Почетак › Форуми › Линуксо као НВО (Удружење грађана) › Predlozi za nove projekte, način rada i finansiranja…
- This topic has 39 одговора, 21 глас, and was last updated 15 years, 5 months раније by miodragz.
-
АуторЧланци
-
13. октобар 2006. у 12:13 pm #48529crveni1Учесник
u principu slažem se i sa ovom idejom, mada nekako više volim kada je nešto naše. U svakom slučaju treba sesti ozbiljno porazgovarati idoneti neke odluke i kasnije u skladu sa tim delovati.
Da li ćemo odabrati domaću distribuciju (recimo Atomix) baziranu na red-hatu pa ćemo sebi i tako olakšati posao i raditi istovremeno i za red-hat/fedoru i za atomix ili ćemo skroz se orjentisati da koristimio neke druge distroe…13. октобар 2006. у 12:56 pm #48530velialУчесник@milosk
sto se tice odrzavanja si u pravu, nego racunam da bi popularizacijom domacih distroa neka preduzeca pocela da ih koriste pa bi ljudi koji su ih pravili mogli da sklope ugovore za odrzavanje sistema u tim preduzecima sto bi im obezbedilo prihode, onda bi se vise trudili da distribucija bude dobra. Mislim to je osnovna ideja slobodnog softvera programi su besplatni a prihod se stvara kroz usluge odrzavanja i sl.
Za drajvere i ostalo si apsolutno u pravu, ima gomila ljudi kojima je sve jedno dali koriste win ili linux i oberucke bi prihvatili linux zbog cene i da ne strepe od inspekcija samo da moze da im zavrsi konkretan posao. Koliko sam pricao sa ljudima retko ko ima i zelje i vremena da se bakce sa isprobavanjem distribucija, uvek je to ono daj ti meni nesto sto zavrsava posao, tako da mislim da reklamiranje linuxa, deljenje CD-ova i sl. nece bas samo po sebi uroditi plodom.13. октобар 2006. у 2:13 pm #48531kmilosУчесникsto se tice odrzavanja si u pravu, nego racunam da bi popularizacijom domacih distroa neka preduzeca pocela da ih koriste pa bi ljudi koji su ih pravili mogli da sklope ugovore za odrzavanje sistema u tim preduzecima sto bi im obezbedilo prihode, onda bi se vise trudili da distribucija bude dobra. Mislim to je osnovna ideja slobodnog softvera programi su besplatni a prihod se stvara kroz usluge odrzavanja i sl.
Da, taj model je idealan, ali to nije to posao, niti je moguće, niti treba NVO-i i akadamske institucije to da rade. Njihov posao je popularizacija, istraživanje i obuka. Poslovne ugovore treba prepustiti firmama (npr. Atomix je na možda dobrom putu) i slobodnom tržištu koje će samo presuditi šta je dobro a šta ne.
Npr. ajde ti osnuj firmu od svojih para i napravi distribuciju od svojih para i svog vremena i pokušaj da uhvatiš koji ugovor, i ajde neka ti pri tome i pomognu razni NVO-i u popularizaciji tako da ne trošiš puno na marketing. E sad, da li ćeš posle utrošenog napora zaraditi toliko da možeš da zaposliš još ljudi da bi dalje kontinualno razvijao i održavao taj svoj potpuno domaći distro, ili misliš da ti se više isplati da prodaješ podršku i konsalting za neki već postojeći (tj. baziraš svoj na nekom svom postojećem kao Atomix na Fedori)? Ovo su čisti poslovni principi, moraš stalno imati na umu da si u biznisu kako bi pravio profit, prehranio svoju porodicu i porodice svojih radnika, vratio uloženo akcionarima, itd. a ne samo zato što je Linux kul. NVO-i nemaju šanse i nemaju šta da traže u ovom poslovnom prostoru, samim tim što ne mogu biti vezane takvim ugovorima i ne snose odgovornost kao što bi neka firma bila odgovorna za svoj proizvod. A ako niko ko nema odgovrnos i ne preuzima rizik ne stoji iza nečega, nijedna ozbiljna firma neće to kupiti jer jednostavno nema koga da pritisne (zakonski, ekonomski) kada stvari ne idu kao što je reklamirano. to je cela poenta ugovora, da isteraš ono što si ugovorio, a cela poenta NVO-a je da nema tog opterećenja.
Poenta je – ok, ima dobrih i lepih ideja, ali treba biti praktičan u tome šta je svrha i koje su mogućnosti jednog NVO-a, energiju treba mudro rasporediti.
13. октобар 2006. у 8:19 pm #48532MirkoMirkoУчесникPozdrav svima,
Svidja mi se ideja da napravite neki događaj i da delite CD, DVD sa Linuxom. Ja imam nešto od toga što bih rado poklonio, pa može da se doda na gomilu. Ako svako priloži malo, može se skupiti. Ako nešto organizujete javite mi da vam dam ovo što imam, možda 20 ili više, što CD-a što DVD-a, a mogao bih i da vas ispratim uz neku fotku, pa da pustim u jedan od domaćih IT magazina.
m.perak at gmail.com13. октобар 2006. у 9:35 pm #48533svrbinУчесник@milosk
Iza projekta domaceg softvera bi , mozda, stala i drzava koja je platila ne bas malu sumu Microsoft-u i verovatno bi rado odustala od te lose navike.
Ako bi domace distribucije bile dovoljno friendly-user, pa jos na srpskom – to bi znacajno popularizovalo njihovu primenu. Jezicka barijera je utoliko veci problem kod prosecnih – laickih korisnika ukoliko je os slozeniji za instalaciju i podesavanje. NVO bi mogla – u perspektivi, da se organizuje na sekcije koje ce podeliti posao oko prezentovanja, tehnickog unapredjivanja i odrzavanja, prevodjenja dokumentacije itd.
Sve prema interesovanju, skolonostima, zelji … Fakulteti su idealno mesto za takav posao jer raspolazu kako tehnickim, tako i ljudskim resursima za takav, obimniji posao.14. октобар 2006. у 2:59 am #48534kmilosУчесникIza projekta domaceg softvera bi , mozda, stala i drzava koja je platila ne bas malu sumu Microsoft-u i verovatno bi rado odustala od te lose navike.
Ključno je ovo “možda”… “verovatno”…
Kao što rekoh, lepe ideje, ali ajde praktično, kako ćeš ih ostvariti? Možda znamo nekog u Vladi ko će stati iza ovoga? Možda imamo više para od MS-a za lobiranje? Ja ne znam, ali možda grešim, ajde ostali?
Ako bi domace distribucije bile dovoljno friendly-user, pa jos na srpskom – to bi znacajno popularizovalo njihovu primenu. Jezicka barijera je utoliko veci problem kod prosecnih – laickih korisnika ukoliko je os slozeniji za instalaciju i podesavanje.
Već postoje user-freindly distribucije, i već postoje distribucije dosta dobro lokalizovane na srpski, npr. Fedora i Ubuntu.Treba još samo malo pomoći zajednice da bi bile skroz lokalizovene. Zaštro raditi od nule?
NVO bi mogla – u perspektivi, da se organizuje na sekcije koje ce podeliti posao oko prezentovanja, tehnickog unapredjivanja i odrzavanja, prevodjenja dokumentacije itd.
Ovde se jedino 100% slažemo, i odavde treba krenuti.
Sve prema interesovanju, skolonostima, zelji … Fakulteti su idealno mesto za takav posao jer raspolazu kako tehnickim, tako i ljudskim resursima za takav, obimniji posao.
Fakulteti su idealna mesta za regrutovanje dobrovoljaca, ali ne trebeju fakulteti da rade taj posao jer je njihov posao obrazovanje u koje se ne treba mešati, taj posao rade dobrovoljci kojima će nadajmo se fakulteti pružiti samo malo slobode i resursa.
14. октобар 2006. у 5:31 am #48535GoranSTXУчесник@MirkoMirko
kao sto su SK i D!???
Hm, ucinilo mi se da sam prepoznao ime, nego, svaki vid promocije je vise nego dobrodosao…
Ja sam u dva navrata pisao D!-u da se smiluje i ubaci neki distro na DVD uz casopis, ali izgleda da je bitnije da se ubaci demo neke igre nego da nam se omladina informaticki obrazuje (kakvo je stanje danas, da ima .iso sa linuxom na DVD-u 50% ga ne bi znalo narezati)
oof, otiso sam u off…14. октобар 2006. у 11:31 am #48536svrbinУчесник@milosk
Slazem se sa tobom, i naravno, sve na dobrovoljnoj osnovi, nisam ni mislio da faksovi ex ofitio stave na raspolaganje svoje resurse, vec da probamo da ih animiramo da izadju u susret.
Kada je drzava u pitanju, ne mogu dugo da pravdaju izdatke za MS ako im se nudi kvalitetnija i uz to besplatna alternativa – sem odrzavanja, naravno.
Super je sto vec postoje “nacionalne” distribucije i najbolje je ne duplirati temelje, ali, mozda bi trebalo pokusati organizovanje tih ljudi koji rade na razlicitim projektima da se okrenu jednom, zajednickom, kompletnom i nadasve konkurentnom i maksimalno friendly-user projektu.
pozz iz Nis1. новембар 2006. у 2:33 pm #48537BrokeBodyУчесникImam prelog da udruzenje nema klasincu infrastrukturu tipa predsednik i ostala sranja, vec orgznizaciju tipa kordinatora svako svoj sektor,kome sta odgovara. Ako se biraju predsednici potpredsednici sekretari, te organizacije pocinju da trule a ljudi da se rasipaju
Slazem se.
Jel’ moze onda ovako, svi smo jednaki, svi se isto pitaju, bla bla bla… a ako nekada, clanovi ne mogu nesto da se dogovore u vezi nekog projekta na primer, onda da tu Toma donese konacnu odluku na osnovu svih predloga koji su pali za stolom, naravno, ako se Toma i ostali slazu sa tim?
Dakle tu bi Toma bio chairman koji bi nekada (nadajmo se sto se redje) morao da donese konacnu odluku u vezi necega, u slucaju ako ekipa ne bi mogla.
1. новембар 2006. у 8:01 pm #48538laikexpertУчесникtomaja ce biti PRVI, medju jednakima
u svakom preglasavanju-kao kod starih rimljana,
licno smatram da je to posteno.Predlog:
distro-LINUXO
da bude istih mogucnosti kao PCLinuxOS
i lepotom i funkcionalnoscu. -
АуторЧланци
Форум ‘Линуксо као НВО (Удружење грађана)’ је закључан за нове теме и одговоре.