Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › Novi Ustav
- This topic has 68 одговора, 14 гласова, and was last updated 19 years, 10 months раније by
velial.
-
АуторЧланци
-
7. октобар 2006. у 11:02 am #48339
miodragz
УчесникEj ovo ide u politiku malo smo poceli vise da filozofiramo ni traga linux-u a forum je za linux a ne politika. Ima Monarhista,Komunista,Levicara,Socijalista,Nacionalista,Fasista,Gejeva,…….ma pusitite to ili ako mislite da pravite stranku mozda. Stranka Hakera Srbije,Stranka LU Srbije 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
7. октобар 2006. у 1:16 pm #48340negovan
Учесник#DeeMon
Mislim da nisi shvatrio poentu kako neko moze da voli moju kucu vise od svoje tu ja podrazzumevam ljude koji nisu rodjeni na ovim prostorima u odnosu na ljude koji su rodjeni ovde i koji svoju kucu smatraju srbiju a ne tamo neke druge drzave al ovde vode glavnu rec a svaka druga im je svoj zavicaj kako je tamo im bilo bolje.7. октобар 2006. у 3:57 pm #48341crveni1
УчесникSlažem se passengeru, ali…. Da bi neko bio Srbin, Mađarskog ili nekog drugog porekla, prvo moramo zemlju Srbiju da učinimo primamljivom, da ljudi dolaze u nju zato što se ovde dobro osećaju, pa tek onda im možemo lepiti epitete tipa ti si Srbin tog porekla. Pa zaboga svako želi da oponaša uspešnog i bogatog. Ali sirotinja se stidi i da sama prizna odakle je. Ako se stidiš sam sebe, kako onda da se drugi identifikuju sa tobom. Da su nam plate 10000€ mesečno tih problema ne bi imali…
Za dodvoravanje drugim nacijama je kriva loša politika, ali ne zadnjih 50 godina nego mnogo duže. Krenimo od Kralja Petra i njegovog sina Aleksandra koji umesto prvo da uspostave Srpsku državu, oni “spašavaju” druge. Umesto da brinu o svom narodu, oni prave kompromise sa drugim narodima, nipodaštavajući svoj. Da Srbi nisu izgubili svoj identitet, sada ne bi morali da ga traže. Da ga imaju -imali bi prava i drugima da govore kako da se ponašaju. Ovako – tražimo se…
Sve se svodi na proklete pare. Umesto da se gombamo da li je bolji DSS ili DS ili SPS ili SRS mi bi trebali sve njih da pritiskamo da nama bude bolje. Ako ne, mi smo vas doveli mićemo da vas zbacimo. Ako ne milom, onda se setite 5. oktobra. Ali to nesmeju biti prazne reči. To je nešto iza čega svi mi moramo stojati. Tek kada nam nešto obećaju i počnu da ispunjavaju, tek onda ćemo moći da pričamo i o parama i o Srbima kineskog porekla i o drugim glupostima… Kamo sreće da nemam o čemu drugom da razmišljam pa da me intrigira svetsko prvenstvo u pljuvanju u dalj (inače za neobavešene prošle nedelje održano u Holandiji). Latinica ili ćirilica je manja boljka. Koristim i jedno i drugo i ne vidim zašto to ne bi i dalje radio…7. октобар 2006. у 4:36 pm #48342Милан Аксић
УчесникDa bi neko bio Srbin, Mađarskog ili nekog drugog porekla, prvo moramo…
Ma jasno da treba “izgraditi preduslove”, niko nije ni rekao suprotno, zato sam i naglasio u mojoj predhodnoj poruci “ekonomski razvijene zemlje”.
Krenimo od Kralja Petra i njegovog sina Aleksandra koji umesto prvo da uspostave Srpsku državu, oni “spašavaju” druge. Umesto da brinu o svom narodu, oni prave kompromise sa drugim narodima, nipodaštavajući svoj.
Svasta su Srbi trpeli. Nakon prvog svetskog rata, iznureni svim i svacim sa ruiniranom drzavom, Srpska Vojska izbija u Sloveniju da je “spasava” od Italijana, i onda je primaju u savez kao ravnopravnu drzavu, sto su oni to kasnije znali mnogo dobro (za njih) da iskoriste.
Ludosti su radili.Sve se svodi na proklete pare.
Pa rekoh vec, oko toga se svi izgleda (nadam se) slazemo. Pitanje je samo metoda dostizanja tog cilja 🙂
Ako ne milom, onda se setite 5. oktobra.
Eh, 5 Oktobar. Tu je spontanost narodne reakcije bila u istoj onoj meri kao i u Ukrajini, Gruziji… za vreme narandzastih i ostalih crvenkastih “Revolucija”. Sumnjam da ce Amerikanci da finansiraju jos neke “pete oktobre” kod nas 🙂
Ali to je druga prica, da ne pocinjemo i nju 🙂Latinica ili ćirilica je manja boljka. Koristim i jedno i drugo i ne vidim zašto to ne bi i dalje radio…
Izvini Crveni, ali poenta je bila u necemu sasvim drugom 🙂
7. октобар 2006. у 5:56 pm #48343crveni1
УчесникJeeee. Napokon smo se razumeli passengeru… 😉 O0
Samo jedna mala digresija, srpski vojnici nisu branili Slovneiju nego srpski zarobljenici u istoj. Naime, pošto nije bilo šanse da Srpska vojska stigne dotle, onda su Slovenci dali puške iz magacina tada već bivše Austro-Ugarske srpskim zarobljenicima i igrom slučaja se tu zatekao i jedan major (čini mi se da se prezivao Aleksić) i on je bio “komadant” pred Italijanima koji su zbog toga ustuknuli i nisu ušli u obećanu im Sloveniju (primorski deo).7. октобар 2006. у 10:22 pm #48344Милан Аксић
УчесникSamo jedna mala digresija, srpski vojnici nisu branili Slovneiju nego srpski zarobljenici u istoj. Naime, pošto nije bilo šanse da Srpska vojska stigne dotle, onda su Slovenci dali puške iz magacina tada već bivše Austro-Ugarske srpskim zarobljenicima i igrom slučaja se tu zatekao i jedan major (čini mi se da se prezivao Aleksić) i on je bio “komadant” pred Italijanima koji su zbog toga ustuknuli i nisu ušli u obećanu im Sloveniju (primorski deo).
Uh, ja sam zaista onako ranije procitao o tome. U nekim novinama to bese, koliko se secam.
He, treba da me je sramota, pre svega sto nisam to bolje proverio na jos nekom mestu nego to samo tako prihvatio (iz nekih novina ili casopisa). Neko je cak mozda mogao da poveruje ovome sto sam napisao, i da dalje prenese ovu laz.Hvala na informaciji Crveni, makar u vezi ovoga necu ponovo da pravim budalu od sebe 🙂
8. октобар 2006. у 8:46 am #48345DeeMon
Учесник@negovan
Izvini ako sam te pogrešno shvatio, ali si onda trebao malo drugačije da formulišeš svoj stav.U svakom slučaju mislim da bi na ovom forumu trebali da batalimo politiku i vratimo se Linuxu, šta mislite? ^-^
Ima dovoljno politike i političara na drugim mestima, ne mora da je bude i na forumu koji se bavi linuxom.p.s. A sećate se kako je ovo počelo? Neko je tražio link na kome može naći novi ustav 😀
8. октобар 2006. у 12:05 pm #48346velial
УчесникJa sam trazio link za novi ustav a onda je Nightweaver pustio buvu, ne verujem da je uopste hteo da se raspravlja jednostavno je izneo svoj stav. Ne vidim nista lose u tome sto se ovde u pricaonici raspravlja o aktuelnim stvarima, ali od svih rasprava koje sam cuo po pitanju ustava, nisam jos cuo da neko raspravlja o drustvenom uredjenju. Mene vise nerviraju ovi pozivi na bojkot “proevropski orjentisanih struja” ne vladine organizacije, a i ovi moji lokalni politicari. Triput su gori od najzadrtijih Srpskih nacionalista, vazno je da se bunis protiv svega i svacega. Kad god neko nesto pokusa da uradi uvate se za pojedinacne stvari “to se nama ne svidja i jeb…se” i zeznu ti celu stvar i opet na staro. Po pitanju saradnje su cak i radikali mnogo evropskiji od njih. U ustavu mora da stoji koji je konstitutivan narod, jedan sluzbeni jezik i jedno sluzbeno pismo, a sve to nema apsolutno veze sa polozajem pripadnika ostalih naroda to izregulises ostalim clanovima (za primer uzmi bilo koju evropsku drzavu). Otkud ljudima ideja da je latinica srpsko pismo to sto moze da se koristi ne znaci da je nase, jos ce nam Vatikan traziti da platimo licencu za koristenje. Ili stavi pet jezika da budu sluzbeni, imacemo pandure sa doktorkim dizertacijama, ako ne pobegnu da predaju nesto od toga na Sorboni. Treba biti praktican pre svega postoje jako dobri razlozi zasto se takve stvari nisu promenile u ostalim drzavama koje sebe smatraju liderima demokratije.
Imam blagi utisak da su ljudi koji se bave politikom izgubili vezu sa stvarnoscu.
Evo na primer clan 63 stav 1 novog ustava, Ima da oformim ne vladinu organizaciju i da se zalim pred skupstinu sto mi nije omoguceno ustavom zagarantovano pravo iz clan 63 stav 1 novog ustava. Imao bi mnogo bolje argumente od svih ostalih primedbi na tekst ustava. Jes da mi to ne znaci nista ali poenta ne vladine organizacije je da se “argumentovano” buni protiv svega i svacega (ko hoce moze da se pridruzi >:D).
Mislim da treba izglasati ovaj ustav da se bar malo pomerimo od nule. Kao sto je Nightweaver rekao to je opsti akt i nema tu puno da se raspravlja, a mislim da nije los, i stvarno imam utisak da su pozivi na bojkot u cilju licnih interesa onih koji ih upucuju. Muka mi je vise od toga da zbog medjusobnih svadja tapkamo u mestu. A ako se pokaze kao los promenicemo ga.8. октобар 2006. у 3:19 pm #48347Milanche
УчесникE izasao je ustav u ”Politici”. Ako ocete mogu da skeniram neku stranu…
8. октобар 2006. у 3:22 pm #48348crveni1
УчесникDa li nas dvojica gledamo u isti ustav???
Sloboda odlučivanja o rađanju
Član 63.
Svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece.
Republika Srbija podstiče roditelje da se odluče na rađanje dece i pomaže im u tome.ako imaš pravi tekst ustava pogledaj bolje
Političke stranke
Član 5.
Jemči se i priznaje uloga političkih stranaka u demokratskom oblikovanju političke volje građana.
Osnivanje političkih stranaka je slobodno.
Nedopušteno je delovanje političkih stranaka koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje.
Političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi.Referendum
Član 108.
Na zahtev većine svih narodnih poslanika ili najmanje 100.000 birača Narodna skupština raspisuje referendum o pitanju iz svoje nadležnosti, u skladu sa Ustavom i zakonom.
Predmet referenduma ne mogu biti obaveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora, zakoni koji se odnose na ljudska i manjinska prava i slobode, poreski i drugi finansijski zakoni, budžet i završni račun, uvođenje vanrednog stanja i amnestija, kao ni pitanja koja se tiču izbornih nadležnosti Narodne skupštine.Nigde ne vidim u ustavu da ti imaš prava da oformiš ne vladinu organizaciju… Jednostavno to se ne definiše ustavom koji ja čitam…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.