Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Piraterija 74%
- This topic has 88 одговора, 23 гласа, and was last updated 14 years, 7 months раније by zokypoky.
-
АуторЧланци
-
13. јануар 2010. у 9:47 am #82278Жарко МихајловићУчесник
Поздрав Зокију који ми је држао наставу у гимназији и научио ме шта је хард диск. Али и шта је DOS 🙂
Иако је план и програм наставе изгледао као да га је писао Мајкрософт, могу да се сетим да је Зоки ту и тамо причао да постоје алтернативе. У то време тако мрачне и тајновите… Али како су године пролазиле посејано семе Линукса је у мојој саксији исклијало.
Требало је више потенцирати алтернативе професоре! Можда би у том случају Књажевац био на трећем месту ове листе регистрованих Срба корисника Линукса: http://linux.dootzky.com/
Иначе, Зоки је човек са визијом, врло интелигентан и предузимљив. Када би овај град имао више таквих људи… ех. Сећам се како нам је у првој години гимназије причао да је грешка што се психологија учи тек у другој години, јер нас психологија треба научити КАКО СЕ УЧИ још на самом почетку гимназије. И ево мене неколико година касније, апсолвент психологије 🙂
Елем, преносим вест како се организовала група Италијана:
Italijanska asocijacija korisnika je podnela tužbu protiv kompanije Microsoft sa ciljem dobijanja kompenzacije za korisnike koji kupuju personalne računare sa prethodno instaliranim Microsoft softverom ali koji ne žele da koriste Windows operativni sistem, naveo je predsednik ove asocijacije. U tužbi se navodi povraćaj za troškove za neželjeni Microsoft softver na računarima proizvođača koji svoje proizvode isporučuju sa prethodno instaliranim Microsoft softverom. Oko 2000 ljudi, od kojih su većina Linux korisnici, izrazilo je spremnost da učestvuje u suđenju i čemu se nadaju da više neće biti prisiljeni da plaćaju za softver koji ne žele da koriste.
Тако нешто требамо и ми покушати.
PS
Зоки, да вам не треба психолог у фирми? Знам једног који обећава 🙂13. јануар 2010. у 1:53 pm #82279MoneoУчесникE sada nemojte preterivati
Moze kod nas laptop da se kupi i bez OS-a ili dolazi FreeDOS uz njega koji ne kosta nista,ponuda ima na sve strane ja sam moj laptop uzeo prazan npr
Takodje i Dell ima onu seriju sa N nalepnicom koja dolazi bez OS-a a slicno je i sa ostalim prozivodjacima 😉13. јануар 2010. у 2:30 pm #82280AndersenУчесникDa, ali je veliki procenat masina sa preinstaliranim winom. Gledas neki katalog, snimis neku konfiguraciju koja ti se svidja, a onda vidis da je “extra ponuda” sa novim “Ono 7″ sistemom. Vise puta sam se tako razocarao.
Zasto bi uopste stavljali takvu obavezu? To mi lici na ono iz Tesne Koze: ” ‘ocu uz kafu da im uvalim i ventilatore” 🙂13. јануар 2010. у 2:43 pm #82281MoneoУчесникEvo gledam ponudu gde sam sam i uzeo lap,PC Practic i tek npr HP modeli od 60k pa nadalje din imaju instaliran OS na sebi,slicno je i za sve ostale modele izuzev Lenova i Toshibe a i to zavisi od dilera,jer je moj burazer uzeo Dell Studio 1535 u tom cenovnom rangu koji je dolazio uz FreeDOS
Dakle odnos je na ovom primeru nekih 50% grubo receno,daj da budemo malo realni 😉13. јануар 2010. у 2:57 pm #82282AndersenУчесникOK, slazem se, takvo je cinjenicno stanje, verovatno uz malo vise kopanja i cimanja moze da se nadje ista masina i bez uslovljavanja druge kupovine, ali zasto bi uopste iko povezivao dva odvojena proizvoda?
“E, nudim ti ovo, ali moras sa njim da kupis i ono”, to mi se ne svidja. Cini mi se da je MS imao problema sa povezivanjem prodaje operativnog sistema i explorera ranije, pa su trazili da se to razdvoji.
Neka oni imaju taj sistem u ponudi, pa ako mi treba lako cu ga kupiti, ali ne moraju bas da me teraju da ga kupim.Znam gomilu ljudi koji su kupili takav komp, pa ni sami ne znaju da im je u cenu usao i “legalan operativni sistem”. Jednostavno dosta ljudi ne zna nista o tome, idu po sistemu “ako ne znas sta je dobro znas sta je skupo”, i naknadno saznanje da su uz komp platili i ono sto u Srbiji niko osim firmi objektiovno i ne placa, dodje im kao iznenadjenje i malo razocarenje, jer su za iste pare mogli da kupe jacu masinu, ali bez “poklona” koji bi im verovatno komsija “nabudzio” za casu soka i cokoladnu bananicu.
13. јануар 2010. у 5:31 pm #82283enkiduУчесникNeka oni imaju taj sistem u ponudi, pa ako mi treba lako cu ga kupiti, ali ne moraju bas da me teraju da ga kupim.
To možda odgovara tebi i meni i nama sličnima, ali većini jednostavno ne odgovara da sami rade išta na tu temu. Niti bi umeli sami, niti bi smatrali za neko dostignuće ako bi im i pošlo za rukom. Zato, sasvim je u redu da postoje prosto ti “gotovi paketi” – to je naprosto tržišno logičnije.
Ono što bi mene radovalo je da to postane legitimna mogućnost za biznis – ponudiš određeni model/modele laptopa i desktopa sa predinstaliranim npr. cp6linux-om, podešenim i utegnutim, sa čak predefinisanim podešavanjima za domaće provajdere i slično, pa da se to ponudi na najširem tržištu – u megamarketima i sl. Verujem da bi čak i sada to imalo odjeka, mada su u ovo krizno vreme i uhodani poslovi pod znakom pitanja.
Znam gomilu ljudi koji su kupili takav komp, pa ni sami ne znaju da im je u cenu usao i “legalan operativni sistem”. Jednostavno dosta ljudi ne zna nista o tome, idu po sistemu “ako ne znas sta je dobro znas sta je skupo”, i naknadno saznanje da su uz komp platili i ono sto u Srbiji niko osim firmi objektiovno i ne placa, dodje im kao iznenadjenje i malo razocarenje, jer su za iste pare mogli da kupe jacu masinu, ali bez “poklona” koji bi im verovatno komsija “nabudzio” za casu soka i cokoladnu bananicu.
Znaš šta, duša me boli zbog svakog ko se zezne pa nešto što može na mufte, uradi kako bi trebalo. Majku mu. Razumem ga koliko i onog ko kritikuje lopovsku državu i sl., a onda download-uje album domaćeg benda i švercuje se u gradskom autobusu.
13. јануар 2010. у 8:12 pm #82284AndersenУчесник[quote=”Andersen”]
Znam gomilu ljudi koji su kupili takav komp, pa ni sami ne znaju da im je u cenu usao i “legalan operativni sistem”. Jednostavno dosta ljudi ne zna nista o tome, idu po sistemu “ako ne znas sta je dobro znas sta je skupo”, i naknadno saznanje da su uz komp platili i ono sto u Srbiji niko osim firmi objektiovno i ne placa, dodje im kao iznenadjenje i malo razocarenje, jer su za iste pare mogli da kupe jacu masinu, ali bez “poklona” koji bi im verovatno komsija “nabudzio” za casu soka i cokoladnu bananicu.Znaš šta, duša me boli zbog svakog ko se zezne pa nešto što može na mufte, uradi kako bi trebalo. Majku mu. Razumem ga koliko i onog ko kritikuje lopovsku državu i sl., a onda download-uje album domaćeg benda i švercuje se u gradskom autobusu.
[/quote]
Pa dobro sad, na stranu ta demagoska prica kako je drzava propala zbog svercovanja u busu i download-a muzike (a skorojevicima Bog valjda dao, pravo s neba pa u dzep), ne bih da se ovo pretvori u politicku pricu.
LJudi su neobavesteni pa ih zato i “krate” sa svih strana, lik umesto sto je bacio pare za tu glupost, mogao je da kupi samo masinu i to jacu ili da da manje love za istu, a ja bih mu instalirao sve drugo sto mu treba za normalan rad na njemu, i to sve legalno, ali i besplatno.13. јануар 2010. у 8:53 pm #82285enkiduУчесникPa dobro sad, na stranu ta demagoska prica kako je drzava propala zbog svercovanja u busu i download-a muzike (a skorojevicima Bog valjda dao, pravo s neba pa u dzep), ne bih da se ovo pretvori u politicku pricu.
LJudi su neobavesteni pa ih zato i “krate” sa svih strana, lik umesto sto je bacio pare za tu glupost, mogao je da kupi samo masinu i to jacu ili da da manje love za istu, a ja bih mu instalirao sve drugo sto mu treba za normalan rad na njemu, i to sve legalno, ali i besplatno.Nisam nameravao da analiziram, samo sam ukazao na licemerje. I daleko od toga da je propala država, propala je samo muzička industrija. Kontejneri kod SKC-a su je gurnuli pod led, a download joj ne da da ispliva.
A inače, da je pravilo da se softver plaća, ti bi na primer mogao da te “instalacije svega što likovima treba, legalno i besplatno” izbaciš to besplatno. Pa kad nešto što ti je hobi i zadovoljstvo pretvoriš u (pomoćni) izvor prihoda, ihaj! I onda verovatno ne bi bio ogorčen i sklon da pravdaš nešto što je, zapravo, anomalija.
13. јануар 2010. у 9:31 pm #82286AndersenУчесникVazi sve, samo mi reci gde sam ja to pravdao anomaliju? Rekoh da donese kod mene dobio bi legalan softver, ali ne MS proizvod.
Nisam ogorcen, ako je tako zvucalo to je zato sto ne volim sarkazam, sve moze lepo da se kaze i bez toga.
Anomalije svakako treba leciti, ali ne krenuti sa pogresne strane. Primera radi, kad je covek bolestan, ne leci se simptom, od toga nema mnogo koristi, treba eliminisati uzrok.13. јануар 2010. у 9:43 pm #82287АнонимниГостEvo rešenja: http://www.24sata.rs/vesti.php?id=66704
Učlanite se!
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.