Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › prevod OpenOffice dokumentacije
- This topic has 35 odgovora, 11 glasova, and was last updated 20 years, 3 months ranije by
urosevic.
-
AutorČlanci
-
28. april 2006. u 8:09 am #43557
crveni1
UčesnikUrke, nisam na tom poslu samo zato što u firmi radim između 12 i 16 sati dnevno, pa baš nešto nisam raposložen da sedim i prevodim, a moja žena još manje jer me inače ni ne viđa. Možda kasnije ili u nekom drugom projektu. Da imam volju i želju imam, mogućnosti su već druga priča.
Posao prevoda uputstva ne rade samo ljudi iz LUGoNS-a već i drugi koji su pridružili poslu
sve ti vreme govorim, razlog više za rad u latinici.
28. april 2006. u 8:46 am #43558kmilos
UčesnikTo što si ti samo inicijativno radiš na prevođenju na ćirilici je ok, pod uslovom da predaš i dokument na latinici, a ne da neko iza tebe sedi i briše tvoje repove.
Pa to je sve vreme i urketova i svačija ideja (čovek lepo to i rekao, i jako je ružno od tebe što pomišljaš suprotno; a i pogledaj malo sve projekte prevoda koji su rađeni do sada kod nas, svi dolaze na oba pisma), jer ako imaš dokument na ćirilici latinicu dobiješ besplatno, naravno da niko ni ne pomišlja da te ostavi samo sa ćirilicom. NEMA REPOVA u tom scenariju, kako ti do sada nije jasno? Očigledno nisi baš upoznat sa problematikom. Mani se više srbofobije prijatelju, ovde se raspravlja čisto o tehničkim problemima.
Ovako neko definitvno mora da skuplja LUGoNS-ove repove (zašto i dalje insistiraš na težem rešenju sa kojim ima više posla?), a ja i dalje ne vidim da su oni negde napisali i obećali da to nameravaju da urade. Hoćeš li ti to da odradiš?
[quote]Posao prevoda uputstva ne rade samo ljudi iz LUGoNS-a već i drugi koji su pridružili poslu
sve ti vreme govorim, razlog više za rad u latinici.[/quote]
Po kojoj to logici?!?! Tehnički, ko god da radi, i dalje nema smisla. Mada sada vidim na LUGoNS forumu da i oni polako dolaze do istog zaključka, tako da basta ovde, nema više šta de se kaže sem neke nacionalističke prepirke, moderatori zaključavajte moliću lepo.
28. april 2006. u 10:38 am #43559crveni1
UčesnikKao prvo, ja sam Srbin tako da mi nije do nacionalizma kada ovo pričam. Jednostvana je logika. Mađari, Slovaci, Hrvati… NIKADA ne koriste ćirilicu. Ako želiš da što pre bude prevedeno… Ne moram dalje da pričam.
Drugo je pitanje vezano za korišćenje kodnih mapa. UTF-8 čak i u latiničnoj varijanti ima slovi dž i nj lj kao simbol, tako da nešto ne vidim da to predstavlja problem… Jednostavno samo se toga ranije nisam setio!!!!28. april 2006. u 12:14 pm #43560kmilos
UčesnikKao prvo, ja sam Srbin tako da mi nije do nacionalizma kada ovo pričam. Jednostvana je logika. Mađari, Slovaci, Hrvati… NIKADA ne koriste ćirilicu. Ako želiš da što pre bude prevedeno… Ne moram dalje da pričam.
Da, i? Kada bude prevedeno biće uvek dostupno na oba pisma i svi će moći da čitaju šta hoće.
E sad, ako se uleće u dvostruki i komplikovani posao samo zato što neki prevodilac ne zna da radi na ćirilici treba doooobro razmisliti da li će učešće tog jednog-dva prevodioca toliko ubrzati prevod pa će opet ispasti brže sa svim prepravkama u koje se ostalih 10-20 prevodilaca forsiraju zbog toga (što čisto sumnjam, ali ajde da ostane i ta mogućnost), ili se više isplati naučiti te prevodioce da rade sa ćirilicom, ili možda samo njihove delove presloviti onda na ćirilicu težim putem? Ok, postoji tu možda neka fleksibilnost i naravno da ne treba nikoga isključiti i svačiji doprinos je važan, ali isključivo forsirati teže i komplikovanije rešenje na sve radnike zbog X radnika (gdje je X dosta manje od 50%) se jednostavno zove loša menadžerska odluka. Onih 1-X (dosta više od 50%) moraš pustiti da rade sa punom produktivnošću da bi ti krajnja produktivnost bila pristojna. Jednostavna je logika.
Drugo je pitanje vezano za korišćenje kodnih mapa. UTF-8 čak i u latiničnoj varijanti ima slovi dž i nj lj kao simbol, tako da nešto ne vidim da to predstavlja problem… Jednostavno samo se toga ranije nisam setio!!!!
Misliš da mi koji smo prevodili stvari to već ne znamo? Ti dvostruki znakovi izgledaju očajno, nikad ih ne pišeš tako ni rukom na latinici, i nigde se ne koriste zbog toga. A inače to i dalje ne rešava problem stranih izraza itd.
Prijatelju, možemo mi da diskutujemo ovo do prekosutra, uspostavili smo da može da se radi i na latinici i da očigledno ima više rešenja za ovaj problem, ali i dalje ostaje da je to svesno izabran teži put, stvarno diskusija sa tobom više ne vodi ničemu. Ajde molim te odradi neki prevodilački projekat, ali da ga završiš za oba pisma, pa se javi nazad. U međuvremenu da pustimo ljude da rade, ipak verujem da će na kraju sve doći na svoje mesto. A tebi ako se još kuca, uzmi pa prevodi nešto kao što IvanJelicKV reče. Mene i pored mojih 12 sati posla čeka i prevod za FC6, tako da na tebe više neću trošiti reči.
29. april 2006. u 9:14 am #43561velial
UčesnikNe znam za tehnicke probleme oko prevodjenja, ali izgleda da sam izbegao puno glavobolja pisuci tekstove na cirilici.
A sdruge strane mi nije jasno zasto neko za srpski jezik uopste postavlja pitanje pisma? Pismo u srpskom jeziku je cirilica, kao i kod Bugara, Rusa itd… Latinicu mozemo da koristimo, ali nije nase pismo (to sto mozemo da koristimo latinicu je verovatno zbog velike slicnosti sa Hrvatskim jezikom, kao sto i oni mogu da koriste cirilicu). Ja sam licno veoma zadovoljan sa time. Poznavanje oba pisma olaksava ucenje stranih jezika. Jos nam fali da neko povuce nekakvu paralelu sa kineskim pismom i onda smo na konju.
Latinica u srpskom vise dodje kao pomocno pismo, i ovakvi prevodi su vise pomocni nego pravi. Zvanicna dokumentacija na srpskom jeziku mora biti cirilicna.29. april 2006. u 3:33 pm #43562urosevic
Naravno da ne moraš, jer, prevideo si jednu stvar. Radimo prevod na SRPSKI JEZIK, ne na mađarski, slovački, hrvatski… I ispraviću te, Hrvati koriste ćirilicu (znam par njih) a znam i nekoliko Mađara koji koriste ćirilicu, srpsku ćirilicu. Dalja rasprava na ovu temu je bespredmetna i može da se nastavi samo na forumu projekta o kome je reč.
Srećno prelovljavanje u šest koraka, ja odoh da radim iz jednog 😉
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.