Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›Piraterija 74%
- This topic has 88 odgovora, 23 glasa, and was last updated 13 years, 7 months ranije by
zokypoky.
-
AutorČlanci
-
8. decembra 2009. u 7:38 am #11631
zokypoky
UčesnikNama dragi Microsoft nam se žali da ga “boli” 74% piratizovanih računara. Što ne predlože ljudima da instaliraju Linux !
http://www.blic.rs/blic_it.php?id=1238228. decembra 2009. u 11:37 am #82219LINUSER
UčesnikOva dva linka nisu slučajno jedan pored drugog:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_%28philosophy%29
http://info.odmorise.com/?task=view&id=2938. decembra 2009. u 1:53 pm #82220kosmi
UčesnikE ajd upalite rts 2, upravo sada se raspravlja u skupštini o tome (zakon o zaštiti intelektualne svojine).
Evo neki iz SRSa kaže: “Krađa intelektualne svojine od živog je manja od krađe mrtvog čoveka”. 😀
A drugi (armonikaš valjda beše) kaže “mnogi originalni autori ne dobiju od autorskih prava ni 1000 evra za 5 godine, to na svetu nigde nema…” :biggrin:
8. decembra 2009. u 6:11 pm #82221Mr_Pingvin
UčesnikHehe gde god pomenu MS više od polovine komentara ispod vesti pominju Linux. Ima nas ko pleve :biggrin:
8. decembra 2009. u 10:37 pm #82222zokypoky
UčesnikVidite sada kako nameravaju da reše problem (M$), tako što sa zajednicom opština u Srbiji potpisuju “sporazum o razumevanju”. Po tom sporazumu M$ će pomoći opštinama i nekim partnerima, u logistici (zna se kakvoj – da protežiraju svoje tehnologije), a ovi naši opštinari, ne znajući da sklapaju ugovor s Đavolom, jadni trljaju ruke.
Ono što primećujem u ova krizna vremena, delom i na svojoj koži, je pojačana (agresivna) ponuda M$-a Navision sistema. Nude ga opštinama (neznam kako, valjda kao neko sponzorstvo), a ovi im za uzvrat na “tacni” daju komunalna preduzeća. Tako se ärče državne pare u ovoj nemaštini (100.000-200.000€), a te iste opštine do juče nisu imale para da isplate porodilje, a o socijali (Crveni krst) i narodnim kuhinjama da ne govorimo. Odjednom ih zaslepi M$ (neznam čime), a da prethodno nije ni vođena neka rasprava o nabavci ERP softvera i platforme na kojoj će taj softver raditi. Ako smo sirotinja sigurno nije dobro da se okačimo M$-u o vrat, već bi trebalo da se o tome povede neka javna rasprava (možda je i ovo dobro mesto).
Ovo je možda najveći udar M$ od “slikanja” s Đinđićem i ovo nikako ne bi trebalo da prođe, a da zajednica ne diskutuje (barem) o ovome i ako se ne animira šira javnost. Mi uglavnom sada trošimo “struju” na ovim i sličnim forumima prepirući se o onome što svi znamo da je tako. Po mom mišljnju bi trebalo da se prepoznaju firme u Srbiji koje nude “opensource” rešenja i da se pomognu da svojom ponudom smanje uticaj M$. Ovo nimalo nije lako, ali treba početi od nečeg, što će se vratiti i zajednici tako što će se uposliti ova silna (ali ipak nedovoljna) armija “diskutanata”.
Znam da će ovo “bocnuti” neke mlađe kolege, ali neka ne zamere, “čika” je tu da pomogne ako treba, pa izvolte, kontaktirajte me…12. decembra 2009. u 12:11 am #82223Marel
UčesnikStvarno u situaciji kad su komercijalna ERP rešenja ekstremno skupa, nameće se ideja da se iskoriste open source rešenja, koja baš zato što su open source mogu da se prilagode našim zakonima, a i konkretnim firmama.
Inače, videh juče na Wikipedia sajtu da je neto profit M$-a 14 milijardi dolara godišnje. Eto država sad štiti zakon, ali posledica je da se uzme siromašnima da bi se dalo bogatima.
13. decembra 2009. u 2:13 am #82224Goran Rakić
UčesnikNelegalno korišćenje softvera predstavlja najveću prepreku razvoja domaće IT industrije.
14. decembra 2009. u 7:31 am #82225zokypoky
UčesnikČak i da razvoj ostavimo po strani Gorane (upoznali smo se u Kg na ooo konferenciji!), problem se javlja u rešavanju pada razvoja IT industrije. M$ guši domaće firme i njihov razvoj, kao i razvoj onoga što one rade, svodeći ih, na tobož neke “partnere” koji samo lokalizuju njihov softver (Navision) i fino ga šteluju. Tu o razvoju nema ništa, jedino se M$ razvija !
Za pomenute “partnerske” poslove nam ne trebaju nikakvi IT kadrovi, već prevodioci, a kada se i taj posao završi trebaju nam samo pare za M$ i dovoljno gluposti da im ih damo.
M$-u je tržište Srbije predato na tacni i niko okom da trepne. Opensors zajednica ćuti i troši “struju” na besciljne rasprave tipa “Linux je bolji od Windowsa” i obratno. Mislim da je problem u državi, koja nakon potpunog mraka u “kokošinjcu”, pali svetlo i tamo se zatiče gladna lisica koja davi sve po redu (ne jede samo davi). Problem je jako veliki i zahteva saradnju zainteresovanih da se reši. Mislim da opensors zajednica nema rešenje, a to je loše, jer nema ni kompanija koje mogu stati na čelo i povući kola (mislim tu i na svoju firmu!).14. decembra 2009. u 7:45 am #82226GoranSTX
UčesnikI tako dolazimo do osnove problema, koju sam već pominjao u nekoj prethodnoj diskusiji – novac. Čim se u domaćoj FLOSS zajednici (što je odavno slučaj u razvijenijim zemljama) pojavi veća količina novca, i stvari će krenuti sa mrtve tačke (para vrti gde burgija neće). Ali, ko je sposoban u ovim uslovima, da osniva i vodi neku opensource kompaniju? Ili čak i lakšu varijantu firme za implementaciju i podršku FLOSS softveru?
Lično sam mišljenja da ovako nešto kod nas može da radi, ali novac…14. decembra 2009. u 8:00 am #82227zokypoky
UčesnikGrešiš *STX !
Poslovi sa opensorsom su jako dobri i isplativi. Ne mora ceo projekat biti odrađen u opensors maniru i to je bolje od totalne M$ platforme. Rešenje može biti zasnovano na linuxu, kao osnovi, a sam ERP može biti domaće proizvodnje. Čim instaliramo Linuxe, tu je odma` ooo, Mozilla i drugo. Ako postoji opensors rešenje u potpunosti onda još bolje! Para u ovoj sferi ima (20 godina radim ovaj posao i od njega živim), samo trebamo imati prepoznatljive firme koje će biti perjanice opensors rešenja, a one će povući “kola” i zajedno s lokalnim partnerima razvijati rešenje koje je zasnovano, ili delimično zasnovano na opensorsu.
Ako jedna opština Zaječar potroši X hiljada € na Navision, da li bi potrošila 1/2 sume na opensors rešenje da reši svoj problem? Bi, sigurno, ali im niko nije ponudio. Oni i neznaju za opensors (maže se na `lebac, ili tako nešto). -
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.