni Unix ljudi
ce nastaviti da koriste alat koji smatraju da je svrsishodan za problem koji zele da rese ili u velikom broju slucajeva alat koji je izabrao menadzment firme koji obicno nema veze sa zivotom (u tehnickom smislu).Ne bi se bas slozio-proboj na desktop i privlacenje novih korisnika se cesto naziva Svetim Gralom linux-a
Inace nemoj da mislis da sam ja neki okoreli PC-jevac cim toliko insistiram na x86-moj prvi kompjuter je bio Commodore 64,pa zatim Amiga a tek negde 2001 godine sam eto bio primoran da konacno predjem na PC 😉
19. март 2009. у 6:17 pm #76951Oko_sa_BagdaleУчесникPa cu usled nedostatka drajvera da koristim VESA mod pa da mi surfovanje preko FF-a izgleda kao usporen snimak?
Naravno evo i ja koristim VESA-u ???
[code]
$uname -a
OpenBSD oko.bagdala2.net 4.4 GENERIC#1021 i386
$more /etc/X11/xorg.confSection “Device”
Driver “r128”
VendorName “ATI Technologies Inc”
BoardName “Rage Mobility M3 AGP 2x”
BusID “PCI:1:0:0”
EndSectionSection “Screen”
Identifier “Screen0”
Device “Card0”
Monitor “Monitor0”
DefaultDepth 24
SubSection “Display”
Viewport 0 0
Depth 24
Modes “1400×1050”
EndSubSection
EndSection[/code]
19. март 2009. у 7:25 pm #76952MoneoУчесникATI Rage grafika 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.