Почетак › Форуми › Линуксо као НВО (Удружење грађана) › Predlozi za nove projekte, način rada i finansiranja…
- This topic has 39 одговора, 21 глас, and was last updated 15 years, 5 months раније by miodragz.
-
АуторЧланци
-
11. октобар 2006. у 2:25 pm #48519GoranSTXУчесник
Svi predlozi su odlicni (flajeri, plakati, oglasavanje, organizacija predavanja…), pogotovo CD-ovi u biblioteci.
Kad NVO i zvanicno pocne sa radom svaki clan moze u svom okruzenju raditi na tome, u koordinaciji sa ostatkom udruzenja.
Ja definitivno podrzavam celokupnu ideju i pozivam da mi se na PP jave zainteresovani u Loznici i okolini.11. октобар 2006. у 10:42 pm #48520jbobanУчесникA koju distribuciju će ova NVO usvojiti kao svoju preporuku koju će promovisati i širiti budućim početnicima-korisnicima? Neće valjda ko šta stigne deliti i unositi zabunu?
11. октобар 2006. у 11:13 pm #48521djvujkeУчесникsvaki linux je dobar…mogli bi dati nove stare distribucije..pod nove stare mislim mandriva2006 jer sam presao na mandriva2007, suse 10.1 jer si izgustirao 10-ku i tako slicno …
cini mi se da bi trebalo prvo reklama preko nekih prijatelja u novinama i tv-u…
list COM ima dve stranice o linuxu mogao bi recimo i da napise nesto o nasem NVO-u
da ga izreklamira za dzabe..ili za mandrivin2007disk 🙂 ..12. октобар 2006. у 5:18 am #48522crveni1УчесникU principu mislim da bi od stranih distribucija trebali da reklamiramo ove “lakše”, npr PCLinuxOS, (K)ubuntu, Mepis, Mandriva, SuSE, PC-BSD… Ovo stoga što su ove distribucije pisane za uglavnom široke narodne mase O0 . Naravno treba da pričamo i o ozbiljnijim rešenjima (za IT profesionalce, ali zavisi gde i s` kime pričamo.
Ja bi najviše voleo da propagiramo neko domaće rešenje, ali za to bi trebali neki uslovi da se steknu. Naime, potrebna je kompletna lokalizacija celog projekta, ako može da se taj projekat izborom alata dovede na neki “lakši” nivo da i onaj laik zna da ga koristi. Ono što ja znam je da FON ima svoj linux (nikad ga nisam video tako da o njemu uopšte ne mogu pričati), Linuxo ima svoju Live verziju koja je nešto “zastala” i Linux Atomix. U svakom slučaju to je tema o kojoj bi trebali ipak malo duže da pričamo i da probamo sa ljudima koji to razvijaju da damo konkretne predloge šta menjati i kako uraditi.12. октобар 2006. у 5:55 am #48523velialУчесникSto se tice deljenja diskova, evo nekih stvari iz mog iskustva koje bi distribucija trebala da zadovolji.
-Trebalo bi da bude LIVE, a i da ima mogucnost instaliranja.
-Da automatski montira win particije.
-Da moze da pise po NTFS-u bez dodatnih podesavanja, babranja po konzoli i raznim txt fajlovima i sl.
-Da automatski prepoznaje modeme ili bar sto vise njih (obavezno).
-Sredjene one dzidzabidze oko browsera (fles java i sl.)
-Od programa ofis, gimp, k3b, xmms, mplayer, kofein, avidemux (standardi paket) s tim da kofein i mplayer trebaju biti sredjeni po pitanju nasih slova za prevode, i da modu da citaju win formate.
-Podrsku za mp3
-Podrska za torente, emule, ftp, IRC
-programe za arhiviranje (zip i rar obavezno)
-Nekakvu knjizicu sa puno slika i malo teksta kao uputstvo za koristenje sistema i programa, koja treba da je pisana za totalnog debila tipa klikni ovde klikni ovde bez pominjanja konzole, i obavezno na srpskom. Trebalo bi da sadrzi uputstvo za instalaciju novih programa, i gde se programi mogu naci (ako se covek zainteresuje da moze da krene dalje).Mislim da je to otprilike sve sto treba nekome da ode na net i da ne strepi od virusa, i da moze da radi vecinu stvari koje bi radio i sa win-om, a da ne cacka po podesavanjima.
Mislim da bi bilo dobro forsirati domace distribucije, samo se nadam da ce ljudi koji rade na njima uvaziti to sto sam gore napisao.
12. октобар 2006. у 8:41 am #48524miodragzУчесникImam prelog da udruzenje nema klasincu infrastrukturu tipa predsednik i ostala sranja, vec orgznizaciju tipa kordinatora svako svoj sektor,kome sta odgovara. Ako se biraju predsednici potpredsednici sekretari, te organizacije pocinju da trule a ljudi da se rasipaju
12. октобар 2006. у 10:11 am #48525GoranSTXУчесникI ja mislim da bi to bilo OK, tj. treba da postoji predsednik i ostala tela koja ce predstavljati udruzenje na najvisem nivou i koordinisati rad lokalnih predstavnistava, a lokalni centri da rade po sistemu “Misli globalno – deluj lokalno”.
NPR. ako se orgazniuje neko predavanje koje ce obici vise mesta gde postoje lokalna predstavnistva, vrh bi bio zaduzen da organizuje predavaca, temu… a lokalni aktivisti da organizuju promociju i mesto…
U svakom slucaju – dogovor kucu gradi…13. октобар 2006. у 9:25 am #48526svrbinУчесникSve je ovo super, samo bih sugerisao da se da sto veci znacaj na domace linux projekte, da se sto vise ljudi od struke animira u unapredjivanju domaceg OS, pa bi to nuzno znacilo pojacan angazman u univerzitetskim centrima tj. el. faultetima, gde bi oko ideje domaceg OS najlakse pridobili kavalifikovane ljude i najbrze funkcionalno izgradili Udruzenje. Mislim da je ljudima potrebno samo da znaju da neko organizuje iole ozbiljniji rad na ovom polju i da ce se rado ukljuciti.
13. октобар 2006. у 11:10 am #4852713. октобар 2006. у 11:43 am #48528kmilosУчесник@velial, @svrbin
Ja se samo donekle slažem.Razumem da je pravljenje domaćeg OS-a korisno za neko istraživanje, obrazovanje i obuku stručnjaka na fakultetima, i to treba da se dešava i to putpuno podržavam da ne bude zabune.
Ali ne mislim da šira zajednica ima previše direktne koristi od toga, jer takav OS ne može biti prikladan za opštu upotrebu (ipak ima tu puno posla oko održavanja, krpljenja itd., čime akademci ne mogu, i ne treba da se smaraju). Uostalom, već postoji nekoliko domaćih OS-ova pa ne vidim da su u velikoj upotrebi ni kod ljudi koji znaju za njih – jednostavno su “lep” projekat koji nažalost kad-tad izumre jer održavanje jeste dosadan posao.
Mislim da su sad jako korisniji manji projekti u unapređivanju i lokalizaciji već postojećih distroa i dokumentacije i uključivanje gore obučenih domaćih stručnjaka u saradnju sa većim projektima, Debianom, Ubuntuom, Fedorom, Slekom, Gnomom, KDE-om, GNU-om, jer se time pravi kredibilitet naše FLOSS zajednice u svetu, što ima i mnogih drugih pozitivnih efekata (takvi ambasadori su nekad korisniji od zvaničnih). A i veća je verovatnoća da se veliki i ozbiljni distroi i prihvate u raznim insititutima, akademskim ustanovama, malim i srednjim preduzećima, itd.
Evo konkretnog predloga: pored programera, mislim da je krajnje vreme da se u priču uključe i neki lingvisti (ili sa faksa ili profesionalni prevodioci) kako bi napokon imali dobru računarsku terminologiju, patimo se sa njom već decenijama i svi koriste različite izraze, bilo bi dobro da neko priđe i takvim ljudima ako ima neke kontakte.
Drugi je da se umesto razvoja domaćeg OS-a baci na razvoj Linux/BSD drajvera za npr. domaći Ei hardver kao što je neko već spomenuo, i opšte portovanje domaćih aplikacija na slobodne sisteme.
-
АуторЧланци
Форум ‘Линуксо као НВО (Удружење грађана)’ је закључан за нове теме и одговоре.